Katholieke begraafplaats St. Barbara

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens begraafplaats
Soort: Katholiek
Straatnaam : Pastoor Wicherstraat
In gebruik vanaf: 1916
In gebruik tot en met: heden


Geschiedenis

Op 24 mei 1910 gaf het gemeentebestuur aan overste H. Boudringhin van het klooster ‘La Fondation du Très Saint Sacrement’ toestemming om in de tuin van het klooster een begraafplaats aan te leggen. In 1916 werden hier de eerste overledenen begraven.

In 1927 kwam er in Brakkenstein een nieuwe parochie met een kerkhof aan de Pastoor Wicherstraat. Deze begraafplaats grensde aan die van het klooster. Het gedeelte waar de overleden kloosterlingen werden begraven, werd toen omrasterd en het overige gedeelte kwam in gebruik als parochiekerkhof. De begraafplaats, die door de parochie Brakkenstein wordt beheerd, staat bekend als het St. Barbara kerkhof.

Begraafregister De begraafregisters van het St. Barbara kerkhof zijn aanwezig op het kantoor van de parochie. Het kerkbestuur beraadt zich nog over de vraag of derden de gegevens in mogen zien (2007).

Bronnen

  • J. Ceulemans, Begraven en begraafplaatsen in Nijmegen, Nijmegen 1984, p. 63-64.
  • Gedenkboek 1988 40 jaar parochie Brakkenstein 4-5 juni 1988, Nijmegen 1988.
  • W. Meijgaarden en E. Kleinpenning, Benoemd, genoemd, genaamd. Brakkenstein als parochie en als wijk, een gebaar van erkentelijkheid, Nijmegen 1996, p. 17.

Verantwoording

Ilse Nagelkerke, Begraafplaatsen in Nijmegen in de 19e en 20e eeuw (stage-onderzoek geschiedenisopleiding Radboud Universiteit Nijmegen 2007)


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...