header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Kiesvereniging Kiesrecht is Kiesplicht

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Kiesvereniging Kiesrecht is Kiesplicht
Andere naam (namen):
  • K.I.K.

Bestaansperiode: 1902 - circa 1906
Rechtsvorm: Vereniging
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

Vanaf het midden van de negentiende eeuw werden op lokaal niveau politieke verenigingen opgericht om mensen uit hun vereniging voor te dragen als volksvertegenwoordiger in de gemeenteraad, Provinciale Staten en/of de Tweede Kamer. Vanaf eind negentiende eeuw namen politieke partijen deze rol geleidelijk over.

Verspreid door het land bestonden meerdere kiesverenigingen met de naam Kiesrecht is Kiesplicht. Sommige waren van liberale signatuur, andere van katholieke of neutrale.

Geschiedenis

Eind 1902 werd in de Nutzaal aan de Broerstraat een vergadering gehouden voor de oprichting van de nieuwe neutrale kiesvereniging Kiesrecht is Kiesplicht. Vijf heren namen op de tweede bijeenkomst van 17 december 1902 zitting in het bestuur. De aangesloten leden hoorden tot verschillende politieke en godsdienstige partijen. De bijeenkomsten vonden meestal plaats in de bovenzaal van hotel Metropole aan de Lange Burchtstraat.

In de eerste jaren beperkte de vereniging zich tot deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen, op 2 november 1905 besloot zij ook mee te gaan doen aan de verkiezingen voor Provinciale Staten en de Tweede Kamer. Daarop trad het gehele zittende bestuur af.

Wanneer de vereniging ophield te bestaan is onbekend. De laatste notulen dateren van 30 november 1905, daarna word de vereniging niet meer in de media vermeld.

Taken en activiteiten

Het steunen van kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen in Nijmegen aan wie het behartigen van de plaatselijke belangen het best kan worden toevertrouwd.

Organisatie

Iedere man van 23 jaar en ouder die de doelen van de vereniging onderschreef, kon lid worden.

Locatie

Nijmegen

Bronnen

  • De Gelderlander, 16 en 18 december 1902.

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door T. de Mol, Hylke Roodenburg. (1980, 2018)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden