Korte geschiedenis Vierdaagsefeesten

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Geschiedenis Vierdaagsefeesten
Alles over de geschiedenis van de Vierdaagefeesten in het Digitale Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Lees verder>>>

Zie ook de pagina over de Vierdaagse.

{{#widget:imagewithlink|src=http://studiezaal.nijmegen.nl/HttpHandler//icoon.ico?icoon=14032391%7Curl=http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=288790"}}

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Zomerfeesten 1970. Opname tijdens een braderie. Herkenbaar o.a. links A.F.Uijen en N.Grijpink (met zwart pak).

In bezoekersaantallen gemeten zijn de Nijmeegse Vierdaagsefeesten het grootste meerdaagse muziekfestival van Nederland. De Vierdaagsefeesten hebben niet alleen een grote economische betekenis voor Nijmegen, ze dragen ook in hoge mate bij aan de bekendheid en het imago van de stad. Terwijl de Wandelvierdaagse aan Nijmegen internationaal naam als sportieve en groene stad geeft, verlenen de Vierdaagsefeesten haar een vooral nationale reputatie als gezellige, Bourgondische en wat volkse stad. Om de band met de wandelmarsen te benadrukken werd in 1998 de naam Zomerfeesten vervangen door Vierdaagsefeesten.

Bescheiden randprogramma Vierdaagse

De oorsprong van de Vierdaagsefeesten ligt bij de vierdaagse die in 1909 voor het eerst plaatsvond en sinds 1925 start en finish in Nijmegen had. Er bestond vanouds een bescheiden randprogramma. Sinds 1922 was er op de vrijdagavond in de Vereeniging en het Kolpinghuis een blarenbal voor de wandelaars. Sinds 1938 wordt de Vierdaagse op zondagavond geopend met een vlaggenparade. De Vierdaagsemis – ook op zondag – vindt sinds 1962 plaats.

Eind jaren zestig bleek dit randprogramma niet meer voldoende te zijn. De Nijmeegse Wandelvierdaagse bevond zich in een crisis, omdat Nijmegen de deelnemers ‘niets te bieden’ had. Er gingen zelfs geruchten dat de organisator van de Vierdaagse, de Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (KNBLO), Nijmegen zou willen inruilen voor Apeldoorn of Den Haag. Om dat gevaar af te wenden kwam fotohandelaar Nico Grijpink in actie. Met als gevolg dat er in 1970 gedurende de hele Vierdaagseweek een programma met muziek, dans en andere vormen van vermaak bestond.

Actief Comité Binnenstad Nijmegen

De organisatie van deze ‘Zomerfeesten’ kwam in handen van het Actief Comité Binnenstad Nijmegen (ACBN), dat in 1966 was opgericht om de belangen van de Nijmeegse binnenstadsondernemers te behartigen. Het zwaartepunt van de organisatie lag bij de voorzitter van het ACBN: Nico Grijpink, en diens opvolgers John Bertine, eigenaar van een kapsalon, en Gerard van Groningen.

Onder hun bezielende leiding groeiden de Zomerfeesten in de jaren zeventig en tachtig uit tot een megafestijn, waar in allerlei genres artiesten van naam optraden voor een duizendkoppig publiek. De feesten beslaan de hele Vierdaagseweek. Bijzondere momenten zijn het gevelconcert op zondagavond op de Grote Markt en de Waal in Vlammen op dinsdagavond. Het ACBN neemt het programma op vier grote podia (Waalkade, Kelfkensbos, Grote Markt en Plein 1944) voor zijn rekening. Deze podia hebben een eigen identiteit, waaraan overigens niet altijd even strak wordt vastgehouden: popmuziek op de Waalkade, Nederlands op Plein 1944, sinds 2000 wereldmuziek op Kelfkensbos.

Horeca en podia

src=http://studiezaal.nijmegen.nl/HttpHandler//icoon.ico?icoon=2003138720%7Curl=http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=1729683631"}}

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

27e Internationale Zomerfeesten. 'Ademloos'. Optreden van het zangtrio Linda, Roos & Jessica op het hoofdpodium in de binnenstad. (1996)

Verspreid over het centrum staan zo’n twintig vermaakcentra, kleinere podia, verzorgd door horecagelegenheden die zo de sfeer op hun terras proberen te verhogen. De gemeente heeft het ACBN het recht gegeven om het precario van de vermaakcentra en andere terrassen te innen en daarmee een deel van zijn onkosten te bestrijden.

Op enkele plaatsen werkt het ACBN samen met derden. In het Valkhofpark is dat de sinds 1985 bestaande Valkhofaffaire, indertijd een initiatief van O42 en Diogenes. De Valkhofaffaire heeft sinds 2005 een dependance op het strand van Lent, Havana aan de Waal. Sinds 1995 bestaat (Klassiek en) Kunst in de Kerk, waar Intermedi-Art de partner van het ACBN is. Bloemen en beeldende kunst worden hier geëxposeerd, de Nijmegenprent onthuld en ’s avonds vinden er klassieke en unplugged concerten plaats. Ten slotte werkt het ACBN sinds 2005 samen met discotheek Matrixx die onder en vlakbij de Waalbrug dance concerten organiseert, alsmede optredens van dj’s die house en verwante muziek draaien.

Grootste van Nederland

Door de duur van het evenement, het grote aantal podia en de combinatie met de Vierdaagse zijn de Zomerfeesten in de jaren negentig uitgegroeid tot het grootste muzikale buitenevenement van Nederland met 1,1 tot 1,5 miljoen bezoekers per jaar.

Bronnen

  • Inleiding van de inventaris van het archief van het ACBN door Rob Wolf (Nijmegen 2013)