Kroniek 2008

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

'Kroniek van Nijmegen over 2008', in: Jaarboek Numaga LVI (2009), p. 211-226. (n.b. samengesteld door de redactie. Eindredactie:J.van Vugt)


Januari

 • 1 Nijmegen telt 161.286 inwoners. Dat zijn er 324 meer dan vorig jaar om deze tijd. – In de Nieuwjaarsnacht is het behoorlijk onrustig. In Winkelcentrum Hatert brandt de textielwinkel van Zeeman volledig uit. Op de hoek Muiderslotstraat-Geerensteinstraat wordt een groot vreugdevuur ontstoken. De Mobiele Eenheid moet eraan te pas komen.
 • 3 Vandaag wordt bekend dat Bart van Elsland (53), beter bekend als Bakker Bart, tijdens zijn vakantie in Oostenrijk plotseling is overleden. Hij opende in 1977 in Nijmegen zijn eerste winkel. Die werd de basis van een landelijke keten van meer dan 170 vestigingen.
 • 4 Cultureel Centrum de Lindenberg wordt in 2008 ‘De Lindenberg. Huis van Kunsten’. In mei wil De Lindenberg na diverse interne verbouwingen en reorganisaties zijn nieuwe huisstijl presenteren.
 • 7 Accountantbedrijf Ernst & Young gaat Nijmegen verlaten voor Arnhem. Het bedrijf, en zijn rechtsvoorgangers, was al sinds 1905 in Nijmegen gevestigd. – Eerste Nieuwjaarstoespraak van burgemeester Thom de Graaf. Kern van zijn boodschap: Het gaat goed met de stad! Enige kritische noot: de bereikbaarheid van de stad moet beter.
 • 8 Presentatie van het boek Nijmegen vanuit de lucht. Paul Deelman maakte de deels verrassende foto’s; oud-stadsarchitect Paul Hoeke selecteerde ze, terwijl burgemeester Thom de Graaf het voorwoord schreef.
 • 10 Buurtcomités in Nijmegen-Oost en het Ooijse Schependom verzetten zich tegen ingrijpende plannen van de gemeente om de omgeving van het Trajanusplein aan te pakken. De gemeente wil een natuurmuseum onder de Waalbrug situeren en twee woontorens bouwen tegenover Belvoir.
 • 11 Definitieve sluiting van de parkeergarage aan de Pijkestraat. De garage wordt gesloopt om plaats te maken voor het Hessenbergproject.
 • 17 ’s Ochtends wordt een wild zwijn gesignaleerd op het Limos-terrein. Een jachtopziener schiet het dier, dat te gevaarlijk geacht wordt, ’s middags dood. Een storm van reacties in de krant is het gevolg.
 • 21 Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb bezoekt de wijk Wolfskuil. Hij laat zich door wethouder Depla bijpraten over de verbeteringen, waaronder veel nieuwbouw, die hier de afgelopen jaren zijn gerealiseerd.
 • 25 Verpleeghuis Margriet moet in 2010 vervangen zijn door nieuwbouw. Het Ministerie van Volkshuisvesting, Welzijn en Sociale Zaken heeft de directie laten weten de erkenning te willen intrekken als de situatie niet verbetert. Nu komt het nog voor dat er meer dan drie personen op één kamer moeten wonen. – De eerste vijf kroonluchters in de Sint-Stevenskerk keren terug van een restauratiebeurt. De messing armaturen dateren uit de zeventiende eeuw en werden destijds geschonken door de gilden.
 • 26 Grote brand bij De Klok Logistics aan de Beurtvaartweg. Ruim 12.000 m2 bedrijfshal wordt volledig in de as gelegd. De brand, die tot ver in de omtrek te zien is, trekt veel bekijks.
 • 30 De gemeenteraad legt zichzelf droog. Op voorstel van GroenLinks, dat vindt dat de kosten voor de belastingbetaler te hoog oplopen, wordt voortaan nog slechts eenmaal in plaats van tweemaal per maand op het stadhuis geborreld na afloop van de gemeenteraadsvergadering. Dat scheelt zo’n achtduizend euro per jaar.

Februari

 • 3 Carnaval in de stad. De deelnemers en toeschouwers van de traditionele optocht – thema: ‘Knotsenburg, een kleurrijk circus’ – kunnen zich op deze zondag verheugen in veel zon.
 • 4 Alle bordjes ‘Nijmegen, City of Health’ zijn verwijderd van de invalswegen tot Nijmegen. Niemand bleek er enige affiniteit mee te hebben. Ze waren een initiatief van oud-burgemeester Guusje ter Horst, die er een toegestuurd heeft gekregen.
 • 6 De sloop van de parkeergarage aan de Pijkestraat is in volle gang.
 • 8 Staatssecretaris Sharon Dijksma geeft Nijmegen meer geld om een betere menging van allochtone en autochtone leerlingen op de basisscholen te bevorderen. De laatste jaren groeit er een tweedeling tussen ‘witte’ en ‘zwarte’ scholen.
 • 10 De chauffeur van buslijn 7 wordt ’s nachts overvallen door twee mannen. Ze slaan hem op zijn hoofd en eisen geld. Uiteindelijk vluchten de twee, die op Wedesteinbroek waren ingestapt, zonder iets mee te nemen.
 • 11 Op een bouwterrein aan de Archipelstraat worden duizenden stuks munitie uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het gaat zowel om Engelse als Duitse granaten en kogels. Het materiaal wordt vervoerd naar de Bemmelsedijk in Lent, waar het tot ontploffing gebracht wordt. Wie de aanzienlijke opruimkosten gaat betalen, is nog onduidelijk.
 • 13 Tijdens de gemeenteraadsvergadering doet burgemeester De Graaf de toezegging dat Nijmegen zijn bijzondere verleden als oudste stad van Nederland sterker gaat uitdragen, niet alleen via citymarketing maar ook door ingrepen in de bebouwing. De raad komt voorlopig niet verder dan de oproep om de gevels in de stad historiserend aan te passen.
 • 20 Een vliegtuigje heeft warmtescans gemaakt van delen van de stad. Daarop is precies te zien hoeveel warmte-energie er via de daken ontsnapt. De resultaten van het onderzoek zijn indrukwekkend, maar er is ook kritiek op de methode.
 • 21 Marcel T. verklaart voor de rechtbank in Arnhem dat hij Louis Sévèke in 2005 doelbewust vermoord heeft. Hij schoot hem van dichtbij met een jachtgeweer met afgezaagde loop in zijn rug. Zijn motief was wraak, vanwege een misgelopen premie van 12.000 gulden en omdat hij destijds binnen de krakerswereld werd zwart gemaakt als politie-infiltrant.
 • 22 Herdenking van het bombardement van februari 1944. Het bombardement is bijna een mensenleeftijd geleden, maar de emoties kunnen nog hoog oplopen.
 • 25 Overleg tussen de gemeente en de aannemer leidt tot de toezegging dat de lekkage van de fietsenkelder onder het stationsplein nu snel verholpen zal worden. De kelder is al sinds de oplevering in 1998 zo lek als een mandje. Ook de glasplaten die de kelder van daglicht voorzien, moeten vervangen worden. Ze zijn te glad voor voetgangers.
 • 28 In wijkcentrum Dukenburg heeft de gemeente heimelijk een Mosquito, een apparaatje dat een hinderlijke toon uitstoot, opgehangen om hangjongeren te verdrijven. Een deel van de raad vindt dat niet in de haak.

Maart

 • 3 De Stichting Nijmegen Cultuurstad is teleurgesteld als de gemeente een subsidieaanvraag van 40.000 euro afwijst. Twee culturele evenementen, Streetlive en Park & Party 2008, komen hierdoor in gevaar. De Stichting besluit een nieuwe aanvraag in te dienen voor een lager bedrag en op zoek te gaan naar andere geldschieters.
 • 8 Op verschillende plekken in Nijmegen wordt de honderdste Internationale Vrouwendag gevierd. Projectbureau whaa, de Vrijwilligerscentrale Nijmegen en het Internationaal Vrouwencentrum Nijmegen kiezen voor het Kolpinghuis. Stichting De Opstap viert haar eigen feestje in de Ark van Oost. – Kunstenaar Jack Splinter heeft enkele tientallen Waterkwartierders enthousiast weten te maken voor zijn project ‘Kiek Nou Toch!’. In één middag fotograferen zij de zestig straten van hun wijk, waar de komende jaren veel gaat veranderen. Op die manier wordt het oude Waterkwartier gedocumenteerd voor de toekomst. De foto’s zijn te zien in het Gemeenschapshuis en in cultuurspinnerij De Vasim.
 • 10 De herbouw van de donjon op het Valkhof is een stap dichterbij gekomen. Hoewel de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kritisch staat tegenover elke verandering van het monumentale park, is de gemeente er toch in geslaagd de weg vrij te maken voor de Europese aanbesteding van de herbouw.
 • 12 De raad spreekt voor het eerst over het ‘Novio-debacle’. Vrijwel alle raadsfracties zijn van mening dat er vanuit het stadhuis jarenlang onvoldoende controle was op het busbedrijf, waardoor de verkoop aan Connexxion teleurstellend weinig opbracht. De oppositie heeft geen vertrouwen meer in wethouder Peter Lucassen. – De Ragweek, waarin studenten geld inzamelen voor goede doelen, is begonnen. ‘Brallende ballen’ van studentenvereniging Carolus Magnus en ‘behaarde hardrockers’ van de alternatieve vereniging Karpe Noktem vieren samen feest.
 • 15 In de wijk Hazenkamp meldt zich de 1.160ste gegadigde voor een glasvezelaansluiting. Daarmee is de kogel door de kerk. De wijk krijgt een glasvezelnetwerk, Glazenkamp, voor onder meer supersnel internet. Het bedrijf xms levert het netwerk, dat begin 2009 klaar moet zijn.
 • 18 Op de Hessenberg, waar tot voor kort de Pijkestraatgarage stond, zijn onder meer resten van het vijftiende-eeuwse cellenbroederenhuis opgegraven. De vondsten moeten wijken voor de aanleg van een keermuur. – De gemeente wil het voormalige kraakpand De Grote Broek in de Van Broeckhuysenstraat verkopen aan woningbouwcorporatie Standvast. De bewoners moeten dan voortaan huur betalen.
 • 19 Het College van Burgemeester en Wethouders geeft groen licht voor het bestemmingsplan voor de bouw van een nieuwe Waalbrug. Wethouder Paul Depla verwacht dat de stadsbrug in 2012 kan worden opgeleverd.
 • 24 Op Tweede Paasdag vindt de traditionele Nijmeegse Paasmarkt plaats. Artiesten treden op, er zijn kraampjes en het publiek kan zijn hart ophalen aan onder andere oude stoomtractoren.
 • 26 Bewoners van Grootstal protesteren op het stadhuis tegen de bouw van een internaat voor schipperskinderen op een speelveld aan de Edisonstraat. Ze vinden dat hun wijk de afgelopen jaren al meer dan genoeg groen heeft ingeleverd voor woningbouw.
 • 30 Een tentoonstelling van tekeningen tegen discriminatie in het roc-gebouw bij het station, mede georganiseerd door het Anti Discriminatie Bureau (adb ) Nijmegen, wordt voortijdig beëindigd als een groep leerlingen onder dreiging van geweld eist dat deze worden verwijderd. Hun motieven zijn niet helemaal duidelijk.

April

 • 7 In de Schepenhal onthult minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst haar burgemeestersportret. Het kunstwerk, vervaardigd van in brons gegoten laagjes hout, is gemaakt door Jeroen Henneman.
 • 10 Kunstliefhebbers kunnen vanaf vandaag op de gemeentelijke website www.nijmegen.nl/kunstopstraat gedetailleerde informatie vinden over Nijmeegse kunstwerken in de openlucht. Voor de inventarisatie was veel archiefonderzoek nodig. Studenten Kunstgeschiedenis van de Radboud Universiteit hebben hieraan meegeholpen.
 • 11 Naar schatting vijftig krakers nemen bezit van het voormalige tpg-gebouw aan het Stationsplein, dat eigendom is van de gemeente. Volgens de krakers staat de voor sloop bestemde kantoorkolos al jaren leeg. De gemeente bestrijdt dit en doet aangifte.
 • 12 De opening van het Lentse voorzieningenhart De Ster door wethouder Paul Depla wordt opgeluisterd door een optocht van fantasiefiguren en -voertuigen en door muziekvoorstellingen.
 • 17 De gemeente Nijmegen betaalt de naheffing van zo’n 65.000 euro die de fiscus oplegde aan oud-burgemeester Guusje ter Horst voor privégebruik van haar dienstauto. Daar is niet iedereen blij mee. Nijmegen scoort goed op de lijst van meest aantrekkelijke woonsteden in de Atlas voor gemeenten. Van de vijftig grote steden eindigt Nijmegen als negende. In 2005 bekleedde de Waalstad nog de twaalfde plaats, in 2006 de veertiende.
 • 18 De toekomst van het Gebroeders Van Limburgfestival is veiliggesteld. Na eerder een subsidieverzoek te hebben afgewezen, stelt de provincie toch 70.000 euro ter beschikking.
 • 23 De gemeenteraad stemt vrijwel unaniem in met het bestemmingsplan voor de nieuwe stadsbrug. Daarmee komt een einde aan jarenlange procedures. Medio 2010 kan de bouw beginnen.
 • 24 In het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek begint de expositie Nijmegen tussen bezetting en bevrijding. Museumdirecteur Wiel Lenders wil daarmee de aanzet geven tot een integrale geschiedschrijving van Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog.
 • 25 De gemeenteraad wil het Nijmeegs verzet in de Tweede Wereldoorlog een prominentere plaats geven in de geschiedenis van de stad. Ondanks enkele aanzetten daartoe is er nog altijd geen integrale studie over dit onderwerp verschenen. – Zestien personen ontvangen een lintje uit handen van burgemeester Thom de Graaf. Onder hen zijn zeven vrijwilligers en zes hoogleraren van de Radboud Universiteit.
 • 26 De Batavierenloop voor studenten, de grootste estafetteloop ter wereld, is gewonnen door een team van de Rijksuniversiteit Groningen. Er namen circa 7.500 studenten deel.
 • 28 Het 22ste Internationaal Orgelconcours in de Sint-Stevenskerk, dat in september zou worden gehouden, wordt afgelast vanwege het lage aantal inschrijvingen: acht, terwijl dat er normaal rond de vijfentwintig zijn. Een van de redenen is de moordende concurrentie van andere steden.
 • 30 Overal in de stad wordt Koninginnedag gevierd met activiteiten voor jong en oud. Voor het eerst sinds 1996 vindt in de Sint-Stevenskerk het gratis toegankelijke Oranjeconcert plaats.

Mei

 • 1-2 Medewerkers van reinigingsbedrijf dar ruimen op de Goffertwei 68 ton rotzooi (bijna 10.000 vuilniszakken) op die resteerde na de drukbezochte Vrijmarkt van Koninginnedag. In vergelijking met de Vrijmarkt in Amsterdam zorgt het publiek in Nijmegen voor excessief veel troep, aldus directeur Theo Lemmen.
 • 6 Nijmegen stapt uit de projectorganisatie van Park Lingezegen. De stad betaalt nog wel de afgesproken bijdrage van 3,8 miljoen euro aan de stichtingskosten van het park, maar draagt niet bij aan beheer en onderhoud. Nijmegen voert aan dat de stad al 40 miljoen euro investeert in de landschapszone tussen Lent en Oosterhout.
 • 7 Met shovels wordt in Lent onder het toeziend oog van wethouder Depla het eerste huis gesloopt van de ongeveer vijftig huizen die moeten wijken voor de dijkteruglegging. Deze ingreep om de flessenhals in de Waal te verruimen, zal in 2013 beginnen.
 • 9 De gemeentelijke dienstverlening krijgt van de Nijmegenaren het rapportcijfer 7,2 voor de algemene dienstverlening en een 8,2 voor Burgerzaken. De hoge scores worden onder meer toegeschreven aan de steeds betere samenwerking tussen gemeente en inwoners bij het ontwikkelen van plannen voor de stad.
 • 10 Met grondradartechnieken zijn op het Valkhof fundamenten van de Valkhofburcht getraceerd plus delen van een tweede groot complex met een rechthoekige vorm. Het gaat mogelijk om een voorganger van de in de twaalfde eeuw gebouwde burcht met woontoren (donjon). – De Stichting Edgar Doncker Fonds heeft de Natuurprijs 2007 toegekend aan de Nijmeegse ecoloog Wouter Helmer, vanwege zijn bijzondere verdiensten voor natuurbehoud en -ontwikkeling in Nederland.
 • 14 De belastingdruk is voor Nijmeegse huizenbezitters opnieuw de hoogste van Gelderland. Voor huurders is Nijmegen echter het goedkoopst: 115 euro.
 • 15 Het stadsbestuur wil het Romeinse verleden van Nijmegen beter aan de man brengen. Voor visualisaties in Nijmegen-Oost komt zes ton vrij. Daarmee worden onder meer de poort en een deel van de ommuring van de legerplaats van het Tiende Legioen rond de Ubbergseveldweg en de Praetoriumstraat herkenbaar gemaakt. Daarmee worden onder meer de poort en een deel van de ommuring van de legerplaats van het Tiende Legioen rond de Ubbergseveldweg en de Praetoriumstraat herkenbaar gemaakt. – Burgemeester Job Cohen van Amsterdam wordt benoemd tot eredoctor aan de Radboud Universiteit, die haar vijfentachtigste verjaardag viert. – De Radboud Universiteit krijgt een bijzondere leeropdracht ‘Geschiedenis van Nijmegen’. De gemeente bekostigt de leerstoel, als cadeau voor de vijfentachtigste verjaardag van de universiteit.
 • 16 Het gekraakte tpg-gebouw aan het Stationsplein wordt door de politie ontruimd. Na de sloop van het pand komt er een poppodium.
 • 18NEC plaatst zich door zeges van achtereenvolgens 6-0 en 0-1 op nac voor deelneming aan het toernooi om de uefa Cup. Achtduizend mensen huldigen de ploeg van trainer Mario Been in de Goffert. – Politieagente Jacqueline Rustidge prolongeert haar titel op de tien kilometer van de Marikenloop.
 • 21 Na veel controverse beslist een nipte meerderheid van de gemeenteraad dat de Mosquito, een apparaat dat bij wijkcentrum Dukenburg hangjongeren verjaagt met een irritant hoge zoemtoon, weer mag worden aangezet.
 • 23 Verscheidene Nijmeegse ‘veelplegers’ beloven zich niet langer te misdragen. In ruil daarvoor krijgen ze van de gemeente onderdak, hulp bij geldzaken en bij contact met officiële instanties.
 • 22-25 Nijmegen is gastheer van het World University Championship Cycling, het wereldkampioenschap wielrennen en mountainbiken voor studenten. Nederlandse deelnemers domineren het evenement.
 • 26 Bezoekers aan de culturele podia in Nijmegen blijken de stad jaarlijks zo’n 6,5 miljoen euro op te leveren. De 220.000 bezoekers die lux per jaar trekt, scoren het hoogst, omdat velen hun culturele interesse combineren met een dagje winkelen.
 • 29 Steeds meer huishoudens en jongeren in Nijmegen kampen met aanzienlijke schuldproblemen. Het gemeentelijke bureau Schuldhulpverlening wordt uitgebreid met vijf medewerkers die preventiewerk gaan doen, onder andere op scholen.
 • 30 De binnenkant van de Mariënburgkapel ondergaat momenteel een complete metamorfose. Het stucwerk is geheel verwijderd en wordt opnieuw aangebracht.

Juni

 • 1 Vanaf vandaag verrijken vijf oosterse tuktuks het Nijmeegse straatbeeld. Ze zijn onder meer bedoeld voor mensen die een goedkoop alternatief voor de taxi zoeken, en worden daarom ‘tuxi’s’ genoemd.
 • 2 Natuurkundige prof.dr. Theo Rasing van de Radboud Universiteit is een van de vier winnaars van de prestigieuze Spinoza-premie, de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. Dit vooral dankzij zijn vinding waarmee informatie op harde schijven van computers tot tienduizend keer sneller kan worden weggeschreven. – Na een eerste reeks stakingsdagen in mei treft een nieuwe, dagenlange staking bij het streekvervoer nu ook de deelnemers aan de eindexamens. Een aantal Nijmeegse scholen heeft daarom zelf bussen ingehuurd, tot ongenoegen van de stakers.
 • 5 Kinderdagverblijf De Kameleon in Nijmegen-Oost houdt deze week de kinderen uit voorzorg binnen. Aanleiding is de lichte verwonding die twee kinderen recent opliepen door kogeltjes uit een nog onbekend wapen.
 • 7 De oudste stad van het land wordt de komende jaren gepromoot met de slogan ‘Altijd Nijmegen’. Die moet onderstrepen dat Nijmegen een stad ‘van alle tijden’ is. Hoewel de slogan volgens promotiedeskundigen ‘resoluut, stoer en briljant’ overkomt, kan deze volgens nuilers ook negatief uitgelegd worden.
 • 11 Aan de Waterstraat zijn archeologen bezig met het blootleggen van de zuidwestelijke hoek van Ulpia Noviomagus. De opgravingen hebben onder meer de fundamenten van Romeinse huizen, een gracht, latrines en afvalputten opgeleverd.
 • 15 Zo’n dertigduizend mensen genieten op de Goffertwei van het Arrow Rockfestival. Voor het afsluitende optreden is de legendarische rockgroep Kiss uit de mottenballen gehaald.
 • 16 Na een jaar van moeizame onderhandelingen over wie de miljoeneninvestering voor de ‘prachtwijk’ Hatert gaat betalen, tekenen minister Vogelaar, de woningcorporaties en de gemeente dan toch een akkoord. De investeringen betreffen onder meer woning(ver)bouw, een nieuw woonzorgcentrum en scholingsprogramma’s om de arbeidsparticipatie op te krikken. De minister trekt ’s middags door de wijk.
 • 18 De 77-jarige Jan Joosten ontvangt de Zilveren Waalbrugspeld uit handen van burgemeester De Graaf voor zijn onvermoeibare inzet voor Nijmeegse senioren.
 • 20 Het Nimweegs Soaptheater, al zeventien jaar dé lokale cabaretgroep, is uit elkaar gevallen. Enkele gezichtsbepalende spelers, onder anderen Rianne van Gaalen en Marlies van den Ing, hebben de cabaretgroep de rug toegekeerd. Toch gaat de cabaretgroep door, onder dezelfde naam en onder leiding van Leo van Stijn.
 • 21 De Radboud Universiteit gaat in samenwerking met andere experts op het gebied van computerveiligheid een veiligere chipkaart voor het openbaar vervoer ontwikkelen. Eerder dit jaar toonden onderzoekers van de universiteit aan dat de huidige ov-chipkaart binnen enkele seconden te kraken is. – Het Stationsplein is door lezers van De Gelderlander en bezoekers van lux aangewezen als de lelijkste plek van de stad. 25 Nijmegen start na de zomervakantie een proef met de gratis afgifte van leenbuggy’s. Zo kunnen gezinnen de auto laten staan en met de fiets naar het centrum komen. In de Mariënburgfietsenstalling komen vooralsnog tien wandelwagentjes te staan. Het idee van een inwoonster van Nijmegen won een prijs van de provincie Gelderland voor milieuvriendelijke initiatieven. – Ongeveer twintig boze apothekers blokkeren de ingang van het Nijmeegse kantoor van zorgverzekeraar uvit, een van de verzekeraars die ervoor heeft gezorgd dat apothekers vanaf 1 juli alleen nog de goedkoopste variant van een bepaald medicijn aan patiënten mogen leveren. Apothekers vrezen hierdoor in financiële problemen te komen.
 • 28 Ruim dertigduizend mensen komen naar de Nijmeegse Goffertweide voor de tweede editie van het muziekfestival Rockin’ Park, met onder meer optredens van Lenny Kravitz en Anouk.
 • 30 Een door weekblad Elsevier gehouden enquête onder deskundigen in de zorg wijst de Maartenskliniek aan als beste instelling voor drie specialismen: orthopedie, reumatologie en revalidatiegeneeskunde.

Juli

 • 2 PvdA en SP botsen in de gemeenteraad over de bevriezing van de Onroerendezaakbelasting. De PvdA krijgt haar zin: de ozb wordt bevroren. Er is ook irritatie over de kwestie van vrije heroïneverstrekking aan verslaafden.
 • 5 Na zeven jaar gemeentearchivaris van Nijmegen te zijn geweest, vertrekt Corrie-Christine van der Woude naar Rotterdam. Daar krijgt ze een functie in het Rotterdams Archief.
 • 7 Waalkade à la Carte, gepland voor 21-24 augustus, gaat dit jaar niet door. De deelnemende restaurants hebben niet genoeg personeel beschikbaar. Het evenement, geënt op het Maastrichtse Preuvenemint, werd in 2007 weer georganiseerd na een stop sinds 2000.
 • 9 De Veiligheidsmonitor 2007 laat zien dat veelplegers met succes worden aangepakt en dat de overlast van drugs is afgenomen, maar dat er meer inbraken hebben plaatsgevonden. Het algemene gevoel van veiligheid onder de burgers van Nijmegen is toegenomen.
 • 12 Per 1 november zal dr. Dolly Verhoeven aan het werk gaan aan de Radboud Universiteit als hoogleraar ‘Geschiedenis van Nijmegen, in het bijzonder de publieksgerichte aspecten’. Haar leerstoel is een cadeau van de gemeente Nijmegen aan de universiteit. Zij heeft onder meer als opdracht de geschiedenis van Nijmegen beter onder de aandacht van de Nijmeegse bevolking te brengen. – De toren van de Sint-Stevenskerk wordt tijdelijk gesloten, omdat er betonrot is geconstateerd in het trappenhuis. Er moet onderzocht worden hoe ernstig het euvel is.
 • 15-18 Omringd door de Zomerfeesten gaat de 92-ste Vierdaagse van start met 43.450 inschrijvingen; 34.962 wandelaars lopen het evenement helemaal uit. Het weer is koel met nogal wat regen, maar het evenement verloopt uitstekend. Nijmegen is er blij mee: de Vierdaagse en de Zomerfeesten brengen elk jaar tussen 1,2 en 1,4 miljoen mensen naar Nijmegen die samen zo’n 30 miljoen euro uitgeven.
 • 22 Het Museum Het Valkhof trok in 2007 maar liefst 158.842 bezoekers, hetgeen vooral te danken was aan de succesvolle tentoonstelling ‘De laatste dagen van Herculaneum’. Het museum zit in de lift. Het kan in november de miljoenste bezoeker noteren en krijgt bericht dat het een provinciale subsidie van ruim 1,1 miljoen euro tegemoet kan zien.
 • 29 De Nijmeegse Fietsvierdaagse gaat van start op de Waalkade met 2.678 inschrijvingen. De deelnemers fietsen 25, 40, 60 of 80 kilometer.
 • 30-31 Het Gebroeders van Limburg Festival, ooit begonnen als een sideshow bij de tentoonstelling over de Gebroeders van Limburg, trekt voor de vierde keer tienduizenden bezoekers die allerlei demonstraties, riddertoernooien, een middeleeuwse markt en een optocht te zien krijgen.
 • 31 De Radboud Universiteit noteert 3.000 nieuwe studenten; 300 meer dan vorig jaar. Vooral de bèta-faculteit trekt veel eerstejaars.

Augustus

 • 1 Op vragen van de PVV antwoordt Guusje ter Horst, minister van Binnenlandse Zaken, dat de Nijmeegse krakersgroepen ‘Terror Post Guerrilla’s’ en ‘Autonome Lastposten’ niet als terroristische groepen kunnen worden aangemerkt, ondanks vernielingen aan het Nijmeegse stadhuis en het lekprikken van autobanden van de Nijmeegse politie. – Conferentieoord en gezondheidscentrum Sanadome is sinds 1999 uitgegroeid tot de derde grote attractie van Nijmegen-Arnhem na Burger’s Bush en de Hoge Veluwe. In 2007 trok Sanadome 137.000 dagjesmensen en 50.000 hotelgasten. Vooral zakenmensen weten Sanadome te vinden.
 • 5 De versterking van de waterkering aan de Waalkade gaat langer duren en meer kosten, vooral vanwege problemen met de oude funderingen die her en der worden aangetroffen.
 • 6 De Radboud Universiteit is blij: ze heeft 10 Veni-subsidies en 11 Vidi-subsidies binnengehaald. Het gaat om belangrijke onderzoekssubsidies van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek ( NWO ).
 • 13 Twee organisaties voor vrijwillige burenhulp, ‘Buurthulp’ (Waterkwartier, Willemskwartier, Wolfskuil) en de ‘Burenhulpcentrale’ (Dukenburg) melden dat er zeer weinig gebruik wordt gemaakt van hun diensten. Men gist naar de redenen. Onbekendheid? Wantrouwen? Schaamte?
 • 23 In het Museum Het Valkhof opent de tentoonstelling ‘Luxe en decadentie. Leven aan de Romeinse goudkust’ haar poorten: een expositie over de levensstijl van rijke Romeinen met voorwerpen uit de collectie van het Museo Archeologico Nazionale in Napels. Het Museum Het Valkhof hoopt op een nieuwe klapper.
 • 23-24 Op het Kops Plateau wordt voor de tweede keer het Romeinenfestival gehouden. Het Romeinse verleden van Nijmegen herleeft in militaire parades, gladiatorengevechten en een Romeins huwelijk. Legionairs herbouwen een stukje Romeinse wal.
 • 28 Archeologen leggen in de In de Betouwstraat een deel van de stadswal van 1530 bloot. Twee weken eerder vonden ze al de fundering van de veertiende-eeuwse ‘Rode Toren’. Het toeval wil dat op 29 augustus in het Museum Het Valkhof de tentoonstelling ‘Lauwerier en Korfmacher. Een laatste blik op de vestingstad Nijmegen’ wordt geopend. De tentoonstelling bevat foto’s en schilderijen van de Nijmeegse omwalling in de negentiende eeuw.
 • 29 Chantal Teunissen wordt lijsttrekker van het cda in Nijmegen. Ze volgt Rob Bloem op, die ernstig ziek is. Bea van Zijll de Jong-Lodenstein, jarenlang het boegbeeld van de Stadspartij, manifesteert zich bij die gelegenheid openlijk als CDA-lid.

September

 • 1 De Radboud Universiteit opent het academisch jaar en huldigt een van haar studenten, de Olympische hockeyster Maartje Goderie. Schrijfster Nelleke Noordervliet is gastspreekster en houdt een rede over ethiek.
 • 2 De gemeente wil de onlangs blootgelegde muurresten van de Rode Toren, een middeleeuws vestingwerk aan de Waalkade, redden door de nieuwe waterkering eromheen te leggen. De resten zullen niet zichtbaar blijven. Wel komt er een informatiebord voor het publiek.
 • 3 Hockeysters Maartje Goderie en Eefke Mulder, winnaressen van een gouden medaille tijdens de Olympische Spelen, ontvangen in het stadhuis de zilveren erepenning van de stad. Roeister Annemarieke van Rumpt, die een zilveren medaille behaalde, krijgt de zilveren Waalbrugspeld.
 • 4 Nijmegen verliest bedrijvigheid: in 2007 vertrokken 328 bedrijven uit de stad en vestigden zich 267 bedrijven. Bedrijven vinden de matige bereikbaarheid van de stad een groot probleem. Toch groeide het aantal banen met 1.260.
 • 6-7 Nijmegen staat in het teken van het Latin zomercarnaval ‘Nijmegen Tropical’. Ondanks het regenachtige weer op zondag trekken meer dan twintig sambabands, capoeira- en dansgroepen veel publiek. Het feest wordt op zondagavond op Plein ’44 afgesloten met een donderend getrommel door alle groepen.
 • 8 In het Lindenbergtheater vindt in aanwezigheid van acteur en musicalster Willem Nijholt de officiële opening plaats van de Willem Nijholt Academie voor Musical en Muziektheater. Deze vierjarige opleiding wordt gegeven aan het ROC . Nijholt gaat er zelf les geven.
 • 12 De Bevrijdingsroute (Liberation Route) wordt geopend. Deelnemers kunnen bij 23 ‘luisterkeien’ in een multimediale presentatie de bevrijding volgen vanaf Gennep tot Heelsum bij Arnhem. Initiatiefnemers zijn onder meer het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek en het Airbornemuseum in Oosterbeek. -Een wereldwijde reorganisatie van chipfabrikant NXP gaat in Nijmegen 1.050 werknemers hun baan kosten, een kwart van het personeel.
 • 13 De voormalige Sint-Jorismavo aan de Prins Hendrikstraat begint een nieuw leven als cultuurcentrum PH7 (Prins Hendrikstraat 7). Hoofdgebruiker is Grote Broer kunsteducatie, die kinderen lesgeeft in circus, theater en musical. -Open Monumentendag. In het middeleeuwse keldercomplex onder de panden op de hoek van de Lange Hezelstraat en de Papengas vinden weer rondleidingen plaats.
 • 14 Jaap Robben (1984) volgt Victor Vroomkoning op als stadsdichter van Nijmegen.
 • 16 De komende vier jaar heeft het rijk jaarlijks acht ton over voor culturele instellingen in Nijmegen. Theatergroep Kwatta, literair productiehuis De Wintertuin, de Music Meeting en de Joris Ivensstichting zijn de gelukkigen. Laatstgenoemde stichting hoeft met haar filmarchief niet naar Amsterdam te verhuizen.
 • 17 Exact 330 jaar geleden is de Vrede van Nijmegen getekend. Om dit te vieren, overhandigt een Nijmeegse stadsheraut de ambassadeurs van Frankrijk en Spanje een replica van het schilderij Ondertekening vredesverdrag tussen Spanje en Frankrijk te Nijmegen . Ruim zevenhonderd wedstrijdlopers nemen deel aan de derde editie van de Bruggenloop. De route is 6,8 kilometer lang en gaat vanaf de Waalkade via de fietsbrug naar Lent en terug over de verkeersbrug. Alle lopers worden gefotografeerd. Voor het eerst doen ook daklozen mee.
 • 18 NEC speelt tegen Dinamo Boekarest voor de Europacup. Nadat NEC met 1-0 gewonnen heeft, is het feest in en rond het Goffertstadion.
 • 19 Nederlandse militairen steken in rubberbootjes de Waal over ter herdenking van de Waaloversteek door soldaten van de Amerikaanse 82nd Airborne Division in september 1944. Na de oversteek leggen de Amerikaanse ambassadeur James B. Culbertson en burgemeester Thom de Graaf kransen bij het Waalcrossing-monument op de dijk.
 • 21 In Nijmegen doen 26 straten mee aan de Autovrije Zondag.
 • 22 In 2010 kan, als alle procedures zijn afgerond, de herbouw van de donjon op het Valkhof beginnen. De gemeente wil in zee gaan met een combinatie van Nijmeegse bedrijven.
 • 23 Boekhandel Selexyz en Dols Vastgoed willen in de Mariënburgkapel een boekhandel met horeca opzetten. De gemeente, eigenaar van de kapel, is niet helemaal tevreden over de plannen.
 • 25 De verbouwing van Plein ’44 wordt uitgesteld. Projectontwikkelaar Ton Hendriks stelt de kredietcrisis verantwoordelijk.
 • 29 Namens de lopers die zich hebben ingeschreven voor de komende Zevenheuvelenloop overhandigt de organisatie een cheque van 25.000 euro aan het kinderziekenhuis UMC St Radboud. In november vindt de loop voor de 25-ste keer plaats.

Oktober

 • 1 Burgemeester Thom de Graaf opent in de hal van het stadhuis de tentoonstelling Toen, Nu en Toekomst over de Nijmeegse brandweer. De makers willen laten zien hoe de brandweer niet alleen branden blust en hulp verleent bij ongevallen, maar ook steeds meer aandacht besteedt aan preventie.
 • 2 Een uitgeprocedeerde Iraniër klimt op de overspanning van de Waalbrug en dreigt er vanaf te springen. Hij eist een gesprek met staatssecretaris van Justitie Albayrak. De Waalbrug wordt afgesloten, waardoor het verkeer in en rond Nijmegen volledig vastloopt. Na enkele uren geeft de wanhopige man zijn actie op en gaat hij vrijwillig met politiemensen mee naar beneden. -NEC zorgt voor een verrassing door ten koste van Dinamo Boekarest de tweede ronde van de strijd om de UEFA-cup te bereiken.
 • 4-5 Het depot van het gemeentelijke Bureau Archeologie en Monumenten aan de Nieuwe Dukenburgseweg is voor het publiek geopend. Er zijn tal van bodemvondsten te zien, waaronder botten, sieraden, munten, aardewerk en muurschilderingen.
 • 5 Een slechte dag voor de najaarskermis. Vanwege regen en wind blijven de mensen weg. Het reuzenrad is soms leeg.
 • 7 Tijdens de Nacht van de Macht wordt in LUX wethouder Paul Depla uitgeroepen als de machtigste Nijmegenaar van het decennium. Hij voert een lijst van vijftig machtige Nijmegenaren aan die is opgesteld door de Radboud Universiteit en De Gelderlander.
 • 8 Het TPG-gebouw aan het Stationsplein valt onder de slopershamer. Jarenlang kochten mensen hier hun postzegels. De laatste bewoners waren krakers. Op deze locatie komt nieuwbouw voor poppodium Doorneroosje en studentenhuisvesting.
 • 11 Tijdens de Nationale Archievendag staat het Regionaal Archief in het teken van ‘Nijmegen onder vuur’ tussen 1400 en 1800. Er zijn tentoonstellingen van wapens en belegeringen. Vijf vertellers, onder wie wethouder Peter Lucassen, verhalen over Nijmegen in oorlogstijd. Het publiek mag een kijkje nemen in het depot en de restauratieruimte.
 • 21 De gemeente besluit museum de Stratemakerstoren aan de Waalkade te overspannen met een zeil om verder verval van het zestiende-eeuwse rijksmonument tegen te gaan. Bestuur en directie van het museum vinden dit volstrekt onvoldoende en pleiten voor een veel duurdere, volledig glazen overkapping.
 • 23 Op verzoek van de wethouders Hannie Kunst en Lenie Scholten heeft vrouwendocumentatiecentrum De Feeks een lijst opgesteld van honderd vrouwen die in aanmerking komen voor een straatnaam. Beide wethouders willen dat er meer straten worden vernoemd naar vrouwen. -De Stichting In Paradisum heeft alle graven op de begraafplaats aan de Daalseweg geïnventariseerd. Vanaf vandaag kan iedereen via de website van het Regionaal Archief (www.nijmegen.nl/ archief) de verzamelde informatie raadplegen. Aan de Daalseweg bevinden zich graven van bekende Nijmeegse families, zoals Ivens, Dobbelmann, Jurgens en Terwindt.
 • 26 Tijdens de vierde Nacht van de Nacht vragen de Stichting Natuur en Milieu en de provinciale milieufederaties aandacht voor de toenemende lichtvervuiling. In Nijmegen doven de gemeente en bedrijven als Electrabel, NXP en ChampionChip op verscheidene plaatsen de lichten.
 • 27 Aan de Kanaalstraat en de Waterstraat ontdekken archeologen fundamenten van een Romeinse stadsmuur en wachttoren van rond 170 na Christus. De vondst bevestigt het vermoeden dat de Romeinse stadsmuur was voorzien van torens. Ook zijn resten aangetroffen van een stadsgracht en een groot stenen huis met vloerverwarming.
 • 29 Nijmegen loopt de door de Fietsersbond uitgeloofde titel Fietsstad 2008 mis. De jury kiest dit jaar voor het Utrechtse Houten. Nijmegen wordt tweede.

November

 • 6 Grote onrust bij NXP Semiconductors: bij nevenbedrijf ST NXP Wireless verdwijnen 85 van de 280 banen. De directie zegt een ruimhartig sociaal plan toe, maar vakbond CNV is boos, omdat er eerder juist rooskleurige uitspraken werden gedaan over de toekomst.
 • 7 Hans Hartelo (60) wordt in De Vereeniging in Nijmegen gepresenteerd als Prins Hans III van Knotsenburg. Het thema van de proclamatie is dit jaar ‘Ay Ay Caramba, in Knotsenburg swingt de samba’. – Op de Ganzenheuvel wordt het eerste pendeltreintje op zonne-energie officieel in gebruik genomen. Het brengt bezoekers vanaf het parkeerterrein Oude Stad, tegenover De Gelderlander, naar de Hezelstraten.
 • 11 Informatica-student Roel Verdult van de Radboud Universiteit in Nijmegen is uitgeroepen tot landelijk Student van het Jaar 2008. Hij ontdekte begin dit jaar dat de nieuwe ov-chipkaart gekraakt kon worden.
 • 12 Karl-Heinz Dellwo, voormalig lid van de Rote Armee Fraktion, is te gast in LUX om mee te discussiëren over de film Der Baader-Meinhof Komplex. Zijn komst leidt tot betogingen van onder andere de extreemrechtse groep Voorpost.
 • 16 De Zevenheuvelenloop viert zijn 25-ste editie en is van een plaatselijke studentenloop uitgegroeid tot een internationaal evenement. Zes lopers, allen uit Nijmegen en omgeving, hebben alle keren meegedaan. Uit een onderzoek onder 250 lopers en loopsters door inspanningsfysiologe Maria Hopman blijkt dat bij 15 procent van de lopers tijdens de wedstrijd de lichaamstemperatuur tot boven de 40 graden oploopt, zonder dat dit problemen oplevert.
 • 18 De internationale Nijmeegse Fietsvierdaagse, die werd gehouden sinds 1974, houdt op te bestaan. De formule trekt onvoldoende fietsers. – Tijdens een internationaal Jorens Ivensfestival wordt een dvd-box gepresenteerd met daarop vijftien uur film. – Het J. Paul Getty Museum in Los Angeles opent een tentoonstelling over de Nijmeegse gebroeders Van Limburg. In 2009 volgt het Metropolitan Museum of Modern Art. De Stichting Gebroeders van Limburg zint op activiteiten rond deze beide tentoonstellingen.
 • 19 Café Jos aan de Daalseweg van eigenaar Martien Evers is uitgeroepen tot ‘het beste café van Nederland’ vanwege de kwaliteit, sfeer en de vakkennis van het personeel. Muziek is er niet te horen, wel de stemmen van buurtbewoners, ouders met kinderen, wethouders, bouwvakkers en bierliefhebbers.
 • 22 De open dag van tbs-instelling Pompekliniek trekt ruim honderd mensen, onder wie opvallend veel jonge vrouwen. – Harry Mulisch en wetenschapper Robbert Dijkgraaf openen literair festival De Wintertuin met een discussie over kennis, geloof, wetenschap en literatuur. Thema dit jaar is ‘Faust’.
 • 25 De Pauwenhof aan de Kastanjelaan is uitgeroepen tot de beste Bed & Breakfast van het land.
 • 27 GroenLinks-kamerlid Femke Halsema opent bij het stadhuis symbolisch de eerste halte (‘halte stadhuis’) van een tramlijn die de gemeente Nijmegen wil aanleggen. -NEC beleeft een topseizoen en speelt zowel nationaal als internationaal een rol. Voor de UEFA cup komt Tottenham Hotspur op bezoek (plus nog ruim achthonderd Engelse supporters). Alles blijft rustig en NEC verliest met 0-1.
 • 28 De bestuursvoorzitter van UMC St Radboud, Emile Lohman, is door directieleden uit de gezondheidszorg gekozen tot ‘meest visionaire topmanager’ in de zorg. Sinds 2006 is hij bezig om het door een negatief imago gekwelde Radboudziekenhuis te reorganiseren.
 • 30 De Koninklijke Zangvereniging Nijmeegs Mannenkoor bestaat 150 jaar en viert dit met een jubileumconcert in De Vereeniging met onder andere de wereldpremière van het stuk Grand is the Seen van de Amerikaanse componist David Brunner.

December

 • 3 De laatste paters redemptoristen verlaten het klooster Nebo aan de Sionsweg. Woningcorporatie Talis gaat het gebouw aanpassen tot een luxe wooncomplex.
 • 6 Het Mariken Winterfestival opent weer een kunstijsbaan op het Valkhof. Door de feeërieke aankleding is die uitgeroepen tot de mooiste van het land
 • 10 Fer Boshouwers krijgt de Zilveren Waalbrugspeld voor zijn jarenlange inspanningen voor de Valkhofvereniging, die aandacht vraagt voor het historische Valkhof.
 • 13 Op initiatief van enkele HAN-studenten wordt de eerste Kerstmannenloop gehouden: vier rondjes van elke 900 meter in het Kronenburgerpark, gekleed in kerstpak. Zeventig Kerstmannen en -vrouwen doen mee. De opbrengst gaat naar de stichting Spieren voor Spieren, die zich inspant voor kinderen met spierziekten.
 • 14 De Brederostraat bestaat even niet meer: de bewoners zijn verdwenen. Woningcorporatie Portaal sloopt in totaal 350 huizen in het Willemskwartier om ze te vervangen door moderne eengezinswoningen.
 • 15 Burgemeester De Graaf maakt een rondje langs alle coffeeshops als voorbereiding op nieuw beleid. Hij wil coffeeshops Ketama en Labda Labda in Bottendaal en De Wedren in Altrade sluiten, omdat ze in een woonwijk liggen. Hij keert zich ook tegen de komst van een shop in Dukenburg. Met Dakota, aan de Lange Hezelstraat vlakbij het Stedelijk Gymnasium, heeft hij minder problemen.
 • 18NEC bekert verder tegen de Italiaanse club Udinese. De stad stroomt vol met Italiaanse supporters, maar dat verhindert niet dat NEC met 2-0 wint.
 • 23 De bekende fietsenmaker van de stationsstalling, Jo Jacobs, gaat met pensioen. Hij schat zo’n 44.000 banden te hebben geplakt en ontelbare naven en trappers te hebben vervangen. ‘Het verveelde nooit’, zegt hij erover.
 • 25-26 Het thema van de kerstpreken dit jaar is de kredietcrisis en het innerlijk leven. Met de landelijke actie ‘Welkom thuis’ worden mensen erop aangesproken dat ze vaker welkom zijn in de kerk dan alleen met de kerst.
 • 27 Het is ouderwets winter. Er kan overal op de plassen worden geschaatst. Valpartijen leiden tot topdrukte bij de spoedeisende hulp van de ziekenhuizen. Diehard dakloze Rinus blijft buiten slapen, ook al is het aantal opvangplaatsen vanwege de kou uitgebreid.
 • 28 Tijdens een zoveelste inspectie door de Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat in acht Nijmeegse cafés het rookverbod niet wordt nageleefd.


Jaaroverzicht

NUMAGA JAARKRONIEKEN
1990 1991 1992 1993 1994
1995 1996 1997 1998 1999
2000 2001 2002 2003 2004
2005 2006 2007 2008 2009
2010 2011