Kroniek 2006

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

'Kroniek van Nijmegen over 2006', in: Jaarboek Numaga LIV (2007), p. 171-192. (n.b. samengesteld door de redactie. Eindredactie:J.van Vugt en P.Altena)


Januari

 • 1 Vandaag telt Nijmegen 159.556 inwoners. Dat zijn 1.341 personen meer dan vorig jaar om deze tijd.- De jaarwisseling verloopt ondanks een reeks aanhoudingen en kleinere en grotere branden tamelijk rustig.
 • 2 Burgemeester Ter Horst lanceert in haar nieuwjaarstoespraak de leuze 'Nijmegen, gezonde stad'. Aan de stadsgrenzen zullen borden met het opschrift 'Nijmegen, Capital of Health' duidelijk moeten maken dat men een stad binnenkomt die koploper is op het gebied van gezondheid, met topziekenhuizen, medische opleidingen en medische technologie in een gezonde omgeving met een sportieve bevolking.
 • 4 Tijdens 'Gymnastics Nijmegen' kunnen 500 Nijmeegse basisschoolleerlingen snuffelen aan de turnsport. Het is een initiatief van drie Nijmeegse sportverenigingen en de Nijmeegse Sportservice. Dat de Nijmeegse Suzanne Harmes op het wereldkampioenschap turnen goede uitslagen geboekt heeft, heeft een gunstig effect op de populariteit van de turnsport onder de jeugd.
 • 5 Vandaag pleiten inwoners van Brakkenstein bij de Raad van State in Den Haag tegen de bouw van een zorgcentrum op de plaats van het verzorgingshuis Sint-Josephshof, dat gesloopt gaat worden. Veel te groot voor deze locatie, vinden de omwonenden.
 • 7 Vandaag is het een drukte van belang in de Nijmeegse rosse buurt. Sinds de prostitutie uit het Arnhemse Spijkerkwartier verdreven is, noteren de ondernemers van de Nijmeegse Nieuwe Markt 50 procent meer toeloop. Uitbater Harry Buitenhuis, die zo'n 30 publieke vrouwen achter de ramen heeft zitten, wrijft zich in de handen en zegt burgemeester Pauline Krikke van Arnhem dank.
 • 10 Verontruste Lentenaren overhandigen circa 1.500 handtekeningen aan de wethouders Paul Depla en Ton Hirdes. Ze zijn bezorgd over de verkeersplannen voor de Waalsprong en vrezen veel overlast van sluipverkeer door het dorp. Ze willen dat de gemeente de alternatieven onderzoekt.
 • 12 De Nijmeegse gemeenteraad dubt over de voorwaarden voor het referendum over de herbouw van de donjon op het Valkhof. De Stichting Donjon is overtuigd van een positieve uitslag, maar eerst moeten de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek nog met een advies komen.
 • 16 GroenLinks organiseert een verkiezing van het lelijkste gebouw van de stad. Deze maand kunnen stadsbewoners hun kandidaten doorgeven, waarna de verkiezing gehouden wordt. Vervolgens wordt bezien wat er met de uitslag gedaan wordt.
 • 17 Het filmbezoek in LUX is in 2005 fors gedaald, en wel met 20 procent. De daling volgt de algemene trend bij de bioscopen en wordt geweten aan het ontbreken van echte toppers en de opkomst van de dvd.
 • 18 De verkoop van het gemeentelijk busbedrijf Novio aan de Haagse HTM gaat niet door. Na maandenlange onderhandelingen ziet HTM af van aankoop, omdat Novio veel minder waard zou zijn dan werd voorgespiegeld. Bij de gemeente slaat de verbijstering toe.
 • 19 Dit voorjaar komt er een einde aan de lappendeken van verkeersdrempels in woonwijken. Er liggen er meer dan 700, in combinatie met 500 borden 'max. snelheid 30 km'. Na zes jaar Duurzaam Veilig-beleid loopt fase 1 af en gaat fase 2 van start: het veiliger maken van de 50 km-wegen in de stad.
 • 20 De Karel de Groteprijs, de hoogste cultuurprijs van de Gemeente Nijmegen, gaat dit jaar naar de dichter Victor Vroomkoning (1938), pseudoniem van Walter van de Laar. Zijn werk wordt door de commissie geroemd als 'een authentiek geluid in de kakofonie van de Nederlandse poëzie'.
 • 21 De omstreden verbouwing van het Arsenaal tot Vlaams etablissement nadert haar voltooiing. Toekomstig uitbater Wil van Dekken vindt dat de architect een prijs verdient voor de wijze waarop hij de twee zaken middels schuifdeuren met het terras verbindt.
 • 24 De schrijver Kader Abdolah leest in boekhandel Dekker van de Vegt voor uit zijn nieuwste roman Het huis van de moskee. Hij wil met zijn boek de 'zachte' kant van de islam laten zien, nu er zoveel aandacht is voor extreme vormen.
 • 26 De wolkenkrabber achter de Hezelpoort mag er wat het College van Burgemeester en Wethouders betreft komen. Er is een nieuw bestemmingsplan vastgesteld waarin de bouw van een 120 meter hoge toren mogelijk wordt. Dat is een gebouw van 40 verdiepingen. Het is niet het eerste project voor een wolkenkrabber op deze plaats. Eerdere plannen van dien aard sneuvelden voortijds.
 • 27 Birgit Hendriks (43) neemt vandaag met een symposium in De Vereeniging afscheid als 'centrummanager'.
 • 29 Liefst 57 carnavalsprinsen en -prinsessen maken vandaag hun opwachting in een afgeladen Jan Massinkhal voor het dertiende Internationale Prinsentreffen. Het evenement is in 1994 begonnen aan de Akkerlaan en binnen tien jaar uitgegroeid tot een carnavalsmanifestatie van formaat.
 • 30 De gemeenteraad geeft groen licht voor de 'tram op banden' die over zo'n tien jaar de Waalsprong op snelle wijze moet verbinden met het centrum en Heyendaal, maar dat groene licht betekent nog niet dat de bus-tram er ook komt. Voorafgaand is nog veel onderzoek nodig.

Februari

 • 2 Directeur Martin van Lokven van het Nijmeegse busbedrijf Novio wordt plotseling op non-actief gesteld. Burgemeester en Wethouders hebben hiertoe besloten, omdat de verkoop van Novio daarmee gebaat zou zijn. Een interim-bestuurder, niet belast met een Novio-verleden, neemt zijn plaats in.
 • 4 Theater LUX heeft een plan ingediend om de poort die het Mariënburgplein verbindt met de Mariënburgsestraat af te sluiten. In de zo ontstane ruimte wil LUX een soort binnentuin creëren die aansluit op het café.
 • 6 Na een grootscheepse verbouwing van de Krayenhoffkazerne aan de Groesbeekseweg komen dertig atelierruimtes beschikbaar. Ook wordt een Grand Café ingericht, met podium en terras. Zestig kunstenaars en kleine ondernemers nemen er hun intrek.
 • 8 Een grote meerderheid van de gemeenteraad wil dat er niets verandert aan de speelduur van het carillon van de Sint-Stevenstoren. Nu is het klokkenspel ieder kwartier te horen, tot tien uur 's avonds. Enkele omwonenden hadden daarover geklaagd, voor Burgemeester en Wethouders aanleiding om de speelduur te willen beperken tot eenmaal per uur.
 • 9 Sinds vandaag mag het elektrowarenhuis Osnabrugge aan het Hertogplein zich het lelijkste gebouw van Nijmegen noemen. Er waren veertig gebouwen genomineerd op de door GroenLinks uitgeschreven verkiezing. Daaronder bevinden zich de Hema op de Grote Markt, de Rabobank aan het Keizer Karelplein en Metterswane aan het Stationsplein, dat tweede werd.
 • 10 Tijdens de vergadering van de raadscommissie Algemeen Bestuur blijkt verrassend dat uitstel van de verkoop van Novio toch mogelijk is. In verband met het aflopen van concessies had wethouder Peter Lucassen eerder verklaard dat Novio per se dit jaar verkocht moest worden.
 • 13 Nadat er meer dan tien jaar over gepraat is, wordt het sluipverkeer eindelijk verbannen van de ventwegen langs de Oranjesingel. Op twee plaatsen wordt de ventweg zo veranderd dat automobilisten gedwongen worden terug te keren naar de hoofdrijbaan.
 • 15 Plein 1944 mag er dan mooi groen bijliggen dankzij het niet aflatende enthousiasme van ontwerper Jacq. Splinter en Stichting Park '44, maar de rekeningen zijn nog steeds niet betaald. Splinter vindt dat hij ten onrechte als wanbetaler te boek staat en wil inzage in de totale kosten van het project. Hij vermoedt dat de gemeente meer kosten naar de stichting wil toeschuiven dan oorspronkelijk de bedoeling was.
 • 17 Jo Janssen, bekend horeca-uitbater in de benedenstad en lijsttrekker van Gewoon Nijmegen, probeert bij de gemeenteraadsverkiezingen hoge ogen te gooien met typisch Nijmeegse onderwerpen: een metro in de regio Nijmegen-Arnhem, een luxe jachthaven, de verplichting voor ambtenaren om in Nijmegen te wonen, het verwijderen van parkeermeters uit woonbuurten en gratis parkeren op koopzondagen.
 • 18 De voorstanders van herbouw van de donjon op het Valkhof staan op winst, zo blijkt uit een rondje dat De Gelderlander gemaakt heeft.
 • 20 Uiterlijk vandaag moet al het pluimvee opgehokt worden. Zo hoopt minister Veerman van Landbouw te voorkomen dat de oprukkende vogelgriep in Nederland uitbreekt. De kippenfamilie in de benedenstad snapt er maar niets van.
 • 21 Nijmegenaren denken positiever over hun eigen stad dan vorig jaar: 40 procent procent vindt dat Nijmegen erop vooruitgegaan is, terwijl slechts 15 procent moppert en achteruitgang bespeurt. Maar liefst 95 procent vindt de stad prettig om te wonen, 87 procent vindt Nijmegen zelfs mooi. De bereikbaarheid van de stad scoort echter laag.
 • 22 Voor het eerst in 62 jaar werd de dodenherdenking van het vergissingsbombardement op 22 februari 1944 bijgewoond door een officiële vertegenwoordiger van de Verenigde Staten van Amerika. Het was Keith Gary van de Amerikaanse ambassade in Den Haag.
 • 24 Wim Hompe treedt af als voorzitter van de Nijmeegse Commissie Beeldkwaliteit, in feite een combinatie van welstands- en monumentencommissie. In die hoedanigheid heeft hij jarenlang gewaakt over de kwaliteit van de gebouwde omgeving in de stad. Na zeven jaar geeft hij het stokje door aan dr. Piet Zelissen, oud-burgemeester van Grave.
 • 25 Albert Krielen, directeur van de Keizer Karelpodia, wil het aantal concerten van Het Gelders Orkest terugbrengen van 18 naar 12. Zo ontstaat volgens hem ruimte voor andere toporkesten. Verder wil hij de programmering van de kamermuziek geheel onderbrengen bij de succesvolle Nijmeegse Stichting voor Kamermuziek. Die stichting werkt geheel met vrijwilligers, wat natuurlijk goedkoper is.
 • 26 De herbouw van de donjon op het Valkhof is het thema bij uitstek in de carnavalsoptocht van vandaag. Maar liefst driemaal komt de donjon langs, in verschillende uitvoeringen. Knotsenburg blijft in een ijzige koude gehuld die door enkele duizenden mensen langs de route getrotseerd wordt. Tegelijk plegen twee mannen met clownsmaskers een overval op een winkel aan het Stationsplein. Ze gaan er vandoor met een geldkistje waarvan de inhoud humoristisch gering is: twintig euro.
 • 27-28 Carnaval in Nijmegen.

Maart

 • 1 De firma Dekker Van de Vegt bestaat 150 jaar. Op 1 maart 1856 begonnen de boekbinders Jean Guillaume Dekker en Willem J. van de Vegt in Utrecht een boekwinkel. Het hoofdkantoor van het bedrijf is nu in Nijmegen gevestigd en daar zullen de feestelijkheden zich dan ook concentreren.
 • 2 Het debat over de herbouw van de donjon krijgt vanuit Den Haag een nieuwe impuls. Staatssecretaris Medy van der Laan van Cultuur laat weten dat een toren het Valkhofpark zal aantasten. GroenLinks, dat nauwelijks wachten kan op een Nijmeegs 'nee' in het referendum, is verheugd over dat standpunt, terwijl de bemoeienis van Van der Laan bij andere fracties slecht valt. In de stad wint de strijd tussen voor- en tegenstanders van de herbouw aan felheid. In het heetst van de strijd vallen grote woorden als 'geschiedvervalsing' en 'hypocrisie'. - Een conflict tussen PvdA-wethouder Paul Depla en de PvdA-fractie over de manier waarop de eerste de kwestie van de Brakkensteinse atletiekbaan behandeld heeft, wordt in de kolommen van De Gelderlander uitgevochten.
 • 3 Het stadhuis staat in de steigers. De keizerbeelden aan de voorgevel zijn door de luchtvervuiling danig aangetast en worden voor een slordige 360.000 euro geïmpregneerd. Tot volgend jaar juli moet het raadhuis het zonder zijn decoratie stellen.
 • 4 In de straten van Nijmegen-Oost verschijnt een delegatie van de extreem-rechtse Nederlandse Volks Unie. Voorspelbaar is de tegendemonstratie van zogenaamde antifascisten, die hun leuzen kracht bijzetten met sneeuwballen. Uiteindelijk druipen allen af.
 • 7 De dag van de gemeenteraadsverkiezingen én het referendum. In de stad is de PvdA de winnaar, maar ook de SP wint. GroenLinks, partner in de linkse coalitie, verliest drie zetels. Er wordt gespeculeerd over een voortzetting van Havana aan de Waal. Minstens zo opmerkelijk is de uitslag van het referendum: liefst 60 procent van de kiezers wil de stenen donjon in het Valkhofpark zien herrijzen. Wethouder Paul Depla roept stoer: 'Bouwen dat ding!'
 • 8 Johan Cruijff opent de Nijmeegse vestiging van het naar hem genoemde College, dat jongeren de kans biedt sportbeoefening te combineren met een MBO-opleiding marketing en communicatie.
 • 9 Medewerkers van Philips Semiconductors in Nijmegen krijgen het aanbod van de directie om langer te werken voor hetzelfde salaris. Alleen zo kan de concurrentie uit China het hoofd worden geboden. De ondernemingsraad en de vakbonden staan niet te juichen.- De strijd om het fractievoorzitterschap van de PvdA leidt tot een pijnlijke nederlaag voor Renate Bos. Op grond van het grote aantal door haar behaalde voorkeurstemmen meende zij dat zij voor een voorzitterschap in aanmerking zou moeten komen. De fractie gaf echter de voorkeur aan Rutger Zwart.
 • 10 Turnster Suzanne Harmes wordt verkozen tot Nijmeegse sportvrouw van het jaar 2005.
 • 13 De formatie van een nieuw College van B&W is al in het stadium van een verdeling van de wethoudersposten tussen de coalitiepartijen. Bij formateur Depla aan tafel zitten PvdA, SP en GroenLinks. Namen worden genoemd.
 • 15 Carnavalsruzie: een conflict binnen het bestuur van Stichting Openbaar Carnaval Nijmegen (SOCN) over het optreden van de jeugdprins heeft geleid tot het 'ontslag' van twee bestuursleden. Delen van de achterban beraden zich. - Op de historische site www.noviomagus.nl zijn vanaf vandaag foto's te zien van alle straten van Nijmegen, bijna 2.000 in getal.- In het stadsfilmfestival in LUX worden onder meer kunstenaarsportretten van de in Nijmegen befaamde kunstenaars Wim van Woerkom (1905-1998) en Klaus van de Locht (1942-2003) getoond.
 • 20 De gemeentelijke commissie Beeldkwaliteit nomineert een reeks van gebouwen van de Radboud-Universiteit voor de status van beschermd monument. Daarvan is het Verpleeggebouw A, van de hand van architect Jan van der Laan, uit de begintijd van het ziekenhuis, wel het bekendst.
 • 21 In de landelijke Nachttempelverkiezing – de beste gelegenheid voor dance – strijkt Doornroosje met de overwinning. Disco The Matrixx wordt vierde. De tevredenheid overheerst. Hier en daar wordt zelfs wat provinciaals geroepen dat 'de randstad het nakijken heeft'.- Leerlingen van de vmbo-locatie van het Kandinsky-College en van het Nijmeegse ROC Techniek aan de Hatertseweg krijgen 's middags onverwacht vrijaf na de vondst van een handgranaat in de struiken.
 • 22 Op haar verjaardag wordt burgemeester Guusje ter Horst in het stadhuis verrast met een hagelwitte 'Guusje ter Horsttulp', gekweekt door Enkhuizer bollenkweker Paul Botman.
 • 25 De Nijmeegse ijshockeyvereniging Emperors wordt in Heerenveen landskampioen door de Friezen in eigen huis met 2-5 te verslaan. Het succes wordt in belangrijke mate toegeschreven aan de reddingen van doelman Casper Swart.
 • 26 Nijmegen-Oost wordt getroffen door een grote stroomstoring. Kortsluiting in een transformatorhuisje is de oorzaak.- Het winkelcentrum Dukenburg viert zijn dertigjarig bestaan met verve en vuurspuwers, maar zonder Ben Heussels van Tabakshop Dukenburg. Hij moest zijn zaak sluiten. Heussels schrijft zijn zakelijk malheur toe aan het verdwijnen van nabije parkeerplaatsen.
 • 27 Nijmeegse archeologen beginnen voorzichtig met het uitgraven van twee Romeinse grafkelders op de Sint-Josephhof.
 • 29 Het Dominicus-College wijdt ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de school een klein symposium aan leven en werk van de schrijver Frans Kellendonk, oud-leerling van de school.- Stadsfilmfestival in LUX, met liefst twee films waarin Mariken een rol speelt. In de film God of die Duvel blijken de lotgevallen van Mariken en Moenen parallel te lopen met die van de blueszanger Robert Johnson en in Dwaal brengt een andere Mariken haar vriend weer op het goede pad.
 • 31 Na honderd jaar stapt de familie Grol uit de orthopedische schoenmakerij die haar naam draagt. In 1906 startte Rembertus Grol zijn bedrijf in de Johannes Vijghstraat. Kleinzoon Frans stopt er nu mee. Het bedrijf wordt door een nieuwe eigenaar voortgezet, maar de firmanaam Grol blijft behouden.

April

 • 3 Ongemerkt is het inwonertal van Nijmegen een mijlpaal gepasseerd. Vandaag telt de stad 160.050 inwoners.
 • 4 Het Vlaams Arsenaal gaat na een langdurige voorbereiding open. De sfeer van het nieuwe etablissement houdt het midden tussen Vlaanderen en Nijmegen.
 • 5 In het Jaarboek Grotestedenbeleid 2003-2004 haalt Nijmegen een goede score, met name als het om de lokale economie gaat. De slechte score van zusterstad Arnhem baart meer opzien.- Ongeregeldheden bij de ingang van circus Belly Wien, waar dierenactivisten zich met spandoeken en gejoel komen melden en na enig duw- en trekwerk klagen over mishandeling.
 • 6 Het ingenieurs- en architectenbureau Haskoning bestaat 125 jaar en biedt de stad Nijmegen daarom een ontwerp aan voor een nieuwe stadsbrug over de Waal. De burgemeester dankt hartelijk, maar doet geen beloften.
 • 10 Het Steigertheater aan de Fortstraat bestaat 25 jaar en heeft in die jaren een reputatie verworven als 'een van de gezelligste vlakkevloertheaters uit de regio'. In september verlaat het Steigertheater de oude accommodatie voor een ruimte in de vernieuwde Lindenberg. Het Steigertheater wil nauw gaan samenwerken met De Lindenberg. Er wordt zelfs gesproken over een fusie.
 • 12 Premier Balkenende bezoekt het Oud Burgeren Gasthuis: hij is geïnteresseerd in de extramurale zorg van het OBG.
 • 14 Het nieuwe linkse College van B&W presenteert zich aan de stad met een nieuw programma 'Samen sterk. Bruggen bouwen aan de Waal'.
 • 17 Herdacht wordt dat veertig jaar geleden begonnen werd met de bouw van het Nijmeegse stadsdeel Dukenburg.- De Nijmegenaar Paul Moors wint de vijfde Grote Geschiedenis Quiz.
 • 19 Op het Maas-Waalkanaal wordt een plezierjacht overvaren door een binnenvaartschip. Het ongeluk eist drie mensenlevens.- Een kleine botsing van culturen in de raadzaal, waar gemeenteraadslid Jo Janssen zich ontvallen laat: 'Geet 't knöpke aon?' Voor de burgemeester aanleiding om gevat te vragen of het raadslid Nederlands wil spreken. Enkele dagen later, als langzamerhand duidelijk is wat er gezegd is, verheft Janssen zijn stem en zegt dat hij zijn 'moerstaal' niet wenst te 'verneuken', maar het onweer waait snel over. - De Nijmeegse politie doet een inval in vier drugspanden. Bij de actie, die zich richtte op de handel in harddrugs, worden tien arrestaties verricht.
 • 22 Museum De Stratemakerstoren opent een tentoonstelling waarin de Piersonrellen van 25 jaar geleden van diverse zijden belicht worden.
 • 23 Er worden opnamen gemaakt voor een reconstructie van de nog steeds onopgeloste moord op Louis Sévèke. Het resultaat is slechts voor intern politioneel gebruik.- Een Nijmeegse vrouw (44) overlijdt tijdens de Enschede Marathon. Twee kilometer voor de finish werd zij onwel. Reanimatiepogingen mochten niet meer baten.
 • 24 Wereldproefdierendag: actievoerders vinden de weg naar de entree van het Centraal Dierenlaboratorium van de Nijmeegse universiteit. Zij hebben onder meer een guillotine meegenomen. De directeur toont zich strijdbaar bereid tot discussie.
 • 25 'Nijmegen Blijft in Beeld' presenteert in De Vereeniging filmfragmenten uit de jaren vijftig en zestig. Het vooruitzicht van unieke opnamen van Maria Omdrachten en elkaar in de Burchtstraat passerende trolleybussen en trams heeft ervoor gezorgd dat de kaarten voor de voorstelling snel uitverkocht raakten. - De Inspectie voor de Gezondheidszorg beveelt het hartcentrum van het Radboudziekenhuis om onmiddellijk alle hartoperaties bij volwassenen te staken. Het Nijmeegse hartcentrum voldoet niet aan de eisen van verantwoorde zorg. Organisaties van hartpatiënten komen direct in actie en onderzoeken de mogelijkheid van schadeclaims.
 • 26 Bij dagblad De Gelderlander zullen 137 banen verdwijnen. Gedwongen ontslagen zijn daarbij niet te vermijden, zo heet het.
 • 27 De medische top van het Radboudziekenhuis weet aan wie de blamage rond het hartcentrum te wijten is: de Raad van Bestuur. Het vertrek van de bestuurders wordt dan ook geëist. Een dag later trekt prof.dr. C. van Herwaarden, de bestuursvoorzitter, zijn consequenties en treedt terug.

Mei

 • 1 De gemeente trekt zes miljoen uit voor de nieuwbouw van poppodium Doornroosje, die gepland staat voor 2010. Het voormalige Stationspostkantoor is de beoogde locatie. Tot die tijd is het behelpen met het uitgeleefde, maar ook nostalgische pand aan de Groenewoudseweg.
 • 2 Burgemeester Guusje ter Horst kondigt aan per 1 januari 2007 te zullen vertrekken, vier maanden voor het aflopen van haar ambtstermijn. Haar naam circuleert in Haagse kringen als mogelijke minister of staatssecretaris. Lokale politici vinden dat haar opvolger vooral 'aaibaar' moet zijn. - Nadat de hoogste baas van UMC St Radboud al was opgestapt, gaan nu ook de twee overgebleven leden van de Raad van bestuur weg. Aanleiding is een vernietigend rapport van de Inspectie voor de Volksgezondheid over het Hartcentrum, waar misstanden tot fouten en zelfs doden hebben geleid. Verlies van accreditatie dreigt.
 • 3 Neerlandicus Bert Vanheste publiceert een wandelgids die voert langs plaatsen waar Vlamingen hun stempel drukten op Nijmegen. Zo blijkt het beeld van Keizer Karel op het plein door een Vlaming te zijn gemaakt en bevindt zich in de Sint-Stevenskerk een afbeelding van de Vlaamse baardheilige Sinte Ontcommer.
 • 4 Op het Trajanusplein vindt de jaarlijkse dodenherdenking plaats.- Café De Plak bestaat dertig jaar en viert dat de hele maand met speciale themamiddagen.- In de binnenstad wordt een onbekende Aziatische man gevonden die, waarschijnlijk als gevolg van een hersenbloeding, niet kan praten of schrijven. Evenmin heeft hij papieren bij zich. De mystery man wordt opgenomen in het Sint-Radboudziekenhuis.
 • 5 Op Plein 1944 wordt onder de noemer 'Art of Freedom' een groot multicultureel bevrijdingsfeest gehouden.
 • 7 De dames van rugbyvereniging Wasps worden Nederlands kampioen.
 • 11 Nijmeegse daklozen draaien de rollen om en delen in de binnenstad soep uit aan voorbijgangers. Bewoners' van NuNN - Nachtopvang uit Noodzaak Nijmegen aan de In de Betouwstraat doen eraan mee. Initiatiefnemer is Grip, een landelijke organisatie die hiermee meer begrip hoopt te kweken.- Zeven kerken krijgen mogelijk de status van rijksmonument: de Dominicuskerk (Professor Molkenboerstraat), de Petrus Canisiuskerk, de Boskapel, de Doopsgezinde kerk (Waldeck Pyrmontsingel), de Remonstrantse kerk (Professor Regoutstraat), de Maranathakerk (Steenbokstraat) en de Pauluskerk (Einsteinstraat). De Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming (Daniëlsweg) en de Titus Brandsmakapel (Kroonstraat) zijn al monument.
 • 12 In het Triavium vindt het internationale toernooi van de Darts League plaats. De wereldtop van de darters, onder wie Raymond van Barneveld en vele Engelse cracks, is aanwezig.- De Nijmeegse kunstschilder Robert Terwindt, al meer dan vijftig jaar actief, wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In Museum Het Valkhof wordt werk van hem getoond.
 • 14 Op het stratencircuit op industrieterrein Westkanaaldijk wordt een historische motorsportdag gehouden, waar antieke motoren en zijspanners rondjes draaien. De dag trekt veel bezoekers. - In wijkcentrum Villa Nova volgen ongeveer vijftig jongeren elke zondag islamlessen van de Marokkaanse stichting Ar-Rayaan. Het gaat erom kennis over de islam te vergaren en door te geven. Ook niet-moslims zijn welkom.
 • 15 Minister Donner van Justitie spreekt de eerste Robert Regout-lezing uit in de aula van de Radboud-Universiteit. De naamgever, veelgeprezen hoogleraar volkenrecht en jezuïet, kwam in 1942 om in concentratiekamp Dachau. Donner houdt een pleidooi voor het vestigen van recht en waarheid in de wereld.
 • 17 Brechtje Boerboom (11) van de Prins Clausschool wint in Utrecht de Nationale Voorleeswedstrijd met een fragment uit Meester Jaap van Jacques Vriens.- De Marikenstraat krijgt de KAN Vastgoed Award als het meest prestigieuze, creatieve en innovatieve bouwproject van Gelderland.- Van 17-21 mei vindt de finale plaats van het elfde Nijmeegs Amateurtheaterfestival. Vier gezelschappen strijden in het Steigertheater om de titel. Het Nijmeegse gezelschap 'De Marieken' wint.
 • 21 Bijna 7.000 vrouwen doen mee aan de Marikenloop, een hardloopwedstrijd over 5 of 10 kilometer. Hiermee is die beland in de landelijke toptien van hardloopevenementen. Oud-Olympisch kampioene Ellen van Langen lost het startschot.- Klooster De Bron van de zusters Clarissen bevindt zich al 25 jaar in de Waterstraat. Vroeger waren er tralies tussen de (beschouwende) zusters en de mensen uit de buurt, tegenwoordig is er meer openheid. Er verblijven regelmatig groepen als gast die volgens het ritme van de zusters meeleven en bidden.
 • 23 Gemeentesecretaris Han Bekkers neemt afscheid. Het afwerken van de post ligt nog niet op het gedroomde percentage van 98 procent, maar blijft vooralsnog steken op 75 procent. De 'eilandjescultuur' op het stadhuis is nog geen verleden tijd, zo treurt de scheidend secretaris.
 • 24 Een Duitse investeerdersmaatschappij koopt het prestigieuze en landschapsbepalende gebouw Fifty Two Degrees van de architecten Francine Houben en Francesco Veenstra (Mecanoo) voor 84 miljoen euro. Philips Semiconductors huurt elf van de achttien verdiepingen.
 • 25 De Amerikaanse rockband Bon Jovi treedt op in het Goffertpark. ruim 45.000 liefhebbers komen erop af.
 • 28 In Meijhorst wordt op deze Dag van het Park het meer dan vijftig boomsoorten tellende Bomenpark Meijhorst, naast het winkelcentrum, officieel geopend. Het is een initiatief van het bewonersplatform ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum van het stadsdeel.

Juni

 • 1 Tot vandaag kunnen burgers hun mening geven over het gewenste profiel van de nieuwe burgemeester. Een referendum komt er niet: de raad neemt de uiteindelijke beslissing.- Na de vier grote steden blijkt Nijmegen de duurste stad om te parkeren. Een uur parkeren kost € 2,10. Het landelijk gemiddelde is € 1,74. Daar staat tegenover dat de Nijmeegse parkeergarages veilig en goed bereikbaar zijn.
 • 2 De gemeentelijke begroting ziet er zo gunstig uit dat er meer geld beschikbaar komt voor cultuur, sport, minimafondsen en onderwijs. Maar van lokale lastenverlichting kan volgens het College van Burgemeester en Wethouders geen sprake zijn.
 • 4 Speeltuin De Leemkuil op de Kwakkenberg bestaat zestig jaar. De speeltuin werd kort na de oorlog ingericht om de jeugd van de straat te houden. De naam is ontleend aan de kuil die ontstond, nadat een dakpannenfabriek er leem had afgegraven.
 • 3-5 In Park Brakkenstein wordt het jaarlijkse multiculturele muziekfestival Music Meeting gehouden. Met de opbrengsten kan onder meer de Hortus Botanicus in stand worden gehouden.
 • 5 In de binnenstad speelt zich op Tweede Pinksterdag het Nijmeegs Muziekfestival af: kunst met een kleine 'k' op acht podia in de binnenstad
 • 8 De fractieleiders van de gemeenteraad voltooien een profielschets van de nieuwe burgemeester waarin ook de meningen van 1.400 burgers zijn verwerkt. De nieuwe burgemeester dient een benaderbare en bindende leider te zijn die over een ruim netwerk beschikt. Iedereen kan solliciteren. - Voorzitter van de HBO-raad Doekle Terpstra houdt de veertiende Titus Brandsma-lezing over spiritualiteit. Zijn thema: 'Waar het visioen ontbreekt, verwildert het volk'. Terpstra gaat in op de vraag in hoeverre tolerantie en solidariteit begrippen uit de oude doos zijn geworden.
 • 9 De Radboud-Universiteit blijkt in trek bij studenten: het aantal inschrijvingen ligt ruim tien procent hoger dan vorig jaar. Daarmee neemt Nijmegen landelijk gezien de vierde plaats in na Utrecht, Amsterdam en Groningen. Er komen vooral steeds meer Duitse studenten naar Nijmegen: hun aantal stijgt van honderd naar tweehonderd.
 • 11 In het kader van de herdenking van de Piersonrellen, vijfentwintig jaar geleden, vindt de eerste van vier speciale stadswandelingen door het toenmalige 'frontgebied' plaats. Na afloop kan de tentoonstelling 'Pierson mot blieve…!' in de Stratemakerstoren worden bekeken.
 • 12 Aart-Jan de Geus, minister van Sociale Zaken, en Mark Rutte, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, bezoeken Nijmegen. Tijdens een bezoek aan de buitenschoolse opvang De Bink in de Hazenkamp praten ze met ouders over de vraag hoe meer mensen aan het werk kunnen komen, met name moeders.
 • 15 De Radboud-Universiteit verwijdert een student orthopedagogiek van de opleiding. Aanleiding is zijn lidmaatschap van de pedofielenpartij PNVD en zijn openlijk beleden pedoseksualiteit. Hij zou door zijn studie veel in aanraking komen met kinderen. Dreigende publiciteit daarover forceerde de beslissing. De student stapt naar de rechter.
 • 16 De Raad van State verwerpt de bezwaren van omwonenden van verpleeghuis Margriet tegen uitbreiding. Dat betekent dat Margriet een zorgafdeling voor negentig bewoners en tachtig appartementen mag gaan bouwen. De zaak sleept al tien jaar – de bewoners vrezen verkeersoverlast en aantasting van de groenvoorziening in de wijk.
 • 17 Volgens de gemeentelijke sociale dienst werpt de hardere aanpak van fraude zijn vruchten af: sinds december 2005 daalde het bestand met vierhonderd klanten (6 procent). Sinds 2005 dragen gemeenten zelf de lasten van tegenvallend uitkeringenbeleid. Volgens wethouder Depla is de aanpak niet in strijd met barmhartig beleid: het geld komt nu terecht bij wie het echt nodig heeft.- Het Dominicus-College bestaat 150 jaar. Op een grote reünie komen ruim 2.000 oud-leerlingen af.
 • 19 Lent en de gemeente Nijmegen kunnen de Tweede Kamer niet overtuigen van het voordeel van het alternatieve Waalplan boven de geplande dijkteruglegging waarvoor 55 deels monumentale woonhuizen moeten wijken.
 • 21 Volgens D66-raadslid Duco Bodewes is hem tijdens de debatten over het burgemeestersreferendum de mond gesnoerd met het dreigement dat geen van zijn voorstellen het de komende jaren zou halen. De andere fracties eisen van Bodewes 'namen en rugnummers'.
 • 23 In het Goffertpark wordt een gedenkteken met gedicht onthuld ter nagedachtenis aan de arbeiders die tussen 1935 en 1939 in de 'Bloedkuul' tewerk werden gesteld. Het gedenkteken heeft de vorm van een spade, het meest gebruikte werktuig in die dagen. In het gedicht van voormalig stadsdichter Merijn Hilte - 'De Goffert, handgegraven / door mannen met spades / van bloed, gras en aarde.' - ontbreekt een komma achter 'spades'.- Bij transformatorenfabriek Smit Trafo, een van de oudste bedrijven van Nijmegen, verdwijnen zestig van de 305 banen. Volgens FNV is dat te wijten aan mismanagement.
 • 26 Het stichtingsbestuur Nijmegen 2000 levert het eindverslag in bij de burgemeester. Daarmee is het evenement definitief afgesloten. In het kader van Nijmegen 2000 werden ruim vierhonderd evenementen georganiseerd die ruim één miljoen bezoekers trokken.
 • 28 Hans Wiegel, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, opent tijdens een symposium in De Vereeniging officieel het Parkinson Centrum Nijmegen (ParC). Het UMC St Radboud is het eerste ziekenhuis in Nederland dat beschikt over een dergelijk centrum, waar onderzoek en zorg worden gekoppeld.
 • 30 De 18-jarige Jefte Drijvers uit Nijmegen slaagt met de hoogste lof op het Stedelijk Gymnasium. Op zijn diploma prijken zes tienen en acht negens. Na de vakantie gaat hij geneeskunde studeren aan de Radboud-Universiteit.

Juli

 • 3 Door de ingewikkelde wet- en regelgeving lopen steeds meer hulpbehoevende Nijmegenaren voorzieningen mis waar ze recht op hebben. NIM Maatschappelijk Werk meldt dat het aantal zogenoemde 'korte contacten' tussen maatschappelijk werkers en cliënten in 2005 steeg tot 3.311, een toename van 450 ten opzichte van het jaar ervoor. Behalve cliënten die worstelen met ondoorgrondelijke regels helpt NIM ook steeds vaker ouders die kampen met opvoedingsproblemen, vaak in combinatie met echtscheidingproblemen.
 • 4 De Nijmeegse verpleeghuizen en woonzorgcentra nemen maatregelen om hun bewoners te beschermen tegen de extreme hitte van deze dagen. Bouillon en limonade moeten de vochthuishouding regelen.
 • 8 Het Colourful City Koor reist af naar Srebrenica om daar op te treden bij de herdenking van de moord op moslimvluchtelingen in 1995. Nederlandse troepen (Dutchbat) konden de bevolking toen niet beschermen tegen het leger van de Bosnische Serviërs. De zangers en zangeressen van het koor betalen de reis uit eigen zak.
 • 11 De Stichting Hartpatiënten Nederland heeft het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen 75 brieven overhandigd waarin patiënten en nabestaanden hun negatieve ervaringen beschrijven. De brieven zijn vooral bedoeld als bijdrage aan de verbetering van de hartafdeling van het ziekenhuis. Die mag na een ingreep van de Inspectie voor de Gezondheidszorg bepaalde operaties niet meer uitvoeren.
 • 13 Na jaren van kamernood kan de Stichting Studentenhuisvesting Nijmegen het komende studiejaar alle eerstejaarsstudenten onderdak geven. Met het nieuwe wooncomplex aan de Platolaan is het tekort weggewerkt. De oude studentencomplexen Hoogeveldt en Galgenveld blijven populair onder eerstejaars.
 • 14 Sinds kort heeft Nijmegen ook een Vondelpark. Het ligt schuin tegenover het station NS, bij de Vondelstraat, ter plaatse van de grote houten loodsen waar voorheen onder andere Van Gent en Loos gehuisvest was.
 • 15 Een 37-jarige man uit Amersfoort klimt, verkleed als cartoonheld Robin (van Batman), op de boog van de Waalbrug. Het verkeer in en rond de stad is urenlang geblokkeerd. Het is niet de eerste keer dat een lid van de actiegroep 'Fathers4Justice' een dergelijke actie in Nijmegen voert.
 • 16 Tijdens de Vlaggenparade, de officiële opening van de negentigste Vierdaagse, krijgt marsleider Wim Jansen een koninklijke onderscheiding opgespeld door burgemeester Guusje ter Horst. Wegens zijn jarenlange verdiensten voor de Vierdaagse, die onder zijn leiding uitgroeide tot een toonaangevend evenement in Nederland, wordt hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
 • 17 Voor de Vierdaagse hebben zich 48.630 deelnemers ingeschreven. Inzittenden van auto's die in verband met het komende evenement buiten de stad in de file staan, raken door het hete weer oververhit en bellen de politie. De brandweer zorgt daarop voor verkoeling door bekertjes water uit te delen.- Een losgebroken koe zorgt voor onrust. Het dier is bij het slachthuis aan de Waalhaven over een hek gesprongen en richting Vissers Meubelen gerend. Een dierenarts beëindigt het onbedoelde uitstapje met een verdovingsgeweer.
 • 18 Tijdens de eerste dag van de Vierdaagse worden ruim driehonderd wandelaars door de hitte onwel. De Oosterhoutsedijk in Lent, waar geen bescherming is tegen de verzengende zon, vormt het breekpunt voor veel van de deelnemers. Ruim vijftig van hen moeten in een ziekenhuis worden opgenomen. Twee wandelaars overleven deze dag niet. 's Avonds wordt de afgelasting van het evenement bekendgemaakt. Vuurwerk en Vierdaagsefeesten gaan wel door.
 • 19 Ondernemers in de regio, vooral in de dorpen waar de Vierdaagse doorheen zou trekken, lijden deze week grote verliezen. De totale strop loopt in de miljoenen. De prijs van gladiolen daalt dramatisch.
 • 21 Vierhonderd wandelaars komen Nijmegen binnen over het fietspad van de Sint-Annastraat, nadat ze op eigen houtje een alternatieve Vierdaagse hebben gelopen.
 • 24 Er komt een onafhankelijk, extern onderzoek naar de besluitvorming van de Vierdaagseleiding rond de gebeurtenissen op de eerste dag van de Vierdaagse. Ex-minister Loek Hermans, eerder ook gemeenteraadslid in Nijmegen en Vierdaagseloper, gaat het onderzoek leiden.
 • 26 Het rechercheteam dat de moord op Louis Sévèke onderzoekt, is naarstig op zoek naar een onbekende die zichzelf in e-mails aan het slachtoffer 'Edmund Dantes' noemde. Het is de oorspronkelijke naam van de graaf van Monte Cristo, die wraak nam op de mensen die hem verraden hadden.
 • 27 De Vreemdelingenpolitie in Utrecht heeft de identiteit achterhaald van de onbekende Aziaat die op 5 mei met hersenletsel in het UMC St Radboud belandde. Het gaat om een 56-jarige Chinees, die illegaal in Nederland verblijft.
 • 30 Nijmegen is in tropische sferen tijdens Nijmegen Tropical. Er wordt salsa gedanst op de Waalkade en er is een tropische carnavalsoptocht door de stad.
 • 31 Museum Het Valkhof in Nijmegen heeft een maquette uit de zeventiende eeuw in langdurige bruikleen verworven. Deze verbeeldt de Vrede van Nijmegen (1678). Opklapbare geveldelen onthullen decoraties en afbeeldingen die te maken hebben met de oorlog van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden tegen Frankrijk, Engeland, Keulen en Munster.

Augustus

 • 1 De Fietsvierdaagse start met 2.600 deelnemers, 600 minder dan het vorige jaar. Het slechte weer wordt als oorzaak aangewezen.
 • 8 Het UMC St Radboud krijgt deze week een bekkenbodempolikliniek. Vrouwen kunnen binnen één dag terecht bij alle specialisten die bij de kwaal betrokken zijn. Aan het eind van de dag is het behandelplan klaar.
 • 11 Een 53-jarige hopman uit Nijmegen wordt voor de tweede keer veroordeeld wegens ontucht. De jeugdleider had twee jongens van een scouting-groep uit Elst in het kruis gegrepen, naar zijn zeggen als onderdeel van seksuele voorlichting.
 • 15 De ruim 45.000 wandelaars die op de eerste dag van de Vierdaagse gestart zijn, krijgen een draagspeldje als herinnering aan deze voortijdig beëindigde tocht.
 • 18 De voltooiing van de 'Ovatonde', de grote ovaalvormige rotonde boven de A325 in de Waalsprong, wordt op het allerlaatste moment uitgesteld. De gemeente heeft twijfels over de sterkte van de 42 meter lange betonnen liggers die in het weekeinde op hun plaats zouden worden gehesen.
 • 21 De ontslagen Novio-directeur Martin van Lokven krijgt van de rechter gelijk: zijn ontslag is weliswaar rechtsgeldig, maar ook onredelijk. Hij krijgt een schadevergoeding.
 • 23 Bij het UMC St Radboud gaan tweehonderd arbeidsplaatsen verloren. Met deze maatregel hoopt de instelling 20 miljoen euro te besparen. Ook het CWZ moet besparen, dit jaar twee tot vier miljoen euro.- Bij de behandeling van een voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders om sollicitatiebrieven anoniem te maken, verlaat de oppositie uit protest de gemeenteraadsvergadering. Aanleiding is de opstelling van collegepartij PvdA, die zich fel uitspreekt tegen het voorstel, maar toch voor een beperkt experiment stemt. Bij de helft van de gemeentelijke instellingen zal de naam en de geboorteplaats van sollicitanten worden weggelakt, om te zien of dit discriminatie naar etnische afkomst voorkomt.
 • 26 Burgemeester Guusje ter Horst blijkt in juli bij een alcoholcontrole in Berg en Dal betrapt te zijn, toen ze met iets te veel drank achter het stuur zat. Ter Horst betreurt het dat zij het imago van de stad en het gemeentebestuur schade heeft berokkend en noemt haar gedrag 'oerstom'.
 • 27 Een bonte stoet verklede Nijmegenaren doet in de Burchtstraat voor het oog van minstens 10.000 bezoekers de tijden van de gebroeders Van Limburg herleven. De 150 schapen die in de optocht zouden meelopen, moeten verstek laten gaan wegens de heersende blauwtongziekte. Organisator André Stufkens mikt voor dit jaarlijkse evenement, dat in 2005 gestart is, uiteindelijk op 100.000 kijkers.- Een andere activiteit die zich in het stadscentrum afspeelt, is de vijfde editie van de Nijmeegse Torendag. De Sint-Stevenstoren, de Stratemakerstoren, de Belvedere, de Valkhofkapel, de Jacobstoren en de Kruittoren zijn opengesteld. De 'torengekken' Willemien Wannet, Frans van Berkel, Han Smits en Harry Janssen een jubileumboek samengesteld: Nijmegen Torenstad biedt een overzicht van 82 torens op Nijmeegs grondgebied.
 • 29 Wethouder Paul Depla zet extra personeel in om de aanpak van bijstandsfraude te intensiveren. Dat levert Nijmegen elk jaar 1,3 miljoen euro op. Nieuwe wapens zijn huisbezoeken en maandelijkse controles. - Onweer veroorzaakt op tal van plaatsen in de stad schade. Tienduizend huishoudens komen zonder kabelsignaal te zitten.

September

 • 1 Een deel van de oude B-faculteit van de universiteit, het collegezalencomplex en het A-2 gebouw, zal de sloop overleven. De nieuwbouw biedt onvoldoende ruimte voor de onverwacht grote toeloop van studenten.
 • 2 Op het tweede Sambafestival swingen bands in de binnenstad. Het slechte weer kan de sfeer niet bederven. Met geroffel van alle bands tegelijk eindigt het feest op de Waalkade.
 • 3 Door wind, regen en modder vallen de Lentse Oeverspelen in het water. Bezoekers en standhouders zien zich gedwongen tot een voortijdige aftocht.
 • 4 Minister Sybilla Dekker van VROM opent het nieuwste gebouw van de Stichting Studentenhuisvesting Nijmegen aan de Platolaan en onthult de naam van het complex: Sterrenbosch – een idee van studente Rosanne van der Lugt. - De 4.500 medewerkers van Philips Semiconductors krijgen een nieuwe baas, nu het concern de chipdivisie voor 6,4 miljard euro heeft verkocht. De durfinvesteerders Kohlberg Kravis Roberts (KKR), Silver Lake Partners en AlpInvest kopen de divisie. Philips houdt zelf nog 20 procent van de aandelen. De firma gaat verder onder de naam NXP (Next Experience).
 • 5 De synagoge aan de Nonnenstraat bestaat 250 jaar. In de twintigste eeuw had het gebouw, een rijksmonument, verschillende bestemmingen, voordat het in 2000 opnieuw als synagoge in gebruik werd genomen.
 • 8 De eerste Nijmeegse Monumentennacht begint met de ontsteking van de nieuwe verlichting in het Kronenburgerpark, aangelegd door lichtarchitect Jan Kruger. Het is een initiatief van de Stichting Verlichting, een groep lokale ondernemers die van Nijmegen weer een lichtstad wil maken.
 • 9 De Nijmeegse verzetsstrijder Cees de Jong wordt geëerd met een straatnaam. De Jong maakte voor de regering in Londen tekeningen van Duitse installaties en had joodse onderduikers in huis. Hij werd op 24 september 1943 door de Sicherheitspolizei gearresteerd en op 6 juni 1944 gefusilleerd.
 • 10 De joodse begraafplaats Beth Hachaim in Nijmegen-Oost is heilige grond en daarom gewoonlijk niet voor publiek toegankelijk. Op deze Monumentendag is de begraafplaats echter geopend en het is er druk. De aula en het hek zijn inmiddels in oude luister hersteld; voor de renovatie van de begraafplaats zelf is men nog op zoek naar fondsen en vrijwilligers.
 • 12 Museum Het Valkhof kondigt voor 2009 een expositie aan over het Getijdenboek van de Gelderse hertogin Catharina van Kleef uit 1440, dat berust in een bibliotheek in New York. Deze expositie moet het succes van de Gebroeders van Limburg-tentoonstelling uit 2005 evenaren.
 • 13 Bijna 700 sporters nemen deel aan de tweede Nijmeegse Bruggenloop. Het parcours voert over de Snelbinder en de Waalbrug en is 6,5 kilometer lang. Bij de vrouwen wint Anja Fransen, met 26 minuten en 58 seconden. De snelste man is Noël Keysers, met 21 minuten en 16 seconden.
 • 14 De CDA-raadsfractie heeft uit het archief een raadsbesluit uit 1995 opgediept waaruit zou blijken dat Lent, Oosterhout en Ressen als woonplaatsnamen gehandhaafd moeten blijven. Volgens het CDA gelden de argumenten uit 1995 nog steeds en moeten de plannen voor afschaffing van deze woonplaatsnamen van tafel.
 • 15 Maar liefst 45 bands treden op 26 podia in de stad op tijdens de zevende editie van de Popronde, een landelijk rondreizend festival. Zangeres Roos Reebergen van de band Roosbeef bijt in café Merleyn het spits af.
 • 20 Tijdens rioleringswerkzaamheden in de Hertogstraat vinden archeologen delen van de fundamenten van de vijftiende-eeuwse Hersteegpoort, die bij de stadsuitleg in de negentiende eeuw is gesloopt.
 • 23 De 29-jarige organist Eric Quist uit Tholen wint de finale van het tweejaarlijkse internationale orgelconcours in de Sint-Stevenskerk. Alle stijlen zijn vertegenwoordigd: van klassiek tot modern.
 • 25 Een echtpaar gaat een avondje naar het Holland Casino aan de Waalkade en wint er de mega-jackpot van 270.000 euro. In het hele land zijn 159 speelautomaten van Holland Casino op de mega-jackpot aangesloten.
 • 26 Negentien gymnasiasten van het Dominicus-College ontvangen van de honorair consul van Frankrijk het 'DELF Scolaire' (Diplôme d'études en langue française voor scholieren), een diploma voor buitenlandse scholieren die zich goed kunnen uitdrukken in het Frans. In heel Nederland zijn slechts honderd leerlingen geslaagd.
 • 27 Vijf bemanningsleden van een Halifax-bommenwerper die op 25 mei 1944 bij Hank neerstortte, worden door de Britse en Canadese luchtmacht na een dienst in de Lourdeskerk met militaire eer op Jonkerbosch begraven. Daar worden zij in het graf herenigd met de twee andere bemanningsleden.
 • 28 Lentenaren protesteren in het Witte Huis tegen de voorgestelde afschaffing van de woonplaatsnaam Lent. Speciaal voor de avond is een protestlied geschreven: 'Lent zal durreps blieven, Nijmegen-Noord zal ik nooit schrieven'.
 • 29 Elf raadsleden en wethouder Jan van der Meer fietsen door de Ooijpolder, waar Nijmegen jaarlijks 600.000 euro aan groenbeheer wil gaan uitgeven. Zij bekijken hoe dat geld het best besteed kan worden. Misschien toch anders dan aan het kandelaberen van de beeldbepalende oude platanen op de Waalwal, dat begin dit jaar niet bij iedereen in de smaak viel.
 • 30 Bij zonnig en zacht weer begint de najaarskermis en het is meteen druk. De kermis duurt tot en met zondag 8 oktober.

Oktober

 • 1 Job en Daan Frieling en burgemeester Guusje ter Horst zijn de laatste bezoekers van de tijdelijke donjon op het Valkhof, voordat deze wordt afgebroken. De beklimming van het steigerbouwwerk was de prijs die Job won met een tekenwedstrijd; hij mocht zijn broer Daan meenemen.
 • 2 De commissie onder leiding van Loek Hermans is mild in haar oordeel over de besluitvorming rondom de afgelaste negentigste Nijmeegse Vierdaagse. Wel doet de commissie aanbevelingen om herhaling van zo'n calamiteit te voorkomen.
 • 3 In opdracht van de burgemeester presenteert gemeentesecretaris Pier Eringa een evaluatierapport over het verloop van de Vierdaagse 2006. Een van de aanbevelingen uit het rapport: hulpdiensten moeten alerter zijn tijdens de Vierdaagse.
 • 4 Wethouder Paul Depla meldt dat het aantal klanten van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) sinds 1966 niet zo laag is geweest: minder dan 6.000. Deze daling schrijft hij toe aan de goedlopende economie en het strengere handhavingsbeleid.
 • 5 De Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud (NSG) doet mee aan 'Dance4Life', een internationale campagne om jongeren te betrekken bij de strijd tegen HIV en aids. Met 53 andere Nederlandse scholen wordt zoveel mogelijk geld opgehaald voor de aidsbestrijding.
 • 7 De Jan Massinkhal staat in het teken van de negenentwintigste Pasar Malam, een culturele Indonesische markt. Doel is Indische Nederlanders en andere bevolkingsgroepen tot elkaar te brengen. De opbrengst gaat naar activiteiten voor ouderen en mindervaliden.
 • 8 Met een publieksdag bij Sluis Weurt start Rijkswaterstaat het project Maasroute, dat die rivier beter bevaarbaar moet maken voor grotere schepen. De bezoekers krijgen informatie over de werkzaamheden aan de sluis, die tot eind 2007 zullen duren en omwonenden overlast zullen bezorgen. Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat woont de formele opening van de werkzaamheden bij.
 • 9 Terwijl de vlag van 'Nijmegen 2000' nog in top staat, breekt voor de tijdelijke donjon op het Valkhof het einde aan. Eerst verdwijnen de doeken, daarna het metalen geraamte.
 • 10 In Bottendaal verwijdert een kraan de gele letters 'Biotex' van het dak van de voormalige zeepfabriek Dobbelman.
 • 11 Ger van Zetten en Sarah Wilson zijn klaar met de restauratie van drie oude muurreclames aan het pand van kapper Jan de Vos aan de Nieuwe Marktstraat. De merken Solo (margarine), Brasso (zilverpoets) en Harpol (schoonmaakmiddelen) zijn weer voor iedereen zichtbaar.
 • 14 Met de jaarlijkse Archievendag start de Week van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema 'Geloof en Bijgeloof'. Moenen lokt honderden belangstellenden naar het Regionaal Archief Nijmegen.
 • 15 Op de World Food Day in Amsterdam krijgen de Nijmeegse VWO-scholieren Jelle Ros en Jasper Buijsters van het Canisius College een eervolle vermelding voor hun drieminutenfilmpje over de internationale koffiehandel.
 • 17 Standvast Wonen tekent een sociaal plan voor de bewoners van Volksbelang, een te renoveren buurt van 137 woningen in Nijmegen-Oost. De woningen, grotendeels gebouwd in 1895, hebben de status van beschermd stadsbeeldobject.
 • 19 Rolstoelers en sympathisanten protesteren bij het postkantoor in de Van Schevichavenstraat tegen de hoogte van de van de nieuwe oranje brievenbussen. Als TNT geen lagere bussen plaatst, kan het bedrijf een aanklacht wegens discriminatie tegemoet zien.
 • 20 Museum De Stratemakerstoren opent een expositie over Nijmeegs industrieel erfgoed, 'De schoorsteen moest roken'. Voor kinderen is er een speurtocht over bedrijven en merknamen.
 • 23 De Ramadan, de islamitische vastenmaand, is afgelopen. Zo'n 10.000 Nijmeegse moslims vieren dat met het Suikerfeest.
 • 24 Het schilderij 'Stadhuis aan de Burchtstraat' van Cornelis Springer uit 1861 brengt bij kunstveiling Christie's in Amsterdam 359.200 euro op. Het toont het Nijmeegse stadhuis met op de achtergrond de Sint-Stevenskerk. De koper wil anoniem blijven.
 • 25 De Nijmeegse raadsfracties stemmen unaniem in met de komst van oud-minister Thom de Graaf (49) naar Nijmegen als opvolger van burgemeester Guusje ter Horst. De benoeming gaat in per 8 januari 2007. Zijn vader, Theo de Graaf, was burgemeester van Nijmegen in de jaren 1968-1977.
 • 26 Het nieuwe Lindenberg Theater en het bijbehorende theatercafé worden officieel geopend. Het theater is het resultaat van een fusie tussen het Steigertheater en De Lindenberg.- Met 24 graden lijkt het in de stad wel hartje zomer. Het zoveelste warmterecord is gesneuveld: nooit eerder was het in deze tijd van het jaar zo warm.
 • 27 In de raadzaal wordt Nimweegs gesproken en geschreven. Clemens Teeuwissen wint het achtste Nimweegs Dictee en sleept zo de Graodus van Nimwegen Bokaal in de wacht. Hij heeft negentien van de vijfentwintig Nimweegse woorden goed. Het Nimweegs Soap Theater luistert de avond op met sketches en liedjes.
 • 30 Familie en vrienden van de op 15 november 2005 vermoorde activist Louis Sévèke hangen op de plaats van de moord twee spandoeken op die getuigen oproepen zich te melden, desnoods anoniem.

November

 • 1 De Kamer van Koophandel Centraal Gelderland meldt dat de bedrijvigheid in de regio Nijmegen het afgelopen jaar sterk is toegenomen. Het aantal startende bedrijven ligt royaal boven het landelijk gemiddelde. In Nijmegen-stad zijn de afgelopen drie maanden 177 nieuwe bedrijven gestart.
 • 2 Uit Galerie Magenta worden 's nachts tien schilderijen van de metarealist Victor Linford (1940-2002) gestolen. De collectie, die van een particuliere verzamelaar was, is volgens de galeriehouder tussen de 200.000 en 300.000 euro waard.- Evenementenbureau BCM, sinds 1996 organisator van het Nederlands Kampioenschap dressuur in Park Brakkenstein, is boos op de gemeente, die voor de kampioenschappen van 2005 een precarioheffing van 35.000 euro oplegt in plaats van de 700 euro van voorgaande jaren. BCM vindt het welletjes en keert Nijmegen de rug toe: met ingang van 2006 vinden de dressuurkampioenschappen plaats in de gastvrijere gemeente Eindhoven.
 • 6 Het aantal treinreizigers dat gebruik maakt van station Lent vertoont een dalende trend. De NS denken dat de reizigers het in 2004 geopende tijdelijke station 'nog niet hebben ontdekt'.
 • 7 Het College van Burgemeester en Wethouders wil het houden van evenementen in Nijmegen eenvoudiger maken. Volgens de Kamer van Koophandel heeft de cafébrand in Volendam, zes jaar geleden, tot 'een overkill aan regelgeving' geleid.
 • 9 Nadat het Haagse HTM in januari afhaakte, is Connexxion in beeld als mogelijke koper van busmaatschappij Novio. Maar de deal is nog lang niet rond. Een controle van de boeken van Novio heeft volgens wethouder Peter Lucassen een 'stevig probleem' aan het licht gebracht.
 • 10 Architectuurcentrum Nijmegen ACN opent een expositie over het werk van Charles Estourgie (1884-1950), die vooral kloosters, katholieke schoolgebouwen en studiehuizen ontwierp. Met name in Oss en Nijmegen zijn nog veel voorbeelden van zijn bijzondere bouwstijl te vinden. Hettie Peterse schreef er een boekje bij.
 • 14 In Nijmegen is het vanaf vandaag verboden met metaaldetectoren de bodem af te zoeken. Het stadsbestuur heeft dat besloten, omdat er steeds vaker archeologische resten verdwijnen of beschadigd raken.- Uit de Politiemonitor van de politie Gelderland-Zuid blijkt dat het veiligheidsgevoel van de Nijmegenaren groeit, evenals hun bereidheid om aangifte van misdrijven te doen. Een uitzondering vormt de categorie inbraken: de politie zoekt uit waarom mensen steeds minder geneigd zijn tot aangifte van (poging tot) inbraak.- De intimi van Louis Sévèke hebben geen behoefte aan een blijvende herinnering aan hem in Nijmegen: 'Het gaat niet om hem, maar om zijn idealen'.
 • 15 Ongeveer 400 mensen wandelen naar de plek waar Louis Sévèke precies een jaar geleden werd doodgeschoten. Ze leggen bloemen en staken kaarsen aan.
 • 19 De drieëntwintigste editie van de Zevenheuvelenloop vindt plaats. Micah Kogo uit Kenia wint in een tijd van 42 minuten en 42 seconden. Een 23-jarige man uit Nijmegen wordt zwaargewond aan de voet van de Kronenburgertoren gevonden. Hij zegt er door een overvaller vanaf te zijn geduwd.
 • 22 Het Rijksmuseum in Amsterdam en Museum Het Valkhof in Nijmegen hebben conservatoren geruild. Ruud Priem komt naar Nijmegen als conservator Oude Kunst, terwijl Pieter Roelofs die functie verruilt voor een baan als conservator zeventiende-eeuwse schilderijen in het Rijksmuseum.- De SP is de grote winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen, ook in Nijmegen. De SP werd er nummer één in tweederde van de 81 stembureaus. De partij deed het vooral goed in de Binnenstad, de Kolpingbuurt, Zwanenveld, het Waterkwartier, Heseveld en Leuvensbroek.
 • 25 Het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen krijgt zeker 29 schadeclaims van patiënten en nabestaanden van patiënten die op de afdeling hartchirurgie zijn geopereerd. In totaal registreerde het ziekenhuis 78 gedupeerden. Van hen namen 33 genoegen met excuses.- Het Nijmeegse CWZ is volgens de Consumentenbond het beste ziekenhuis van Nederland. De zorg rond acht aandoeningen wordt als 'erg goed' beoordeeld.
 • 26 Na jaren van overleg en ontwerpen presenteert stedenbouwkundige Filip Delanghe een plan voor de bouw van ca. 180 woningen rond het weeshuis op de Hessenberg. Eind 2007 gaat men bouwen.
 • 28 De kogel is dan toch door de kerk. Vervoersbedrijf Connexxion neemt het Nijmeegse busbedrijf Novio over. De gemeente Nijmegen en de raad van bestuur van Connexxion hebben overeenstemming bereikt over de verkoop voor 12,4 miljoen euro.
 • 30 'Lent mot Lent blieve'. De gemeenteraad beslist dat de woonplaatsnaam 'Lent' mag blijven, niet alleen voor de dorpskern, maar ook voor de nieuwbouwwijken. De namen 'Ressen' en 'Oosterhout' zullen wel verdwijnen.

December

 • 8 De diploma's van de Faculteit der Theologie van de Radboud Universiteit dragen niet langer de goedkeuring van het Vaticaan. Die pauselijke goedkeuring is vereist voor kerkelijke functies. De Congregatie voor Katholieke Opvoeding in Rome is verbolgen over het feit dat de faculteit zich in haar statuut niet houdt aan kerkelijke richtlijnen. De Radboud Universiteit reageert verbaasd.
 • 9 Uit een enquête blijkt dat Nijmeegse ondernemers hun stad een krappe voldoende geven: 6,1. Vooral centrumondernemers klagen over te hoge lasten en weinig service van de gemeente.- De Nijmeegse architect Anton Croonen overlijdt op 83-jarige leeftijd. Veel van zijn gebouwen maakten de tongen los. Zoals een van zijn laatste ontwerpen: het grote gebouw van de Rabobank aan het Keizer Karelplein, dat in 1998 werd opgeleverd. In 1990 ontving Croonen de Karel de Grote-Prijs voor zijn gehele oeuvre.
 • 10 Treinreizigers tussen Venlo en Nijmegen moeten van 10 december tot 1 maart 2007 in de spits een deel van het traject per bus afleggen. Veolia, dat de lijn van de NS overneemt, heeft niet genoeg treinen om alle reizigers in de spits te vervoeren. De NS kan de treinstellen zelf niet missen.
 • 11 De Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit stopt met de studie Arabische, Nieuwperzische en Turkse talen en culturen. Er is te weinig belangstelling voor deze opleiding, ook al is de islam hot.
 • 12 Tussen 9.38 en 10.56 uur kampt het centrum van Nijmegen met een stroomstoring. Het is behelpen voor winkels en publiek.- Op uitnodiging van de Stichting Zwerfjongeren Nederland brengt prinses Máxima een bezoek aan het jongerenpension Sancta Maria aan de Bredestraat in Nijmegen, waar zwerfjongeren worden opgevangen.
 • 13 De nieuwe afvalbakken voor hondenpoep worden massaal opgeblazen. In twee maanden tijd zijn er al dertig vernield. Dat is bijna 15 procent van alle bakken. Elke nieuwe afvalbak kost de gemeente Nijmegen 500 euro.
 • 15 'Als ik iets zou willen worden, dan is het wel katholiek'. Guusje ter Horst, atheïst in hart en nieren, ervaart Nijmegen als een 'Roomse' stad waar je niet ontkomt aan bezinning en bespiegeling. Een keerzijde vindt Ter Horst de neiging tot 'ritselen'.- Twee jongens van 14 en 15 jaar laten een zogeheten croftybom exploderen in Zwanenveld: een voorbijlopende moeder met kind loopt eerstegraadsverbrandingen op. De beide jongens worden ingerekend en leggen een bekentenis af.
 • 16 Het gaat goed met het theaterbezoek in Nederland, vooral in 'de provincie'. Nationaal was er een publieksgroei van 8 procent; de Keizer Karelpodia in Nijmegen kwamen uit op 15 procent groei.
 • 19 Nijmegen gaat zijn positie als centrum voor gezondheid sterker profileren. Het bestuur van de Stichting Health Valley heeft hiervoor een strategisch plan opgesteld. Begin december werd al het bordje 'City of Health' onthuld, dat onder de plaatsnaamborden van Nijmegen komt te hangen. - Jubileumcongres van de Industriële Kring Nijmegen e.o. (IKN), die dit jaar zestig jaar bestaat.
 • 20 Guusje ter Horst neemt afscheid als burgemeester in concertgebouw De Vereeniging. Behalve zang, dans en muziek ook veel lovende woorden.
 • 21 Het treinverkeer tussen Nijmegen en Oss is lange tijd gestremd. De treinen konden niet rijden, doordat dieven 's nachts een koperen kabel langs het spoor hebben ontvreemd. Rond twee uur 's middags komt het treinverkeer weer op gang.
 • 27 De show 'Ienfalle!' van het Soaptheater staat vier dagen in de schouwburg. Hoewel de show al de veertiende in successie is, denkt Leo van Stijn niet aan ophouden.- De bussen die over de busbaan door de spoorkuil naar Heyendaal rijden, trekken dagelijks circa 15.000 reizigers. De nieuwe lijn is dan ook een geweldig succes. Heyendaal is een van de belangrijkste werkplekken in Nijmegen. De inzet van dubbelgelede bussen wordt overwogen.
 • 28 Bewoners in wijk Hatert krijgen in 2007 als eersten in Nijmegen de mogelijkheid om via een digitaal 'buurtplein' allerlei diensten op te roepen.


Jaaroverzicht

NUMAGA JAARKRONIEKEN
1990 1991 1992 1993 1994
1995 1996 1997 1998 1999
2000 2001 2002 2003 2004
2005 2006 2007 2008 2009
2010 2011