Kroniek 2005

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

'Kroniek van Nijmegen over 2005', in: Jaarboek Numaga LIII (2006), p. 171-189. (n.b. samengesteld door de redactie. Eindredactie:J.van Vugt en P.Altena)


Januari

 • 1 Op de eerste dag van het jubeljaar 2005 telt Nijmegen 158.215 inwoners. Zorgen baart het grote aantal van ruim tienduizend mensen die in de loop van 2004 de stad verlieten. Dat ongeveer evenveel mensen zich in de stad vestigden, is een pleister op de wonde.
 • 5 Nijmegen besluit op bijstandsgebied een nieuwe koers te varen: de maandelijkse verplichting om een inkomens- en sollicitatieformulier in te vullen vervalt en de uitkeringsgerechtigden krijgen nu een casemanager. Opmerkelijk is dat Nijmegen, dat 6.500 inwoners met een uitkering telt, negen miljoen euro overheidsgeld, bedoeld voor de bestrijding van de werkloosheid, ongebruikt heeft gelaten. Oud-wethouder H. Bruls, thans lid van de Tweede Kamer, toont zich not amused en vraagt de staatssecretaris om opheldering.- Ook Nijmegen staat drie minuten stil bij de slachtoffers van de zeebeving in Azië.
 • 7 Oproep van 'prominenten' aan het stadsbestuur om zuinig te zijn op de lokale cultuurtempel LUX sorteert effect: B & W zijn bereid vele tonnen extra uit te trekken. Wethouder Ton Hirdes noemt LUX 'inhoudelijk' een succes, maar omdat er ook een financieel criterium voor welslagen is, wordt gestreefd naar de aanstelling van een financieel directeur. In het café van LUX opent tegelijkertijd de expositie van het werk van Theo Berlie: 'bewerkte' stadsplattegronden die de lof zingen van de 'Stad aan de Waal'. - Annet Mooij presenteert de conclusies van haar in opdracht van de gemeente uitgevoerde onderzoek naar het bombardement van 22 februari 1944. Alle wilde verhalen ten spijt, houdt zij staande dat het om een vergissing ging. Een vervolgonderzoek naar 'de feiten' wordt ontraden, wel wenst de gemeente een studie naar de verwerking van het bombardement.
 • 8 De in Nijmegen woonachtige dichter Jaap van den Born laat in De Gelderlander de eerste van zijn aan Nijmegenaren gewijde elfregelige gedichten verschijnen: de eerste Nijmegenaar is een anonymus.
 • 9 Harmonie Hatert verzorgt met Batavorum Pipes and Drums een nieuwjaarsconcert, dat opvallend opent met een doedelzak. In het Triavium vindt de Rijnlandse pronkzitting van carnavalsvereniging Sint Anneke plaats. Hoofdgast is oud-minister Frank de Grave.
 • 11 Een brand, uiteraard aangestoken, schendt de befaamde Kabouterboom in Beek. Of de eeuwenoude holle kastanjeboom de aanslag overleeft, zal in het voorjaar moeten blijken. (In mei blijkt dat de oude boom het nog niet heeft opgegeven.)
 • 13 'Nabestaanden' nemen geen genoegen met de conclusies die onderzoekster Annet Mooij in het stadhuis presenteert voor belangstellenden. Er was méér aan de hand, zo menen aanwezigen, al is nu niet meer duidelijk wat. De suggestie van Annet Mooij dat herinneringen niet altijd betrouwbaar zijn, wekt de boosheid van velen die over hun geheugen geen klagen hebben. PvdA-raadslid A. Beck vindt dat de gemeente een onderzoek naar de verwerking van het bombardement zelf zou moeten bekostigen.
 • 14 De gemeenteraad blokkeert een plan om van de Mariënburgkapel een debatcentrum te maken. Nu alle ogen gericht zijn op LUX, vallen andere instellingen buiten het gezichtsveld, al helemaal als ze geld kosten.
 • 20 Nijmegen valt in de prijzen: de Fietsvakantiebeurs-trofee wordt de gemeente overhandigd vanwege de Snelbinder.
 • 21 De bijdrage van kunstenaar Rob Scholte aan het stadsjubileum is een viertal prenten van een gedigitaliseerde Mariken van Nieumeghen, die afgedrukt worden in De Gelderlander.
 • 22 Wim Jansen, marsleider van de Vierdaagse, wordt uitgeroepen tot het grootste 'Swerte Schaop' door de gelijknamige carnavalsvereniging. Jansen dankt de uitverkiezing aan het limiteren van het aantal deelnemende wandelaars.
 • 22-23 Het Bureau Archeologie van Nijmegen houdt open dagen. Veel mensen komen kijken. Blikvanger is de Loden Lady, zoals de recent ontdekte dame intussen genoemd wordt.
 • 23 Ton van de Sande houdt in de Molenstraatkerk een lezing over twintig eeuwen geloof in Nijmegen. De Raad van Kerken biedt de jarige stad deze feestrede aan. In een goed gevulde kerk komt de geschiedenis van 'God aan de Waal' aan bod.
 • 25 De verkiezing 'grootste Nijmegenaar aller tijden' gaat van start. Het spel begint met de samenstelling van een groslijst van kandidaten. In het reglement staat dat de burgemeester en de wethouders niet voor uitverkiezing in aanmerking komen. Dat die beperking niet als een rem wordt ervaren, blijkt wel uit het feit dat nu al als kandidaten idol Maud Mulder en NEC-voorzitter Hans van Delft genoemd worden.
 • 26 Landelijke première van de musical Hair in de Nijmeegse stadsschouwburg. In de vrieskou banen bekende Nederlanders van het kaliber Ronnie Tober, Aukje van Ginneken en Johan Vlemmix zich een weg over de rode loper.
 • 28 Opluchting bij LUX en Doornroosje. Er komt extra geld voor de exploitatie van het art house LUX, terwijl er voor Doornroosje een nieuw podium komt bij het station.
 • 29 De Nijmeegse volkszanger Dave van Well (18) is weer terug in Nijmegen: in het Gemeenschapshuis in de Waterstraat vindt hij zijn oudste fans. Zelf verklaart Dave soms wakker te liggen van het succes.
 • 30 Kickboksgala in de sporthal aan de O.C. Huismanstraat loopt uit de hand. Wat in de hal te zien was, inspireert twee groepen bezoekers om met elkaar op de vuist te gaan. Als de politie arriveert, zijn de meeste klappen al uitgedeeld.

Februari

 • 3 Nachtelijke schietpartij in Lankforst. Daarbij vallen twee gewonden die later ook als verdachten worden aangehouden.- De politie presenteert trots de cijfers voor het jaar 2004: het aantal delicten is in vergelijking met voorgaande jaren gedaald, terwijl het oplossingspercentage is toegenomen.
 • 4 Een man met bivakmuts pleegt een overval op een cafetaria aan de Sint-Jacobslaan. Hij vertrekt met de inhoud van de kassa en laat ogenschijnlijk geen sporen na.
 • 6 Tijdens het Nederlands Kamerkoorfestival in Schagen is het Nijmeegse kamerkoor Mnemosyne uitgeroepen tot het beste kamerkoor van Nederland. - De carnavalsoptocht staat in het teken van de viering van het stadsjubileum. De Romeinse strijdwagen van carnavalsvereniging de Sint-Stevenkrupers behaalt de overwinning. Ook carnavalsverenigingen uit Lent, Druten en Puiflijk besteedden met hun wagens aandacht aan de geschiedenis van de jarige en nabije stad.
 • 8 Het eerste exemplaar van de Nijmegen-postzegel wordt overhandigd aan Dries van Agt, die bij die gelegenheid met vertrouwde welsprekendheid de lof zingt van Nijmegen. Van Agt belooft de eerste postzegel te gebruiken voor een ansichtkaart aan de koningin.
 • 10 Hans Bots, decaan van de faculteit Letteren van de Radboud Universiteit, wordt onderscheiden met de Descartes-Huygensprijs. Met deze prijs eert de Franse regering hem voor zijn jarenlange onderzoek naar de intellectuele uitwisseling tussen Frankrijk en Nederland in de zeventiende en achttiende eeuw.
 • 12 Oud-Nijmegenaar Marinus van der Goes van Naters, bijgenaamd de rode jonker, overlijdt op 104-jarige leeftijd. Van der Goes van Naters was onder meer fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer. Met het klimmen der jaren werd hij meer en meer beschouwd als het geweten van de Nederlandse sociaal-democratie. - De Nijmeegse skiër Rogier Oosterbaan eindigt als twintigste op het wereldkampioenschap slalom in het Italiaanse Bormio. Een bijzondere prestatie, die hem echter geen kwalificatie voor de Olympische Spelen oplevert.
 • 14 De Frans Kellendonklezing wordt gehouden door Thomas Rosenboom. Rosenboom hekelt de onbescheidenheid en de lawaaicultuur in Nederland en beveelt de Nederlanders aan om hun kinderen weer op te voeden. Piet Gerbrandy, dichter en criticus, ontvangt de Frans Kellendonkprijs.
 • 16 Hoogste waterstand in de Waal bij Nijmegen lijkt met 1.057 centimeter bereikt.
 • 17 Een bizarre zaak voor de Nijmeegse kantonrechter, die zich moet buigen over de hate mails die een 36-jarige secretaresse in het Radboudziekenhuis zou hebben gezonden aan een 53-jarige hoogleraar. Het ziekenhuis eist ontbinding van het arbeidscontract van de secretaresse (en krijgt zijn zin).- Stichting Welzijn Ouderen Nijmegen (SWON) start met bijzondere dagopvang voor Indische en Molukse ouderen.
 • 18 Onthulling van een gedenksteen voor de slachtoffers van het vergissingsbombardement van 22 februari 1944 op de begraafplaats aan de Graafseweg, waar destijds de meeste slachtoffers begraven werden. Op de steen staat een kort gedicht van H.H. ter Balkt: 'Na de luchtaanval'.
 • 19 Het Rotterdams Philharmonisch Orkest speelt onder leiding van de befaamde Russische dirigent Valery Gergiev werk van Tsjaikovski, Stravinsky en Rachmaninov. Zoals veel Nijmegenaren zich verheugen op Gergiev, zo verheugt Gergiev zich op De Vereeniging, 'a very good hall'.
 • 22 Herdenking van het vergissingsbombardement, onder meer met presentatie van het indrukwekkende boek De pijn die blijft van Bart Janssen.
 • 24 Ontruiming van restaurant De Bok wegens brand. Het is de derde keer in vijf jaar dat het restaurant bezocht wordt door de rode haan.

Maart

 • 1 Op het terrein van de Radboud Universiteit, nabij een bushalte, is een boze student zijn studieadviseur te lijf gegaan. Hij was het niet eens met diens negatieve advies.
 • 2 De VVD-fractie pleit voor het heffen van 'entreegeld' voor de bezoekers van de afwerkloods aan de Nieuwe Marktstraat. De voorziening kost de gemeente jaarlijks een ton en de gebruikers van de tippelzone dragen daar niets aan bij. Een slagboom en betaalautomaat zouden uitkomst kunnen bieden.
 • 3 Het openbare leven lijdt onder het winterweer. Dankzij de inzet van sneeuwploegen en doordat er veel minder sneeuw viel dan woensdag, waren de snelwegen behoorlijk sneeuwvrij, maar in de straten van de stad was het glibberen.
 • 4 Twee jongens van zeven jaar hebben bekend verantwoordelijk te zijn voor de vernielingen aan zo'n dertien graven op de begraafplaats aan de Daalseweg.
 • 5 Op de doorgaande wegen en fietspaden in Nijmegen is deze week een pak zout gestrooid dat normaal gesproken genoeg is voor een halve winter. De strooiwagens hebben 400 ton uitgereden.
 • 10 De rechter bepaalt dat Museum Kam en een deel van de archeologische collectie voorlopig niet teruggaan naar de familie Kam in Den Haag.
 • 17 De atletiekbaan verhuist van de Heemraadstraat naar De Driehuizen. De voorkeur van het college van B & W, de bosrand van het landgoed, haalt het niet. Het wordt de hoek die de Sionsweg maakt met de spoorlijn. Daarmee komt het sportcomplex midden in het bos te liggen. Het belang om sporters de ruimte te geven, weegt bij de voorstanders net iets zwaarder dan het behoud van de ecologische verbindingszone.
 • 19 De Tweede Kamer stelt het besluit om een experiment met vrije heroïneverstrekking toe te staan weer uit. De Grift, de Nijmeegse instantie voor verslavingszorg, betreurt dat. Heroïneverstrekking zou de vicieuze cirkel waarin vele verslaafden zich bevinden, kunnen doorbreken.
 • 20 Op het Maasplein in Oud-West opent burgemeester Ter Horst het eerste wijkfeest van Nijmegen 2000, waarmee het grote feestjaar andermaal echt begint.
 • 22 In de omgeving van de Marialaan en Voorstadslaan in Nijmegen-West is een pyromaan actief. Deze heeft het vooral voorzien op auto's. In de fgelopen maanden gingen er in deze omgeving zeker zes in vlammen op.- De Stichting Nijmegen blijft in Beeld houdt in het kader van het wijkenfestival Oud-West een filmavond in het Gemeenschapshuis aan de Waterstraat. De industrie die Nijmegen in de jaren vijftig groot maakte (Nyma, Van Dungen), komt prominent in beeld. - In Museum Het Valkhof is een tentoonstelling te zien over de in Nijmegen geboren jezuïet Petrus Canisius en zijn catechismus. De in 1555 geschreven catechismus was een echte bestseller: er verschenen maar liefst 1.115 uitgaven in 26 talen van. Bij de expositie hoort een boek van Paul Begheyn SJ, die tevens samensteller van de expositie is.
 • 23 Een commissie van 'wijze mensen' adviseert de bibliotheek in Bottendaal te gaan fuseren met de Openbare Bibliotheek Nijmegen, nadat ze daar eerder juist van was afgesplitst om opheffing te voorkomen. Twee bibliotheekorganisaties naast elkaar, dat werkt niet, zo vinden alle betrokkenen. - De Historische Atlas van Nijmegen wordt op internet gepresenteerd, dankzij het Gemeentearchief, het kadaster en de Nijmegenaar Hans Giesbertz.
 • 24 In het stadhuis worden voor het eerst de Karel de Groteprijs en de Alcuïnusprijs gezamenlijk uitgereikt. De Karel de Groteprijs (5.000 euro) is met een vertraging van twee jaar beschikbaar en gaat naar architect Wim Kol uit Nijmegen; de Alcuïnusprijs voor beginnende jonge kunstenaars gaat naar de audiovisuele werkplaats Dziga.- Bestuurders van vijf provincies en staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat komen overeen om de Ooijpolder en het Rijnstrangengebied definitief te schrappen als noodoverloopgebieden bij extreem hoogwater in de Waal. Hoe de bochtafsnijding van de Waal bij Lent eruit gaat zien, is nog onduidelijk. Het pleidooi van een bewonerslobby tegen dijkteruglegging en voor een variant met terpen met huizen 'wordt meegenomen' in de planologische procedure.
 • 27 Nijmeegse Antillianen organiseren een debatavond over de problemen in hun gemeenschap en de negatieve beeldvorming die hun aankleeft. Initiatiefnemer is Culture Tree, een Antilliaanse migrantenclub.
 • 28 Nijmeegse idol Maud Mulder presenteert haar eerste cd, een Nederlandstalig werk met de titel Wacht op mij. Er staat onder andere een duet met Frank Boeijen op.
 • 30 Bij graafwerkzaamheden naast het Centraal Station hebben archeologen de fundamenten van een rond gebouw blootgelegd. Volgens Harry van Enckevort van het gemeentelijke Bureau Archeologie gaat het om de fundamenten van een molen die daar in de negentiende eeuw is gebouwd.
 • 31 De Sint-Stevenstoren is dringend aan groot onderhoud toe, maar geld is er niet. Het rijk vergoedt maar de helft van de kosten. Om Sint-Steven 'te heure sloan' moet er dan ook een actieplan komen, zegt de beherende stichting.

April

 • 1 Het bericht dat Nijmegen in het kader van Roze Zaterdag roze plaatsnaamborden plaatst, haalt alle media, inclusief het journaal. Het is echter een 1-aprilgrap.
 • 3 De Nijmeegse cineast Harrie Timmermans maakt een film over het (water)labyrint dat kunstenaar Klaus van de Locht in 1981 voor de Waalkade ontwierp. Timmermans zoekt nog naar het kind dat ooit op het kunstwerk zou zijn verwekt.
 • 4 Het restaurant van de Sint-Maartenskliniek serveert het beste eten van alle Nederlandse ziekenhuizen. In het algemeen klassement van alle instellingen (dus niet alleen de ziekenhuizen) behaalde de Maartenskliniek de tweede plaats.
 • 6 Dankzij de Arnhemse sponsor Eiffel kan de Nijmeegse basketbal eredivisionist Eiffel Towers de komende drie jaar vooruit.
 • 7 In de nieuwbouw in de Wolfskuil keren de oude straatnamen niet terug, ondanks het verlangen van de oude bewoners. Kopers van de nieuwe huizen willen andere namen. Daarom wordt de Bremstraat omgedoopt in Lavendelstraat. Oude bewoners zijn er op tegen.
 • 8 De rechter bepaalt dat de gemeente verder mag gaan met de bouw van een replica van de donjon op het Valkhof. De nieuwe toren, die wordt opgetrokken uit steigerpalen en doeken, moet een van de grote blikvangers zijn voor de viering van 2000 jaar Nijmegen.
 • 9 Kolpingvereniging Nijmegen bestaat 125 jaar. Ze begon als Gezellenvereniging, een onderdeel van de katholieke arbeidersbeweging. Het Kolpinghuis is al die tijd de plaats geweest voor activiteiten en samenkomsten.
 • 10 Volgens de stichting Voor Vluchtelingen en Nieuwkomers regio Nijmegen (VVN), het lokale vluchtelingenwerk, telt Nijmegen vijftig tot honderd inwoners die wel legaal in Nederland verblijven, maar geen identiteitspapieren kunnen aanvragen. In veel gemeenten worden deze legalen-zonder-papieren geholpen met een verklaring. In Nijmegen gebeurt dat niet.
 • 14 De Nijmeegse Dierenambulance bestaat twintig jaar. Zestig vrijwilligers zijn vierentwintig uur per dag bezig zwerfdieren op te halen, aangereden beesten naar de dierenarts te brengen en binnengekomen poezen of konijnen te verzorgen.
 • 16 Achter gesloten deuren vindt in Rotterdam het proces plaats tegen de Nijmeegse AIVD-tolk die wordt verdacht van het lekken van staatsgeheimen.
 • 18 Nijmegen heeft weliswaar een aantrekkelijk woonklimaat, maar is niet in trek bij startende ondernemers. In de editie 2005 van de Atlas Nederlandse gemeenten staat de stad op de twaalfde plaats; zeven jaar geleden was dat nog plaats 31. De reïntegratiebedrijven doen het zelfs het slechtste van het hele land. Wethouder Lenie Scholten spreekt van een 'hoofdpijndossier'.
 • 19 De Nijmeegse hoogleraar kerkgeschiedenis Peter Nissen wordt een landelijke bekendheid door zijn dagelijks optreden in radio- en televisie-programma's. Hij geldt als de deskundige bij uitstek als het gaat om concilies en pauskeuze. Bij het habemus papam was hij niet verrast: de naam van Joseph Ratzinger stond op zijn lijstje.
 • 21 In De Vereeniging vindt in het kader van Nijmegen 2000 de wereldpremière plaats van To hell! van Mayke Nas, gespeeld door het Schönberg Ensemble.Het stuk grijpt terug op het verhaal van Mariken van Nieumeghen en haar verhouding met de duivel.
 • 23 De jaarlijkse Batavierenrace tussen Nijmegen en Enschede (175 kilometer) wordt voor de 33ste keer gehouden. Met ruim 7.000 deelnemers is het de grootste estafetteloop ter wereld
 • 25 Enkele paden in Dukenburg krijgen een nieuwe naam. Zo komt er een Valckenaerpad, een Duckenburgpad en een Oranjeriepad. De naam Valckenaerpad verwijst naar Hendrik Valckenaer die in de zeventiende eeuw heer van Duckenburg was. Dat landgoed kende een oranjerie. Het bosgebied in Lankforst gaat Uilenbosje heten.
 • 26 De brandweer heeft ten onrechte gebruiksvergunningen verstrekt voor tal van openbare gebouwen in Nijmegen, zo blijkt nu. Drie brandweerlieden zijn te soepel omgegaan met de veiligheidsregels. Daarom moeten 222 panden opnieuw worden gecontroleerd.
 • 27 Nijmeegse bakkers presenteren het nieuwe Nijmeegse Moenenbrood in het kinderziekenhuis van het UMC Sint-Radboud. Net als het al bestaande Marikenbrood heeft het een zoetig smaakje. De korst is krokant en bedekt met maanzaadjes en maïsmeel. Van elk verkocht brood gaan 25 eurocent naar de kindvriendelijke inrichting van het academisch ziekenhuis.
 • 28 Vier mannen die verdacht worden van het oplichten van welgestelde hoogbejaarden zijn gearresteerd. Ze deden zich voor als medewerkers van nutsbedrijven als Nuon en kwamen zo gemakkelijk binnen. Zo wisten ze duizenden euro's en sieraden te stelen.
 • 29 In Doornroosje wordt Merijn Hilte door een jury, bestaande uit cultuurwethouder Ton Hirdes en raadslid Renate Bos, gekozen tot nieuwe Nijmeegse stadsdichter. Eerder won hij al de Nijmeegse Poetry Slam. In opdracht van de gemeente zal hij zes gedichten over Nijmegen maken. Ook zal hij gedichten voordragen bij eenzame uitvaarten.- In de ING-zaal in De Vereeniging reikt een in het oranje gestoken Guusje ter Horst aan dertien stadgenoten een lintje uit. Onder hen zijn zuster Laetitia Aarnink JMJ, oud-pedel Boudewijn Bouman en Corrie Schell-Jacobs, die zich inzet voor de Zonnebloem.- Na aanvankelijk tot 15 jaar veroordeeld te zijn, krijgt een 59-jarige Nijmegenaar in hoger beroep 10 jaar cel wegens doodslag op Jan Burgers, directeur van het afvalverwerkingsbedrijf ARN. Hoewel de dader in 2003 met een geladen pistool naar het kantoor van Burgers was gegaan, wordt moord door het gerechtshof in Arnhem niet bewezen geacht.

Mei

 • 1 In de vroege morgen branden acht auto's uit in de wijk Wolfskuil in Nijmegen-West. Het vuur slaat over naar twee huizen. De politie weet zeker dat het brandstichting is. Eerder in het jaar zijn in Nijmegen-West ook al verscheidene auto's in vlammen opgegaan.
 • 3 Een actie van een vader die zijn kinderen niet meer mag zien, leidt tot verkeerschaos in de regio. De in een bloedrood Spiderman-pak gestoken actievoerder uit Arnhem ketent zich in alle vroegte vast aan een dwarsbalk van de Waalbrug, maar wordt in de ochtendmist niet opgemerkt. De verkeerschaos begint pas als de politie met een ladderwagen uitrukt en twee rijstroken afsluit.
 • 4 Voorafgaand aan de jaarlijkse Dodenherdenking op het Trajanusplein worden op het Stationsplein de namen van de ruim tweeduizend Nijmeegse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog voorgelezen. Voor elk slachtoffer wordt bovendien met krijt een kruisje op het plein gezet.
 • 5 Aan de viering van de zestigste Bevrijdingsdag komt veel muziek te pas. Publiekstrekkers van het gratis toegankelijke muziekfestival op het Kelfkensbos zijn de bands Direct en Jovink & de Voederbietels.
 • 8 Een Nijmeegse delegatie onder leiding van burgemeester Ter Horst bezoekt een herdenkingbijeenkomst met president George W. Bush op de Amerikaanse begraafplaats Margraten. Dat juist vertegenwoordigers uit Nijmegen welkom zijn, heeft onder meer te maken met het vergissingsbombardement door de geallieerden op de stad in 1944. - Begeleid door regen, zingen vijftienhonderd mensen in het Valkhofpark smartlappen mee met bekende en minder bekende zangers tijdens de 23ste Dag van het Levenslied.
 • 10 Op het Valkhof wordt de eerste hand gelegd aan de herbouw van de donjon van de vroegere Valkhofburcht. De tijdelijke reconstructie van de 48 meter hoge toren vormt een van de hoogtepunten van de viering van 2000 jaar leven, 1900 jaar stad.- Stichting Ark verplaatst 25 konikpaarden uit de Millingerwaard naar de Nijmeegse uiterwaarden. De wilde grazers 'beheren' daar de nieuwe natuur in de Stadswaard, een gebied van Staatsbosbeheer ten oosten van de Waalbrug.
 • 11 Het stadsbestuur krijgt vanuit de gemeenteraad de wind van voren over de magere economische prestaties van de stad. Niet alleen de oppositiepartijen hebben kritiek, ook de PvdA spreekt ferme taal. Gewezen wordt op de vele horecabedrijven die te koop staan, het lage aantal startende ondernemingen en het hoge percentage bijstandsgerechtigden.
 • 14 Het aantal bezoekers bij de Keizer Karel Podia is het afgelopen seizoen fors gestegen. Terwijl in de Randstad het bezoekersaantal bij culturele voorstellingen gemiddeld met 20 procent daalde, is het in Nijmegen juist met ongeveer 30 procent toegenomen. Een verklaring wordt gezocht in het relatief kleine aantal theaters en in hun vermogen om de bezoekers, waaronder ook veel Duitsers, aan zich te binden.
 • 17 De hoofdkazerne van de Nijmeegse brandweer voldoet niet aan de brandveiligheidseisen. Er is ook geen gebruiksvergunning. De politieke partijen reageren vol verbazing.
 • 18 Het Amateurtheater Festival in Nijmegen bestaat tien jaar en dat wordt in het Steigertheater gevierd. Uit de tachtig groepen die van Nijmegen een waar broeinest van amateurtoneel maken, zijn er vier geselecteerd die om de prijs van 500 euro en de Gouden Kameleon gaan strijden.
 • 19 Wethouder Lenie Scholten heeft uit Den Haag het signaal gekregen dat het Nijmeegse budget van het Fonds voor Werk en Inkomen met 14 miljoen euro ingekrompen zal worden. Dat zal opnieuw de mogelijkheden verminderen om werklozen in Nijmegen aan een baan te helpen.
 • 20 Actievoerende brandweerlieden van de gemeente vragen burgemeester Ter Horst om aandacht voor hun grieven bij de lopende landelijke CAO-onderhandelingen. De gemeenten willen af van de vervroegde uittreding van de brandweerlieden. Een rookmachine zorgt voor een gefingeerde brand in het stadhuis, waarna Ter Horst onder luid alarm door een ploeg brandweermannen uit het gebouw wordt gehaald.
 • 21 Theater LUX stopt met de programmering van podiumkunsten. Dit tegen de wens van verantwoordelijk wethouder Hirdes in: de gemeente heeft in januari nog geld gestoken in de programmering van muziek- en theatervoorstellingen.
 • 23 Uit gemeentelijk bouwhistorisch onderzoek is gebleken dat aan de Hoogstraat het oudste bekende woonhuis van Nijmegen staat. Het is rond 1333 gebouwd, zo was af te lezen uit het jaarringpatroon van balken die onderzocht werden bij de verbouwing van het pand, pannenkoekenhuis 't Hoogstraatje.
 • 25 Op de eerste dag van een landelijke huisartsenstaking hebben de spoedeisende hulpposten van de Nijmeegse ziekenhuizen het drukker dan normaal. - De eerste paal voor het gebouwencomplex FiftyTwoDegrees aan de Nieuwe Dukenburgseweg gaat in aanwezigheid van onder meer minister Brinkhorst van Economische Zaken de grond in. Hoofdgebruiker van dit Business Innovation Center wordt Philips Semiconductors Nijmegen.
 • 28 Op het dancefestival Emporium op de Berendonck komen 12.500 mensen af. De geluidsoverlast in de aangrenzende Nijmeegse wijken blijft binnen de gestelde perken.

Juni

 • 1 Geheel volgens de landelijke trend stemt 55,1% van de opgekomen Nijmeegse kiezers tegen de Europese grondwet. In de regio kent alleen de gemeente Mook en Middelaar een kleine meerderheid voor-stemmers.
 • 2 Koningin Beatrix verblijft vier uur in Nijmegen en omgeving in het kader van haar provinciebezoeken. De historie van Nijmegen en de natuur van de Ooijpolder zijn de thema's die onder haar aandacht gebracht worden. In Nijmegen zelf bezoekt de koningin de verkeerspost van Rijkswaterstaat langs de Waal en - per koets - Museum Het Valkhof.
 • 3 Een toenemend aantal geweldsincidenten noopt het Canisius-Wilhelmina-Ziekenhuis tot het nemen van maatregelen. De meeste agressie doet zich voor bij de afdeling Spoedeisende Hulp: 'Ze vinden allemaal dat ze als eerste geholpen moeten worden'. Ook zijn veel patiënten onder invloed van drugs of alcohol.
 • 4 Op 72-jarige leeftijd overlijdt Thea Langen, Nijmeegs erelid van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie. Meer dan veertig jaar was zij in de vereniging actief, onder meer als leider van het wedstrijdsecretariaat.
 • 5 Turnster Suzanne Harmes van De Hazenkamp verovert de zilveren medaille op het onderdeel 'vloer' tijdens het Europese kampioenschap turnen in het Hongaarse Debrecen.
 • 6 De Nijmeegse neurowetenschapper prof. dr. Peter Hagoort is een van de vier winnaars van de NWO-Spinozapremie, de belangrijkste wetenschappelijke prijs in Nederland. Met de toegekende 1,5 miljoen euro wil hij meer hersenonderzoekers aantrekken.
 • 8 Na veel ophef over het plan om de zeven zeventiende-eeuwse wandkleden in de raadzaal van het stadhuis definitief te verwijderen, is toch een compromis gevonden. In de ruimte rond de zaal komt een wisseltentoonstelling van drie van de zeven gobelins, die voor de onderhandelingen voor de Vrede van Nijmegen zijn vervaardigd.
 • 10 In het studentencomplex aan de Griftdijk in Lent stort tijdens een feestelijke nacht een galerij met feestvierders naar beneden. Er zijn naar schatting vijftien gewonden. Het uit hout opgetrokken complex wordt voornamelijk bewoond door buitenlandse studenten die een jaar aan de Radboud Universiteit studeren.- Medewerkers van het Haagse Madurodam bezoeken Nijmegen om objecten uit te kiezen die in het miniatuurstadje kunnen gaan figureren. Sint-Nicolaaskapel, Barbarossaruïne en Belvedère worden de uitverkoren gebouwen. Ook het nog te onthullen godenpijler-monument zal op schaal 1:25 vertegenwoordigd zijn.
 • 14 De Nijmeegse Orgelkring opent het seizoen in de Sint-Stevenskerk spectaculair met een 'heropvoering' van het bezoek dat Anna van Oostenrijk, de aanstaande van Philips II, in 1570 aan Nijmegen bracht. Bij die heropvoering wordt nieuwe, door het jubeljaar geïnspireerde muziek gespeeld: een door Berry van Berkum gecomponeerd staatsmotet en een door Joost Langeveld en Jetty Podt geschreven Hymne Nijmegen 2000.
 • 17 Kunstenaars van de Zandacademie uit Zoetermeer gaan op de Hessenberg aan de slag om enorme zandsculpturen te maken. Van 500 ton zand worden kopieën van oude Nijmeegse monumenten gemaakt, zoals de Kruittoren in het Kronenburgerpark en de verdwenen Hezelpoort. De initiatiefnemende stichtingen willen dat de benedenstad tijdens de Vierdaagsefeesten sprankelend voor de dag komt. Ook vinden ze dat in dit stadsdeel de feesten in het kader van 2000 jaar stad veel te weinig zichtbaar zijn. - Oud-wethouder Hubert Bruls, die al enkele jaren voor het CDA in de Tweede Kamer zit, wordt burgemeester van Venlo. De stedelijke politici betreuren de overstap, omdat Nijmegen met Bruls een pleitbezorger in het parlement verliest.- De gemeente heeft een bedrag van 85.000 euro beschikbaar gesteld voor de hoogst noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden aan de Sint-Stevenskerk. Zo kan ook weer 71.000 euro aan rijkssubsidie worden binnengehaald. Om meer structurele inkomsten te verwerven heeft de Hervormde Stichting voor de kerk een overeenkomst met de Keizer Karel Podia getekend. In het kerkgebouw zullen bijzondere evenementen worden geprogrammeerd.
 • 18 Op de Goffertweide laten 48.000 rockfans zich overdonderen door de muziek van 23 bands op vier podia. Bij dit megaspektakel in de brandende zon wordt ruim 100.000 liter bier ingenomen. De afsluitende band Rammstein laat de bezoekers versuft achter.- De Valkhof Affaire is door de Vereniging van Nederlandse Poppodia verkozen tot Beste Festival van Nederland.- De Russische stad Pskov, ruim zestien jaar zusterstad van Nijmegen, heeft de beschikking gekregen over een Nederlands centrum. Er worden onder meer Nederlandse taallessen gegeven, lezingen over Nederland en Vlaanderen gehouden en Nederlandse volksliederen gezongen. Ongeveer 300 van de 200.000 bewoners van Pskov spreken al Nederlands.
 • 19 Kunstenares Jetske Verhoeven heeft groot succes met haar bonte verzameling van 2.000 stoelen op het Lentse Waalstrand naast de spoorbrug, ook al zijn niet alle stoelen bezet. Aan beide zijden van de rivier overheerst de verrassing van een nieuw perspectief. Velen nemen ook een kijkje op de naburige manifestatie Lentse Oeroude Oeverspelen op een Late Lentedag.
 • 20 Bij de opgravingen van het gemeentelijke Bureau Archeologie op de voormalige parkeerplaats op de Sint-Josephhof zijn de vroegste stenen gebouwfundamenten van Nederland te voorschijn gekomen. Tussen ca. 40 en 70 na Chr. stond daar een met pannen gedekte constructie, vermoedelijk een huis dat deel uitmaakte van Oppidum Batavorum, de stedelijke nederzetting waaraan Nijmegen zijn kwalificatie 'oudste stad van Nederland' dankt.
 • 25 Duizenden homoseksuelen en sympathisanten trekken naar de Waalstad vanwege de festiviteiten op Roze Zaterdag. Bij het startschot op de Waalkade worden onder meer burgemeester Guusje ter Horst en Femke Halsema, GroenLinksfractieleider in de Tweede Kamer, gesignaleerd.
 • 26 Nadat het geluid van het megafestival van Fields of Rock nog maar net uit het Goffertpark weggeëbd is, bereiken er nu de rauwe klanken van Rockin' Park een 36.000-koppig publiek. Met gevestigde namen als R.E.M., Lenny Kravitz en Queens of the Stone Age pakt de gemeente in het feestjaar nog eens goed uit.
 • 27 Basketbalclub Eiffel Towers trekt zich terug uit Nijmegen na een maand van onverkwikkelijkheden rond de onverwachte fusie met EBBC uit Den Bosch. In Nijmegen zal in sporthal De Horstacker een nieuwe basketbalclub gaan spelen, die voorlopig de naam The Romans draagt.

Juli

 • 2 Burgemeester Guusje ter Horst opent op spectaculaire wijze de donjon op het Valkhof. Enkele honderden belangstellenden zijn er getuige van hoe zij vanaf het bordes van deze nieuwe Nijmeegse attractie aan een touw abseilt.
 • 3 'De Romeinen zijn terug-dagen' op de Kwakkenberg. Een Romeinse bruiloft is een van de trekpleisters.
 • 4 Lijn 57 van NOVIO zou met ingang van vandaag vanaf de grens doorrijden naar Kranenburg. Het ontbreken van de handtekening van een vakantievierende Duitse ambtenaar gooit echter roet in het eten.
 • 6 Vijf dagen na de opening van de donjon is al de tweeduizendste bezoeker geteld.
 • 8 De toren van de voormalige Christus Koningkerk in Hengstdal krijgt een nieuwe koperen spits. Vijftien jaar geleden verdween de oude torenspits als gevolg van een storm.
 • 9 De bezoekers van het Bijbels Openluchtmuseum maken kennis met het Romeinse nachtleven. Er zijn tal van activiteiten voor kinderen: zij kunnen onder meer Romeinse sieraden maken, een les volgen in een donker Romeins leslokaal en een ritje maken in een Romeinse strijdwagen.
 • 12 Een staking bij NOVIO tijdens de Vierdaagseweek is van de baan. De vakbond AbvaKabo legt met succes een nieuw CAO-akkoord met de werkgever voor aan zijn achterban.
 • 13 De cd-rom De ontdekking van Nijmegen, met virtuele wandeltochten en rondleidingen door het heden en verleden van de stad, wordt gelanceerd.
 • 14 Bloemenkweker Paul Botman uit Enkhuizen presenteert zijn Vierdaagse-tulp tijdens de traditionele Vierdaagse-persconferentie.
 • 15 Bezoekers aan de donjon betalen tijdens de Zomerfeesten geen twee, maar vier euro entree. Die opslag moet de kosten dekken van het extra toezicht tijdens de feesten.
 • 17 Op het jaarlijkse visconcours voor ouderen en dames in het Kronenburgerpark, onderdeel van de Zomerfeesten, vangt Jan Speldenbrink als beste oudere 8,28 kilo vis. De beste dame, mevrouw Janssen, vangt 16 kilo. Vorig jaar was zij ook al de beste in haar klasse.
 • 18 Tachtig Nijmeegse en enkele Maastrichtse ondernemers volbrengen de Mosae Magus Trajectum, hun eigen Vierdaagse van Maastricht naar Nijmegen. Doel van de tocht was onder meer - met een knipoog - het ophalen van de titel Oudste stad van Nederland.
 • 19 Op de eerste dag van de Vierdaagse vallen 1.880 lopers uit, een record. Dit wordt geweten aan een gebrekkige training.
 • 21 Na een bezoek aan het Matrixx-podium aan de Waalkade stichten jongeren brand bij restaurant Wijmpje's. Omstanders blussen het vuur tijdig, zodat de schade beperkt blijft.
 • 22 Van de 43.206 deelnemers aan de Vierdaagse halen er 38.225 de eindstreep. Het aantal uitvallers, 4.981, is dit jaar groter dan ooit.
 • 23 Bij het slot van de Vierdaagsefeesten komt het in de vroege morgen her en der tot rellen, waarbij elf agenten lichtgewond raken. De politie houdt 26 relschoppers aan.
 • 24 De drumfanfare Michaël uit Brakkenstein haalt goud op het Wereldmuziekconcours in Kerkrade tijdens de marswedstrijd in de Championship Division.
 • 27 De verbouwing van het Arsenaal valt duurder uit dan verwacht. Volgens B & W zullen de kosten niet 2,1 miljoen, maar 2,74 miljoen euro bedragen.
 • 29 Volgens een peiling van De Gelderlander kiest 82% van de respondenten voor herbouw van de donjon op het Valkhof.
 • 31 De traditionele Open Dag van NEC vóór de aanvang van de voetbalcompetitie, waarbij de spelers zich aan hun supporters presenteren, trekt duizenden mensen. Toch is de toeloop iets minder dan in andere jaren.

Augustus

 • 2 Op de Waalkade gaat de Fietsvierdaagse van start met 3.294 fietsers. Daarvan hebben er 3.063 zich ingeschreven voor alle vier de dagen. Op de eerste dag vallen 127 deelnemers uit. De vele 'gratis' deelnemers zijn de organisatie een doorn in het oog.
 • 3 Op het Mariënburg staat tot en met 9 augustus het Pleinmuseum, een mobiel tentoonstellingspaviljoen dat deze zomer langs zeven Nederlandse steden trekt. Iedere avond presenteert het Pleinmuseum een werk van een kunstenaar dat speciaal voor dit paviljoen is ontworpen.
 • 4 De Valkhofvereniging start een petitionnement voor herbouw van de donjon. De recente peiling in De Gelderlander en de populariteit van de tijdelijke toren zijn de aanleiding voor deze actie.
 • 5 De historische vereniging Numaga plaatst in het kader van haar 50-jarig bestaan al haar publicaties van 1954 tot en met 2004 op een cd-rom. Het schijfje is een schatkamer voor allen die geïnteresseerd zijn in het verleden van de stad. - Op de laatste dag van de Fietsvierdaagse bereiken 2.537 van de 3.063 fietsers de finish op de Waalkade. De organisatie wil in 2006 starten met themadagen om het aantal deelnemers op peil te houden.
 • 7 De Gelderse Muziek Zomer en de Mozart(k)ring Gelre-Niederrhein organiseren een Muziektoer door de Ooij en de Duffelt met vijf klassieke concerten. Op het programma staan werken van Mozart, Bach en Sjostakovitsj.
 • 10 Tientallen Nijmeegse kinderen leren spelenderwijs over bijen tijdens een ontdekkingstocht door Natuurtuin de Goffert. Imker Paul Schoenmaker geeft demonstraties.
 • 11 In Dukenburg rijdt 's morgens vroeg een 'alcomobilist' de struiken in. De politie houdt de bestuurder later aan bij winkelcentrum Hatert.
 • 12 Het aantal snelheidsbonnen in Nijmegen loopt deze week op tot 1.300. Alleen al op donderdag betrapt de politie 400 hardrijders.
 • 14 Voor de 33ste keer gaat Dukendam, het oudste kinderbouwdorp van Nijmegen, van start. In verband met het 2000-jarig bestaan van de stad is het thema dit jaar 'Romeinen'.
 • 19 Winkelcentrum Dukenburg wordt ontruimd, nadat in de parkeergarage een onbeheerd koffertje is aangetroffen. De politie houdt rekening met een terroristische aanslag, maar het blijkt loos alarm.
 • 21 Het jaarlijkse feest in de Nonnenstraat is nu een multicultureel eetfestijn met gerechten uit de hele wereld. De gemeente verleent een subsidie in het kader van Nijmegen 2000.
 • 22 In Doornroosje maken studenten van de HAN opnamen voor de filmversie van Mariken van Nimwegen. De film moet in oktober klaar zijn.
 • 23 Hanneke en Alfred Wassink uit Goes tellen samen als de 25.000ste bezoeker van de donjon. Zij krijgen een Nijmegen 2000-tas met een fles wijn, een bloemetje en twee vrijkaartjes voor de opera Nabucco, die morgenavond op de Grote Markt wordt opgevoerd.
 • 24 De Schlesische Staatsoper uit de Poolse stad Bytom voert de opera Nabucco van Verdi op. Even dreigt het weer de spelbreker te worden, maar het wordt snel weer droog.
 • 26 Koningin Beatrix verricht de officiële opening van de tentoonstelling over de gebroeders Van Limburg in Museum Het Valkhof.
 • 28 Nijmegen viert de 'komst' van de gebroeders Van Limburg met een middeleeuwse optocht door het centrum en een middeleeuwse markt met demonstraties van riddergevechten en ambachten bij de Sint-Stevenskerk. - Juist als Nederland op adem komt na alweer een ernstig incident met een tbs'er,presenteert de Pompekliniek een opmerkelijk kunstwerk: een scorebord waarop te zien is hoeveel tbs'ers er - bij benadering - binnen zijn en hoeveel op verlof. Ontwerper André van Bergen heeft zich laten inspireren door de belangrijke rol die sport in het dagelijkse bestaan in de kliniek vervult.
 • 30 De Bomenbuurt en de Spoorbuurt in Hengstdal krijgen een beschermde status. In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw zijn hier naar het voorbeeld van Engelse tuindorpen ruim 1.100 arbeiderswoningen gebouwd.
 • 31 In het kader van het project Tweeduizend mensen, tweeduizend wensen laten honderden mensen papieren wensbootjes in de geul van de Stikke Hezelstraat naar beneden varen. De bootjes vervoeren gelukwensen voor de jubilerende stad.

September

 • 8 Minister Peijs van Verkeer steekt tot ontzetting van velen een stokje voor de overname van de Nijmeegse stadsvervoerder Novio door het Haagse HTM.
 • 11 Dit jaar trekt de Bridge to Bridgeloop ongeveer 2.500 renners. Winnaar van de langste afstand (10 Engelse mijl) is de Nijmegenaar Arthur Schramade.
 • 13Landschapsarchitect Willem Overmars beweert dat de Nijmeegse heuvelrug in de Romeinse tijd veel breder was dan nu. Hij is ervan overtuigd dat een belangrijk deel van de Romeinse stad tussen 450 en 1100 na Chr. is weggespoeld. Stadsarcheoloog Jan Thijssen is sceptisch: 'Laat hem maar met bewijzen komen'.
 • 14 Twee christelijke basisscholen, de Prins Clausschool in Weezenhof en de Prins Mauritsschool in Zwanenveld, hebben bezwaar tegen het thema 'magie' van de landelijke Kinderboekenweek, omdat de bijbel tovenarij zou verbieden.
 • 16 De negentiende-eeuwse stadsuitleg van Nijmegen, nu nog op gemeentelijk niveau beschermd, wordt een 'rijksbeschermd stadsgezicht'. De gemeente heeft er geen bezwaar tegen dat de Rijksdienst voor de Monumentenzorg daartoe een procedure start.
 • 16-17 In de Waalhaven worden de Haven-& Transportdagen gehouden. Mede dankzij het mooie weer werpen maar liefst 25.000 bezoekers een blik in de keuken van de binnenscheepvaart.
 • 17 Sinds de opening begin juli hebben 45.000 mensen de tijdelijke donjon op het Valkhof beklommen. De Valkhofvereniging is in haar nopjes. - Vanuit Den Haag en Arnhem komt het nieuws dat de A15 versneld doorgetrokken kan worden en dat er geld is voor de tweede Nijmeegse stadsbrug, die in 2011 voltooid moet zijn.- De Nijmeegse Rekenkamer vindt in de gemeentelijke financiën een overbodig spaarpotje van 20 miljoen, maar dat stemt de rekenmeesters allerminst tot tevredenheid. Er is kennelijk wat mis met het beheer, zo interpreteren zij de meevaller.
 • 18 Het eendaagse culturele festival Tweeduizeling aan het stadsstrand aan de Lentse zijde van de Waal trekt ongeveer 11.000 mensen.
 • 21 De eerste Bruggenloop (6,5 kilometer) trekt bijna duizend hardlopers. De start vindt plaats op de Snelbinder.
 • 22 Afscheidsfeest van Studentensociëteit Diogenes. Misschien gaat Diogenes elders in afgeslankte vorm verder, met een openstelling die zich beperkt tot twee avonden per week. In het pand aan de Van Schaeck Mathonsingel worden andere studentenverenigingen ondergebracht.
 • 23 Museum De Stratemakerstoren toont tot 20 november de expositie Rijkdom in Eenvoud met devotionele handschriften uit het klooster Soeterbeeck bij Ravenstein. De handschriften, het klooster en de inboedel zijn in 1997 overgedragen aan de Radboud Universiteit.
 • 27 Het aantal misdrijven in Nijmegen is vorig jaar gedaald, evenals in Amsterdam, Utrecht, Groningen, Almere, Breda en Tilburg. In Rotterdam, Den Haag en Eindhoven nam de criminaliteit juist toe. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
 • 28 In het kader van Nijmegen 2000 schreef Thijs Goverde een boek voor jongeren, Het Bloed van de Verraders, een spannend avontuur dat in Romeins Nijmegen speelt. Het wordt gepresenteerd in de Kinderboekenwinkel in Nijmegen.
 • 29 Rob Bloem wordt de lijsttrekker van het Nijmeegse CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2006. De huidige fractieleider in de raad, Richard Preijers, trekt zich terug als kandidaat.- Het bestuur van UMC Sint-Radboud laat opnieuw onderzoek doen naar het in opspraak geraakte hartcentrum van het Nijmeegse ziekenhuis. Klagers reppen van verstoorde verhoudingen en onnodige sterfgevallen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg eist opheldering.
 • 30 Nijmegenaren die met een juridisch probleem zitten, kunnen voortaan terecht bij het zogenoemde Juridisch Loket aan de Kronenburgersingel 2. Het Juridisch Loket komt in de plaats van het bekende Bureau Rechtshulp, dat zijn deuren aan de Sint-Annastraat heeft gesloten. - Presentatie van het boek van Bea Ros en Peter Zunneberg, Nijmeegse Passanten. Een stadsgeschiedenis in twintig portretten, in boekhandel Roelants v/h De Oude Mol. Daarin vertellen ze het verhaal van twintig bekende en onbekende Nijmegenaren uit twintig eeuwen Nijmeegse geschiedenis.- Een menselijke slinger van 2.700 scholieren langs de Tooropstraat, Broerweg, Ubbergseveldweg, Sterreschansweg, Museum Kamstraat en Heydenrijckstraat laat zien waar tweeduizend jaar geleden de Romeinse castra stond. Initiatiefnemer is geschiedenisdocent Vincent Loth van het Canisius College.

Oktober

 • 2 Zes deelnemers binden in De Waagh de strijd aan tegen de beste leugenaar van 2004, Rosi Dhaenens uit Nederasselt. Het is alweer de negende editie van het leugenfestival van de Knotsenburgse Academie voor Carnavalisten.
 • 5 Historica Hanna-Ruth Brouwer schreef het boekje Op een zijspoor gezet? Een historische wandeling langs de levens van Nijmeegse vrouwen over opmerkelijke, maar in vergetelheid geraakte Nijmeegse vrouwen. Het boekje is uitgegeven in verband met het twintigjarige bestaan van het Institute for Gender Studies aan de Radboud Universiteit.
 • 7 Jan Peters neemt na twintig jaar afscheid van het College van Bestuur van de Radboud Universiteit. Hij heeft zich altijd sterk gemaakt voor de katholieke identiteit van de universiteit, hetgeen onder meer resulteerde in het Heyendaal Instituut, het Soeterbeeck Programma en het Studiecentrum Soeterbeeck bij Ravenstein.
 • 8 Per 1 januari 2007 wordt het zogeheten gebruikersdeel van de onroerende- zaakbelasting afgeschaft. Ter compensatie wordt de afvalstoffenheffing opnieuw ingevoerd en de rioolheffing verhoogd. Toch gaan de Nijmeegse huurders volgens het college van B & W 60 tot 84 procent minder gemeentebelasting betalen.
 • 11 Het bioscoopbezoek in Nijmegen is met 20 procent afgenomen in vergelijking met dezelfde periode in het vorige jaar. Dat is een landelijke tendens. Ook LUX heeft te maken met een teruggang van het aantal bezoekers.
 • 12 Poppodium Doornroosje trekt steeds meer bezoekers. Er wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de nieuwbouw bij het NS-station. De financiering baart echter nog zorgen.
 • 15 De herbouw van de donjon op het Valkhof blijkt een splijtzwam in de Nijmeegse coalitie. De Partij van de Arbeid is voor; GroenLinks is tegen.
 • 18 De Keizer Karel Podia bezuinigen. Het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nationaal Jeugdorkest en het Radio Filharmonisch Orkest komen niet naar Nijmegen. De verwachting is dat nog meer programma-onderdelen sneuvelen.
 • 24 De Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen (SSgN) viert dat ze 140 jaar geleden werd opgericht.
 • 25 Bioscoop Centrum in de Houtstraat sluit binnenkort zijn deuren. Het ging al een tijd slecht met de bioscoop.
 • 26 Geert van Rumund neemt afscheid als wethouder: hij wordt per 1 november burgemeester van Wageningen.
 • 27 In de reeks De 20 dagen van Nijmegen wordt aan de hand van twintig momenten de historie van de stad geschetst. Uitgeverij Waanders werkte samen met Nijmeegse auteurs en redacteurs, met het Regionaal Archief Nijmegen en met Museum Het Valkhof.- Het Nijmeegse besluit om de Ooijse Dijk door middel van een 'knip' moeilijker bereikbaar te maken voor gemotoriseerd verkeer leidt tot verdeeldheid onder aanwonenden van die dijk.- De Ondernemersvereniging Oost- en Noordkanaaldijk blijft bezwaar maken tegen de culturele broedplaats Vasim aan de Winselingseweg. Ze eist dat de gemeente de vergunning aan Vasim ongedaan maakt.
 • 28 Het zevende Nimweegse Dictee op het stadhuis. Winnen is van ondergeschikt belang - vooral het deelnemen telt - maar de familie Giesbers scoort het hoogst en wint de Groadus van Nimwegen-bokaal. Kunstenaarswerkplaatsen Dziga in Nijmegen en PlaatsMaken in Arnhem verbeelden de rivaliteit tussen Arnhem en Nijmegen. De kunstmanifestatie 'het KAN' duurt tot 13 november. - Het Centrum Beeldende Kunst Nijmegen toont tot 20 november de expositie 'De keuze van Guusje ter Horst'.
 • 29 Historische filmclub 'Nijmegen blijft in Beeld' vindt een film over Moenen en Mariken uit 1958. In deze film is de bekende pater Jan Rubbens te zien, in vol ornaat en genoeglijk trekkend aan een sigaar.
 • 30 De eerste Nijmeegse cultuurhistorische agenda wordt ten doop gehouden in de Sint-Nicolaaskapel op het Valkhof. De agenda is samengesteld door galerie Stills op verzoek van het Cultuurhistorisch Platform Rijk van Nijmegen.

November

 • 1 De Gelderlander meldt dat het aantal Nijmegenaren dat diep in de schulden zit dit jaar weer fors is gestegen. In 2003 klopten 1.619 Nijmegenaren aan bij het bureau schuldhulpverlening; in 2004 waren dat er 2.140; een stijging van maar liefst 32 percent.
 • 2 Verschillende delen van Heumensoord worden verboden terrein. Delen van het bos zijn verontreinigd met lood ten gevolge van schietoefeningen. - Nijmegenaren met een minimumloon mogen gratis naar de tentoonstelling over het werk van de gebroeders Van Limburg in Museum Het Valkhof. De gemeente stelt 500 gratis kaartjes ter beschikking.
 • 3 Vandaag bezoekt kroonprins Willem Alexander onverwacht Praktijkschool De Zonnegaard aan de Veldstraat. De school begeleidt tieners die op een normale middelbare school niet uit de voeten kunnen.- Voor het eerst publiceert De Gelderlander een aantal kleurenfoto's van fotograaf Alphons Hustinx (1900-1972). Het zijn zeldzame en tot nog toe vrijwel onbekend gebleven opnamen van de stad tijdens de oorlogsjaren.
 • 4 Een bordeelhouder aan de Nieuwe Markt heeft zijn pand opgefleurd in de stijl van de rosse buurten in Parijs, Place Pigalle en Montmartre. Met alle middelen van de decorbouw zijn pittoreske doorkijkjes gecreëerd, waartussen de ramen van de peeskamertjes rood oplichten. De klant moet er naar zijn zeggen een 'goed gevoel' bij krijgen.
 • 8 Studenten hebben de lage kamerhuren van Kranenburg en Kleef ontdekt. Volgens een makelaar wonen er al minstens 300 Nijmeegse jongeren op kamers in de gemeente Kranenburg. Een fatsoenlijke kamer kost daar slechts rond de 200 euro per maand.
 • 9 Archeologen hebben tijdens opgravingen op de Sint-Josephhof een zeldzaam Romeins medaillon van blauw glas gevonden. De glazen onderscheiding draagt de beeltenis van de veldheer Germanicus en is gemaakt tussen 38 en 42 na Chr.
 • 11 De gemeenteraad vindt dat de fundamenten van het oudste stenen huis van Nederland, gevonden op de Sint-Josephhof, behouden moeten blijven. B & W hebben de raadsbrede oproep overgenomen. Of er ook een bezoekerscentrum komt, is echter zeer de vraag.
 • 12 Op het internet zijn alle Nijmeegse straten op foto vastgelegd. De makers van de succesvolle site www.noviomagus.nl zijn erin geslaagd in negen maanden tijd samen met honderdvijftig hobbyfotografen de bijna tweeduizend straten van de stad te vereeuwigen: een uniek tijdsdocument. Het initiatief stamt van Henk Kersten.
 • 13 Politie en justitie jagen in Nijmegen op posters die gericht zijn tegen het snoeiharde asielbeleid van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken. Ze zouden beledigend zijn voor de minister. Opvallende coïncidentie is dat gelijktijdig oude foto's opdoken van de minister in haar Nijmeegse studententijd, toen zij actie voerde voor extreemlinks.
 • 15 Even na negen uur in de avond wordt Louis Sévèke, bekend activist uit het linkerdeel van het politieke spectrum, op de hoek Van Welderenstraat/ Eilbrachtstraat door pistoolschoten om het leven gebracht. Het lijkt op een afrekening, maar er is geen spoor van een dader. Sévèke had naam gemaakt door zijn successen bij het openbaar maken van misstanden bij veiligheids- en inlichtingendiensten.
 • 17 Vandaag wordt bekend dat Han Bekkers nog vóór de zomervakantie stopt met zijn werk als gemeentesecretaris. Hij heeft dan zes jaar achter de rug als hoogste ambtenaar van de gemeente Nijmegen. Hij zegt niet te weten wat hij daarna gaat doen.
 • 19 Een onbekende man steelt de mijter van Sinterklaas. De Sint wilde ter hoogte van de naar zijn ambtsgenoot genoemde Bisschop Hamerstraat een taxi nemen, toen een fietser het hoofddeksel van zijn bol graaide. De goedheiligman is hierdoor ernstig gedupeerd.
 • 20 21.350 lopers gaan van start voor de Zevenheuvelenloop, het grootste hardloopevenement van Nederland. De Ethiopiër Haile Gebreselassie wint in 41.45 minuten.- Vandaag sluit de succesvolle tentoonstelling over de miniaturen van de Nijmeegse gebroeders Van Limburg in Museum Het Valkhof haar deuren. Zo'n 91.000 bezoekers vonden hun weg naar de miniaturen, die nooit eerder zo volledig te zien zijn geweest. Normaal trekt het museum op jaarbasis zo'n 10.000 bezoekers
 • 22 De uitvaart van de vermoorde linkse activist Louis Sévèke trekt bijna duizend mensen. De politie zoekt naar nieuwe getuigen; er lijkt weinig schot in het onderzoek te zitten.
 • 25 Staatssecretaris Schultz van Haegen laat aan het Lents bewonerscomité weten dat zij definitief kiest voor het terugleggen van de Waalbandijk bij Lent. Daarvoor zullen 55 woningen gesloopt moeten worden. Deze rigoureuze ingreep in het landschap wordt door haar nodig geacht om in geval van extreem hoogwater een overstroming van de Waal te voorkomen. Het bewonerscomité had zelf een alternatief aangedragen, maar dat wordt door de staatssecretaris onvoldoende genoemd.
 • 26 Enkele honderden gestrande trein- en busreizigers brengen de nacht door in de Jan Massinkhal. Vanwege de hevige sneeuwval konden ze niet meer uit Nijmegen wegkomen.
 • 29 Vandaag wordt voormalig stadgenote Nina Simone geëerd door de presentatie van een cd in De Vereeniging. Op die cd worden nummers van de wereldberoemde zangeres gecoverd door Nijmeegse musici.
 • 30 Er wordt een second opinion gevraagd over de noodzaak van 1.500 nieuwe woningen in Dukenburg. Voor die woningen zou enig groen moeten wijken.Wethouder Depla (PvdA) beweert dat de voorzieningen in de wijk anders onder druk komen te staan als gevolg van de toenemende vergrijzing. De bewoners vrezen echter dat dit het einde zal zijn van hun in vaktijdschriften zo vaak geprezen groene wijk.

December

 • 1 De gebroeders Van Limburg moeten ook na de spraakmakende tentoonstelling in Museum Het Valkhof te zien blijven in het stadsbeeld. Als het aan de Stichting Gebroeders van Limburg ligt, moet binnen afzienbare tijd met een druk op de knop een middeleeuwse miniatuur in het straatbeeld geprojecteerd kunnen worden. Behalve de projecties moet er ook een tegeltableau komen in de Burchtstraat, waar de Van Limburgs ooit hebben gewoond.
 • 3 Een professionele vervalser heeft eind jaren negentig in Nijmegen en Wijchen op enkele plaatsen nep-'topstukken' verstopt. De stadsarcheologen hebben het bedrog pas recent ontdekt. Het verslag van de ontmaskering is in het Jaarboek Numaga gepubliceerd. De bodemvondsten, waarop christogrammen waren ingekrast, zorgden destijds voor grote opwinding, want ze zouden het bewijs vormen dat het christendom eeuwen vroeger zijn intrede in Nijmegen zou hebben gedaan dan altijd was aangenomen.
 • 5 Ben Tijnagel komt bij een auto-ongeluk in Duitsland om het leven. De Nijmegenaar geldt als de beste ijshockeyer die Nijmegen ooit heeft voortgebracht. Hij werd met Nijmegen en Rotterdam verscheidene malen Nederlands kampioen en speelde 56 interlands. Tijnagel werd 41 jaar.
 • 6 Het carillon van de Sint-Stevenskerk is voortaan niet elk kwartier, maar nog slechts elk uur te horen. De kerkklokken blijven echter als vanouds elk heel en half uur tussen 8.00 en 22.00 uur slaan. Tijdens een hoorzitting over het luid- en beierregime van de Sint-Stevenstoren hadden omwonenden geklaagd over geluidsoverlast, terwijl andere buurtbewoners zich juist ergerden aan de klagers.- Vanavond is er op het Keizer Karelplein een proefopstelling te zien van de verlichte Keizer Karel op zijn ros. De indruk wordt sprookjesachtig en mysterieus genoemd. Burgemeester Guusje ter Horst en Hans Peters, voorzitter van initiatiefnemende stichting De Verlichting, zijn erbij aanwezig en zien dat het goed is.
 • 8 Kringloopwinkel Het Goed blijft. Eerder dreigde de verantwoordelijke wethouder de zaak op te doeken, maar dankzij een reddingsactie kon dat voorkomen worden. Daarmee zijn alsnog ruim vijftig banen gered. - De compositietekening van de moordenaar van Louis Sévèke heeft tot dusver geleid tot 23 tips. Volgens een politiewoordvoerder kan het onderzoeksteam hiermee verder. Over de inhoud van de tips wil hij natuurlijk niets kwijt. De Nijmeegse politie heeft twee versies van de tekening naar buiten gebracht, omdat de getuigen het met elkaar oneens zijn over de vraag of de schutter een bril droeg of niet.
 • 9 Ben Tijnagel wordt vanavond door honderden sportvrienden in het Triavium herdacht. De deze week bij een verkeersongeluk omgekomen Nijmeegse ijshockeylegende kreeg een indrukwekkend eerbetoon. Rond zeshonderd mensen bezochten de bijeenkomst.
 • 12 In de Sint-Jacobskapel wordt het eerste van vijf glas-in-loodramen geplaatst. De sobere compositie van kunstenaar Ted Felen toont een gele cirkel, een oersymbool voor de eeuwigheid. Stichting De Oude Stad (SOS) wil een tweede raam bekostigen. De ontwerpen zijn al gereed. Er is inmiddels een speciale Stichting Raamkunst in het leven geroepen om fondsen te werven.
 • 16 Philips verzelfstandigt zijn chipactiviteiten. Bij de halfgeleiderdivisie werken in Nederland ongeveer 6.000 mensen, waarvan 4.500 in Nijmegen. Om te kunnen groeien moet Philips Semiconductors, zoals het onderdeel officieel heet, buiten het concern op zoek naar samenwerking, overnames of fusies. Het onderdeel is sterk afhankelijk van de internationale conjunctuur en presteert al jaren slecht.
 • 20 De vroegere winkel van Sengers in de Lange Hezelstraat wordt gerestaureerd. Het pand was destijds een van de oudste en voornaamste huizen in de straat. Historica Willy Niessen heeft de historie ervan tot 1410 kunnen traceren. Eigenaar Jo Janssen hoopt over een jaar de klus geklaard te hebben. - De laatste juridische horde voor de bebouwing van het voormalige Dobbelmannterrein in de wijk Bottendaal is genomen. De Raad van State heeft de Nieuw-Apostolische Kerk aan de Graafseweg in het ongelijk gesteld in haar strijd tegen het bestemmingsplan dat de bouw van ongeveer 240 woningen in het gebied mogelijk maakt. Het kerkbestuur protesteerde niet tegen de plannen zelf, maar had graag meer gebruiksmogelijkheden voor het eigen bestaande gebouw afgedwongen.
 • 21 In Alphen aan den Rijn is deze week een brug vernoemd naar de Nijmeegse hoogleraar/archeoloog (en Numaga-redacteur) prof. dr. Jan Kees Haalebos. Het betreft de brug over het omloopkanaal dat in de Romeinse tijd 'Alphen' moest beschermen tegen indringers. Haalebos leidde het archeologisch onderzoek in de binnenstad van Alphen en Woerden. Dankzij zijn inspanningen kon de ligging van de castella Albaniana en Laurum onomstotelijk worden vastgesteld.
 • 22 Het referendum over de donjon gaat zeker door op de dag van de gemeenteraadverkiezing, 7 maart 2006. De raad geeft vooraf globaal aan waaraan de toren moet voldoen. De bedoeling is om tot een eerste pakket van eisen te komen, niet om al tot in detail te beschrijven hoe de historische toren eruit komt te zien. Onder die toezegging stemmen vandaag alle partijen in met een volksraadpleging. De vraagstelling luidt voorlopig: 'Vindt u dat de donjon herbouwd moet worden?' - Sinds vandaag maken Nijmeegse iconen deel uit van de vernieuwde historische stadskern in Madurodam. De nieuwe aanwinsten worden onthuld door de beide burgemeesters: Guusje ter Horst, burgemeester van Nijmegen, en Marc Albers, de 17-jarige burgemeester van Madurodam. Het gaat om de Sint-Nicolaaskapel, de ruïne van de Sint-Maartenskapel, de Belvedère en de nieuwe godenpijler. De miniatuurreplica's worden geplaatst ter gelegenheid van het 2000-jarig bestaan van de stad Nijmegen.
 • 23 Na een jaar vol aandacht voor het Nijmeegse verleden werkt de stad aan het permanent zichtbaar maken van haar Romeinse wortels. In de hoop op toekomstige subsidiebedragen van provincie, rijk en Europa zet de gemeente Nijmegen ruim zes ton opzij voor de ontwikkeling van een 'Romeinse route', die loopt door Nijmegen-Oost via het Valkhof naar Nijmegen-West. Op die plaatsen woonden en werkten Romeinen en Bataven over een periode van in totaal viereneenhalve eeuw. Het project moet het imago van Nijmegen als oudste stad van Nederland in binnen- en buitenland bestendigen.
 • 26 Geen Kerstmis zonder kerstconcert in de Sint-Stevenskerk. Op Tweede Kerstdag klonk weer eens echte kerstmuziek. Een bomvolle kerk hoort behalve een onconventionele zetting door Poulenc van het Gloria ook nog Schuberts Unvollendete door het Symfonieorkest Nijmegen. Buiten valt de ijsregen naar beneden.
 • 28 Bezoekers blijven de binnenstad van Nijmegen hoger waarderen dan die van concurrent Arnhem. Het publiek geeft het Nijmeegse stadscentrum een 7,2. Dat is hetzelfde cijfer als bezoekers de stad bij een onderzoek in 2002 gaven. Arnhem zakt spectaculair van een 7,0 naar 6,9.
 • 29 De tijdelijke donjon op het Nijmeegse Valkhof moet komend jaar 100.000 betalende bezoekers trekken. Dit jaar passeerden er 61.000 de kassa. In beide gevallen zijn de bezoekers die gratis naar boven kunnen niet meegeteld: kinderen tot 12 jaar hoeven niet te betalen. Met ingang van 1 januari neemt, met het einde van het jubileumjaar van de stad, de stichting Donjon Nijmegen het beheer over de toren over van de Stichting Nijmegen 2000. Dat is tevens het sein om meer activiteiten in en rond de toren op touw te zetten.
 • 31 Verzetsheld en hoogleraar wijsbegeerte Titus Brandsma (1881-1942) is gekozen als de Grootste Nijmegenaar. De in 1942 in concentratiekamp Dachau omgekomen geestelijke liet daarmee liefst 161 medegenomineerden achter zich, van wie er tien afgelopen najaar bij een eerste stemming doordrongen tot de volgende ronde. Behalve Brandsma waren dat zanger Frank Boeijen, schrijver Godfried Bomans, oud-burgemeester Ien Dales, keizer Karel de Grote, Mariken van Nieumeghen, cineast Joris Ivens, de gebroeders Van Limburg, entertainer Stevie Starlight en kickbokser Perry Ubeda. De laatste werd tweede.


Jaaroverzicht

NUMAGA JAARKRONIEKEN
1990 1991 1992 1993 1994
1995 1996 1997 1998 1999
2000 2001 2002 2003 2004
2005 2006 2007 2008 2009
2010 2011