Klooster Groesbeekshof

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens vrouwenklooster
Straatnaam : Adres::Begijnenstraat
Orde: kloosterorde::Franciscaanse orde
In gebruik vanaf: gebruikt vanaf::circa 1460
In gebruik tot en met: gebruikt tot::1591


Stichting

Het klooster Groesbeekshof is een van de minst bekende religieuze stichtingen in Nijmegen. Dit klooster is waarschijnlijk in de veertiende eeuw begonnen als begijnhuis, dan simpelweg het begijnenhuis of Oud Begijnhof geheten. De eerste vermelding van dit huis dateert uit het jaar 1336. In de vroege vijftiende eeuw werd gesproken van het begijnhuis aan de Begijnengas, ook hier zonder nadere toelichting.

De naam Groesbeekshuis verscheen voor het eerst in 1442. Kort daarvoor heeft jonkvrouw Elisabeth van Groesbeek haar woning, die vlak naast het begijnhuis gelegen was, aan de gemeenschap geschonken. Het huis werd vanaf die tijd Groesbeekshuis genoemd, naar de naam van de weldoenster. De naam Groesbeekshof verscheen overigens pas in 1493 voor de eerste maal in de bronnen.<ref> Schepenprotocol 1493, 18v: Groesbeeckshoff; Gorissen, F. (red), Stedeatlas (Kleef 1956) 120. Ook Van Schevichaven noemt dit protocol (door hem gedateerd 4a pt. Sixti 1493) en hij citeert eveneens Groesbeecks hof; Oud-Nijmegens kerken 26 (hij noemt het zelfs twee keer).</ref>

Regel

Het is waarschijnlijk dat het begijnhuis in 1460 tot een convent werd omgevormd. Op 1 juli van dat jaar zouden de begijnen namelijk in aanwezigheid van Jacobus Brenter, prior van het minderbroederklooster in de stad, de Derde regel van St. Franciscus hebben aangenomen.

Omvang

Een grote gemeenschap is Groesbeekshof nooit geweest. In 1460 was er sprake van zeven zusters. Zij waren gehuisvest tussen de Begijnengas en de Papengas. Van een ‘werkelijk’ kloostergebouw is waarschijnlijk nooit sprake geweest; het complex bestond eerder uit een aantal kleine huizen, met een paar schuren en hofjes. Een kapel hebben zij zeker nooit gehad.

Sluiting

Na de definitieve opheffing van het klooster in 1591 als gevolg van het Beleg van Nijmegen werd het complex in afzonderlijke percelen verdeeld, die werden verpacht of als armenhuisjes beschikbaar werden gesteld. Rond 1646 kwam een groot deel van het complex in bezit van het Burger Kinderen Weeshuis, dat nog in dezelfde jaren de gebouwen afbrak om plaats te maken voor een uitbreiding. Van het klooster resteert nu niets meer. Wel leeft in de naam Begijnenstraat, de huidige naam voor de Begijnengas, de herinnering voort aan de vroegere bewoonsters.

Voetnoten

<references/>

Bronnen

  • Cissen, M., Vrouwenkloosters en begijnhuizen in Nijmegen, Nijmegen, 2004.
  • Gorissen, F. (red.), Stedeatlas van Nijmegen, Kleef, 1956, p. 120.

Verwijzingen

Verantwoording

Bewerking van Martijn Cissen, Vrouwenkloosters en begijnhuizen in Nijmegen (Nijmegen, 2004) door Lisette Kuijper (Regionaal Archief Nijmegen, 2010)