Kiesdistrict Nijmegen

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Vanaf 1848 waren de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Tweede Kamer georganiseerd per kiesdistrict waaruit 1 of meerdere vertegenwoordigers werden gekozen. De samenstelling van deze kiesdistricten wijzigde regelmatig. Ook het kiesdistrict Nijmegen heeft uit een zeer wisselend aantal gemeenten bestaan. Vanaf 1888 bleef het constant en waren dit naast Nijmegen ook Groesbeek, Millingen aan de Rijn, Heumen en Ubbergen.

Om gekozen te worden moest je in het district de absolute meerderheid van de geldige stemmen behalen. Als er niemand die meerderheid had gehaald, volgde er een herstemming tussen de gekozenen met de meeste stemmen. Tot 1896 waren er geen officiële kandidaatstellingen en kon op iedereen gestemd worden door het invullen van diens naam op het stembiljet. Vanaf 1896 was de verkiezingsdag niet meer de dag van het inleveren van het stembiljet maar van de kandidatenlijsten met daarop de kandidaat en de handtekeningen van minimaal 40 kiesgerechtigden. Als er maar één kandidaat was dan werd deze automatisch verkozen, anders volgde er een stemming.

Met de instelling van het algemeen kiesrecht in 1917 verdween ook het districtenstelsel en daarmee de vertegenwoordiging van een district in de Provinciale Staten en de Tweede Kamer.

Verwijzingen

  • Kiesdistrict Nijmegen in Databank Tweede Kamerverkiezingen 1848-1918 van het Instituut Nederlandse Geschiedenis


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...