Kiezerslijst

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Een van de gevolgen van het nieuwe kiesstelsel van 1848 was dat elke gemeente elk jaar lijsten van de kiezers voor de Tweede Kamer, de Provinciale Staten en de gemeenteraad moest samenstellen. Dit waren namelijk niet altijd dezelfde kiezers, door het verschil in census.

Deze kiezerslijsten zijn interessante bronnen voor onder meer genealogisch onderzoek, al bestaat de lijst, zeker in de eerste periode, uit een klein deel van de bevolking. Het Instituut voor de Nederlandse Geschiedenis heeft een Broncommentaar gewijd aan de kiezerslijsten van 1850 tot 1886 met achtergrondinformatie over het ontstaan en de gegevens die er in te vinden zijn. Het betreft naast namen, geboortedatum en geboorteplaats vooral gegevens over de belastingen die ze betaalden waaruit conclusies zijn te trekken over de welstand van de betrokkenen. Hiervoor is wel goede kennis van het belastingstelsel noodzakelijk.

Kiezerslijst 1910-1911, Archief gemeente Nijmegen 1810-1946, serie delen inv.nr. 1025

In het archief van de gemeente Nijmegen (1810-1946) zijn kiezerslijsten te vinden van de jaren 1850 tot 1884 en van 1897 tot 1919 voor de Tweede Kamer, Provinciale Staten en voor de gemeenteraad. Vanaf 1920 gebruikte de gemeente Nijmegen een kaartsysteem voor de registratie van de kiesgerechtigden.

In de uitgegeven gemeenteverslagen ('Verslagen der toestand der gemeente') staat uitgebreide informatie over de kiezerslijsten en de verkiezingen. Hierin staan ook de verzoeken om op de verkiezingslijst geplaatst te worden.

Verwijzingen