Kroniek 2009

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

'Kroniek van Nijmegen over 2009', in: Jaarboek Numaga LVII (2010), p. 219-238. (n.b. samengesteld door de redactie. Eindredactie:J.van Vugt)


Januari

 • 1 Op 1 januari 2009 telt Nijmegen 161.884 inwoners. - In de wijk Leuvensbroek worden, na een onrustige Nieuwjaarsnacht, waarin allerlei relletjes uitbraken, tien mensen door de politie opgepakt wegens openlijke geweldpleging en het gooien van molotovcocktails naar brandweer en politie.
 • 5 In zijn nieuwjaarstoespraak pleit de Nijmeegse burgemeester Thom de Graaf voor meer samenwerking tussen Arnhem en Nijmegen op cultureel en sociaal-economisch gebied.
 • 6 Vanwege de aanhoudende vorst komt de DAR extra in actie te met het strooien van zout en, voor het eerst sinds jaren, ook zand.
 • 15 Door de vorst springt een waterleiding onder een perron van het Centraal Station, waardoor een groot en diep gat ontstaat: het zand onder het perron spoelt weg en stoeptegels verzakken.
 • 16 Het Radboudziekenhuis maakt bekend dat in de regio Nijmegen tijdens de vorstperiode (25 december-14 januari) ruim tweemaal zoveel mensen een botbreuk of ander letsel opliepen als gevolg van een val dan in dezelfde (minder koude) periode een jaar eerder. Tijdens het weekeinde van 10-11 januari, toen er veel werd geschaatst, was het aantal zelfs viermaal zo hoog. - De politie vindt 368 wietplanten in Lankforst. Twee mannen worden op heterdaad betrapt bij het verzorgen van de planten. Bewoners hadden bij de huismeester geklaagd over de stank.
 • 17 Ongeveer driehonderd mensen demonstreren in de Nijmeegse binnenstad tegen de Gazaoorlog.

Februari

 • 1 De Nijmeegse hoogleraar in de ethiek, Jean-Pierre Wils, stapt formeel uit de Rooms-katholieke Kerk, omdat hij zich niet kan vinden in het ‘antimoderne, antiplurale en totalitaire karakter’ van de kerk. Concrete aanleiding is de opheffing van de excommunicatie van ‘bisschop’ Richard Williamson, een Holocaust-ontkenner.
 • 3 De Oudkatholieke Kerk maakt bekend zo snel mogelijk een parochie in Nijmegen te stichten. - Wethouder Hannie Kunst kondigt nieuw beleid aan om meer toeristen naar Nijmegen en omgeving te trekken. Er komt meer aandacht voor de rijke historie van Nijmegen, die meer zichtbaar moet worden gemaakt in het straatbeeld.
 • 6 Uit onderzoek van de politie blijkt dat jaarlijks bijna één miljoen automobilisten harder dan zevenenvijftig kilometer per uur rijden op de Energieweg, van wie er ruim veertigduizend zelfs sneller rijden dan zevenentachtig kilometer.
 • 7 Uit een door het ministerie van VROM samengestelde lijst blijkt dat Hatert de ernstigste probleemwijk van Gelderland is, gelet op de werkeloosheid, jongerenoverlast en criminaliteit.
 • 11 Wethouder Paul Depla (PvdA) kondigt aan na tien jaar het lokale partijleiderschap te willen overdragen aan Hannie Kunst, die kandidaat is voor het nieuwe lijsttrekkerschap bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.
 • 13 Ten gevolge van een brand in de kelder worden zes bewoners van een appartementencomplex boven een restaurant aan de Waalkade in het ziekenhuis opgenomen met verschijnselen van rookvergiftiging.
 • 14 In de Molenstraat, de Augustijnenstraat, bij het station en aan het Mariënburg worden grote foto’s opgehangen van de situatie van vóór het bombardement van 22 februari 1944. De gemeente vestigt daarmee de aandacht op de expositie ‘Geraakt in het hart’ in de Mariënburgkapel. - Burgemeester Thom de Graaf opent in de Turkse partnerstad Gaziantep de Nijmegen Bulvari. De naar Nijmegen vernoemde straat bezegelt de samenwerking tussen de beide steden.
 • 17 De gemeente maakt bekend dat de schrijver A.F.Th. van der Heijden een historische roman over de Vrede van Nijmegen (1678) zal schrijven.
 • 18 De burgemeesters van Nijmegen en Maastricht, Thom de Graaf en Gerd Leers, disputeren over de vraag welke stad recht heeft op het predicaat ‘oudste stad van Nederland’.
 • 19 Op initiatief van de kunstenaars Rhea Strik en Eelko van Iersel komt er een Art Gallery in het spraakmakende Nijmeegse kantoorcomplex Fifty-TwoDegrees aan het Jonkerbosplein, en wel in de centrale hal en op de eerste en zeventiende verdieping.
 • 20 Het project ‘Wereldvrouwen’ van Debora Heijne en Helen Arenz uit Nijmegen wordt door de stichting One World uitgeroepen tot het beste initiatief van Nederland. Met het gewonnen geldbedrag zal extra apparatuur worden aangeschaft voor het naaiatelier en de kookstudio in de Smetiusstraat (tegenover het Kolpinghuis), bedoeld om vrouwen van buitenlandse afkomst, zonder een diploma, te stimuleren tot een eerste stap naar een beroepsopleiding of betaald werk.
 • 22 Onder grote belangstelling wordt het bombardement op de stad van 1944 herdacht. In de Sint-Stevenskerk wonen meer dan duizend belangstellenden een oecumenische bijeenkomst bij, om na afloop naar het monument De Schommel te trekken, waar zij drie minuten stilte in acht nemen. - Historicus Joost Rosendaal presenteert zijn onderzoek naar het zogeheten vergissingsbombardement. Hij betoogt dat de geallieerde vliegtuigen op 22 februari 1944 hun doelen in Duitsland niet konden bereiken en vervolgens bewust hun bommen op een alternatief doelwit wierpen, namelijk het spoorwegemplacement in Nijmegen. - Pas na afloop van de herdenking, en daarom wat later dan gebruikelijk, vindt de traditionele carnavalsoptocht plaats.
 • 25 Ten gevolge van een zonderlinge aanrijding nabij de Smetiusstraat raakt in de vroege ochtend het verkeer van het Keizer Karelplein richting Kronenburgersingel en Tunnelweg ruim vier uur lang gestremd. Een automobilist reed vanaf het Keizer Karelplein richting Kronenburgersingel. Een voetganger sprong plotseling op de motorkap van een auto en probeerde met een bierfles de voorruit in te slaan. Deze auto werd daarop van achteren aangereden door een andere auto, waarvan de bestuurder, familie van de voetganger, onder invloed van alcohol bleek te verkeren.

Maart

 • 3 Utrecht wint de Lantaarnprijs, de prijs voor de gemeente die het best presteert op het gebied van homo-emancipatie. Nijmegen wordt eervol tweede. Een gestolen overwinning van Utrecht, aldus wethouder Lenie Scholten, want de Domstad zou de prijs mede te danken hebben aan een door het Nijmeegse COC ontwikkeld lespakket.
 • 4 Leerlingen van de Hatertse basisscholen komen in actie tijdens de eerste voorronde van het Cruyff Courts straatvoetbaltoernooi, georganiseerd door Sportservice Nijmegen, NEC en de Johan Cruyff Foundation. Bij de jongens wint het team van De Klumpert; bij de meisjes het team van De Vossenburcht.
 • 5 Het stadsbestuur presenteert een lokaal crisisplan dat kansrijke vernieuwingsprojecten moet versnellen, zoals de ontwikkeling van Waalfront-West, de stadsbrug en de vernieuwing van Plein 1944. Het stadsbestuur wil ook investeren in de Novio Tech Campus bij NXP.
 • 7 In Villa Lila start het zevende Global Village Festival van het COC, jongerengroep Dito! en Villa Lila, dat tot en met 27 maart duurt. Op de eerste dag van dit multiculturele festival begint het project Respect2Love, dat homoseksualiteit bespreekbaar moet maken onder allochtone jongeren.
 • 8 Vrouwen vieren de Internationale Vrouwendag met een ‘spirituele wandeling’ naar de kern van het Labyrint op de Waalkade. Volgens ‘labyrintwerkster’ Selma Sevenhuijsen is een labyrint een oeroud symbool voor inwijdingsrituelen, waarbij vrouwen en mannen op zoek gaan naar hun vrouwelijke kant.
 • 9 De herbouw van distributiecentrum De Klok Logistics aan de Beurtvaartweg gaat van start. Het bedrijf brandde af in januari 2008. In het najaar moet de nieuwbouw klaar zijn.
 • 11 Tijdens een praktijkles sticht en blust de brandweer een ‘leerzaam brandje’ in enkele slooppanden in het Willemskwartier. De brandweer wil zo de leerlingen van basisschool Groot Nijeveld en hun ouders wijzen op het belang van brandmelders en een vluchtplan.
 • 13 Tijdens het Sportgala in het Goffertstadion maakt wethouder Paul Depla de winnaars van de Sportprijzen 2008 bekend. Sporter van het jaar is hockeyster Maartje Goderie, winnares van een gouden plak op de Olympische Spelen in Peking. Sportploeg van het jaar is de voetbalselectie van NEC, die nationaal en internationaal goed presteerde. Er zijn nog vier andere prijswinnaars.
 • 14 In De Vereeniging staat het Nijmeegs Boekenfeest in het teken van het dier: ‘Tjielp Tjielp – De literaire zoo’. De tweeduizend bezoekers mogen hun huisdier meenemen, maar slechts een enkeling geeft daar gehoor aan. Met vijfhonderd bezoekers meer dan vorig jaar is het feest een groot succes.
 • 14-15 De Ruim Baan Beurs in de Jan Massinkhal trekt vierduizend bezoekers. Niet alleen werklozen, maar ook werknemers die vrezen voor hun baan. NXP is een van de bedrijven waar grote klappen worden verwacht. Op de beurs zijn honderden banen te vergeven, vooral in de zorgsector.
 • 16 Bij een stofexplosie en de daaropvolgende brand in het coatingbedrijf Rhenania aan de Handelsweg vallen twee gewonden. De oorzaak van de explosie is vermoedelijk kortsluiting of oververhitting van een machine.
 • 17 Wethouder Peter Lucassen maakt bekend dat directeur Albert Krielen van de Keizer Karel Podia jarenlang veel meer salaris heeft ontvangen dan de Raad van Commissarissen de gemeente heeft voorgehouden: tussen de 160.000 en 208.000 in plaats van 110.000 euro per jaar. Een grote meerderheid van de gemeenteraad verwijt Lucassen onvoldoende toezicht te hebben gehouden.
 • 20 Ongeveer vijfhonderd middelbare scholieren komen naar theater LUX om hun zelfgemaakte soaps te bekijken. De leerlingen, deels in gala, worden onthaald met champagne. Het evenement is een initiatief van Grote Broek Kunsteducatie.
 • 21 Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en het Radboudziekenhuis houden open dag om vooral middelbare scholieren te interesseren voor een baan in de zorg. Beide ziekenhuizen hebben tientallen vacatures openstaan. Onder andere door de vergrijzing is er een groot tekort aan verpleegkundigen.
 • 23 In de stromende regen bezoekt minister Van der Laan de ‘prachtwijk’ Hatert. Hoogtepunt is een ontmoeting van de minister met Marokkaanse moeders en dochters in het Meideninloophuis in openwijkschool De Klumpert. De komende jaren wordt zeventien miljoen euro in Hatert gestoken.
 • 24 De Mosquito aan de muur van Wijkcentrum Dukenburg in Meijhorst, een apparaat dat met een irritant geluid hangjongeren moet verjagen, wordt per direct uitgezet. Het is namelijk niet duidelijk of het gebruik van het apparaat juridisch gezien wel is toegestaan. Bovendien valt het de laatste tijd mee met de overlast. – Zo’n beetje alle landelijke media en zelfs enkele filmproducenten uit Hollywood hebben zich de afgelopen dagen gemeld bij de Nijmeegse studenten Thibaut Niels en Tom Smit, die onlangs hun filmpje What’s in the box? op Youtube hebben gezet. Het mysterieuze filmpje, dat zich afspeelt in Nijmegen en een open einde heeft, is in korte tijd 700.000 keer bekeken. De studenten willen een vervolg maken.
 • 25 Na een ingrijpende verbouwing wordt het voormalige krakersbolwerk de Grote Broek aan de Van Broeckhuysenstraat opgeleverd. Het opschrift op de gevel geeft de oorspronkelijke functie van het pand weer: ‘Prov. Geldersche en Nijmeegsche Courant’. In de toekomst biedt het onderdak aan alternatieve groepen, die huur gaan betalen aan Standvast Wonen.
 • 26 Pieter-Matthijs Gijsbers neemt na acht jaar afscheid als directeur van Museumpark Orientalis. Zijn directeurschap werd grotendeels gekenmerkt door de strijd met de bisschop van Den Bosch, die fel gekant was tegen de verbreding van het voormalig Bijbels Openluchtmuseum naar andere religies. Gijsbers vertrekt naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.
 • 28 Wethouder Lenie Scholten stelt de skatehal Waalhalla aan de Waalbandijk officieel in gebruik. De skatehal, gevestigd in een oude fabriekshal van Honig, is de grootste van Gelderland. – De Van Welderenstraat en de Van Broeckhuysenstraat zijn de afgelopen weken opgeknapt en dat wordt gevierd. Voor jong en oud zijn er onder meer demonstraties van oude ambachten, lekkere hapjes, een springkussen en een tijdelijke kinderboerderij. In de Grote Broek kunnen kinderen terecht voor een cursus circusartiest.
 • 30 Personeel van het Goffertbad maakt ‘de bak’ zomerklaar. Na de schoonmaak wordt het zwembad gevuld en vanaf half april langzaam tot eenentwintig graden verwarmd. Het badseizoen duurt van 1 mei tot en met 14 september. De kleine ligweide, waar veel ouders met kleine kinderen komen, wordt rookvrij. – De gemeente en eigenaar NS Poort plegen overleg over de toekomst van het leegstaande seinhuis in de spoorkuil. In 2006 mocht ProRail het niet slopen, omdat het cultuurhistorische waarde bezit, waarna het karakteristieke gebouw aan NS Poort werd verkocht. Omwonenden willen er een jeugdhonk, theehuis of café van maken.

April

 • 2 Vijfhonderd bewoners van de Indische buurt ondertekenen een petitie tegen de sloop van Verpleeghuis Piushove aan de Van Slichtenhorststraat. Woningcorporatie Talis wil hier flats bouwen. De gemeentelijke commissie Beeldkwaliteit vindt het voormalige klooster te kolossaal en niet passend in de omgeving, terwijl de Bond Heemschut juist pleit voor behoud van het gebouw. Ook veel raadsleden willen het complex beschermen.
 • 4 Met de Goede Week in het verschiet voert het Nijmeegs Strijkersgilde in de Canisiuskerk de ingedikte Matthäus-Passion van Joris Peters uit: zonder zang, blazers en continuo, maar wel met strijkers en een vertelster. De uitvoering trekt veel publiek.
 • 4-5 Tijdens het Museumweekeinde maken tientallen bezoekers gebruik van de mogelijkheid om in Museum Het Valkhof de restauratoren aan het werk te zien. Ronny Meijers legt uit hoe hij archeologische vondsten aan elkaar puzzelt en Susanne Kensche laat zien hoe zij het schilderij ‘Portret van een achtjarige jongen’ uit 1665 restaureert.
 • 6 Het Regionaal Archief Nijmegen start een project dat moet leiden tot een website over de geschiedenis van migranten in Nijmegen. In eerste instantie wordt er, in samenwerking met de Turkse gemeenschap, informatie verzameld over de eerste generatie Turkse arbeidsmigranten (circa 19601975). Later zullen ook andere migrantengroepen aan bod komen.
 • 7 Het Bosje van Vroom in Brakkenstein mag blijven. De gemeente wilde het bebouwen, maar enkele financiële meevallers hebben het van de ondergang gered. Brakkenstein juicht, maar de Stichting Zevenheuvelenloop is teleurgesteld, want de plannen voor een topsportcentrum voor de loopsport in Brakkenstein zijn hiermee ook van de baan. De financiering was namelijk gekoppeld aan de bebouwing van het bosje.
 • 10 Twee middelgrote bedrijven verlaten Nijmegen: elektronicabedrijf Packard Bell en autoleasebedrijf Athlon. De stad verliest in één klap 170 banen.
 • 16 Het augustijnenklooster aan de Graafseweg wordt deels gesloopt. Er komen woningen oor volwassenen met een verstandelijke beperking. De Boskapel blijft in gebruik.
 • 17 Burgemeester Thom de Graaf onthult de gerestaureerde muurschilderingen van Henri Leeuw in het kantoor van Hekkelman Advocaten aan de Prins Bernhardstraat. Henri was een broer van architect Oscar Leeuw, die het pand in 19081909 ontwierp.
 • 19 Op de Waal bij Weurt botst een cruiseschip met 155 passagiers op een tanker met 2,4 miljoen liter kerosine aan boord en komt vervolgens in aanvaring met een grindduwboot. Niemand raakt gewond en er is geen ontploffingsgevaar, maar wel lopen de schepen forse schade op. – De belangstelling voor de stadswandeling ‘bombardement 22 februari 1944’ door de Nijmeegse binnenstad overtreft alle verwachtingen. Volgens de organisator, Stadswandeling Nijmegen, namen de afgelopen weken al meer dan vijfhonderd mensen deel aan de wandeling.
 • 21 Albert Krielen stapt op als directeur van de Keizer Karel Podia. Aanleiding is de grote twijfel die is gerezen over zijn beweringen over zijn arbeidsverleden. Krielen lag al onder vuur vanwege de hoge vergoeding die hij bleek te ontvangen en de tegenstrijdige verklaringen die hij daarover had afgelegd.
 • 22 Burgemeester Thom de Graaf onthult aan het Lentse landhoofd van de spoorbrug twee plaquettes, ontworpen door Kees Hakvoort. De plaquettes, geplaatst op initiatief van de Stichting Lent 800, verhalen in woord en beeld de geschiedenis van de brug.
 • 24 De affaire-Krielen dwingt wethouder Peter Lucassen tot opstappen. De gemeenteraad besluit unaniem om een enquête in te stellen naar deze zaak. – Circus Herman Renz is weer neergestreken op de Goffertweide. Dierenactivisten plakken de tekst ‘Afgelast wegens dierenleed’ over affiches van het circus.
 • 25 De Dag van de Familiegeschiedenis in het Regionaal Archief Nijmegen is de gelegenheid bij uitstek om (nader) kennis te maken met stamboomonderzoek.
 • 26 De Marokkaanse jongerenorganisatie A Salaam organiseert in sporthal Ark van Oost de eerste Dames Futsal Cup, een zaalvoetbaltoernooi voor vrouwen. Autochtoon of allochtoon, iedereen mag meedoen aan het toernooi, dat mede tot doel heeft om wederzijds respect te bevorderen en negatieve beeldvorming tegen te gaan.
 • 28 Tijdens de expositie over de kunstenaar Jan Toorop biedt Museum Het Valkhof particulieren de mogelijkheid om hun ‘Toorops’ te laten onderzoeken. Tot nu toe heeft het museum tussen de aangeboden afbeeldingen al zeven originele tekeningen van Toorop ontdekt.
 • 30 Ondanks de aanslag op de koninklijke familie in Apeldoorn, waarbij vijf doden en dertien gewonden vallen, viert Nijmegen Koninginnedag alsof er niets is gebeurd. De commerciële belangen zijn te groot. Alleen het Oranjeconcert in de Sint-Stevenskerk gaat niet door.

Mei

 • 4 De herdenking van de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog trekt ook vierenzestig jaar na de bevrijding nog steeds veel mensen naar het oorlogsmonument ‘de Vaandeldrager’ op het Traianusplein.
 • 5 Burgemeester Thom de Graaf en eurocommissaris van Cultuur Ján Figel geven in Straatsburg het officiële startschot voor de herdenking van de Vrede van Nijmegen. Op uitnodiging van CDA-europarlementariër Maria Martens onthullen de twee bestuurders een in 1679 geschilderd portret van de Franse en Spaanse diplomaten die op 17 september 1678 een vredesverdrag sloten in de Waalstad.
 • 6 Bijna een halve eeuw na de sluiting van de laatste stedelijke lommerd is Nijmegenaar Ron Hermsen in het centrum het 1e Nijmeegs Pandjes Huis begonnen. Wie bij hem een artikel verkoopt, behoudt het recht om dit binnen een maand terug te kopen, voor het oorspronkelijke bedrag plus vijftien procent. Naar zijn zeggen is het toeval dat hij zijn nering start in een periode van economische crisis.
 • 8 Albert Heijn aan de Sint-Jacobslaan in Nijmegen moet op zondag weer dicht. Daarmee hebben de omwonenden hun gevecht om het behoud van een rustige zondag gewonnen.
 • 12 Ook dit voorjaar trekt de Plantsoenendienst weer naar het Hunnerpark om het Nijmeegse stadswapen aan de voet van de Waalbrug in te poten. Daarvoor worden 28.000 plantjes aangevoerd.
 • 16-17 Ongeveer vijftig krakers hebben het voormalige pand van herenkledingzaak Hilckmann aan Plein 1944 en de nabijgelegen fietsenstalling in de Scheidemakershof tot hun domein gemaakt. Aan het plein willen ze een weggeefwinkel en sociaal-cultureel centrum maken.
 • 17 Het Nijmeegs Mannenkoor ontvangt na afloop van een concert ter gelegenheid van zijn 150jarig jubileum de zilveren erepenning van Nijmegen. – Aan de start van de jaarlijkse Marikenloop over vijf en tien kilometer verschijnen 7.689 vrouwen. Een deelneemster uit Amersfoort wordt onwel en overlijdt in het ziekenhuis.
 • 20 In de Stadsregio Arnhem Nijmegen stagneren veel woningbouwprojecten door de verslechterende economie. Er wordt gesproken van een ‘kopersstaking’.
 • 22 Verenigingen en instellingen in de regio die actief zijn op het terrein van de cultuurhistorie, waaronder Numaga, vragen de gemeente om meer middelen vrij maken om de bijzondere geschiedenis van de stad zichtbaar te maken. Door de financiële crisis dreigt een aantal particuliere initiatieven vast te lopen, zoals de herbouw van de donjon, de reconstructie van de Stratemakerstoren en de renovatie van Vasim.
 • 27 Burgemeester en wethouders besluiten om de plaatsnamen Oosterhout en Ressen in de gemeente Nijmegen per 1 januari 2010 te laten verdwijnen. Vanaf dat moment worden het wijken van Nijmegen. Tegelijk worden voor zestien straten die nu dubbel voorkomen in de gemeente Nijmegen andere namen ingevoerd. – Twintig jaar na de eerste discussie over nieuwbouw voor poppodium Doornroosje heeft de gemeenteraad besloten om bijna achttien miljoen euro in te zetten voor nieuwbouw op de oude locatie van het stationspostkantoor.
 • 28 Een grote uitslaande brand legt een handel in auto-onderdelen in het Waterkwartier in de as. Lege jerrycans doen opzet vermoeden. Bewoners van vijftig woningen moeten voor enkele uren hun huis verlaten.
 • 29 De locatie van de woning en het atelier van de Gebroeders van Limburg is gevonden aan de Burchtstraat. De kunstenaars leefden hier rond 1400. Later zouden zij voor het Franse hof gaan werken.
 • 31 Na een flinke opknapbeurt wordt het park Staddijk feestelijk heropend. De langgerekte vijvers volgen voor een deel de rivierbeddingen van Rijn en Maas die hier tijdens de laatste ijstijd liepen, meer dan 10.000 jaar geleden.

Juni

 • 2 Na bijna anderhalf jaar rondt Waterschap Rivierenland het project Waalkade af. De keermuur op het westelijke deel van de kade is een halve meter opgehoogd en ook intern verstevigd. Het oostelijke deel, ter hoogte van de horecabedrijven, is voorzien van een flexibele wand van 2,25 meter hoog. Hiermee is Nijmegen extra beveiligd tegen hoogwater. – Willemien Wannet, torenwachter van de Sint-Stevenskerk, ontvangt de zilveren Waalbrugspeld.
 • 3 Politie en gemeente gaan overlast door jongeren in de wijk Meijhorst aanpakken. Een groep jongeren zorgt er al weken voor problemen. Enkele auto’s werden in brand gestoken.
 • 4 D66 is in Nijmegen de grote winnaar van de Europese verkiezingen geworden. De partij verdrievoudigde haar aanhang, ook ten opzichte van de laatste gemeenteraadsverkiezingen van 2006.
 • 5 De Stadsregio Arnhem Nijmegen opent in Nijmegen een fietsroutenetwerk. Langs 1.000 kilometer bestaande wegen en paden zijn in totaal 300 knooppunten gecreëerd, waarmee je een route kunt uitstippelen.
 • 10 Bewoners van de wijk Aldenhof verzetten zich tegen de komst van een Johan Cruyff Court in de wijk. Ze vrezen grote overlast van hangjongeren door de aanleg van het omheinde voetbalveld.
 • 15 De politie arresteert drie jeugdige Nijmegenaren op verdenking van een overval op een pizzeria aan de Groenestraat. De stad wordt dit jaar geplaagd door een hele reeks gewapende overvallen, vooral op horecagelegenheden. Halverwege het jaar staat de teller al op zeventien, bijna net zoveel als in heel 2008.
 • 17 De gemeente boekt succes met de individuele aanpak van veelplegers, voornamelijk drugsverslaafden. Het aantal ‘draaideurcriminelen’ dat opnieuw in de fout gaat, is gedaald naar achtenvijftig procent, tegenover een landelijk gemiddelde van meer dan negentig procent. De Waalstad telt naar schatting 475 volwassen veelplegers. – De Mariënburgkapel wordt ingericht als Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. De canon van Nijmegen die hoogleraar Dolly Verhoeven dit najaar presenteert, dient als leidraad. Het gaat vooralsnog om een proef van twee jaar.
 • 20 Enkele tienduizenden hardrock- en metalfans vermaken zich met de muziek van Metallica, de hoofdact van het Sonisphere Festival op de Goffertwei.
 • 22 In de regio is voor het eerst de gevreesde Mexicaanse griep vastgesteld. Het betreft een inwoner van Overasselt.
 • 24 Daniël Verschuren, leerling van het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen, slaagt cum laude voor tweeëntwintig vakken, verdeeld over alle vier de examenprofielen. Hij gaat in Oxford natuurkunde studeren.
 • 25 De gemeente heeft aangifte gedaan tegen voormalig schouwburgdirecteur Albert Krielen. Volgens onderzoek van PricewaterhouseCoopers heeft Krielen zich laten omkopen door het particuliere cateringbedrijf van de stadsschouwburg en concertzaal De Vereeniging. – Archeologen van de Universiteit Leiden en de Radboud Universiteit Nijmegen krijgen een subsidie van 680.000 euro voor onderzoek naar de Romeinse legerplaats op het Kops Plateau. Het gaat in het bijzonder om de betekenis van de gebouwen die daar tussen 1985 en 1995 zijn opgegraven. Het bekendste gebouw op het plateau is het praetorium, het hoofdkwartier en tegelijk de woning van de legioenscommandant.
 • 26 De wereldwijde financiële crisis laat zich nu ook in de regio Nijmegen sterk voelen. De verkoop van nieuwbouwwoningen zakt in en de werkloosheid onder jongeren stijgt snel. Er staan nu 1.600 werkzoekenden ingeschreven. Met vierenzestig bedrijven in de regio wordt gesproken over werktijdverkorting, deeltijd-ww of ontslagen. – De Nijmeegse recherche doet onderzoek naar de herkomst van een bedrag van ongeveer 275.000 euro. Een werknemer van een aannemersbedrijf vond dit in twee plastic tassen in de kruipruimte van een woning van woningcorporatie Portaal in de wijk Heseveld. ‘Ik vertrouwde het voor geen meter’, liet de vinder weten. – Hotel Courage aan de Waalkade opent zes kamers die geheel in Romeinse stijl zijn ingericht. Het Romeinse deel van het hotel heet Villa Virtus; de gasten verblijven in kamers die naar Romeinse keizers vernoemd zijn. Het hotel wil met de nieuwe stijl toeristen trekken door het Romeinse verleden van Nijmegen te benadrukken. – Onder grote belangstelling van medewerkers en oud-medewerkers rolt na 161 jaar voor het laatst een editie van De Gelderlander van de persen in Nijmegen. De productie wordt elders voortgezet.
 • 27 De veiling van de persoonlijke spullen van de vermoorde politicus Pim Fortuyn bij Veilinghuis Hessink brengt 492.000 euro op. Het topstuk is het schilderij van Pim met zijn hondjes, dat pas bij 41.000 euro wordt afgehamerd.

Juli

 • 1 De invoering van de ov-chipkaart in Stadsregio Arnhem Nijmegen verloopt problematisch: te weinig verkooppunten, technische mankementen en gebrek aan informatie. – Uit een gemeentelijke peiling onder circa duizend consumenten blijkt dat de Nijmeegse binnenstad op een stijgende waardering van bezoekers kan rekenen. Maar helaas scoren concurrenten Arnhem en Den Bosch stukken beter.
 • 3 Het Nationaal Fietsmuseum Velorama aan de Waalkade wil verhuizen naar de fabriek van Gazelle in Dieren. Het museum ziet te weinig mogelijkheden in Nijmegen. – MuZIEum, het Nijmeegse ervaringsmuseum voor zien en niet zien, verkeert in financiële moeilijkheden. Als er volgend jaar geen 500.000 euro extra beschikbaar komt, zal het museum moeten sluiten.
 • 4 Het gereconstrueerde landhoofd van de Nijmeegse spoorbrug wordt officieel opgeleverd. Het gebouw werd in 1878 ontworpen door Pierre Cuypers. Het landhoofd is gebouwd in de vorm van een middeleeuwse stadspoort met ronde torentjes. De restauratie kostte 1,2 miljoen euro.
 • 7 Viroloog Joep Galama van UMC St Radboud wijst op het gevaar van verspreiding van de Mexicaanse griep door de Vierdaagse. Burgemeester Thom de Graaf meent dat er geen reden is voor paniek. Later in de maand meldt de GGD dat het risico gering is.
 • 8 Stadspark De Goffert in Nijmegen bestaat zeventig jaar. Het park werd op 9 juli 1939 geopend door prins Bernhard. De verjaardag wordt gevierd met tal van activiteiten.
 • 9 BRENG wordt de naam voor het busbedrijf dat opereert in de regio Arnhem-Nijmegen. In BRENG werken Novio, Connexxion en Hermes samen. – De gemeenteraad en burgemeester en wethouders zijn geschrokken van de slechte financiële situatie van ijshal Triavium. Op voorhand voelen burgemeester en wethouders het meest voor een constructie waarbij de gemeente de exploitatie van Triavium zelf ter hand gaat nemen.
 • 11 Bij een explosie en een grote brand bij het Nijmeegse bedrijf CP Kelco BV aan de Winselingseweg komt een 52-jarige man uit Druten om het leven. – Het eerste Fortarock festival in Park Brakkenstein is een succes. Tijdens het metalfestival zijn er optredens van bands als Moonspell, Death Angel en Warbringer.
 • 12 Er komt definitief geen wolkenkrabber van 120 meter hoog achter de Hezelpoort in Nijmegen-West. Hij wordt te duur geacht. De gemeente bezint zich op een bescheidener alternatief.
 • 13 Aan de Sperwerstraat in Nijmegen is een groot Romeins grafveld ontdekt uit de tweede en derde eeuw na Christus. Het grafveld wordt momenteel onderzocht door archeologen van de gemeente.
 • 14 In de Burchtstraat is een paneel geplaatst op de plek waar fotograaf Wilhelm Ivens in 1890 een foto maakte van de Sint-Stevenskerk. De grootvader van cineast Joris Ivens maakte een serie fotografische stadsgezichten in opdracht van het gemeentebestuur. Van enkele daarvan zijn panelen gemaakt die geplaatst worden op de betreffende locaties in de stad.
 • 16 Uit onderzoek blijkt dat Nijmegen de goedkoopste terrasstad van Nederland is. Amsterdam is voor de zesde keer de duurste.
 • 18 De Nijmeegse gemeenteraad wil unaniem dat de Lentse Lus, het oude viaduct over de A325 in Lent, na afbraak alsnog vervangen wordt door een nieuwe ongelijkvloerse kruising voor fietsers en voetgangers.
 • 19 Op 7 september gaat een proef van start om automobilisten die de spits op de A325 vermijden te belonen met een bonus. De proef duurt tot half december. Binnen enkele weken melden duizenden zich aan.
 • 20-24 Donderdagavond is de drukste feestavond van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten. In de binnenstad vieren 237.000 mensen feest. Het totaal aantal bezoekers bedraagt 1,3 miljoen, evenveel als vorig jaar.
 • 21-24 De drieënnegentigste editie van de Vierdaagse. 37.106 wandelaars halen de Via Gladiola en daarmee het felbegeerde kruisje. Ook de vijf rolstoelers die aan de Vierdaagse meededen. Zij kregen dit jaar voor het eerst een Vierdaagsemedaille in plaats van een certificaat. Er zijn 3.539 uitvallers.
 • 27 Studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) hebben met hun energiezuinige ‘tuktuk’ de eerste prijs gewonnen van Enviu, een Rotterdamse organisatie die zich inzet voor duurzame projecten in de Derde Wereld.
 • 28 De gemeente Nijmegen heeft twee bureaus de opdracht gegeven om een stedenbouwkundig ontwerp te maken voor het nieuwe Topsport en Innovatiepark (TIP), de plaats waar NEC en andere partners onderdak moeten vinden. De adviescombinatie moet de mogelijkheden onderzoeken op twee locaties: het terrein naast de Dukenburgse brug en de huidige locatie op De Goffert.
 • 29 Volgens Kamer van Koophandel Centraal Gelderland betalen Gelderse ondernemers de hoogste belastingen in Nijmegen, Winterswijk en Wageningen. Nijmegen spant al jaren de kroon als duurste stad. – De regio Arnhem-Nijmegen is een van de zes proefgebieden voor het rekeningrijden, dat vanaf 2012 stapsgewijs moet worden ingevoerd. Later wordt het rekeningrijden door minister Eurlings afgeblazen. – Volgens het Regionaal Bureau voor Toerisme Knooppunt Arnhem Nijmegen doet Nijmegen het goed in de toeristensector. De stad en het Rijk van Nijmegen zien het aantal dagjesmensen en vakantiegangers toenemen. Vooral het aantal Vlaamse toeristen stijgt.
 • 31 Volledige bescherming tegen malaria is mogelijk, zo verklaren onderzoekers van het UMC St Radboud. Het academisch ziekenhuis wordt bedolven onder telefoontjes van journalisten, op zoek naar een afdoende middel tegen malaria.

Augustus

 • 1 De chauffeurs van Novio en Connexxion stoppen met de verkoop van strippenkaarten op de bus. Dat is weer een stapje naar de overgang op de ov-chipkaart. – De werkloosheid in de regio Nijmegen en Gelderland-Zuid is in juni gedaald. Maar de werkloosheid in Nijmegen is nog steeds hoger dan vorig jaar (11.432 tegenover 10.905) en hoger dan in de rest van het land (acht procent tegenover 6,4 procent).
 • 3 De ontwikkeling van het Waalfront-West (2.400 woningen, horeca, kantoren en culturele voorzieningen) is door het kabinet geselecteerd voor extra stimulans via de nieuwe Crisis- en herstelwet die op 1 januari in werking treedt. Wethouder Paul Depla is blij. – Er is gedurende een week geen treinverkeer tussen Arnhem, Elst, Zetten-Andelst en Nijmegen. Prorail neemt enkele grote onderhoudsklussen aan het spoor ter hand.
 • 9 Het aantal faillissementen in Centraal-Gelderland is afgelopen halfjaar met negentig procent toegenomen. Vooral in de horeca, detailhandel en industrie hebben veel ondernemingen het loodje gelegd. Maar het aantal starters neemt toe.
 • 16 Het introductieprogramma van de Radboud Universiteit gaat van start voor ruim drieduizend studenten. De voorlopige inschrijvingen liggen tien à vijftien procent hoger dan vorig jaar. Vooral de faculteit Managementwetenschappen laat een explosieve groei zien.
 • 19 Het aantal vooraanmeldingen aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen ligt met ca. 8.800 eerstejaars rond de 4,3 procent hoger dan vorig jaar. – Voorzichtig optimisme over de financiën van LUX. Het filmbezoek blijft op peil en de horeca draait beter dan ooit. Maar de kosten stijgen. – Het verhaal van Mariken van Nieumeghen heeft mogelijk een Syrische oorsprong in de zesde eeuw, volgens onderzoeker Dirk Coigneau. De taalwetenschapper heeft middeleeuwse teksten onderzocht en is het spoor van Mariken gaan terug volgen. – Studenten zijn bereid meer geld neer te leggen voor een kamer in Nijmegen in vergelijking met vorig jaar. Ze willen gemiddeld 416 euro uitgeven. Dat blijkt uit een onderzoek van website kamernet.nl.
 • 21 Terwijl de werkloosheidcijfers in Nederland nog steeds stijgen, is dat in Nijmegen al enige maanden niet meer het geval. In juni daalde de werkloosheid zelfs met enkele honderden personen naar 8.154. En de meest recente cijfers laten zien dat er in juli sprake was van een stabilisatie.
 • 22 De A325 wordt omgebouwd van snelweg tot stadssingel. Dit weekeinde worden er vijf rijstroken aangelegd, waarvan een voor de bus. De weg wordt tijdelijk afgesloten. Dat zal de komende maanden vaker het geval zijn.
 • 25 Talentvolle basisschoolleerlingen behouden voor de wetenschap, dat is de belangrijkste doelstelling het nieuwe regionale Wetenschapsknooppunt van de Radboud Universiteit, het gezamenlijk basisonderwijs en de lerarenopleidingen. Initiatiefnemer is Spinozawinnaar prof.dr. Carl Figdor.
 • 27 De Liberation Route, die wordt gevormd door drieëntwintig ‘luisterkeien’ op plaatsen in de regio die bepalend waren voor de bevrijding van dit gebied in 1944-1945, wordt uitgebreid met twintig nieuwe luisterkeien.
 • 29 Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis staat op de tweede plaats in de AD Ziekenhuis Top 100. De lijst wordt aangevoerd door het Atrium Medisch Centrum in Heerlen. – Homoseksuelen voelen zich minder veilig in de stad dan vijf jaar geleden, zo luidt de conclusie van een onderzoek van de Universiteit Utrecht. Van de tweehonderd ondervraagde homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transseksuelen hebben er 130 in de afgelopen vijf jaar te maken gehad met pesterijen, uitschelden of bedreigingen.
 • 29-30 Het Gebroeders van Limburgfestival trekt zo’n 50.000 bezoekers, aanmerkelijk meer dan vorig jaar. Grote trekkers waren een Blijde Incomste, een riddertoernooi en het mirakelspel Mariken van Nieumeghen.
 • 31 Drukkerij Thieme in Nijmegen heeft faillissement aangevraagd. De zeventig werknemers stonden maandagochtend voor een dichte deur.

September

 • 1 Minister Jacqueline Cramer van VROM geeft de gemeente toestemming om bedrijven en grondbezitters die niet willen wijken voor de aanleg van de nieuwe stadsbrug te onteigenen.
 • 5 Rijnwaalpad wordt de nieuwe benaming voor de snelfietsroute tussen Nijmegen en Arnhem. Een jury van de stadsregio Arnhem-Nijmegen koos deze naam uit 762 inzendingen. Bedenker is Sjaak Verriet uit Ooij.
 • 8 Het project Slim Prijzen slaat in Nijmegen direct aan: maar liefst 5.300 automobilisten geven zich op om tegen een premie de spitsuren te mijden. Zodoende blijft de Waalbrug al op de eerste dag van het experiment filevrij.
 • 9 De provincie Gelderland steunt de aanleg van de nieuwe stadsbrug met dertig miljoen euro. - De NS maakt bekend dat Nijmegen niet eerder dan in 2012 op het nachttreinennet naar de Randstad wordt aangesloten.
 • 10 Emile Lohman, voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMC St Radboud, opent het Han Fortmann Centrum voor Mindfulness. Mindfulness is een behandelmethode voor psychische problemen die de laatste tien jaar in de belangstelling is gekomen. - Als gevolg van een nieuwe strategie waarin het bedrijf zich vooral concentreert op de productie van geavanceerde halfgeleiders kondigt NXP Semiconductors de sluiting van twee fabrieken en het ontslag van 160 medewerkers aan. - De Nijmeegse CDA-politica Maria Martens krijgt uit handen van de voorzitter van de Eerste Kamer de versierselen van Ridder in de Orde van Oranje Nassau opgespeld. Martens was tien jaar lid van het Europees Parlement en werd in 2007 gekozen tot Europarlementariër van het Jaar. - Het optreden van de Britse band Coldplay voor 60.000 bezoekers in het Nijmeegse Goffertpark veroorzaakt een enorme verkeersopstopping in Nijmegen en omgeving.
 • 11 Het ministerie van Economische Zaken en de Provincie Gelderland stellen 3,5 miljoen euro ter beschikking voor de renovatie van het Nijmeegse havengebied.
 • 12 Met een bescheiden feestje herdenkt de Stichting Stevenskerk dat veertig jaar geleden, in 1969, de restauratie van de in de oorlog zwaar beschadigde kerk werd voltooid.
 • 14 De Nijmeegse kerkhistoricus Peter Nissen geeft tijdens de Open Monumentendag uitleg over de mozaïeken en glas-in-loodramen van de kunstenaar Joan Collette in de Nijmeegse Sint-Stephanuskerk. Mogelijk was dit de laatste keer dat het interieur van de kerk, die niet meer in gebruik is, in de oorspronkelijk staat kon worden bezichtigd.
 • 15 Het waterpeil in de Waal is zo laag dat het problemen oplevert voor woonboten. Partyboot De Zeester en de blusboot van de brandweer wijken uit naar de passantenhaven.
 • 16 Het Nijmeegse gebouw FiftyTwoDegrees is bekroond met de prestigieuze International Architecture Award 2009. - In het kader van de herdenking van operatie Market Garden, 65 jaar geleden, wordt in het Valkhofpark een militair kampement ingericht. Elders in de stad vertellen ooggetuigen hun verhaal over de bevrijding van de stad.
 • 19 In een poging de rust te herstellen in Sociale Werkvoorziening Breed stelt het bestuur een extra directeur aan die het vertrouwen van het personeel moet herwinnen. - De politieke partij Trots op Nederland (ToN) ziet af van deelname aan de Nijmeegse gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010. De partij beschikt over onvoldoende kandidaat-raadsleden.
 • 20 De stad herdenkt de Slag om Nijmegen in 1944. Duizenden belangstellenden maken de plechtigheid mee en zien hoe koningin Beatrix en de Britse prins Philip een krans leggen en de erewacht van de Britse Grenadier Guards inspecteren op het Traianusplein. Burgemeester Thom de Graaf noemt deze slag met zijn 2.200 doden en catastrofale verwoesting ‘een van de grootste rampen uit de Nederlandse geschiedenis van de twintigste eeuw’.
 • 22 Na drukkerij Thieme gaat ook soep- en pastafabrikant Honig, onderdeel van Heinz, de deuren sluiten. 240 mensen, vooral productiemedewerkers, verliezen hun baan. Beide bedrijven maakten decennialang deel uit van de Nijmeegse industriecultuur.
 • 23 Uit vrees voor openbare ordeverstoringen weigert de gemeente een vergunning voor het gratis evenement City Dance.
 • 27 Het op de Waalkade geplande Harley-Davidson motorfestijn stuit op een gemeentelijk veto. Niettemin verzamelen zich hier honderden motorrijders die veel bekijks trekken. - De Techniekdag in het Huygensgebouw van de Radboud Universiteit is succesvol. Honderden kinderen en hun ouders worden wegwijs gemaakt in de wereld van de techniek.
 • 30 Op het stadhuis ontstaat paniek, als blijkt dat in het reeds door de provincie goedgekeurde bestemmingsplan voor de nieuwe stadsbrug over de Waal ernstige fouten zijn geslopen. De plannen moeten opnieuw worden beoordeeld, hetgeen ook een nieuwe inspraak- en bezwarenprocedure vereist.

Oktober

 • 1 De Nijmeegse gemeenteraad besluit vrijwel unaniem dat voetbalclub NEC ook in de toekomst in de Goffert blijft. De club krijgt ook toestemming een tweede ring op de tribune te bouwen.
 • 6 Nijmegen stuurt een delegatie naar de klimaattop in Kopenhagen. De delegatie bestaat uit twee studenten, een politicus en een burger. De laatste wordt via een sollicitatieprocedure geworven. - De voetgangersbrug over de Voerweg heeft tijdens de Vierdaagsefeesten flinke schade opgelopen. Het rijksmonument is geramd door een vrachtauto. - Vanwege zijn grote verdiensten als koordirigent en het organiseren van missen in bejaarden- en ziekenhuizen ontvangt Theo Hendriks de Zilveren Waalbrugspeld.
 • 7 Bij drie grote Nijmeegse bedrijven doen werknemers mee aan een door FNV Bondgenoten georganiseerde landelijke protestactie tegen de plannen voor een verhoging van de AOW-leeftijd.
 • 8 Museum Het Valkhof start met de inrichting van de Vrede van Nijmegenzaal. De nieuwe expositieruimte biedt onder meer plaats aan de zeven grote wandtapijten die het Nijmeegse stadsbestuur in de zeventiende eeuw aankocht om de vredesonderhandelingen extra luister bij te zetten.
 • 10 De Vereniging Numaga viert haar elfde lustrum. De viering staat in het teken van het industrieel verleden van de stad in de vorm van lezingen en excursies. - In concertgebouw De Vereeniging vormen 1.500 zangers en zangeressen het gelegenheidskoor de Supervoices. Zij zingen vooral liederen van Michael Jackson.
 • 14 Vanwege zijn verdiensten voor de Franse landbouw wordt de Nijmeegse wijnkoper Eric de Bruijn op 4 november benoemd tot Chevalier de l’Ordre du Mérite Agricole (Ridder in de Orde van Agrarische Verdiensten). - Met steun van het stedelijk netwerk eschiedenisdocenten lanceert de Vereniging Numaga het initiatief om jaarlijks een geschiedenisprijs voor scholieren uit te reiken. De initiatiefnemers beogen daarmee de interesse voor het verleden van de stad onder scholieren te stimuleren.
 • 15 De Nijmeegse gemeenteraad steunt een initiatief van de Nijmeegse historicus Cees Willemsen om de geschiedenis van de Nijmeegse uitgeverij SUN vast te leggen.
 • 17 De gemeente sluit een akkoord met het Heinz-concern. De gemeente koopt de Honigfabriek aan de Waal en het bedrijf belooft een nieuw innovatiecentrum in de stad te vestigen. Daarmee wordt een klein deel van de 240 verloren arbeidsplaatsen gecompenseerd. - Archeologen van de gemeente starten een vooronderzoek naar restanten van middeleeuws Nijmegen onder Plein 1944.
 • 19 In de Mariënburgkapel wordt het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis feestelijk geopend. De komende jaren kan de bezoeker hier kennismaken met de Nijmeegse historische canon: vijftig hoogte- en dieptepunten uit de geschiedenis van de stad.
 • 20 Een bus met scholieren van het Nijmeegse Canisiuscollege verongelukt nabij Gerona in Spanje. Een leerlinge komt daarbij om het leven. - Ten gevolge van het faillissement van de DSB bank staan driehonderd medewerkers van de Nijmeegse vestiging op straat.
 • 21 Een enquêtecommissie van de gemeenteraad is gestart met drie dagen van openbare verhoren over de ‘Schouwburgaffaire’. De commissie is vooral op zoek naar details van het falende gemeentelijke toezicht op het beleid van de voormalige directeur.
 • 22 De stedelijke economie bevindt zich nog steeds in een negatieve spiraal. Het stadsbestuur verwacht een verdere daling van de werkgelegenheid met 3.000 arbeidsplaatsen.
 • 24 In het voormalige pand van O42 aan de Oranjesingel wordt Villa Lux gehuisvest. Naast een horecagedeelte komen er twee filmzalen.
 • 25 Chipfabrikant NXP haalt een megaorder van de Chinese overheid binnen. Het bedrijf gaat identificatiechips voor Chinese paspoorten produceren. Daarmee krijgt de werkgelegenheid in de stad een flinke stimulans.
 • 31 Nijmegen neemt voor de eerste maal deel aan de landelijke Dag van de Dialoog. De organisatoren beogen het begrip tussen mensen met verschillende achtergronden te vergroten door hen met elkaar in gesprek te brengen op uiteenlopende locaties in de stad, zoals het Goffertstadion en de Sint-Stevenskerk.

November

 • 1 In het Anatomisch Museum van het Radboudziekenhuis is een monument onthuld ter nagedachtenis aan mensen die hun lichaam ter beschikking van de wetenschap hebben gesteld. Joop van der Straaten (66), gepensioneerd arts-anatoom, ontwierp een bronzen feniks, ‘het symbool van de onvergankelijkheid’. De afgelopen vijftig jaar heeft het Radboudziekenhuis zo’n vierduizend lijken gebruikt voor medisch onderwijs.
 • 2 Nijmegen gaat orde brengen in de gemeentelijke onderscheidingen. De Nijmeegse Bliksem, de Bronzen Erepenning en de Gouden Waalbrugspeld sneuvelen, terwijl de Traianuspenning erbij komt. Straks zijn er vier officiële gemeentelijke onderscheidingen: het Ereburgerschap, de Erepenning, de Traianuspenning en de Zilveren Waalbrugspeld.
 • 4 Op advies van de GGD sluit de gemeente per direct het Nijmeegse ‘Kinderpaleis Kleur-Rijk, locatie De Boomhut’ aan de Nieuwe Dukenburgseweg. De veiligheids- en gezondheidsregels worden er niet nageleefd.
 • 5 Nijmegenaar Marcel Boekhoorn (50), investeerder en eigenaar van Ouwehands Dierenpark in Rhenen, staat met een geschat vermogen van 1,3 miljard op de dertiende plaats van de dertiende Quote 500. Hij is de rijkste Gelderlander.
 • 6 Het elfde Nimweegs Dictee gaat dit jaar over carnaval (kernefal), waar de froue sich eiges gepoelietoerd hebbe en de mannen hebbe sitte nasse om een bojem te legge om niet te fruug sjikker te wurde. Van de 180 deelnemers wordt Theo Mengede winnaar, met 22 van de 25 woorden goed. Van de prominente Nijmegenaren was wethouder Hannie Kunst van Cultuur de beste met een score van zestien goed.
 • 7 Het Nijmeegse kernefal schakelt over naar de oude stadskleuren rood-zwart. Afgelopen jaren overheerste het geel-zwart, de kleuren van Knotsenburg. Vooral jonge carnavalisten ergerden zich hieraan, omdat de kleuren met ‘vijand’ Vitesse werden geassocieerd. Mede daardoor kwam ook de merchandising van Nijmeegse carnavalsartikelen nauwelijks op gang.
 • 9 Na achttien jaar stopt hét Nijmeegs muziekinstituut De Sjonnies ermee, maar Friso Ruysdael gaat met twee nieuwe bandleden door onder dezelfde naam. Van de overige familieleden gaat Ronnie solo verder en gaat Konstantijn teksten schrijven en muziek componeren.
 • 10 Van de 262 NXP-werknemers die dit jaar hun baan verliezen, heeft de helft ander werk gevonden, een eigen onderneming gestart of (weer) een studie opgepakt. Er zullen nog meer ontslagen vallen.
 • 12 Het blijft rommelen met de cultuurpodia. Nu stapt directeur Huub Roelvink van ‘arthouse’ LUX per 1 januari op. De huidige organisatie van LUX boezemt hem te weinig vertrouwen in.
 • 15 Tirunesh Dibaba wint de Zevenheuvelenloop (vijftien kilometer) in 46 minuten en 28 seconden. Dat is een wereldrecord. Bij de mannen wint haar echtgenoot Sileshi Sihine in 42.14.
 • 16 Het voormalige katholieke devotiepark, thans Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting gaat tijdelijk dicht om een grootscheepse restauratie en een financiële reorganisatie uit te voeren. In 2011 gaat het weer open, al was het maar om het eeuwfeest te vieren.
 • 17 Erwin Duits, directeur van de sociale werkvoorziening Breed, wordt door het bestuur op nonactief gesteld. Al langere tijd broeide er een vertrouwenscrisis tussen Duits enerzijds en vakbonden, ondernemingsraad en sommige afdelingen anderzijds.
 • 20 Aan de Heijendaalseweg opent Huize de Bakkerij zijn deuren. Dit is het tweede Nijmeegse studentenhuis voor studenten met een autismestoornis, dat plaats biedt aan zeven bewoners. Het eerste staat sinds maart aan de Groesbeekseweg. -In of nabij elf rivierkribben nabij de Waalbrug in Nijmegen liggen mogelijk niet ontplofte vliegtuigbommen of mortiergranaten. Ook bij de steenfabriek bij Gendt is er een aangetroffen. Rijkswaterstaat gaat verder zoeken naar achtergebleven munitie voordat de kribben worden verlaagd.
 • 20-21 De A325 is het hele weekend afgesloten voor werkzaamheden, omdat de snelweg wordt omgebouwd tot stadssingel.
 • 22 ‘Nijmegen blijft in Beeld’ sluit het zilveren jubileumjaar af met een slotvoorstelling in de Lindenberg, waar men 25 jaar geleden ook begon. Het publiek ziet fragmenten uit Mariken van Nieumeghen op de Grote Markt in 1956, vergelijkende stadsbeelden van 1934 tot 1991, een stadswandeling uit 1939, kermis in Nijmegen en het begin van de zomerfeesten in 1967, met onder andere beelden van stadscoryfeeën Nico Grijpink en John Bertine.
 • 24 Dat de liefde binnen het linkse college voorbij is, blijkt uit een hoog oplopende ruzie over de verhoging van de Onroerend Zaak Belasting tussen de PvdA en coalitiegenoten SP en GroenLinks. Dit mondt uit in het ontslag van de vijf wethouders. De oppositie juicht: ‘Havana aan de Waal’ lijkt voorbij.
 • 28 Minister Gerda Verburg deelt de Gouden Piramide uit aan de gemeente Nijmegen, woningbouwcorporatie Talis en projectontwikkelaar De Key-De Principaal. Deze landelijke architectuurprijs van 50.000 euro wordt gegeven voor bouwproject De Dobbelman in de Nijmeegse wijk Bottendaal, waar het industrieterrein van zeepfabriek Dobbelman werd omgevormd tot een woonwijk met woningen, bedrijfjes en voorzieningen.
 • 30 De Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, stelt een vriend van de in 2003 overleden kunstenaar/ontwerper Klaus van de Locht in het gelijk die de gemeente heeft aangeklaagd vanwege de verkwanseling van het kunstwerk ‘Het Labyrinth’ aan Oude Haven. Tegen de afspraken in zijn er vierenveertig tijdelijke parkeerplaatsen gemaakt, wordt het terrein zomaar gebruikt voor de Vierdaagsefeesten of als opslagplaats voor bouwmaterialen en staat er een viskraam. Ook zijn beloften over reparatie en onderhoud niet nagekomen.

December

 • 1 De gemeente voert een nieuw parkeervergunningenbeleid in. De prijs voor een vergunning die recht geeft op de hele stad wordt meer dan verdubbeld. Daarnaast is er het gsm-parkeren, waarbij iemand zich telefonisch kan aan- en afmelden en dan precies de gebruikte tijd betaalt. Voor werkgevers met vergunningplaatsen is dat echter geen alternatief. Het nieuwe systeem wekt dan ook grote irritatie.
 • 4 De directie van de door stakingen geplaagde papierfabriek Sappi in Nijmegen en de vakbond FNV sluiten een nieuwe cao. In november werd er bij het bedrijf 24 uur gestaakt om een gunstigere seniorenregeling af te dwingen. -Een onderzoekscommissie van de gemeenteraad onder voorzitterschap van Rutger Zwart (PvdA) concludeert in het rapport Regie zonder script dat het toezicht van de gemeente Nijmegen op de Keizer Karel Podia (KKP), waar Stadsschouwburg en Vereeniging onder vallen, jarenlang volledig heeft gefaald. Hierdoor kon de inmiddels opgestapte schouwburgbaas Albert Krielen veel meer verdienen dan de bedoeling was en bleef ook onbekend dat zijn curriculum vitae grotendeels gefabuleerd was. -Het gedicht Schemerleven van de Nijmeegs stadsdichter Jaap Robben is gefreesd in een houten bank van kunstenares Marga van den Heuvel. Die is onthuld ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van het monument ‘Van het nooit verloren Kind’ op begraafplaats Rustoord ten behoeve van kinderen die nooit een begrafenis hebben gehad en nooit hun verjaardag hebben gevierd.
 • 9 Vanaf het hoogste gebouw van de stad, het Erasmusgebouw, is de naam Radboud Universiteit dankzij 2.200 ledlampjes overal te zien. Volgens collegevoorzitter Roelof de Wijkerslooth kan de universiteit zo ‘een lichtend baken in woelige tijden’ zijn.
 • 10 Kasteeltje Neerbosch, bekend als ‘het slotje van de baron’ wordt verloot. De Nederlandse justitie acht dit in strijd met de wet op de kansspelen, maar volgens de organiserende partij, Hoordij NV, valt de verloting onder het Antilliaanse recht en is zij dus legaal. Uiteindelijk gaat de verloting toch niet door.
 • 12 In het verdeelstation op de Tarweweg vindt een enorme explosie plaats, waarna zo’n tienduizend huishoudens zonder stroom komen te zitten. Na anderhalf uur is het leed geleden.
 • 16 De ‘Stottergevel’, de gevel van groen natuursteen die jarenlang de Hessenberg sierde, toen dagblad De Gelderlander daar nog gevestigd was, is teruggeplaatst. De gevel was in 2008 tijdelijk verwijderd in verband met nieuwbouw.
 • 18 Ter gelegenheid van de afsluiting van de klimaattop in Kopenhagen klimmen elf actievoerders van Klimaatactie Nijmegen over het hek van energiemaatschappij Electrabel en hangen een groot spandoek met ‘Stop CO2!’ op. Dit is gericht tegen energiemaatschappijen die op vervuilende manier elektriciteit opwekken, onder meer via kolencentrales.
 • 19 De eerste openbare oplaadpunten voor gebruikers van elektrische fietsen worden in gebruik genomen. Gemeenten, provincie en de Gelderse Milieu Federatie willen schoner en stiller vervoer stimuleren.
 • 20 Stad en regio raken steeds meer in de greep van de sneeuw, die het vervoer bemoeilijkt en gemeentelijke diensten belast. De wedstrijd NEC-Vitesse moet zelfs worden afgelast.
 • 22 PvdA-raadslid Stijn Verbruggen voert actie voor de komst van het Glazen Huis naar Nijmegen in 2010. Bij dit initiatief van radiozender 3FM sluiten drie presentatoren zich zes dagen zonder eten op in een glazen huis en zamelen zo geld in voor het goede doel. Het zou de stad veel goodwill opleveren, zegt ook wethouder Hannie Kunst, die onder meer citymarketing in haar portefeuille heeft. Voor 2009 hield de gemeente de komst van het huis nog af.
 • 23 Op 95-jarige leeftijd overlijdt de internationaal vermaarde theoloog Edward Schillebeeckx. De van oorsprong Vlaamse dominicaan was van 1957 tot 1983 hoogleraar Dogmatiek en geschiedenis van de theologie aan de Radboud Universiteit en werd vooral bekend als een van de grondleggers van een moderne theologie die probeert aansluiting te zoeken bij de seculiere samenleving.
 • 24 Hans Ruijs is de nieuwe voorzitter van ‘het grootste feest van Nederland’, de Nijmeegse Vierdaagsefeesten. Hij volgt Theo Camps op, die er na tien jaar mee stopt. Ruijs komt uit de reclamewereld en richtte onder meer de businessclub van NEC op.
 • 31 De crisis doet zich gevoelen. De gemeente wordt door rijksbezuinigingen en toenemende sociale uitgaven geconfronteerd met een financieel tekort van twaalf tot vijftien miljoen euro op jaarbasis. Voor 2010 is er nog een reservepot.


Jaaroverzicht

NUMAGA JAARKRONIEKEN
1990 1991 1992 1993 1994
1995 1996 1997 1998 1999
2000 2001 2002 2003 2004
2005 2006 2007 2008 2009
2010 2011