header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Kinderlintjes 2014

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken

Op vrijdag 21 november 2014 reikte burgemeester Bruls om 10.00 uur in het stadhuis de Nijmeegse Kinderlintjes uit.

Edina Jukovic en Belma Hadjihasanovic (beiden 10 jaar)[bewerken]

Beide meisjes hebben in mei van dit jaar een inzamelingsactie opgezet voor mensen die slachtoffer waren van de overstromingen in de Balkan. De families van Edina en Belma komen uit Bosnië. Ze zijn op school alle klassen rond geweest om te vertellen over de situatie. Daarna hebben ze een brief gestuurd naar alle ouders van hun school met de vraag om hulpgoederen. Twee weken lang zijn er dozen met spullen verzameld die de slachtoffers in de Balkan goed konden gebruiken. Via bevriende vrachtwagenchauffeurs zijn de hulppakketten naar de getroffen gebieden gebracht.

Philip Verbeek (9 jaar)[bewerken]

Philip is een dappere stoere boy die het niet gemakkelijk heeft door zijn stofwisselingsziekte. Door zijn ziekte heeft hij zelf eens via Stichting Opkikker een onvergetelijke verwendag meegemaakt. Stichting Opkikker organiseert opkikkerdagen voor gezinnen met een langdurig ziek kind. Nu hij weet hoe belangrijk dit is en hoe je door zo’n dag even je ziekte kan vergeten is Philip zelf ambassadeur geworden van deze Stichting. Hij heeft in korte tijd heel veel mobieltjes ingezameld en opgestuurd voor dit goede doel. Nu is hij alweer druk bezig met het verkopen van loten voor Stichting Opkikker.

Roos Verbruggen (7 jaar)[bewerken]

Vorig jaar was er een natuurramp in de Filipijnen. Roos zag beelden van de orkaan Haijyan op het Jeugdjournaal en vroeg meteen naar haar Filipijnse vakantievriendinnetje. Ook het eiland waar zij woont, was zwaar getroffen. Roos heeft toen zelf een actie bedacht om van schoenendozen collectebussen te maken. Deze heeft ze met een briefje bij de winkels in de buurt neergezet. Ook heeft ze een flyer op school verspreid en heeft ze bij de schoolpoorten gecollecteerd. De acties van Roos hebben €317 opgebracht voor giro 555. Zij heeft dit bedrag tijdens de nationale inzameling zelf naar Hilversum gebracht.

Sanne Berkelaar (9 jaar)[bewerken]

Sanne had tot aan begin oktober van dit jaar mooie lange haren. Voor meisjes, en zéker van deze leeftijd, is lang haar best belangrijk. Toch heeft Sanne, samen met haar moeder, haar haren afgeknipt voor Stichting Haarwensen. Deze stichting zorgt er voor dat zieke kinderen die hun haar verliezen en kaal worden weer een pruik van echt haar kunnen dragen. Sanne heeft haar haar extra lang laten groeien zodat zij uiteindelijk een flinke vlecht aan de Stichting kon geven. Heel speciaal dat een meisje van 9 jaar dit voor andere kinderen doet.

Anne Sophie Sizoo ( 9 jaar)[bewerken]

Anne Sophie wil haar straat (Achter de Carmel/centrum Nijmegen) op de kaart zetten als groene straat. Ze is begonnen met de aanplanting van de eerste van 3 boomspiegels Ze probeert haar leefomgeving groener te maken door de verzorging van de boomspiegels. Ze verzorgt de spiegel met plantjes en bollen waardoor de buurt opvrolijkt en levendiger is geworden. Ook heeft Anne Sophie zelf een bord gemaakt met “verboden te poepen” er op zodat mensen hun hond niet in dit tuintje laten poepen. Buurtbewoners vinden dit een mooi initiatief en geven Anne Sophie regelmatig complimentjes.

Dide (11 jaar) en Jana (8 jaar) van der Valk en Mila Poynter (8 jaar)[bewerken]

Deze drie dames doen uit zichzelf en in hun vrije tijd mee met Actie Schone Waal. Via een kalender op Internet geven de vriendinnetjes zich op om te helpen met het schoon houden van de Waalstranden. Ook ruimen zij regelmatig op in een gezamenlijk buurtparkje bij de Hatertseveldweg, dat in gemeenschappelijk beheer van de wijk is. Dide, Jane en Mila nemen dit werk heel serieus op. Zij stellen zich in het weekeind zeer actief op hiervoor en elk seizoen steken zij een paar dagen de mouwen uit de handen.

Marleen Heijl (8 jaar)[bewerken]

Marleen zit op de Nuts Basisschool in Lankforst. Al een jaar lang haalt Marleen 1 x per maand de grijpstok op van school om rommel op te ruimen. Samen met haar moeder gaat zij dan de wijk in en brengt ze de volgende dag de stokken weer terug. Ze doet dit helemaal uit zichzelf en in haar vrije tijd. Marleen doet dit trouw want ze slaat nooit haar opruimactie over. Ook gaat Marleen langs het voetbalveld om troep te verzamelen. Met gemak haalt zij een zak vol afval op met behulp van de grijp-afvalstok. Soms neemt ze een ander kindje uit de buurt mee. Een mooie combinatie van eigen initiatief en voorbeeldfunctie voor anderen!

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden