Kroniek 2007

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

'Kroniek van Nijmegen over 2007', in: Jaarboek Numaga LV (2008), p. 179-200. (n.b. samengesteld door de redactie. Eindredactie:J.van Vugt en P.Altena)


Januari

 • 1 Op de eerste dag van het jaar telt Nijmegen 160.962 inwoners. Dat zijn er 1.406 meer dan op 1 januari 2006.- De jaarwisseling is betrekkelijk rustig verlopen. Toch hield de politie nog 25 personen aan. Achteraf blijkt de aangerichte schade aan straatmeubilair en afvalcontainers aanzienlijk: meer dan 60.000 euro.
 • 3 Er wordt een aanvang gemaakt met de bouw van een dubbellaagse ondergrondse fietsenstalling onder het Stationsplein, goed voor zo'n 2.800 tweewielers. De voltooiing is gepland medio mei 2007.
 • 5 Als vervolg op 'Nijmegen 2000' worden verschillende Romeinse overblijfselen gemarkeerd. Vandaag is het stukje muur aan de noordzijde van het Valkhof aan de beurt dat door sommigen nog Romeins genoemd wordt, maar dat evengoed (vroeg)middeleeuws kan zijn. Mocht het Romeins zijn, dan is het de enige bovengrondse Romeinse muur die in Nederland in situ te zien is.
 • 6 Een deel van het postkantoor aan de Van Schevichavenstraat wordt gesloopt om plaats te maken voor 26 appartementen en een supermarkt. Het gesloopte deel was een latere uitbreiding van het postkantoor, aan de kant van het kantongerecht.
 • 8 Thom de Graaf wordt geïnstalleerd als burgemeester van Nijmegen. In zijn eerste toespraak, in een volle Vereeniging, roept hij de burgers op tot meer inzet voor de gemeenschap. Hij sluit zijn toespraak af met dezelfde woorden als zijn vader gebruikte, toen die in 1968 burgemeester van Nijmegen werd. Overigens zal de toespraak later dit jaar schaamteloos geplagieerd worden door de nieuwe burgemeester van Maasdriel, Ada Boerma.
 • 9 De studentenkerk verhuist naar een nieuwe locatie op het adres Erasmuslaan 9, vormgegeven door architecten Fred Meerdink en Pim van Dijk. Het gebouw aan de Professor Van Weliestraat op het Galgenveld wordt verkocht en de kapel van het voormalig zusterklooster aan Erasmuslaan 15 komt weer ter beschikking van de universiteit.
 • 10 De skyline van Zwanenveld verandert. In hoog tempo verrijst naast het winkelcentrum het nieuwbouwproject 'De Heeren van Nijmegen', een combinatie van winkels met 108 luxe appartementen.
 • 12 Drukkerij MacDonald/SSN, voorheen 'Stichting Studentenpers Nijmegen', is failliet. De voormalige huisdrukker van Jaarboek Numaga kan de moordende concurrentie niet meer aan. Na een dubieuze verkoop, waarbij 17 van de 21 personeelsleden ontslagen werden, zat een doorstart er niet meer in.
 • 14 Bijna 150 mensen demonstreren in de Berendonck tegen de uitbreidingsplannen van de golfbaan aldaar.
 • 16 De Nijmeegse tarwezetmeelproducent Latenstein sluit na 81 jaar zijn poorten. De 79 personeelsleden verliezen hun baan. Eigenaar Avebe zegt geen koper voor het bedrijf te kunnen vinden en wil zich concentreren op aardappelproducten. Sinds 1926 stond de fabriek, voorheen onderdeel van Honig, onder Nijmegenaren bekend als de 'Stiefselkiet'.
 • 18 Een vliegende storm raast over de stad. Liefst 151 maal moet de brandweer uitrukken. Meestal gaat het om omgewaaide bomen of afgewaaide dakpannen.
 • 20 In de nacht van 19 op 20 januari gaan in de Van Goorstraat (Bottendaal) dertien auto's in vlammen op.
 • 22 Buurtbewoners uit Nijmegen-Oost hebben 80 handtekeningen verzameld tegen de bouw van een drie lagen hoog gezondheidscentrum annex woongebouw op de hoek van de Dommer van Poldersveldtweg en de Tooropstraat. Ze vinden het te hoog, te kolossaal en te zeer vloekend met de omgeving.
 • 23 Ted Chiaradia stapt na 25 jaar op als directeur van Lux en daarvóór van Cinémariënburg/Filmhuis Nijmegen. Ondanks talrijke moeilijkheden wist Chiaradia Lux tot het best lopende filmhuis van Nederland te maken. Het afscheid, na ziekteverlof, verliep niet helemaal als gepland.
 • 26 Saba Rawi uit Iran krijgt de Burgemeester Dalesprijs voor zijn inzet voor Artikel 1 van de Grondwet. Hij helpt Iraanse vluchtelingen die net als hij vanwege hun seksuele geaardheid hun vaderland ontvlucht zijn.
 • 29 Start van de sanering van Heumensoord. De schietbanen worden door een aannemer schoongemaakt. Er moet 7.600 kubieke meter vervuilde grond worden afgevoerd. Tevens wordt gezocht naar niet-ontplofte munitie.
 • 30 Wat minister Van der Hoeven betreft mag de gemeente Nijmegen doorgaan met de plannen tot herbouw van de donjon op het Valkhof. Ze waarschuwt echter voor de aantasting van het park. Ook al heeft de bevolking zich uitgesproken voor herbouw, alleen de minister heeft beslissingsbevoegdheid ten aanzien van de archeologische waarden in de bodem. Wethouder Depla stelt dat dat niet zo'n vaart zal lopen, aangezien de Valkhofheuvel in het verleden enkele meters is opgehoogd.
 • 31 Directeur Peters van Selexyz Boekhandel Dekker Van de Vegt in de Marikenstraat heeft van het succes van het Selexyz-broertje in de voormalige dominicanenkerk in Maastricht geproefd. Hij wil wel een haalbaarheidsonderzoek naar een doorgang vanuit zijn zaak naar de leegstaande Mariënburgkapel. Een ideale plek voor boekpresentaties, lezingen en debatten, zo meent hij.

Februari

 • 1 's Avonds om acht uur staat de Stevenstoren gedurende vijf minuten in het donker. De actie is bedoeld om de Nijmegenaren bewuster te maken van de komende klimaatverandering. Ook in Duitsland, België en Frankrijk worden op hetzelfde moment soortgelijke acties gehouden.
 • 2 Prof.mr. Bas Kortmann wordt benoemd tot rector magnificus van de Radboud Universiteit. Hij volgt op 16 mei prof.dr. Cees Blom op.
 • 3 De Voedselbank, die minvermogenden in de stad voorziet van gratis levensmiddelen, is onthand nadat het rode busje waarmee het voedsel van supermarkten en distributiecentra werd opgehaald, door een technisch defect geheel is uitgebrand. Stadgenoten worden opgeroepen om de voedselbank, die geheel op vrijwilligers draait, uit de brand te helpen.
 • 5 Start van de inschrijving voor de 91ste Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen. Marsleider Wim Jansen verwacht dit jaar zo'n 43.000 wandelaars.
 • 6 Voortaan verschijnt dagblad De Gelderlander op het zogenaamde tabloid-formaat. Een stuk kleiner, maar ook handzamer.
 • 7 Verpleeghuis Margriet staat sinds deze week onder verscherpt toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg. De kwaliteit van de zorg lijdt vooral onder een ondoelmatige 'papieren' organisatie.
 • 8 VVD en CDA vinden dat Nijmegen moet investeren in Airport Weeze, op nog geen veertig kilometer van de stad. Ze vinden zelfs dat het gemeentebestuur moet gaan onderhandelen over het omdopen van de naam van het vliegveld in 'Airport Nijmegen-Weeze' of iets dergelijks. Guusje ter Horst had dat twee jaar geleden ook al eens geopperd, maar de meerderheid van de gemeenteraad zag er toen niets in.
 • 9 Een belangrijke fase in de bouw van de 'Ovatonde' die de snelweg A325 gaat overspannen: eenentwintig reusachtige betonnen liggers worden op hun plaats gehesen. Als alles klaar is, staat er een spoor- en snelwegviaduct en een hooggelegen ovale rotonde voor kruisend verkeer.
 • 10 De Nijmeegse koopavond op de donderdag lijkt zijn langste tijd gehad te hebben. Ondernemers van de binnenstad gaan praten over afschaffing. De afnemende animo is vooral te wijten aan de winkelsluitingswet van 1996 die het mogelijk maakt dat winkels tot 22.00 uur open blijven.- De vermaarde Italiaanse zanger en pianist Paolo Conte treedt op in De Vereeniging.
 • 12 Woningstichting Portaal laat weten dat zij 40 procent van de goedkope flatwoningen in de wijk Heseveld wil slopen. Het gaat om het zuidelijk deel van de buurt, met straten als Joubert-, Cronjé-, Paul Kruger- en Generaal Smutsstraat. Dat is jammer, want het gaat hier om bijzondere voorbeelden van volkswoningbouw in de stijl van de Bossche School.
 • 13 Oud-burgemeester Guusje ter Horst wordt verblijd met de toezegging dat zij minister van Binnenlandse Zaken wordt in het nieuwe kabinet. Voor wethouder Paul Depla is zelfs geen staatssecretariaat weggelegd.
 • 14 Conservator Frank van de Schoor verwerft op een veiling bij Christie's voor veel geld drie paar schoenen, vervaardigd door schoenontwerper (en oud-Nijmegenaar) Jan Jansen. Ze passen in de collectie voorwerpen uit de jaren zeventig en tachtig waarmee Museum Het Valkhof eind dit jaar de tentoonstelling 'Seventies in Nijmegen' stoffeert.
 • 17 Een viertal oude lindebomen op de Waalwal ter hoogte van de Lage Markt is zonder vergunning zo rigoureus gesnoeid dat ze het loodje gelegd hebben. Het snoeien leek nodig na het omwaaien van enkele soortgenoten tijdens de januaristorm. Het aanzicht van de Waalwal ondergaat hierdoor een dramatische metamorfose.
 • 18 Knotsenburg viert carnaval. De optocht staat dit jaar vooral in het teken van het sprookje.
 • 20 De gemeente en concertorganisator Mojo willen Nijmegen nog beter profileren als popstad. Ze streven naar zes concerten per jaar op de Goffertweide. Maar Mojo is al blij als drie daarvan gerealiseerd worden.
 • 21 De gemeenteraad staat op de bres voor het homohuwelijk, nu blijkt dat het nieuwe kabinet daaraan wil tornen. De raad meent dat er geen plaats is voor gemeenteambtenaren die een dergelijk huwelijk niet willen sluiten.
 • 22 Voor de 63ste keer wordt het geallieerde bombardement van 22 februari 1944 herdacht.
 • 23 Enkele pornowebsite-bedrijfjes die onder het mom van 'kennisintensief bedrijf' tegen gunstige condities hun intrek genomen hadden op het Mercator Technology & Science Park van de Radboud Universiteit, worden ontmaskerd.
 • 24 Het nieuwe gebouw van het ROC (Regionaal Opleidingscentrum) naast het NS-station krijgt langzaam vorm. De gevel, die nog het meest heeft van een overgrote puzzel, valt niet bij iedereen in de smaak.
 • 26 De Nijmeegse huisartsenpost gaat als eerste in Nederland een algemene identificatieplicht invoeren. De maatregel is in eerste instantie bedoeld om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en niet om bijvoorbeeld fraude tegen te gaan.
 • 27 Uit een reconstructie is gebleken dat de gemeente 17 miljoen euro minder heeft ontvangen uit de verkoop van busbedrijf Novio dan aanvankelijk mogelijk leek. De gemeenteraad heeft van wethouder Lucassen de toezegging gekregen dat hij alle stukken rond de verkoop openbaar maakt.
 • 28 Wethouder Jan van der Meer belooft dat de kruising van de Postweg met de Groesbeekseweg nog dit jaar aangepakt wordt. De kruising, die tot de gevaarlijkste van Nederland behoort, moet veiliger worden voor fietsers.- Het voormalige restaurant De Gevulde Ruif in Berg en Dal wordt door ongeveer 35 jongelui gekraakt. Het pand op het terrein van Hotel Erica stond al geruime tijd leeg. De eigenaar is not amused.

Maart

 • 2 Voor de 91ste Vierdaagse hebben zich al 30.000 lopers aangemeld. Het gaat om wandelaars die vorig jaar meededen, toen de Vierdaagse na een dag werd afgelast wegens de hitte. Zij krijgen nu voorrang bij de aanmelding.
 • 5 Poppodium Doornroosje trekt steeds meer bezoekers van buiten Nijmegen. In 2006 kwam 38,5 procent van het publiek van buiten de regio, twee keer zoveel als in 2002.
 • 6 De jaarlijkse Nijmeegse Integratiemonitor betoogt dat de integratie van allochtonen vooral bevorderd wordt door een behoorlijk opleidingsniveau en door het bezit van een betaalde baan. De Nijmeegse allochtonen gaan gestaag vooruit maar hebben nog een achterstand.- De moskee aan de Graafseweg verhuist naar de Klimopstraat in Heseveld. Ze wordt gevestigd in de voormalige school De Vlasakker. De buurt voelt zich overvallen. Wegens de mogelijke parkeerproblemen, natuurlijk.
 • 7 Als onderdeel van een campagne tegen fietsendiefstal zet de Nijmeegse politie een lokfiets in. Het gaat hier om een proef.- Sinds de verbouwing van het Afrika Museum in 2006 heeft het museum diverse substantiële schenkingen gekregen, zoals schilderijen van de Nigeriaan Twins Seven Seven uit Nigeria, een van de bekendste hedendaagse Afrikaanse kunstenaars.
 • 18 De laatste dag van de 'De laatste uren van Herculaneum' in Museum Het Valkhof. De tentoonstelling heeft 121.290 bezoekers getrokken. Een record: de 'Gebroeders Van Limburg' trokken twee jaar eerder 'maar' 92.000 belangstellenden.
 • 22 Uit een internetenquête onder lezers van De Gelderlander blijkt dat het imago van Nijmegen als tolerante stad afkalft. Er treedt verharding op. Veel Nijmegenaren vinden dat de tegenstellingen tussen autochtonen en allochtonen nog te veel met de mantel der liefde worden bedekt.
 • 23 Drie scholieren uit Nijmegen en Heeswijk-Dinther (Jesse Hoekstra, Willem Schilte en Petra Alkema) hebben tijdens een masterclass aan de Radboud Universiteit gescoord met het grootste magische cijfervierkant dat ooit is samengesteld: 144 cijfers in een vierkant van 12 bij 12 vakjes. Heel knap, al wordt achteraf door sommige deskundigen afgedongen op hun prestatie.- Arnhem krijgt van minister Vogelaar extra geld voor zijn vier probleemwijken. Ook Nijmegen krijgt extra geld, voor de wijk Hatert. Een keuze die wethouder Hans van Hooft een beetje verbaast.
 • 28 Bewoners van Brakkenstein demonstreren bij het stadhuis tegen de vele bouwplannen in hun wijk, waaronder de uitbreiding van de atletiekbaan aan de Heemraadstraat. Ze willen onder meer dat 'het Bosje van Vroom' gespaard blijft. Wethouder Depla gaat opnieuw met hen praten.- Verpleeghuis Kalorama moest een afdeling sluiten, nadat een bewoner, een stagiaire en een medewerker besmet bleken te zijn met de MRSA-bacterie. Maar dankzij strenge maatregelen lijkt nu alles onder controle.- Staking onder het personeel van vervoersbedrijf Novio, vanwege een conflict met de directie van Connexxion over de nieuwe cao. Op 1 april wordt de staking beëindigd nadat dankzij een bemiddelaar een compromis is bereikt.- Opheldering in de moordzaak-Louis Sévèke. Sévèke blijkt te zijn vermoord door een oude bekende uit het Nijmeegse krakersmilieu. De 38-jarige verdachte is op 16 maart in Barcelona aangehouden. Hij heeft de moord intussen bekend. Hij handelde uit wraak, omdat Sévèke hem destijds uit de krakerswereld zou hebben verwijderd.
 • 30 R. van Regteren (71) krijgt de Zilveren Waalbrugspeld van de gemeente Nijmegen wegens zijn inzet voor het museum van de Weezeninrichting Neerbosch.

April

 • 3 De gemeente Nijmegen verlengt het experiment met het anonimiseren van sollicitatiebrieven met een half jaar. Een tussentijdse evaluatie wijst uit dat allochtone sollicitanten vaker worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.
 • 4 De beloofde parkeergarage voor de verbouwde LIMOS-kazerne blijft maar uit. Huurders wachten al anderhalf jaar om hun auto ondergronds te mogen stallen. De aanbesteding is de gemeente tegengevallen en alles pakt nu duurder uit.
 • 12 Rectoren van middelbare scholen in en om Nijmegen willen niet dat LUX het theaterstuk Kwaad bloed over de moord op Maja Bradaric programmeert. Het stuk zou te confronterend zijn voor Nijmeegse scholieren. LUX ziet echter geen reden de voorstelling af te gelasten.
 • 13 IJshockeyclub Emperors Nijmegen vraagt faillissement aan voor 'Emperors IJshockey Sport BV'. De arbeidsinspectie heeft de club een boete van 40.000 euro opgelegd wegens het laten spelen van vijf buitenlandse profspelers zonder tewerkstellingsvergunning. Zoveel geld is niet in kas. Maar een doorstart blijft mogelijk omdat het faillissement slechts één BV van de club treft.- Burgemeester Thom de Graaf sluit zijn eerste rondje Nijmegen af. Aan alle Nijmeegse wijken heeft hij inmiddels tenminste eenmaal een werkbezoek gebracht.
 • 19 De gemeente gaat akkoord met een door inwoners van Lent en Oosterhout opgesteld verkeersplan voor de Waalsprong. Het plan is gewoon beter dan het oorspronkelijke gemeentelijke plan. Het bewonersplan voorziet in de aanleg van een parallelweg vanaf de Ovatonde langs de spoorlijn door het toekomstige Groot Oosterhout in de richting van de stadsbrug. Aan de oostzijde komt een singel in de richting van Bemmel. In de Vossenpelsestraat komt een knip om doorgaand verkeer van en naar Bemmel te weren.- Museum Het Valkhof heeft Rustende boer met spade aangekocht, een olieverfschilderij van Jan Toorop uit diens Nijmeegse periode (1908-1916).
 • 20 In de maak lijkt een politiek compromis over de 'Novio-affaire'. Het plan is om deskundigen te laten bepalen wat het wordt: een 'gewoon' onderzoek of een officiële raadsenquête naar de gang van zaken rond de verkoop van Novio.
 • 23 Opnieuw stakingen in het busvervoer in Nijmegen en omstreken. Maar Novio doet niet mee, omdat daar onlangs al werd gestaakt. Taalwetenschappers van de Radboud Universiteit zijn bezig de Nederlandse Gebarentaal vast te leggen voor het nageslacht. Het aantal gebruikers van gebarentaal neemt af doordat er steeds betere hoortoestellen zijn. Sommige doven betreuren dat, omdat gebarentaal voor hen een culturele verworvenheid is.
 • 25 Het Regionaal Archief Nijmegen heeft de archieven van de gemeente Ubbergen in ontvangst genomen gekregen. Het gaat om honderd meter archief uit de periode 1811-1985.
 • 27 Winkelcentrum Malvert gaat verdwijnen. Na talloze studies en discussies heeft wethouder Hannie Kunst de knoop doorgehakt. Er is in Dukenburg geen plaats meer voor drie kleine winkelcentra (Weezenhof, Malvert, Meijhorst).- 'De moraal van de katholieke kerk is onderdeel van de geldende normen en waarden aan de Radboud Universiteit Nijmegen', dat vindt het College van Bestuur. Het college verwijderde vorig jaar juni een pedofiele student van de universiteit. Nu wordt het meinummer van het studentenblad ANS van de campus verwijderd vanwege pornofoto's.
 • 27 Start van de 35ste Batavierenloop van de Radboud Universiteit Nijmegen naar de campus van de Universiteit Twente. Het is al jaren de grootste estafetteloop ter wereld: 8.250 studenten, verdeeld over 330 ploegen uit 6 landen, doen mee.
 • 28 Wegens onderhoud aan de Maaslijn tussen Nijmegen en Blerick rijden er van zaterdag 28 april tot en met zondag 6 mei geen passagiers- en goederentreinen. Het blijft behelpen met de trein in de richting van het zuiden.- De verkoop van busbedrijf Novio heeft een splitsing teweeggebracht in de raadsfractie van de Nijmeegse PvdA. Renate Bos is uit de fractie gestapt omdat zij zich niet kan verenigen met een motie van de fractie voor een nader onderzoek naar de Novio-affaire. Bos gaat alleen verder.

Mei

 • 2 Burgemeester Paul Wilbers van Ubbergen wil roeien op het Meertje verbieden. Dat is jammer voor de Nijmeegse roeivereniging Phocas die haar oog had laten vallen op een locatie aan het Meertje om een nieuw botenhuis op te zetten.
 • 4 Op de Kitty de Wijzeplaats en het Traianusplein vindt onder grote belangstelling de dodenherdenking plaats.
 • 5 Niels Aarns (12) en wethouder Paul Depla ontsteken het Nijmeegse vrijheidsvuur op Plein 1944 en openen hiermee het bevrijdingsfestival 'Art of Freedom'.
 • 7 Er is kritiek op de bordjes 'City of Health' onder de plaatsnaambordjes van Nijmegen. Burgemeester Guusje ter Horst wilde destijds dat de stad zich zo als centrum van gezondheid zou profileren. Maar nu vinden sommigen dat te weinig gebaseerd op de realiteit: andere steden hebben veel meer zorg en gezondheidsbedrijven in huis. Een profilering als 'oudste stad' ligt meer voor de hand.
 • 8 Koningin Beatrix opent het Huygensgebouw, het nieuwe hoofdkwartier van de bètafaculteit van de Radboud Universiteit.
 • 11 Presentatie van de nieuwe Flora van Nijmegen en Kleef / Flora von Nimwegen und Kleve 1800-2006 van de hand van Gerard Dirkse, Sophie Hochstenbach en Fons Reijerse. Het boek is de opvolger van de flora's van de negentiende-eeuwse Nijmeegse apotheker Th. Abeleven. - Volgens burgemeester Thom de Graaf moet het Nationaal Historisch Museum in Nijmegen, de oudste stad van Nederland, komen. Maar minister Ronald Plasterk maakt een voorselectie van Den Haag, Amsterdam en Arnhem – en zonder Nijmegen.
 • 12 Jeugdinrichting De Hunnerberg aan de Berg en Dalseweg, waar 103 kinderen wonen (uit zelfbescherming of na een veroordeling), houdt open huis. Bezoekers moeten zich wel van tevoren aanmelden en worden grondig gecontroleerd.
 • 14 Minister Ella Vogelaar bezoekt de Nijmeegse wijk Hatert. Zij is onder de indruk van het werk van de wijkagenten en van Ouder-Kindcentrum De Paraplu. Toch signaleert ze ook problemen, zoals de hoge werkloosheid, het lage opleidingsniveau en opvoedingsproblemen.
 • 20 Duizenden vrouwen uit het hele land nemen deel aan de Marikenloop, een hardloopwedstrijd uitsluitend voor vrouwen. Zangeres (en deelneemster) Marike Jager schreef speciaal voor deze gelegenheid het nummer Run, run.
 • 23 Het Nijmeegs platform van sociale organisaties beschuldigt controleurs van de Sociale Dienst van intimiderend optreden bij huisbezoeken. Wethouder Depla verdedigt het strenge beleid, dat tot grote besparingen leidt (1,2 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2007).
 • 24 Het vorig jaar in opspraak geraakte hartcentrum van het UMC St Radboud scoort boven verwachting: sinds de herstart zijn er 'slechts' twee patiënten overleden en dat is veel beter dan de norm. 'Er wordt weer kwaliteit geleverd', zegt bestuursvoorzitter Emile Lohman.
 • 25 De EO presenteert de eerste aflevering van een zesdelige serie 'Het Radboud', over patiënten en artsen van het Radboudziekenhuis. Vreemd, want in Nijmegen heeft iedereen het altijd over 'de' Radboud.
 • 26 Zeventig dames, allen oud-leerling van MMS Mariënbosch ('de Maagdenburg'), houden voor het laatst een reünie. Enkelen komen daarvoor zelfs over uit de Verenigde Staten. Begonnen in 1925 door de zusters van JMJ als eerste katholieke MMS van Nederland, sloot de school in 1972 de deuren. Momenteel wonen er Poolse arbeiders in het pand aan de Groesbeekseweg.
 • 27 De Nijmeegse autocoureur Sheila Verschuur wint met haar partner Sandra van der Sloot met grote overmacht de Pinksterraces in Zandvoort, die meetellen voor de Nederlandse titelstrijd. Veel mensen kennen Verschuur als de presentatrice van het televisieprogramma PK. - Wethouder Jan van der Meer krijgt van topkok Pierre Wind het eerste Broodje Gezond Nijmegen aangeboden, een broodje van bakker De Bie (Krayenhofflaan) dat bereid wordt met uitsluitend producten uit de regio. Het is een onderdeel van de actie Gezonde Stad Nijmegen 2007.- In Park Brakkenstein wordt voor de 23ste keer het tweedaagse wereldmuziekfestival Music Meeting gehouden.
 • 29 De opleiding Sociologie aan de Radboud Universiteit is de beste van het hele land, zo blijkt uit het rapport van de visitatiecommissie Sociale Wetenschappen. Met tweemaal het predikaat 'excellent' is de opleiding ook een internationaal voorbeeld.
 • 30 Een grote kraanarm begint te knabbelen aan de gezichtsbepalende voorzijde van het oude gebouw van de bètafaculteit aan de Heyendaalseweg. Het zal nog geruime tijd duren voordat de massief ogende betonkolossen, in de jaren zestig ontworpen door ir. Peutz, verdwenen zijn.

Juni

 • 1 Het ROC krijgt van het ministerie van Economische Zaken een stimuleringsprijs van 75.000 euro voor 'De Lerende Euregio', die mbo-ers voorbereidt op werk aan weerszijden van de voormalige slagboom en zo een bijdrage levert aan de versterking van de economie in het Nederlands-Duitse grensgebied.
 • 2 Museum Het Valkhof opent een expositie van Romeinse ruiterhelmen uit de eerste eeuw na Christus.- In de Petruskerk in Hees wordt de manifestatie 'Het criterium van…' gehouden, met kunst en concerten. De organiserende stichting Cultuur Criterium organiseert culturele evenementen in Gelderse kerken om zo bij te dragen aan behoud en beheer van monumentaal cultuurerfgoed.
 • 4 Het gemeentebestuur presenteert de plannen die een 'ideeëntombola' rond een betere invulling van de Waalkade, de stadsparken en de Ooijpoort heeft opgeleverd. Voorbeelden: aantrekkelijke woningen op het alom als 'lelijk' ervaren Kelfkensbos, een bezoekerscentrum en natuurmuseum onder de Waalbrug.
 • 8 De Rolling Stones signeren vóór hun concert op de Goffertwei een straatnaambord met hun naam erop. Het bord komt te hangen in het nieuwe wijkcentrum in de Lentse wijk Visveld.- Op het Mariënburgplein wordt het eerste Nijmeegse Spreekkoren Kampioenschap gehouden. Het produceren van veel geluid, positieve teksten en toch verstaanbaar blijven is daarbij de inzet.
 • 9 Bij het Centraal Station start de vierde editie van de World Naked Bike Ride, een dag bloot fietsen uit protest tegen milieuverontreiniging, het kappen van regenwouden of om gewoon lekker te fietsen.
 • 12 Tijdens graafwerkzaamheden komt een deel van de kademuur van de Oude Haven weer in het zicht. Dat is voor het eerst sinds 1880, toen de binnendijkse haven gedempt werd. Het nu gevonden stuk dateert waarschijnlijk uit de zeventiende eeuw.
 • 13 VWO-leerling Ward Teunissen van de Nijmeegse Scholengemeenschap slaagt met negen tienen en vijf negens voor zijn eindexamen. Hij gaat natuurkunde studeren, maar zijn liefste wens is buschauffeur worden.
 • 14 In Doornroosje wordt de finale van Kaf en Koren gehouden, een studentencompetitie tussen muziekbands. Met Nootuitgang (speciaal bedoeld voor singer-songwriters) is het te beschouwen als de studentikoze tegenhanger van de Roos van Nijmegen. Eerder deze maand was er ook al de finale voor studententheatersport.
 • 17 In elf kroegen in Nijmegen-Oost wordt het Eastside Bluesfestival gehouden, een initiatief van Joop van Summeren.
 • 18 De gemeente keert alsnog het vorig jaar beloofde extraatje van honderd euro uit aan chronisch zieken, gehandicapten en ouderen, bedoeld als compensatie voor het mislopen van de no-claimreparatie.
 • 19 Uit deelnemers van alle studentensteden wint de Nijmeegse geschiedenisstudent Marten de Paepe het singer-songwriterfestival Nootuitgang, waarvan de finale in het Cultuurcafé plaatsvindt. Island in the Sea heet zijn winnende lied. In het najaar wil De Paepe een CD opnemen.
 • 23 Busmaatschappijen Hermes en Novio laten in samenwerking met de Stadsregio cabriobussen rijden als RegioHoppers. Zo wil men stad en omgeving bij toeristen promoten. De bussen doen vooral recreatiegebieden en toeristische attracties aan.
 • 24 Het concert van de Red Hot Chili Peppers in het Goffertpark ('Red Hot Chili Peppers in the Park') is helemaal uitverkocht. Met 60.000 toeschouwers is de grens bereikt. Het concert veroorzaakt enorme files van en naar Nijmegen.
 • 25 Wethouder Lenie Scholten onthult een informatiebord op een homo-ontmoetingsplaats in het Goffertpark. De tekst roept baanbezoekers en voorbijgangers op ongeregeldheden te melden. Dat gebeurt (te) weinig, aldus het Anti Discriminatie Bureau. Ook op andere homobanen in het Hunnerpark en de Elshof zijn dergelijke borden geplaatst.
 • 26 Hoewel de Molenstraatskerk veel aanloop krijgt (gemiddeld elke tien minuten een bezoeker, zo'n driehonderd per dag) en velen er een kaarsje aansteken, verkeert de kerk in financiële moeilijkheden. Er is een kaartenactie gestart onder winkeliers en er wordt gedacht over de oprichting van een brede stadsvereniging 'De vrienden van de Molenstraatskerk'.
 • 28 De bekende Amerikaanse grungeband Pearl Jam treedt op in het Goffertpark, waarmee en indrukwekkend drieluik wordt afgesloten. Eerder deze maand gingen de Rolling Stones en de Red Hot Chili Peppers hun vooraf. Alles bij elkaar betekende dat 150.000 concertgangers.- Burgemeester Thom de Graaf wordt voorzitter van de Stichting Parlementaire Geschiedenis (toezichthouder van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis aan de Radboud Universiteit) en het hieraan verbonden Montesquieu Instituut dat zich richt op de parlementaire historie van Europa. Het is De Graafs zevende bijbaan.

Juli

 • 1 De Nijmeegse Brigitte Versterre leidt haar Mechelse herder Chica Crash Les Bétulacées in Oostenrijk naar de wereldtitel 'vlakterevieren', oftewel zoeken naar slachtoffers.
 • 3 Met de aanhouding van zeventien jongens denkt de Nijmeegse politie verschillende autobranden, inbraken en een autodiefstal te hebben opgelost. Het gaat om jongens van dertien tot zeventien jaar oud, van wie er een uit Wijchen komt en de rest uit Nijmegen.
 • 4 Er gaan vijf locaties open waar honden los kunnen worden uitgelaten. Na veel boze mailtjes en een petitie met ruim duizend handtekeningen aan wethouder Van Hoof is de gemeente overstag gegaan. De dieren mogen nu ravotten in Mariënbosch, Heumensoord, het Julianapark, de Spoorkuil en Weezenhof.
 • 5 Extreem veel regen in korte tijd zorgt voor grote wateroverlast in de regio. Een modderlawine sleept op de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal een personenwagen de berm in. De Nijmeegse bestuurder komt met de schrik vrij. In Nijmegen zelf lijden vooral bewoners van de Wolfskuil onder de ontstane wateroverlast in de straten. Waterschap Rivierenland spreekt van een uitzonderlijke situatie, die slechts eens in de honderd of meer jaar valt te verwachten.
 • 10 De politie pakt een bende van acht dieven uit Nijmegen en omgeving op. Zij verdenkt de zes mannen en twee vrouwen van zeker tachtig inbraken en autodiefstallen in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.
 • 14 In de aanloop naar de 91ste Vierdaagse onthult burgemeester Thom de Graaf bij de start- en finishplaats aan de Wedren een gedenksteen ter nagedachtenis aan overleden Vierdaagselopers. Directe aanleiding vormt de dood van twee wandelaars tijdens de eerste, hete dag van de Vierdaagse in 2006.
 • 15 Onder de deelnemers aan de Vierdaagsefeesten worden dit weekeinde veertien aanhoudingen verricht. Voor een 35-jarige Groesbeker is dit het derde achtereenvolgende jaar. Hij is voor veertien dagen vastgezet wegens een ander vonnis en moet daarna voor de rechter verschijnen vanwege zijn gedrag tijdens de Nijmeegse feesten. De andere aanhoudingen betreffen vechten, drugsbezit en overlast.
 • 17 Welgeteld 37.505 wandelaars gaan op de eerste dag van de Vierdaagse van start, ruim 6.000 minder dan in 2006. Het lagere aantal wordt toegeschreven aan de gebeurtenissen tijdens de vorige editie, toen de deelnemers de eerste dag met grote hitte kampten en de wandelmars vervolgens werd afgelast. Vandaag is het daarentegen prima wandelweer. Van de niet meer dan negen wandelaars die in het ziekenhuis terechtkomen, hebben er acht hartklachten; de negende is in vergevorderde staat van dronkenschap.- Marsleider Wim Jansen ontvangt de Zilveren Erepenning van de stad Nijmegen. Burgemeester Thom de Graaf eert hem daarmee voor zijn verdiensten voor de Vierdaagse Afstandsmarsen, die hij dit jaar voor het laatst als voorzitter van de organiserende stichting meemaakt. Bij de uitreiking, tijdens het traditionele Vierdaagsediner in de Schepenhal van het stadhuis, is ook onderwijsminister Plasterk aanwezig.
 • 18 In de vroege ochtend wordt Arthouse LUX getroffen door een korte felle brand. Door rook- en roetschade moet LUX een dag sluiten.- Nadat het Vierdaagselegioen door het Waterkwartier is getrokken, eindigt daar 's avonds in de Lingestraat een ruzie tussen wijkbewoners met pistoolschoten, waarbij een 26-jarige man omkomt. In de buurt heerst angst voor wraak. De 22-jarige dader meldt zich de volgende dag bij de politie.
 • 20 Met het oog op dreigend noodweer tijdens de intocht van het Vierdaagselegioen weert de organisatie muziekorkesten van het parcours wegens het gevaar van blikseminslag in de metalen muziekinstrumenten. 's Middags ontaardt de intocht in een waterballet. Ongeveer honderd deelnemers raken zwaar onderkoeld en worden door het Rode Kruis opgevangen met thermisch materiaal, dekens en bouillon. De sfeer onder de 34.019 binnenkomers varieert verder van gelaten tot jolig.- De Vierdaagsefeesten hebben het recordaantal van ca. 1,4 miljoen bezoekers getrokken. Vooral de optredens van Frank Boeijen en Krezip zorgden voor een enorme toeloop.
 • 24 Onderzoekers van het Nijmeegs Universitair Medisch Centrum St Radboud hebben een gen gevonden dat verband houdt met schizofrenie. Bij sommige patiënten ontbreekt een deel van het gen Caspr2. De onderzoekers hopen dat de vondst bijdraagt aan een betere behandeling van de ziekte.
 • 27 Nijmeegse dak- en thuislozen worden ingezet om auto-inbraken te voorkomen. Ze gaan op drukke dagen parkeerplaatsen in de stad langs om te controleren of autobezitters hun wagen goed hebben afgesloten en geen waardevolle spullen hebben achtergelaten. Ze werken via de stichting Dagloon.
 • 28 Guntis Valneris wordt in de Jan Massinkhal voor de tweede achtereenvolgende keer winnaar van het Open Nederlands Kampioenschap dammen.
 • 31 De gemeente Nijmegen krijgt van het Rijk een miljoenensubsidie voor de ontwikkeling van het Waalfront. Nijmegen deelt een bedrag van 1 miljard met zestien andere gemeenten die plannen voor gebiedsontwikkeling hebben.- Ongeveer 2.600 deelnemers beginnen aan de 34ste Internationale Fietsvierdaagse Nijmegen.

Augustus

 • 6 Bewoners van Veur-Lent stellen de gemeente Nijmegen een ultimatum inzake de geplande dijkingreep bij Lent. De bewonersgroepen, verenigd in het platform Gewa, willen vooral meer inzicht in de koop- en onteigeningsprocedures. Volgens wethouder Paul Depla houdt de gemeente Nijmegen geen enkele informatie voor de Lentse bewoners achter, maar moet er eerst duidelijkheid komen over de rolverdeling tussen rijk en gemeente.
 • 9 Voorafgaand aan de bouw van een parkeergarage bij de Sint-Maartenskliniek verrichten archeologen van de gemeente Nijmegen onderzoek op het terrein. Daarbij wordt een reeks crematiegraven uit de Romeinse tijd ontdekt. Tot de opmerkelijkste vondsten behoort een vierde-eeuwse mantelspeld met een versiering van gouddraad.
 • 13 De schaatsbaan van Triavium, die ruim een jaar geleden onbruikbaar werd door een brand, bezit weer een ijsvloer. Testrijders zijn positief over de kwaliteit ervan.
 • 14 Krakers die vorige week uit panden aan de Tweede Walstraat en Vlaamsegas zijn gezet, stappen naar de rechter. Volgens hen heeft de politie buitensporig geweld gebruikt. De krakers Nina en Remko zijn bereid hun identiteit prijs te geven, zodat zij aangifte kunnen doen.
 • 15 In het afgelopen halfjaar is het aantal autodiefstallen in de Nijmeegse regio fors gedaald. Dit wordt toegeschreven aan de aanhouding van een grote regionale autobende die ervan verdacht wordt ongeveer 200 auto's gestolen te hebben.
 • 19 Staatsbosbeheer verzorgt voor de laatste maal een excursie door het populierenbosje in de Stadswaard. Alle 324 populieren van het beeldbepalende bosje langs de Waal worden gekapt. Op deze plek krijgt de natuur straks vrij spel.
 • 23 De Radboud Universiteit vreest door een bezuiniging van het Rijk meer dan 360 banen voor veelal jonge onderzoekers kwijt te raken. Volgend jaar heeft de universiteit 18 miljoen euro minder aan onderzoek te besteden, wat kan uitlopen op een inkrimping van 15 procent van het wetenschappelijke personeel. Burgemeester Thom de Graaf schrijft namens de burgemeesters van een aantal Nederlandse universiteitssteden een brief aan minister Plasterk om hem op andere gedachten te brengen.
 • 24 Een subsidie van een half miljoen euro van het sultanaat van Oman voor de bouw van het Huis van de Koran in museumpark Orientalis in de Heilig Landstichting maakt enkele Tweede Kamerfracties (CDA, PVV) onrustig. Museumdirecteur Gijsbers bezweert dat Oman met de gift geen enkele zeggenschap over de inhoud en de koers van het museum krijgt.
 • 25 Het zomerweer gaat deze maand gepaard met zware bewolking en af en toe een bui.
 • 26 Tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers vermaken zich tijdens de derde editie van het Gebroeders Van Limburg Festival in het hart van de stad. Het omvat een middeleeuwse markt, demonstraties van soldaten en ridders die elkaar te lijf gaan, muziek, eten en drinken, en als hoogtepunt een optocht van figuranten in middeleeuwse uitdossing.
 • 27 Tijdens een massale vechtpartij bij het winkelcentrum aan de 60ste straat in Malvert wordt een 22-jarige Nijmegenaar neergestoken en ernstig verwond. Zeven mensen worden aangehouden.
 • 30 Vanaf vandaag rijdt in Nijmegen de Cultuurapotheek, een rondreizend loket waar men de nodige 'culturele vitamines' kan krijgen. De bezoeker kan na een intake-gesprek extra theaterbezoek voorgeschreven krijgen of te horen krijgen dat hij of zij meer literatuur tot zich moet nemen. Met het recept in de hand kan men van aanbiedingen profiteren bij onder andere Doornroosje, LUX en het Lindenbergtheater.

September

 • 1 In Museum Het Valkhof gaat de tentoonstelling 70's in Nijmegen – Tien krejatieve aksiejaren van start. Met behulp van posters, geluidsopnamen, foto's en filmmateriaal geeft de expositie een overzicht van de 'revolutionaire' jaren zeventig, toen Nijmegen veranderde van een katholieke in een linkse stad. Tegelijk verschijnt een gelijknamig boek.
 • 2 In hartje stad wordt voor het eerst de Gezonde Stadsbrunch gehouden. De organisatie is in handen van de gemeente en Colourful City. Bijna 6.000 deelnemers eten en discussiëren over het thema 'vooroordelen'.
 • 3 Een nieuw wapen tegen de files: vanaf vandaag rijdt lijn 325, de Waalsprinter, tussen het transferium bij Ressen en Heyendaal, en vice versa. Een parkeerplaats kost twee euro, de busrit is gratis.
 • 5 Het treinverkeer op de Maaslijn tussen Nijmegen en Cuijk is urenlang gestremd door een brand in een Veolia-treinstel bij de spoorwegovergang op de Sionsweg. Zestig passagiers worden met bussen verder vervoerd. Veolia rijdt op dit traject met oude treinen: vanaf november worden moderne treinen van Zwitserse makelij ingezet.
 • 6 Op een door het bewonersplatform De Zevensprong belegde discussieavond blijkt dat veel Dukenburgers bezwaar hebben tegen gemeentelijke plannen om in Dukenburg 1.500 woningen te bouwen; zij hebben immers ooit voor deze wijk gekozen vanwege het vele groen. De gemeente heeft al een groot aantal bouwplannen geschrapt, maar wil niet tornen aan deze 1.500 woningen. Als er toch gebouwd moet worden, willen de bewoners vooral betaalbare woningen.- Het zal menig Nijmegenaar pijn doen: Arnhem eindigt op de eerste plaats in de uitverkiezing van beste Nederlandse binnensteden, georganiseerd door het Platform Detailhandel Nederland. Nijmegen en Eindhoven delen de tweede plaats. 'Een tweede plaats is toch ook mooi', aldus wethouder Hannie Kunst.
 • 8 In het kader van de Open Monumentendag zijn voor het eerst in lange tijd de bunkers op het noordelijk landhoofd aan de Oosterhoutsedijk voor publiek geopend. Een gids leidt de bezoekers rond.
 • 9 Een van de onderwerpen van de Open Monumentendag is de 'wederopbouwarchitectuur'. Wie de moeite neemt, ontdekt dat ook de naoorlogse gebouwen waar Nijmegen zo rijk aan is, de moeite waard zijn.
 • 10 Een brandende motorfiets brengt grote schade toe aan het reliëf op de zijgevel van de voormalige Kamer van Koophandel aan het Mariënburg. Het kunstwerk van Harry Meek dateert uit de jaren zeventig en symboliseert de wereldhandel en de vooruitgang.
 • 11 De feministische boekhandel De Feeks, sinds 1983 gevestigd aan de Van Welderenstraat, is te koop en de gelijknamige stichting houdt op te bestaan. De winkel startte in november 1977 tijdens de 'tweede feministische golf'. Het vrouwendocumentatiecentrum De Feeks blijft wel bestaan.
 • 14 Scholieren en docenten overhandigen een petitie aan wethouder Hannie Kunst waarin zij protesteren tegen een rijksbezuiniging van 84 miljoen euro op het voortgezet onderwijs. Deze bezuiniging zal volgens hen leiden tot grotere klassen en de opheffing van kleine scholen. Kunst, die het met hen eens is, belooft hun boodschap duidelijk in Den Haag over te brengen.
 • 16 Voor het clownstheatertje Boembats en Snotjanne aan de Waterstraat valt het doek, maar de clowns Frans Houtbeckers en Mariët Mensink gaan door met voorstellingen op locatie voor kinderen van 2 tot 9 jaar. Dat doen ze al sinds 1984. Zijn noemen zich dan ook een 'product van de jaren zeventig'.
 • 17 Het glas-in-loodraam dat omwonenden van de Berg en Dalseweg na de oorlog aan het Canisiuscollege schonken, omdat ze er tijdens de frontstadperiode een schuilplaats vonden, is weer terug. Tijdens sloopwerkzaamheden in de jaren tachtig verdween het raam, maar het dook kort geleden op een rommelmarkt in Beusichem weer op. Het college kocht het terug voor 2.000 euro. Het is te bewonderen in de aula van de school.
 • 19 Hij is nog niet helemaal klaar, maar de snelweg voor fietsers tussen het Keizer Karelplein in Nijmegen en het station in Wijchen is toch al geopend. De ongeveer tien kilometer lange snelfietsroute is self-explaining, dat wil zeggen dat de fietser als vanzelf de weg vindt naar zijn bestemming. Hij volgt gewoon het rode asfalt.
 • ' Wel al klaar is de gloednieuwe fietsenstalling op het Stationsplein, die vandaag feestelijk geopend wordt.
 • 20 Burgemeester Thom de Graaf onthult aan de Winselingseweg 12 een plaquette ter herinnering aan de Waaloversteek door de Amerikanen op 20 september 1944, die tot de verovering van de Nijmeegse bruggen en de bevrijding van de stad leidde. De Graaf wil dat bij de jaarlijkse herdenking van operatie Market Garden meer aandacht wordt besteed aan de bevrijding van Nijmegen.
 • 22 Op de open dag van de DAR en de ARN kunnen belangstellenden zien hoe afval wordt verwerkt. Bij de DAR aan de Kanaalstraat bewonderen zij het materieel, maken een ritje in een veegwagen en doen een 'geurspel'. Daarna gaat het per bus naar de oven van de ARN in Weurt. Daar kunnen de bezoekers een blik werpen in het laaiende vuur.
 • 25 Het stadsbestuur stemt in met het voorstel van wethouder Hans Van Hooft sr. om de groene afvalzak per 1 januari 2008 een kwartje goedkoper te maken. De zak gaat dan vijftig eurocent kosten. De bedoeling is de hoeveelheid zwerfafval terug te dringen. Omdat de prijs van de zak zo hoog is, dumpen veel mensen hun afval nu op straat of in perken. Ter compensatie van de prijsverlaging wordt de afvalstoffenheffing verhoogd.
 • 26 Vakcentrale FNV houdt voor de slagboom van Smit Transformatoren aan de Groenestraat, waar 350 mensen werken, de eerste 'poortactie' tegen de door het kabinet voorgestelde versoepeling van het ontslagrecht. De komende tijd zullen bij veel bedrijven acties worden gevoerd.
 • 27 Bisschop Muskens opent in museumpark Orientalis (het vroegere Bijbels Openluchtmuseum) het project 'Silentium', dat tot april 2008 loopt. Het project gaat over stilte en de betekenis daarvan in het christendom, het boeddhisme, het jodendom en de islam. Bezoekers kunnen onder meer mediteren met een boeddhistische monnik en een islamitische soefi-meester.
 • 28 Het F.C. Donderscentrum, wetenschappelijk instituut voor hersenonderzoek, houdt open dag. Ruim duizend bezoekers maken kennis met de nieuwste onderzoekstechnieken. Zo zijn op één scherm naast elkaar fragmenten van een horrorfilm te zien en een scan van de hersenen van proefpersoon Kim, die onder een scanner ligt, terwijl ze naar die film kijkt. Dr. Erno Hermans, die onderzoekt hoe onze hersenen reageren op angst, licht de beelden toe.
 • 29 De najaarskermis gaat van start en een lint van attracties slingert zich door de binnenstad. De spectaculairste attracties staan op de Waalkade, zoals een reuzenrad en een achtbaan. Op het Kelfkensbos gaat het er wat rustiger aan toe met onder meer behendigheidsspelletjes, een grote schommel voor kinderen en snoeptenten.
 • 30 Supporters van het Tilburgse Willem II en NEC gaan rond het middaguur met elkaar op de vuist in een café in de Molenstraat. Er vallen geen gewonden. De politie verricht 69 arrestaties wegens openbare geweldpleging en vernieling, 68 Tilburgers en één Nijmegenaar. NEC wint met 1-0.

Oktober

 • 1 De supportersrellen van zondag krijgen een nasleep. Burgemeester Thom de Graaf bestempelt vandaag duels tussen NEC en Willem II tot risicowedstrijden. Dat houdt in dat supporters van Willem II de komende drie jaar alleen de Goffert binnenkomen met een gecombineerd bus-stadionkaartje. Ze mogen zich dan ook niet in het centrum laten zien. Dertien van de 69 arrestanten, onder wie de opgepakte NEC-aanhanger, moeten voor de rechter verschijnen.
 • 2 De gemeente geeft de GGD geen toestemming voor een extra onderzoek naar de gezondheidseffecten van de tweede stadsbrug op de bewoners van Nijmegen-West. De GGD en een aantal bewoners- en milieuorganisaties zijn bang voor te veel fijnstof en stikstofoxide in de lucht. Volgens B&W zal het gevraagde onderzoek niets toevoegen aan wat al door andere studies en de verplichte milieueffectrapportage bekend is.
 • 4 Een student biologie eet ondanks waarschuwingen tijdens een practicum plantkunde de giftige vrucht van een wonderboom. Hij wordt een nacht ter observatie opgenomen in het Radboudziekenhuis, maar het loopt goed af. Uit de plant wordt wonderolie bereid; de vrucht bevat echter ook het uiterst giftige ricine.
 • 5 Loco-burgemeester Lenie Scholten verleent Brigitte Heezen de Zilveren Waalbrugspeld voor haar werk bij het COC en de Stichting Spelend Kamperen. Zij heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat het 'Lesbian Festival' dit jaar naar Nijmegen komt; het wordt dit weekeinde op verschillende locaties gehouden. De Stichting Spelend Kamperen organiseert zomerkampen, spelweekenden en Sinterklaasbezoeken op pakjesavond.
 • 6 Vanaf vandaag rijdt tot eind december tweemaal per maand een paardentram door de winkelstraten rondom het stadshart. Doel is die straten meer bekendheid te geven. De tram is gratis en biedt plaats aan 24 passagiers. Er zijn zes haltes en onderweg vertelt een gids over de geschiedenis van de straten en buurten.
 • 9 Studentenhuizen hangen er vol mee: gestolen verkeersborden. Twee Nijmegenaren lopen tegen de lamp, als de politie hen op de Heyendaalseweg staande houdt, omdat een van hen zonder licht rijdt. Zij blijken beiden een verkeersbord bij zich te hebben, gestolen op de Groesbeekseweg.
 • 12 Jongerencentrum De Boerderij in Meijhorst brandt in de nacht van vrijdag op zaterdag grotendeels af. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand. Het dak en het interieur zijn verwoest, maar de muren hebben de brand goed doorstaan.
 • 13 Op de Open Archievendag trekt het Regionaal Archief Nijmegen ruim duizend bezoekers. Het thema is 'Wonen in Nijmegen'. Een expositie belicht de geschiedenis van het wonen met foto's, films, geluidsopnamen en archiefstukken. Tijdens rondleidingen zijn onder meer de restauratieruimte en het indrukwekkende archiefdepot te bezichtigen. Wethouder Peter Lucassen presenteert de vernieuwde digitale Historische @tlas Nijmegen (www.nijmegen.nl/archief), boordevol historische informatie over de stad.
 • 14 Amateurfilmer Henri van Heusden maakt voor kinderen van de basisschool de film 'Nijmegen Herrijst!' Met de film, die in 2009 uitkomt, wil hij laten zien hoe hij als zevenjarige in de Van Welderenstraat het laatste oorlogsjaar heeft meegemaakt. Vandaag wordt gefilmd hoe overlevenden van het bombardement van 22 februari 1944 de zwaar getroffen binnenstad ontvluchten. Volgende week is de bevrijding van Nijmegen in september 1994 aan de beurt – met een heuse tank.
 • 16 In het UMC St Radboud vindt voortaan iedere woensdag een islamitische gebedsdienst plaats. Volgens Wim Smeets, hoofd Geestelijke Verzorging, betekent de katholieke identiteit van het ziekenhuis gastvrijheid voor alle gezindten. Tussen 1,5 en 2,5 procent van de patiënten is allochtoon. Vrouwen mogen in een aparte ruimte zitten, als ze dat zelf willen.
 • 17 Het Regionaal Opleidingencentrum (ROC) Nijmegen viert zijn tienjarig bestaan met het festival 'BURN!' op de Goffertweide. De boodschap is 'gezond samenleven'. Er zijn optredens van onder andere Ali B en Krezip. Op een infomarkt staan kraampjes met informatie over gezond leven. De opkomst valt tegen: in plaats van de verwachte 15.000 bezoekers komen er 6.000. Maar toch is het feest geslaagd: de jongeren die wél komen, vermaken zich goed.
 • 19 De Vrede van Nijmegen van 1679 wordt opnieuw getekend tijdens het door de Geschiedenis Studenten Vereniging Excalibur georganiseerde symposium 'De Vrede Herleeft'. Na stevige onderhandelingen tekenen (ex-)studenten als afgevaardigden van de Republiek, Frankrijk, Brandenburg en Zweden het document in de Trèveszaal. Het symposium eindigt met een borrel.
 • 20 Op initiatief van enkele jonge Russische Nijmegenaren vindt in wijkcentrum De Ark in Nijmegen-Oost de eerste 'Russian Disco' plaats, waar Russische hits worden gedraaid. De opkomst valt tegen: slechts dertig bezoekers. Volgens de organisatoren is dit te wijten aan het vroege tijdstip (van zeven tot elf) en de locatie, relatief ver van het uitgaanscentrum.
 • 22 Loos bomalarm op station Dukenburg. De politie krijgt 's morgens een melding over een verdacht pakketje op een plaats waar gewoonlijk geen reizigers komen. Het station wordt meteen ontruimd en het treinverkeer tussen Nijmegen en Den Bosch wordt stilgelegd. Een bomexpert van de politie stelt vast dat het om een rugzak gaat die alleen voedsel bevat.
 • 23 Geen loos alarm: op een bouwplaats aan de Archipelstraat is een grote hoeveelheid Duitse en geallieerde explosieven uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De gemeente laat de bouwwerkzaamheden direct stilleggen. Vandaag wordt een begin gemaakt met het afvoeren en tot ontploffing brengen van het wapentuig.
 • 24 De hoogwaterkering aan de Waalkade wordt onder handen genomen. De werkzaamheden gaan een jaar duren. Over de volle lengte van de Waalkade (1,5 kilometer) zal een zeven meter diepe damwand de grond worden ingedreven die bij extreem hoogwater ondergrondse zandstromen moet tegengaan. Op die wand wordt de keermuur opgetrokken, op veel plaatsen pal voor de kadewoningen. De Waalkade moet straks een aanvoer van 15.000 kubieke meter water per seconde aankunnen.
 • 25 Een treinstel uit de jaren twintig maakt als 'Theo Thijssen Trein' een rit vanaf het Spoorwegmuseum in Utrecht en doet ook Nijmegen aan. Tijdens de rit, die in het teken staat van het boek De Gelukkige Klas van Theo Thijssen, figureert de bekende nieuwslezer Philip Freriks als schoolmeester. Enkele oudere Nijmegenaren gaan mee en halen samen met 'meester Freriks' herinneringen op aan hun schooltijd. Een feest van herkenning.
 • 26 Zo'n tweehonderd jongeren van Turkse afkomst gaan de straat op om te protesteren tegen de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Aanleiding waren recente aanslagen op Turkse militairen, waarbij doden vielen. De demonstratie was illegaal, maar verliep probleemloos.
 • 27 Dit weekeinde staat in het teken van de 'Nacht van de Nacht', georganiseerd door milieuorganisaties om aandacht te vragen voor 'lichtvervuiling', de overdaad aan licht tijdens de nacht. Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Wethouder Jan van der Meer draait bij de Ovatonde 's avonds het licht uit in de lantaarnpalen langs de A325 richting Nijmegen tot aan de Lentse Lus. Een verschil van dag en nacht.
 • 30 Lent heeft sinds enige tijd een Rolling Stonesstraat. Vandaag onthult burgemeester Thom de Graaf in de hal van het voorzieningenhart De Ster het in juni 2007 door de leden van de wereldberoemde rockband gesigneerde straatnaambord. De Graaf had het bord graag op zijn kamer gehad, maar hij vindt dat het in Lent thuishoort: 'Het geeft de wijk Schwung'.- De Nijmeegse Miep van Wetten-Rensum (93) wordt op de Hongaarse ambassade uitgeroepen tot ereburger van de Hongaarse gemeente Erk, tot honorair burger van het dorp Tarnabod en drager van de eresleutel van het naar haar vernoemde 'Tante Miep Speelhuis' aldaar. 'Tante Miep' schonk een groot deel van haar vermogen aan arme sloebers in het Midden-Europese land.
 • 31 Sinds de invoering van de Politieke Avond in 2006 borrelen raad en college na vrijwel elke vergadering, soms elke week, in het stadhuis op kosten van de gemeente. GroenLinks stelt voor een eind maken aan deze nieuwe traditie, die de stad jaarlijks 12.000 euro zou kosten: 'Vroeger gingen raadsleden naar de kroeg en betaalden ze zelf'. Het voorstel, dat het landelijk nieuws haalt, wordt door de andere partijen weggehoond. Zij ervaren de borreluurtjes als bijzonder nuttig voor de onderlinge contacten. Museumpark Orientalis is vanaf heden een 'paleis van ruzie en vrede' rijker. Staatssecretaris Marja van Bijsterveld opent het gebouw, waar bezoekers in het pikdonkere 'ruziepaleis' met allerlei beledigingen worden geconfronteerd. In het 'vredespaleis' komen ze weer bij met behulp van inspirerende beelden en verzoenende teksten van onder anderen Mahatma Gandhi en Martin Luther King.

November

 • 1 De familie Terwindt, groot geworden in de baksteenindustrie, bekleedt positie 128 op de lijst van de 500 rijkste Nederlanders van maandblad Quote en is daarmee nummer één van Nijmegen en omgeving. Andere welgestelde Nijmegenaren volgen op eerbiedige afstand.
 • 2 Het Nimweegs Dictee 2007, in vertrouwde handen van opperspreekstalmeester Jan Roelofs, laat in de raadzaal woorden als 'drekbak' weerklinken. Winnares van het dictee is Beppie van Dijk, met slechts twee fouten.
 • 3 Ali B is in da house, om te signeren: het gevolg is grote drukte in de Broerstraat.
 • 6 Wethouder Jan van der Meer zoekt nog naar geld, maar hij heeft al wel besloten tot voortzetting van het gratis busvervoer voor Nijmeegse 65-plussers.
 • 10 Proclamatie van stadsprins Robbert I, in het dagelijks leven actief in de been- en kousenmode en in het bijzonder prinselijk leven feestneus.
 • 12 De 93ste verjaardag van Edward Schillebeeckx wordt bezongen door stadsdichter Victor Vroomkoning.
 • 13 Scharrelslager Wim Coenen behaalt negen keer goud en drie keer zilver bij de 23ste Nationale Slagers Vakwedstrijden in Amsterdam. Hij scoorde onder meer met zijn Nimweegse zult en het Gelders stoofpotje.
 • 14 Wethouder Paul Depla erkent dat het stadsbestuur jarenlang gefaald heeft bij het toezicht op de veiligheid van café 'De Drie Gezusters' in de Molenstraat. De onveiligheid was gesignaleerd, maar er werden geen maatregelen genomen.- In de Van Schevichavenstraat wordt 's middags bij een bloemenstalletje een gewonde 64-jarige man gevonden, die kort daarna overlijdt. Zijn dood is verdacht, maar nauwgezet speurwerk leert weldra dat er sprake is van een natuurlijke doodsoorzaak.
 • 17 Sinterklaas komt aan in Nijmegen.
 • 18 Maar liefst 23.360 deelnemers aan de start van de Zevenheuvelenloop. Winnaars zijn Sileshi Sihine bij de mannen en Bizunesh Bekele bij de vrouwen, beiden uit Ethiopië.
 • 21 De relsite 'Geenstijl.nl' brengt een gerucht over een 'slippertje' van wethouder Paul Depla in de openbaarheid. Het zou gaan om een seksueel contact – van maanden her – tussen de wethouder en een raadslid in de fietsenkelder van het stadhuis, naar verluidt vastgelegd door de bewakingscamera's. De wethouder reageert woedend en stelt zich op het wankele standpunt dat het én om een gerucht gaat én dat het privé is. De burgemeester steunt hem. De affaire neemt echter binnen enkele uren zulke proporties aan dat zij nauwelijk meer 'privé' genoemd kan worden.
 • 23 Dagblad De Telegraaf gooit olie op het Nijmeegs vuur met berichten over een eerdere affaire van Depla. Intussen is er crisisberaad in het stadhuis. In de raad tekent zich een ruime meerderheid af die Depla steunt. Ruzie tussen de Gelderse commissaris van de koningin Clemens Cornielje en de Nijmeegse burgemeester Thom de Graaf over de vraag wie de regie voert bij de bestrijding van grote rampen in de regio. De burgemeester beschuldigt zijn collega vast van 'competentiedrift', voordat het verwijt hem zelf gemaakt kan worden.- De Sjonnies, Nijmeegse feestband bij uitstek, presenteren hun vijfde album, getiteld Tieteloos.
 • 25 Pater Simon Kwakman celebreert zijn laatste mis in de Lourdeskerk. Kwakman, bijna tachtig, hekelt zijn ontslag als pastor. Hij vermoedt dat de opzet is om hem monddood te maken.
 • 26 De demonstratie van scholieren tegen de dreigende uitbreiding van het aantal lesuren loopt ook in Nijmegen her en der uit de hand. De gevel van het Canisiuscollege moet het bijvoorbeeld ontgelden.
 • 28 Nederlands-Duits onderzoek toont aan dat de Sint-Nicolaaskapel tussen 1030 en 1040 gebouwd moet zijn en dus wat ouder is dan lang werd gedacht.- De uitzetting van de 4-jarige Nijmeegse Moesetta de Poel en haar moeder naar het Liberia is voorlopig van de baan. Ze mogen de procedure voor een verblijfsvergunning in Nederland afwachten.- Tijdens een fel debat over de 'fietsenkelderaffaire' volhardt de geplaagde wethouder Depla in zwijgen. Hij beroept zich op de scheiding tussen privé en publiek. De burgemeester herhaalt zijn standpunt dat er niets strafbaars voorgevallen is. Enkele raadsleden, onder hen prominent Jo Janssen (Gewoon Nijmegen), laten luidruchtig weten niet overtuigd te zijn: zij beschuldigen de wethouder van onwaardig gedrag.
 • 29 Raadslid Jo Janssen, in kringen van de lokale PvdA en door De Volkskrant gebrandmerkt als de 'verrader' in de fietsenkelderaffaire, weigert een hem door VARA's Jakhalzen aangeboden sjerp met de leutige tekst '(m)oraalridder'.
 • 30 Spectaculaire opening van het opvallende ROC-gebouw naast het spoor, met een optreden van de gymnast Yuri van Gelder in de ringen en de stadsdichter Victor Vroomkoning in regels: 'De school is een draaideur naar dieper inzicht.' Het is wel wennen aan de transparantie van 'Klein Schiphol', zoals het gebouw informeel heet.- Weinig Nijmeegse scholieren reizen af naar de landelijke demonstratie tegen de 1040-urennorm. De door Nijmeegse scholen bedachte regels voor toestemming voor deelname werken effectief ontmoedigend.

December

 • 1 De Nijmeegse vrijmetselaarsloge Sint Lodewijk betrekt een nieuw onderkomen in de Fortstraat, in het voormalige Steigertheater.
 • 4 De veelbesproken gobelins die het verhaal van de Vrede van Nijmegen vertellen en vele jaren de Nijmeegse raadzaal sierden, krijgen een plek in een speciale expositiezaal in Museum Het Valkhof.
 • 5 Met behulp van een ladderwagen van de brandweer wordt een man met medische problemen van de zolderverdieping van een huis aan de Grote Markt getakeld. Ambulancepersoneel kon hem niet in de gewenste houding via de smalle trap vervoeren.
 • 10 Overlijden van Han Beijersbergen, voormalig hoofd communicatie van de Radboud Universiteit en spitsvondig commentator van de verwikkelingen van de stad.
 • 12 De Arnhemse archeoloog Mark Driessen maakt in een Amsterdamse dissertatie aannemelijk dat Nijmegen in de Romeinse tijd groter en monumentaler was dan tot voor kort is aangenomen.
 • 13 'Citymarketing': volgens de burgemeester is het onverstandig om de stad steeds weer van imago te laten wisselen. Hij bepleit de aanduiding 'oudste stad'.
 • 14 Stroomuitval in een deel van Nijmegen-Oost, leerlingen van het Canisiuscollege keren bijgevolg eerder huiswaarts.- Een patiënt in het Radboudziekenhuis blijkt via een douche in het ziekenhuis besmet met legionella.
 • 15 's Ochtends wordt een medewerker van vorkheftruckbedrijf NACO dood aangetroffen op het bedrijventerrein. Hij blijkt het slachtoffer van een bedrijfsongeval.
 • 17 Leen Looyen, voormalig technisch directeur van NEC, wordt bondscoach van de Nederlandse Antillen. Hij laat zich bijstaan door Remco Bicentini, zoon van de legendarische Moises, ook zelf verdienstelijk voetballer, onder meer van NEC.- De Nijmeegse rekenkamer hekelt de ondoorzichtigheid van de huurovereenkomst tussen de gemeente en NEC over het stadion De Goffert. Het verwijt geldt de gemeente, niet de club.
 • 19 Het eerste ijs op de Nijmeegse uiterwaarden wordt voorzichtig betreden.- Een biljartbal doorboort in de Van 't Santstraat een stadsbus. Veel schrik, schade en verontwaardiging, maar geen gewonden. Van de daders ontbreekt ieder spoor.
 • 20 Jongerenopvang Sancta Maria ontvouwt plannen voor uitbreiding, bedoeld voor een betere opvang van zwerfjongeren.
 • 21 Uitvoering van het oratorium 'De weg naar binnen' in de Titus Brandsma Gedachteniskerk, voorheen de Jozefkerk, aan het Keizer Karelplein. Voor het libretto is inspiratie geput uit de dagboeken van Dag Hammarskjöld, de legendarische secretaris-generaal van de VN.
 • 24 'Citymarketing': Nijmegen worstelt aandoenlijk met de keuze voor het juiste imago en de pakkendste slogan. Moet Nijmegen op de welkombordjes aan de stadsgrenzen worden geafficheerd als 'de eerste stad' of als 'de oudste stad'?- Nijmegen lanceert een offensief tegen asbest. De gemeente heeft 21 gebouwen in de stad geselecteerd waaruit schadelijk asbest verwijderd moet worden.- Buikgriep treft tientallen verpleegkundigen in de Nijmeegse ziekenhuizen. De boosdoener is het besmettelijke rono-virus. Gevolg is de tijdelijke sluiting van enkele ziekenhuisafdelingen.
 • 27 Het Nimweegs Soaptheater ziet er in zijn eindejaarsshow vanaf het eitje van de affaire-Depla te pellen. Wél wordt de nieuwe burgemeester neergezet als 'een zachtgekookt ei'. In de eindejaarsshows op de nationale televisie is het precies andersom: De Graaf ontbreekt, de wethouder niet. - Het aantal verkeersopstoppingen in het Knooppunt Arnhem Nijmegen is met 20 procent gestegen. Het woord 'filedruk' laat aan duidelijkheid niets te wensen over.
 • 30 De balans van 2007 wordt opgemaakt: het was een goed jaar voor Doornroosje, voor de Nijmeegse binnenstad en voor Piet Velthuizen, de Nijmeegse goalie van Vitesse. - NEC-voorzitter Vincent Paes pakt zijn biezen na het verlies van de club tegen Willem II. De Raad van Commissarissen heeft het vertrouwen in hem opgezegd.


Jaaroverzicht

NUMAGA JAARKRONIEKEN
1990 1991 1992 1993 1994
1995 1996 1997 1998 1999
2000 2001 2002 2003 2004
2005 2006 2007 2008 2009
2010 2011