Kelders aan de Stikke Hezelstraat

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Nijmegen kent grote hoogteverschillen. Zo is de begane grond van de panden aan de Stikke Hezelstraat, op het zelfde niveau gelegen als de kelders van de achterliggende huizen aan het St. Stevenskerkhof. Op de begane grond van de kapsalon op nr. 26 zijn dus keldergewelven te zien. Vroeger waren hier twee overwelfde kelders boven elkaar, die bij het huis aan de St. Stevenskerkhof hoorden. De dubbele hoogte is nog hoed herkenbaar, zij het dat de bovenste kelders werden dichtgemetseld.

Even verderop, richting de Grote Markt was de toegang tot de kelder van het stedelijke vleeshuis. In 1570 kwam het stedelijke vleeshuis in de kelders van de Latijnse school aan de St. Stevenskerkhof. In 1573 werd een pand aan de Stikke Hezelstraat aangekocht om als toegang tot te dienen, zodat de kelder direct vanaf de straat toegankelijk was. Er waren dus geen trappen nodig. Dat zal een enorme opluchting voor de sjouwers zijn geweest, die vaak hun waar van de Waal de heuvel op moesten sjouwen!

Bronnen

Regionaal Archief Nijmegen en Bureau Archeologie en Monumenten gemeente Nijmegen.


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...