header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Klooster Sprongsberg

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens vrouwenklooster
Straatnaam : Hessenberg
Orde: onbekend, waarschijnlijk franciscaner orde
In gebruik vanaf: circa 1450
In gebruik tot en met: tussen 1573 en 1591


Stichting[bewerken]

Al in de eerste jaren van de vijftiende eeuw richtte Elisabeth Sprong haar huis op de Jodenberg in als begijnhuis; de eerste vermelding van dit begijnhuis komen we tegen in 1413. Elisabeth nam zelf de leiding over het huis en zou de gemeenschap jarenlang als rectrix besturen.

In een schepenprotocol uit 1456 wordt gesproken over sorores in Spronxhuys.[1] Het woord sorores (zusters) doet vermoeden dat de gemeenschap rond 1450 een regel heeft aangenomen; of het hier gaat om de regel van de Zusters van het Gemene Leven of om een kloosterregel is niet bekend. De latere samenvoeging met het klooster Bethlehem zou de Derde regel van St. Franciscus doen vermoeden, maar deze conclusie mag niet te snel getrokken worden.

Omvang[bewerken]

Over de omvang van de gemeenschap van Sprongshof is niets bekend. Wel bekend is dat dit convent, dat vanaf 1550 in grote moeilijkheden verkeerde, en nog voor de Reductie van Nijmegen in 1591 werd gevoegd bij het naastgelegen klooster Bethlehem, dat toen maximaal negen zusters kende. Dit doet vermoeden dat Sprongshof slechts klein was, mogelijk vier à vijf zusters. Daarmee zal het sterk vergelijkbaar zijn geweest met de kloosters Groesbeekshof en Enigheid.

Sluiting[bewerken]

Over het einde van het klooster is niets bekend. De laatste bron waarin Sprongsberg wordt genoemd stamt uit 1573.[2] Waarschijnlijk heeft de samenvoeging met Bethlehem dus tussen 1573 en 1591 plaatsgehad. Wat er verder met het huis op de Jodenberg is gebeurd, blijft tot op heden onbekend.

Voetnoten[bewerken]

  1. Zo geciteerd door Gorissen, F. (red.) Stedeatlas (Kleef 1956) 120.
  2. Schevichaven, H.D.J. van, Penschetsen uit Nijmegen’s verleden I (Nijmegen 1898) 152.

Bronnen[bewerken]

  • Cissen, M., Vrouwenkloosters en begijnhuizen in Nijmegen, Nijmegen, 2004.
  • Gorissen, F. (red.), Stedeatlas van Nijmegen, Kleef, 1956, p. 121.
  • Schevichaven, H.D.J. van, Penschetsen uit Nijmegen’s verleden I, Nijmegen, 1898, p. 149-152.

Verantwoording[bewerken]

Bewerking van Martijn Cissen, Vrouwenkloosters en begijnhuizen in Nijmegen (Nijmegen, 2004) door Lisette Kuijper (Regionaal Archief Nijmegen, 2010)

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden