Kroniek 2011

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

'Kroniek van Nijmegen over 2011', in: Jaarboek Numaga LIX (2012), p. 145-164. (n.b. samengesteld door de redactie. Eindredactie:J.van Vugt)


Januari

 • 1 Tijdens de jaarwisseling houdt de politie zeventien mensen aan. Bij de brandweer komen 66 meldingen binnen. Opnieuw hindert een grote groep jongeren in Neerbosch-Oost tijdens de jaarwisseling brandweerlieden die een groot vreugdevuur wilden blussen.
 • 5 In de regio Nijmegen heerst onrust na het overlijden van twee kinderen aan de Mexicaanse griep. Zeven mensen zijn opgenomen in de Nijmeegse ziekenhuizen.
 • 9 Duizenden toeristen bezoeken de Waalkade vanwege de hoge waterstand. De gemeente verwijdert uit voorzorg parkeermeters, bloembakken en prullenbakken.
 • 10 Leerlingen van het ROC, sector Techniek, volgen voor het eerst lessen in het Technovium, een futuristisch gebouw nabij station Heyendaal, waarin het ROC samenwerkt met het bedrijfsleven, het VMBO en het HBO.
 • 13 Nadat burgemeester De Graaf bekend heeft gemaakt voor D66 zitting te willen nemen in de Eerste Kamer, ontbrandt een discussie over de voors en tegens. Uiteindelijk krijgt de burgemeester toch de steun van de gemeenteraad. − De politie ontdekt twee grote professionele wietkwekerijen in bedrijfspanden aan de Roggeweg. Er worden 1.500 plantjes en ook 14 kilo kanten-klare wiet aangetroffen. − PVV-leider Geert Wilders eist het ontslag van de directeur Theo van Lankveld van basisschool De Hazesprong, omdat deze zich in een interne mail denigrerend over Wilders zou hebben uitgelaten. Bovendien wilde hij het islamitische Offerfeest op zijn school faciliteren.
 • 17 Archeologen maken bekend dat bij werkzaamheden rond Plein 1944 de restanten van een toren uit de tweede helft van de vijftiende eeuw zijn ontdekt. De betekenis van de toren, tussen twee stadsmuren in, is nog onduidelijk. Wethouder Hannie Kunst zal zich vergeefs inzetten voor het behoud van de torenresten. − De Radboud Universiteit heeft het terrein van een manege bij Park Brakkenstein gekocht. Er bestonden plannen om er guesthouses te bouwen voor gasten van de universiteit, maar voorlopig worden de gebouwen als opslagruimte gebruikt.
 • 20 De Burger King in de Molenstraat, die bijna een half jaar dicht is geweest, gaat weer open en neemt negentien werkzoekenden in dienst. − Het College van Burgemeester en Wethouders is verdeeld over steun aan een Topsport- en Innovatiepark, het zogeheten ‘Huis van de Topsport’, bij het Goffertstadion en stelt een besluit uit. − Koperdieven, die het de laatste jaren ook op kunstobjecten hebben gemunt, stelen een koperen kruis van een graf op de Algemene Begraafplaats Graafseweg.
 • 21 Meer dan tweeduizend studenten uit Nijmegen nemen deel aan een protestdemonstratie op het Haagse Malieveld tegen bezuinigingen op het hoger onderwijs.
 • 22 Het Van ’t Lindenhoutmuseum, gevestigd in het witte kerkje van het voormalige Kinderdorp Neerbosch, krijgt de officiële status van museum. Het museum is gewijd aan de geschiedenis van de opvang van weeskinderen.
 • 24 Na klachten van omwonenden arresteert de politie zeventien mensen op de Van Schaeck Mathonsingel op beschuldiging van drugsgebruik, drugshandel, mishandeling en openbaar alcoholgebruik.
 • 26 De gemeenteraad stemt in met de nieuwbouw van poptempel Doornroosje op een locatie tussen het Centraal Station en het politiebureau. Bovenop het complex, dat twee zalen voor 1.100 en 400 bezoekers gaat tellen, komen ruim 300 studentenkamers.
 • 28 Clem Bongers, voormalig voorzitter van COC Nijmegen, ontvangt de Burgemeester Dalesprijs voor meer dan vijfentwintig jaar inzet voor homo-emancipatie en de multiculturele samenleving.

Februari

 • 1 Autorijschool Brinkhoff-Verhoeckx, opgericht in 1933 en daarmee mogelijk de oudste rijschool van Nijmegen, houdt na een faillietverklaring definitief op te bestaan.
 • 3 Laagvliegende helikopters, die deelnemen aan een oefening van de Luchtmacht, veroorzaken veel onrust onder de inwoners van Nijmegen, Ubbergen en Ewijk.
 • 4 Ten gevolge van het faillissement van wegenbouwer Braam Infra, worden de werkzaamheden aan de Willemsweg stilgelegd.
 • 5 Het muziekfestival ‘Tribute in Oost’ in Nijmegen-Oost trekt ruim 1.500 bezoekers die, voorzien van een polsbandje, van kroeg naar kroeg trekken om optredens van uiteenlopende bandjes bij te wonen.
 • 6 In de Jan Massinkhal vindt het 18de Prinsentreffen plaats, een bijeenkomst van meer dan zeventig Prinsen Carnaval en hun gevolg uit binnen- en buitenland.
 • 9 Tijdens een algemene audiëntie eert Paus Benedictus de Nijmeegse jezuïet Petrus Canisius als ‘catecheet van de eeuwen’. − De gemeenteraad keurt de plannen goed voor een nieuw zwembad aan de Kwakkenbergweg in Nijmegen-Oost. De nieuwe voorziening gaat het Erica Terpstrabad heten en vervangt het oude Sportfondsenbad aan de Van Beethovenstraat, dat stamt uit 1937 en is afgeschreven.
 • 10 Volgens de Keuzegids Hoger Onderwijs zorgt de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) de beste hbo-masters van Nederland.
 • 13 Na een ingrijpende renovatie die 4,5 miljoen euro kostte, wordt de Cenakelkerk in de Heilig Landstichting officieel opnieuw in gebruik genomen.
 • 17 Met de voorstelling La Musica twee, een liefdesverhaal van Marguerite Duras, gespeeld door toneelgroep Spaanse Peper, krijgt de voormalige pershal van dagblad De Gelderlander de functie van Kunsthal. − Lezers van dagblad De Gelderlander kiezen het winkelpand van Duthler/Powersale aan de Molenstraat tot het lelijkste pand van Nijmegen.
 • 20 Carnavalsvereniging ’t Swerte Schaop kiest Helena Pattiasina tot het Grootste Swerte Schaop. Als deelneemster aan het buurttoezichthoudersproject Sirocco van Marokkaanse vaders en Molukse moeders in Hatert werd zij slachtoffer van intimidatie.
 • 21 Archeologen van de gemeente Nijmegen maken bekend dat zij bij het Hertogplein de resten van een Romeinse fundering uit de eerste eeuw na Chr. hebben ontdekt.

Maart

 • 1 Door aanpassingen aan het Palkerplein verdwijnen de ‘Blokken van Struycken’ tijdelijk uit beeld. Bij hun terugkeer zullen zij iets opschuiven. De ondernemers op Bijsterhuizen zijn gehecht aan het kunstwerk, dat als een prima wegwijzer fungeert.
 • 2 Bij de Statenverkiezingen wordt in Nijmegen de PvdA eerste met 20,4% van de stemmen, gevolgd door de SP (17,3%) en D66 (14,8%). De PVV eindigt als zevende met 7,9% van de stemmen. De opkomst in Nijmegen bedraagt 56,9%.
 • 3 De Nijmeegse rockgroep De Staat presenteert in de grote zaal van De Vereeniging haar tweede cd Machinery. Met 1.800 toeschouwers is de zaal uitverkocht. Na een stroef begin eindigt de avond met een daverend applaus.
 • 4 Met een vier minuten durende flashmob demonstreren ruim driehonderd leerlingen van de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud in het centrum voor de multiculturele samenleving. De demonstratie bestaat uit een dans waarbij de leerlingen borden dragen die oproepen tot tolerantie.
 • 7 Minister Opstelten van Veiligheid bezoekt jongerencentrum De Horizon in Meijhorst. Door een gezamenlijke aanpak van gemeente, welzijnsinstanties, politie, toezichthouders, winkeliers en wijkbewoners is de jongerenoverlast hier sterk verminderd.
 • 9 Museum Het Valkhof en de Radboud Universiteit participeren in een vierjarig internationaal onderzoek naar bronzen beelden die de Romeinen plaatsten langs de limes, de grens van hun rijk. In Nederland zijn op tien plaatsen fragmenten van dergelijke beelden opgegraven. Het project zal worden afgesloten met een boek en een tentoonstelling.
 • 12 In de Jan Massinkhal komen tijdens de eerste Nijmeegse vechtsportbeurs de liefhebbers van onder andere karate, aikido en kung fu aan hun trekken. Organisator Marco Stolz wil er een jaarlijkse traditie van maken.
 • 13 Jongens- en meidenteams spelen in de Jan Massinkhal voor een finaleplaats van de NEC BuurtBattle. De voetballers geven blijk van maatschappelijke betrokkenheid door goed gedrag en het leveren van ‘Buurt Bijdragen’, die variëren van het schoonmaken van de wijk tot het uitdelen van parkeerkaartjes in een winkelcentrum.
 • 15 Op het terrein waar tot voor kort de Free Record Shop stond, hebben archeologen een beerput, muren, vloeren en een sloot uit de late Middeleeuwen aangetroffen.
 • 16-20 In lux gaat voor de derde keer het vijfdaagse filmfestival Go Short van start, waarin 280 korte films worden vertoond. Als beste Nederlandse film komt Dominique van Jim Taihuttu uit de bus.
 • 17 Bij de Mariënburgkapel verrijst een tijdelijk ‘detentiecentrum’, bedoeld als protest tegen het kabinetsvoornemen om illegaliteit strafbaar te stellen. Volgens de Stichting Gast, een van de organisatoren van de actie, kan het publiek hier ervaren hoe slecht vluchtelingen in Nederland worden behandeld.
 • 18 Wethouder Hannie Kunst wil elf wederopbouwpanden in het centrum op de gemeentelijke monumentenlijst zetten. Daartoe behoren onder meer het voormalige Centrum Theater in de Houtstraat, nu een casino, en het Carolus Theater aan Plein 1944. − Tijdens de jaarlijkse vrijwilligersactie ‘NL doet’ komen koningin Beatrix, haar neven prins Bernhard en prins Pieter Christiaan en nichtje prinses Annette naar Nijmegen om bij Grote Broer kunsteducatie aan de Prins Hendrikstraat 7 als vrijwilliger te helpen met verven en behangen: ‘Niet iedereen kan zeggen dat ‘ie geklust heeft met Trix.’
 • 19 De vijfde editie van het Nijmeegs Boekenbal in De Vereeniging, met als thema ‘Curriculum Vitae geschreven portretten’, is uitverkocht. Kader Abdolah, Kamagurka en Jan Mulder behoren tot de gasten.
 • 21 Uit protest tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs bezetten 35 studenten van de Radboud Universiteit en de Hogeschool Arnhem Nijmegen ’s morgens vroeg het Erasmusgebouw. Het bestuur van de universiteit duldt echter geen volledige bezetting en laat het gebouw rond het middaguur ontruimen, hetgeen vrijwel geruisloos verloopt.
 • 24 Wethouder Floris Tas zet de Dukenburgse organisatie Intercity in het zonnetje. De stichting geeft taal- en inburgeringslessen aan gemiddeld 240 allochtonen per jaar. De cursisten doen vrijwilligerswerk in de wijk, zodat ze ook in de samenleving meedoen. Hoewel de gemeente zwaar moet bezuinigen, zal Tas de subsidie voor Intercity niet schrappen.
 • 26-27 Dit weekeind bezoeken drieduizend liefhebbers de eerste Nijmeegse kunstbeurs ‘Kunstraffinaderij XL’ in de voormalige pershal van De Gelderlander. De organisator, Nijmeegs Creatief Productieplatform Smeerolie, wil tonen wat de Nijmeegse kunstenaars in huis hebben en de samenwerking tussen cultureel Nijmegen en het bedrijfsleven bevorderen.
 • 27 Tijdens de jaarlijkse ‘Romeinenmeeting’, een initiatief van de Stichting Romeinenfestival, presenteert zich de pas opgerichte re-enactmentgroep Ala Batavorum. De groep wil de gelijknamige Bataafs- Romeinse ruiterij, die in het begin van onze jaartelling was gelegerd op het Kops Plateau, doen herleven.
 • 28 Op vier Nijmeegse scholen (het Dominicus College, het Kandinsky College, de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud en het Stedelijk Gymnasium) en het Wijchense Maaswaal College gaat de Roze Week van start, waarin homoseksualiteit centraal staat. Hetero’s en homo’s moeten er samen voor zorgen dat homoseksualiteit bespreekbaar wordt.
 • 30 De raadsfracties van CDA, VVD, D66, Nijmegen Nu en GroenLinks willen dat de gemeente zorgvuldiger omgaat met archeologisch erfgoed. In het verleden zijn veel bij nieuwbouw gedane vondsten vernietigd. De recente ruiming van de resten van een toren en de stadsmuur op Plein 1944 is de druppel. De gemeente belooft dat beide zullen terugkeren op het plein. − Bij de Sint-Josephhof opent wethouder Hannie Kunst een ‘Romeinse kijkkast’, waarin een animatie de kijker meeneemt naar de funderingen van het oudste stenen huis van Nederland (ca. 40 na Christus).

April

 • 2 Mannen in beschermende uitrusting zoeken op Nijmeegse terrassen naar landmijnen. Op Landmine Awareness Day vraagt het Nijmeegs Actiefonds Mijnen Ruimen aandacht voor de problematiek van de naar schatting honderd miljoen landmijnen die verspreid over de wereld nog onder de grond liggen. Ze maken jaarlijks 20.000 slachtoffers.
 • 2-3 Tijdens het Museumweekend trekt het Afrika Museum met 1.750 personen de meeste bezoekers, gevolgd door Museum Het Valkhof, dat 1.500 gasten ontvangt.
 • 4 Floris Tas, wethouder voor Zorg, Welzijn en Sport, legt zijn functie neer. Hij voelt zich bij de ingrijpende bezuinigingen op sociaal terrein onvoldoende gesteund door zijn eigen GroenLinks-fractie en geeft aan dat het politieke spel hem minder goed ligt. − Het vijftien meter hoge kunstwerk ‘Observatietoren’ op het voormalige Gelderlanderterrein aan de Voorstadslaan wordt na twintig jaar ontmanteld. De kunstenaar Ronald Tolman en de gemeente zoeken nog een nieuwe locatie voor de ‘Boomhut’, zoals de medewerkers van De Gelderlander het kunstwerk noemden.
 • 5 In de Universiteitsbibliotheek wordt de tentoonstelling ‘Smetius en Nijmegen als stad der Bataven’ geopend, over Johannes Smetius senior en junior, Nijmeegse dominees en baanbrekende archeologen uit de zeventiende eeuw. De expositie is samengesteld door Leo Nelissen, vertaler van het standaardwerk van Smetius senior, Oppidum Batavorum seu Noviomagus.
 • 10 Wethouder voor Cultuur Henk Beerten opent in het Valkhofpark het Uitkijkkonijn, een creatie van kunstenaar Florentein Homan. Het houten kunstwerk is bijna elf meter hoog en geeft de bezoeker een prachtig uitzicht over de Waal en de Ooijpolder. Het ‘megakonijn’ blijft maximaal een jaar in het park staan.
 • 13 Minister-president Marc Rutte deed, op werkbezoek in de provincie Gelderland, ook Nijmegen aan. Hij liet zich bijpraten over natuurbeheer in de Ooijpolder, de nevengeul van de Waal bij Lent, het project Waalfront en de nieuw stadsbrug.
 • 15 Met 11.000 inschrijvingen is de Marikenloop meer dan volgeboekt. Waarschijnlijk vissen duizend vrouwen achter het net. De organisatie, de Stichting Zevenheuvelenloop, verwacht dat de groei de komende jaren zal doorzetten.
 • 17 De Vasim Cultuurspinnerij houdt open dag. Een van de bezienswaardigheden is de expositie NYMA Revisited over de geschiedenis van kunstzijdespinnerij NYMA (1928).
 • 21 In het Huis van de Geschiedenis reikt een jury onder voorzitterschap van hoogleraar Dolly Verhoeven de Numaga-geschiedenisprijs 2010-2011 uit aan Havo-leerlingen Charlotte Brinkmann en Bart de Boer van de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud (scriptie over operatie Market Garden) en aan Ellen Nieboer en Lidewij Nijssen van het Canisius College (scriptie over de Nijmeegse weeshuizen in de achttiende eeuw). De jury is vol lof over het niveau van de zeven genomineerde werkstukken.
 • 22 Breed, de sociale werkvoorziening voor de regio Nijmegen, verwacht 2011 af te sluiten met een tekort van 3,5 miljoen euro. De oorzaak is vooral de verlaging van subsidies; in totaal 4,1 miljoen euro. Breed gaat zoveel mogelijk werknemers detacheren bij bedrijven.
 • 25 Bij stralend weer heerst op tweede paasdag een topdrukte in de stad. De voorjaarskermis op de Waalkade, het Caribisch festival op Kelfkensbos en een Paasmarkt in het centrum dragen daaraan bij. Nijmegen-Oost viert op achttien locaties het jazzfestival ‘East of Eastern’, dat 2.000 à 3.000 bezoekers trekt.
 • 27 Bert Frings wordt geïnstalleerd als Groen-Links-wethouder voor Zorg, Welzijn en Sport. Hij volgt de onlangs afgetreden Floris Tas op. Frings krijgt op zijn beleidsterrein te maken met miljoenen bezuinigingen.
 • 28 De woonboten in Het Meertje hebben last van de lage waterstand als gevolg van de al weken aanhoudende droogte. Ook de scheepvaart op de Waal ondervindt hinder. − Bij het verzetsmonument in Nijmegen-Oost vindt de jaarlijkse herdenking plaats van de gefusilleerde verzetsstrijders Wim Beerman, Bart Hendriks, Cees de Jong, Albert Marcusse en Herman Oolbekkink. Twee dochters van De Jong schenken het Regionaal Archief Nijmegen bij deze gelegenheid zestien brieven die hun vader vanuit concentratiekamp Vught aan hun moeder schreef; zijn horloge en portefeuille gaan naar het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.
 • 29 In De Vereeniging reikt burgemeester Thom de Graaf dertien Koninklijke onderscheidingen uit aan zeven mannen en zes vrouwen. − De Koninginnenacht komt vroeg op gang met verschillende optredens in de Molenstraat, waarvan een van deejay Don Diablo. In deze straat gaan de sinds 2006 gesloten kroegen De Drie Gezusters, Groote Griet en Heidi’s Skihut weer open.
 • 30 Koninginnedag. In alle vroegte betrekken de eerste verkopers hun plaatsje op de jaarlijkse Vrijmarkt in het Goffertpark. Rond vier uur ’s middags vertrekken ze weer. Onverkochte spullen eindigen in vuilniswagens.

Mei

 • 4 Behalve de traditionele kranslegging bij het oorlogsmonument ‘De Vaandeldrager’ op het Traianusplein omvat de jaarlijkse herdenking van de doden uit de Tweede Wereldoorlog onder meer rondleidingen en lezingen. Voor het herdenkingsconcert is voor het eerst het Nijmeegs Studentenorkest uitgenodigd.
 • 7 Alle 2.200 huishoudens van Lent worden door wethouder Jan van der Meer en een schare helpers verrast met een bosje rozen, omdat Lent de schoonste Nijmeegse wijk is.
 • 8 De jaarlijkse Dag van het Levenslied wordt deze keer opgeluisterd met een optreden van de wethouders Hannie Kunst, Henk Beerten en Jan van der Meer. Ze vertolken in de snikhete tent op het Valkhof de smartlap ‘De Vlieger’ van André Hazes. De mannelijke bezoekers leveren een andersoortige bijdrage: 2.600 liter urine voor de kunstmestindustrie.
 • 10 Van de grote collectie moderne kunst die de gemeente sinds 1955 heeft verworven, gaat tweederde deel in de verkoop. Nijmegenaren hebben voorrang bij de online-veiling van de 2.000 stukken, waaronder werken van Robert Terwindt, Ronald Tolman en Elly Kuipers.
 • 11 Onder de Van Schaeck Mathonsingel wordt een enorme kuil gegraven ten behoeve van een ondergrondse parkeergarage voor 650 auto’s en 1000 fietsen. De oplevering is gepland in mei 2012.
 • 12 De expositie NYMA Revisited in de Vasim wordt feestelijk afgesloten met een reünie van oudnyma- medewerkers.
 • 13 Van de 140 sorteerstations die postbezorger tnt gaat sluiten, zal dat van Nijmegen als eerste aan de beurt komen. Daarmee verliezen tweehonderd medewerkers hun baan.
 • 15 Onder enorme publieke belangstelling en ideale weersomstandigheden doen 11.000 vrouwen mee aan de negende editie van de Marikenloop. De loopsters zorgen bovendien voor een opbrengst van 26.500 euro voor de campagne ‘Because I’m a Girl’ (voor meisjes in de Derde Wereld). − NEC-spits Björn Vleminckx is met 23 doelpunten topscorer geworden van de Nederlandse Eredivisie. Daarmee is de Belgische speler tevens de productiefste aanvaller in de geschiedenis van de Nijmeegse club.
 • 19 In de Atlas voor Gemeenten van 2011 staat Nijmegen op de zevende plaats. De stad is daarmee de aantrekkelijkste Gelderse woonstad, juist vóór Arnhem. Er is gelet op cultuuraanbod, bereikbaarheid, veiligheid en aanwezigheid van natuurgebieden, alsook op sociale aspecten zoals bijstand, werkloosheid, armoede en percentage laagopgeleiden.− Met apenmaskers en pluche knuffels voert een groepje demonstranten van de Anti Dierproeven Coalitie in Nijmegen actie tegen het gebruik van proefapen door de Radboud Universiteit, niet toevallig op de dag dat de universiteit haar 88ste verjaardag viert.
 • 20 De Nijmeegse kunstenaar en schoenontwerper Jan Jansen ontvangt in de Sint-Stevenskerk uit handen van burgemeester Thom de Graaf de Karel de Grote Oeuvrekunstprijs voor vijftig jaar hoogstaand werk. Hij ontwerpt schoenen ‘die tijdloos zijn, vol humor en soms iets stouts hebben’.
 • 22 Bijna 600 oud-inwoners (en nakomelingen) van het vroegere Nijmeegse dorp Neerbosch wonen een grote reünie bij. Neerbosch is in de loop der jaren opgeslokt door Nijmegen, met het Maas- Waalkanaal aan de ene kant en de wijk Neerbosch-Oost aan de andere kant. Maar de Dorpsstraat en het kerkje bestaan nog.
 • 23 Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen geeft in Lent het startsein voor de bouw van de tweede Nijmeegse stadsbrug door een stalen damwandprofiel de grond in te trillen. Burgemeester Thom de Graaf zwaait lof toe aan voormalig wethouder Paul Depla, de huidige burgemeester van Heerlen. Die heeft het proces een decennium geleden op gang gebracht.
 • 24 De Nijmeegse hoogleraar Carl Figdor heeft een Europese Advanced Grant van 2,5 miljoen euro gewonnen. De tumor-immunoloog van de Radboud Universiteit zal de Europese subsidie gebruiken om te werken aan nieuwe vaccins tegen kanker. − De gemeente biedt de bezoekers van de gemeentelijke website door middel van luchtfoto’s zicht op de 58.356 bomen die op gemeentegrond staan. Daarvan zijn 1.911 exemplaren gemarkeerd als monumentale bomen.
 • 25 Nijmeegse winkeliers kunnen van de gemeente subsidie ontvangen voor onder meer het installeren van een dna-douche in hun zaak. Opgepakte daders zijn via de dna-spray op hun kleding te linken aan een misdrijf. Het is een van de maatregelen waarmee het aantal gewapende overvallen moet worden teruggedrongen. − In de gemeenteraad spreekt een meerderheid zich – voorlopig – uit ten gunste van de ambitieuze plannen voor het Topsport- en Innovatiepark (TIP) en de uitbreiding van het NEC stadion.
 • 26 Bibliotheek Gelderland-Zuid wil zeven van de twaalf bibliotheekvestigingen in Nijmegen sluiten. De door de gemeente opgelegde bezuiniging van 600.000 euro is hiervan de belangrijkste oorzaak. De vijf bibliotheken die wel open blijven – Mariënburg, Zwanenveld, Muntweg, Hatert en Oosterhout – worden uitgebreid en gemoderniseerd om echte ontmoetingsplekken te worden.
 • 27 Aan de Nieuwe Dukenburgseweg wordt het startschot gegeven voor de bouw van het grootste laboratorium van Heinz buiten de Verenigde Staten. Uiteindelijk zullen hier naar verwachting tweehonderd productontwikkelaars, onderzoekers en kwaliteitmanagers aan het werk zijn. Heinz heeft ook merken als Honig, De Ruijter, Venz, Brinta en Karvan Cevitam onder zijn vleugels.
 • 28 Een meerderheid van de Nijmeegse raadsfracties is tegen de voorstellen van wethouder Hannie Kunst om de regels voor archeologisch onderzoek in de stad te versoepelen en sterk te bezuinigen op het gemeentelijke Bureau Archeologie en Monumenten. De onvrede komt in een week waarin opnieuw verrassende vondsten zijn gedaan onder de Scheidemakershof: resten van vroeg-Romeinse gebouwen en een middeleeuws begijnenhuis. Het middeleeuws bouwwerk is gevonden onder de vloer van een recente atoombunker.

Juni

 • 4 Woningcorporatie Talis is bereid om de komende tien jaar een honderdtal panden van woongroepen in Nijmegen over te nemen. Veel woongroepen die in de jaren zeventig en tachtig een woning hebben gekocht, moeten de komende jaren hun hypotheek oversluiten. Dat vormt voor veel bewoners een groot probleem, omdat ze bij een herfinanciering aan de (oude) mede-eigenaren de waardestijging moeten uitbetalen.
 • 5 Laatste dag van de tentoonstelling ‘Met de tram’ in museum De Stratemakerstoren over de tram in Nijmegen (1911-1955). Het is, min of meer onverwacht, de best bezochte tentoonstelling in de geschiedenis van het museum.
 • 6 Vanaf vandaag kent Nijmegen een speciale instelling voor bevallingen: geboortehuis neo. De Coöperatieve Verloskundigen Nijmegen e.o. werken hierin samen met het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis.
 • 9 Een inmiddels bekende ex-leraar Emile Roemer fractievoorzitter van de Socialistische Partij, staat op verzoek van enkele leerlingen van het Karel de Grote College vandaag weer even voor de klas, voor een presentatie over politiek.
 • 14 Het bekende elektrawarenhuis Leo van Schaijik Osnabrugge heeft met onmiddellijke ingang alle bedrijfsactiviteiten beëindigd. De verkoopactiviteiten zijn overgenomen door De Harense Smid.
 • 15 De initiatiefnemers voor de herbouw van de donjon op het Valkhof presenteren hun plannen, samen met de betrokken wethouders. Er hebben zich diverse bedrijven en investeerders garant gesteld. Als het aan het College van Burgemeester en Wethouders ligt, draagt ook Nijmegen geld bij. Daarmee wordt wel getornd aan een voorwaarde die in het referendum over de herbouw een rol speelde, namelijk dat met het project geen gemeenschapsgeld gemoeid zou zijn. − Het bestuur van de Stadsregio Arnhem-Nijmegen biedt 800 regionale politici een gratis ov-chipkaart aan om het gebruik ervan van bovenaf te stimuleren. Het aanbod wordt massaal geweigerd, onder meer omdat het als een verkeerd gebruik van gemeenschapsgeld wordt beschouwd.
 • 19 De negen meter hoge replica van een Romeinse zuil die sinds enkele dagen het straatbeeld van de Eikstraat siert, is nog vóór de officiële onthulling beklad met hakenkruisen.
 • 22 De gemeenteraad wordt in een geheime zitting geïnformeerd over de problemen en mogelijke oplossingen bij de verdere inrichting van de Waalsprong. Nijmegen dreigt grote verliezen te lijden als gevolg van het instorten van de woningmarkt. Mede daardoor zal de inrichting van het stadsdeel mogelijk pas in 2030 voltooid worden. − Dankzij steun van wethouder Hannie Kunst en de meeste partijen in de gemeenteraad kan Waalhalla, het skatepark annex jongerencentrum in een oude hal van de voormalige Latensteinfabriek, voorlopig blijven bestaan.
 • 23 Plein 1944 en omgeving zijn door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geplaatst op de lijst met dertig Wederopbouwgebieden van nationaal belang. Die status wordt niet aangetast door de geplande grote ingrepen op en rond het plein.
 • 24 Bouwproject De Hessenberg in Nijmegen heeft de Architectuurprijs Nijmegen 2011 gekregen. De jury is vooral onder de indruk van de vormgeving van de appartementgebouwen.
 • 27 Tijdens heiwerkzaamheden op het Hertogplein is een heikraan gekanteld en tegen een cafépand gevallen. Daarbij is een deel van het dak beschadigd.
 • 29 Het project ‘Ruimte voor de Waal Nijmegen’, met de dijkteruglegging bij Lent als belangrijkste onderdeel, trekt hoog bezoek uit de gehele wereld. Het geldt als voorbeeldproject wat betreft de combinatie van aanpassingen aan het watersysteem en stedelijke ontwikkeling. Vandaag worden 25 Franse politici ontvangen. Politici uit China, Indonesië, Hongarije, Vietnam en Duitsland gingen hun voor. − De gemeenteraad roept Nijmegen uit tot gentechvrije stad, de eerste in Nederland. Dit nadat 4.000 Nijmeegse burgers hiervoor een initiatiefvoorstel bij de raad hadden ingediend. Dit betekent dat landbouwers in de gemeente geen genetisch gemanipuleerde gewassen mogen verbouwen.

Juli

 • 11 De juweliers in de stad zijn bezorgd over hun veiligheid. Juwelier Kamerbeek aan Plein 1944 besloot na de zoveelste overval op zijn winkel, waarbij hij bovendien zwaargewond raakte, geen Marokkaanse en Antilliaanse jongeren meer in zijn winkel toe te laten. Veel Nijmegenaren hebben daar wel begrip voor, maar er zijn ook klachten van antidiscriminatieclubs en boze reacties van burgers.
 • 13 Het UMC St Radboud krijgt een miljoen dollar van de charitatieve Bill & Melinda Gates Foundation om een nieuwe bestrijdingswijze van malaria te onderzoeken. Epidemioloog Teun Bousema van het UMC St Radboud gaat de komende vijf jaar een methode ontwikkelen om lokaal malaria geheel uit te roeien.
 • 14 De 42ste Zomerfeesten gaan van start. Uit onderzoek zal blijken dat de gemiddelde leeftijd van de bezoekers van de Zomerfeesten 38 jaar is: 30 procent is jonger dan 27 jaar, 46 procent is 27 tot 49 jaar en 19 procent 50 tot 64 jaar oud. 55 Procent is afkomstig uit de regio Nijmegen. − Vervoersbedrijf Hermes (onderdeel van Connexxion) heeft de aanbesteding van het openbaar vervoer in de Stadsregio Arnhem-Nijmegen gewonnen. Het bedrijf gaat van 2012 tot 2023 het busvervoer in de regio en de treindienst Arnhem- Doetinchem verzorgen. − Het kantoorgebouw Metterswane tegenover het centraal station – volgens velen een van de lelijkste gebouwen van Nijmegen – wordt in 2013 gesloopt. Ervoor in de plaats komt een nieuw multifunctioneel gebouw met daarin een hotel, winkels, appartementen, kantoren en horeca. Verwachte oplevering: begin 2016.
 • 15 De Radboud Universiteit opent in samenwerking met natuurkundig instituut FOM in Rijnhuizen een nieuw laboratorium voor onderzoek naar het gebruik van laser voor materiaalanalyse. Het project kost 23 miljoen euro en wordt grotendeels gefinancierd door de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het onderzoek zal vooral gericht zijn op medische toepassingen.
 • 17 Met de onthulling van de Nijmegenprent van 2011, uitgevoerd door kunstenaar Sven Hoekstra, opent burgemeester Thom de Graaf in de Sint- Stevenskerk de Zomerexpo, een tentoonstelling van hedendaagse beeldende kunst. De expositie duurt tot 21 augustus en blijkt na twee weken al 10.000 bezoekers te hebben getrokken.
 • 19-22 De 95ste Vierdaagse gaat van start met 41.316 deelnemers.
 • 20 Tijdens de Roze Woensdag van de Vierdaagse dwarrelen roze snippers neer op de wandelaars. Burgemeester Thom de Graaf tapt met een roze stropdas om een rosébiertje. Op feestelijke wijze wordt een nieuw, 51ste canonvenster van de Nijmeegse geschiedenis geopend: de geschiedenis van homo’s in Nijmegen. − De economie gaat weer een beetje vooruit, maar volgens het UWV levert dat nauwelijks banen op in de regio Nijmegen. Vacatures zijn te danken aan de pensionering van oudere werknemers.
 • 21 De Nijmeegse Rekenkamer vindt dat de gemeente Nijmegen te weinig lessen heeft getrokken uit de financiële problemen bij de Keizer Karel Podia. De cultural governance code, die dit soort problemen moest voorkomen, is bij de culturele instellingen van de stad maar halfhartig ingevoerd. De Rekenkamer vindt dat de code verplicht moet worden opgelegd.
 • 22 Maar liefst 38.422 wandelaars lopen over de Via Gladiola naar de eindstreep van de Vierdaagse. Het evenement telt 2.894 uitvallers: het laagste uitvalpercentage sinds 1968. Er waren dan ook geen extreme weersomstandigheden.
 • 27 De kapel van Dekkerswald (1918, architect Eduard Cuijpers) wordt in de loop van het jaar gerestaureerd. Er zullen ook enkele muurschilderingen van de Nijmeegse kunstenaar Piet Gerrits vanonder het stucwerk worden gehaald. De kapel wordt het centrum van Parc Dekkerswald, een nieuwe zorgwoonwijk op het terrein.
 • 28 Dankzij een subsidie van de provincie Gelderland zal de bouw van een nieuwe grote containerterminal van het bedrijf BCTN ten westen van de stad doorgaan. De nieuwe loswal wordt 350 meter lang en krijgt twee portaalkranen.
 • 29 Onderzoeker Joris Veltman van het Nijmegen Centre for Molecular Life Science van de Radboud Universiteit, krijgt een Europese subsidie van 1,5 miljoen voor onderzoek naar erfelijke verstandelijke handicaps.

Augustus

 • 1 Volgens de stadsarcheologen die opgravingen doen rond Plein 1944 is de eerste stadswal rond het middeleeuwse Nijmegen ongeveer tweehonderd jaar ouder dan men altijd dacht (ca. 1200). De aarden wal stamt wellicht al uit de tiende eeuw en liep bovendien anders rond de stad dan op basis van historische bronnen was voorspeld. Bovendien blijkt Nijmegen rond 1400 nog een soort voormuur met torens te hebben gehad. Deze dubbele ommuring was nog niet bekend.
 • 3 In een onderzoek van vakantiebeoordelaar Zoover naar de leukste steden van Nederland komt Nijmegen als vijfde uit de bus. Criteria waren het nachtleven, de cultuur, de algemene indruk, de sfeer en de hotels.
 • 9 Pieter Medendorp van het Donders Institute van de Radboud Universiteit krijgt van de European Research Council een subsidie van 1,5 miljoen euro. Hij gaat daarmee onderzoek doen naar de koppeling tussen waarnemen en handelen in situaties waarin mensen in beweging zijn (bijvoorbeeld lopen, sporten of autorijden). − Een ongeval op het Traianusplein met zeven gewonden en één dode verstoort een positieve trend: het aantal ernstige verkeersslachtoffers in Nijmegen is in tien jaar bijna gehalveerd tot 46 in 2010.
 • 11 In het Waalspronggebied zijn prehistorische voetstappen gevonden die daar tussen 2500 en 1000 voor Christus zijn achtergelaten door een volwassene en een kind. Archeologen van de gemeente troffen de sporen aan in de oever van een voormalige geul.
 • 14 De Radboud Universiteit Nijmegen verwelkomt circa 2.900 studenten voor de jaarlijkse introductiedagen. Dat is tweederde van de 4.262 eerstejaars die dit jaar naar Nijmegen komen.
 • 16 De Nijmeegse piratenzender Radio Keizerstad FM, een van de oudste radiopiratenzenders van Nederland, stopt ermee en wordt op dezelfde frequentie opgevolgd door een soortgelijke zender: Radio Oranje Nationaal. − De Radboud Universiteit Nijmegen is gestegen naar de 135ste plek op de Academic Ranking of World Universities (Shanghai). In 2004 viel Nijmegen nog buiten de top-200. Sindsdien is er progressie dankzij goede onderzoeksresultaten.
 • 18 In het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis zijn drie MRSA-besmettingen geconstateerd. Het gaat om twee personeelsleden en een patiënt. Er worden snel maatregelen genomen en het gevaar lijkt geweken. − Een schip met een kleine 1.000 ton aan stalen liggers voor de boogconstructie van de nieuwe stadsbrug vertrekt vanuit de fabriek in Zuid-Duitsland. De eerste van zeven ladingen. Terwijl de boog in elkaar gelast wordt, worden ook de betonnen toeritten gebouwd. De brug moet eind 2013 klaar zijn.
 • 23 Chipfabrikant NXP Nederland heeft het tijdelijke contract van tweehonderd flex-werkers niet verlengd. Vorig jaar augustus werden er nog honderden extra werknemers aangenomen, maar de vraag naar chips neemt af.
 • 24 Skatepark annex jongerencentrum Waalhalla mag vanaf begin september weer nachtfeesten organiseren, maar na elk feest wordt door de gemeente gekeken hoe het stond met veiligheid en overlast voor de omgeving.
 • 26-28 Het Gebroeders van Limburg Festival begint aan zijn zevende aflevering. Het festival zal in drie dagen maar liefst 75.000 bezoekers trekken, die kijken naar middeleeuwse kampementen en bestormingen, ambachtelijke markten, een opvoering van Mariken van Nieumeghen, de Blijde Incomste, maar ook een muziekfestival en een middeleeuws huwelijk (met echte eenentwintigste eeuwse trouwlustigen).

September

 • 1 De 120 meter lange tafel van sloophout stond al in New York en op Terschelling. Nu staat het ontwerp van de Nijmeegse kunstenaar Terts Brinkhoff langs de Oosterhoutsedijk in Nijmegen-Lent. Liefst 500 mensen kunnen plaatsnemen aan de zogenoemde ‘Tafel van de Idee’. Het diner wordt opgeluisterd met muziek, theater en poëzie.
 • 2 Met het vertrek van mevrouw Violette van der Spek-Chouzenoux als honorair consul van Frankrijk wordt het Franse consulaat, dat sinds 1896 in de stad was gevestigd, definitief gesloten.
 • 3 Ter voorbereiding op de jubileumexpositie van de Nijmeegse stadsschouwburg maken vrijwilligers een selectie uit de ruim 6.000 affiches die zich in het archief van de schouwburg bevinden.
 • 6 Na twaalf jaar is het in 1999 gestolen hondje dat deel uitmaakt van het kunstwerk De Clown op de hoek van de Javastraat en de Balistraat dankzij de gemeente Nijmegen opnieuw in brons gegoten en met zijn baasje herenigd.
 • 7 Met de sloop van het Nachtegaalplein verdwijnen niet alleen honderdvijftig huizen, maar verliest de stad ook een van haar meest authentieke volkswijken. − Wethouder Hannie Kunst kondigt de komst van ‘visualiseringprojecten’ aan rondom het verleden van de stad. Uit gemeentelijk onderzoek is gebleken dat een meerderheid van de Nijmegenaren zich verbonden voelt met de geschiedenis van de eigen stad.
 • 8 De stichting Kohesie beijvert zich voor het opsporen van vermoedelijk honderden schilderijen van de Nijmeegse kunstschilder Frans Berntsen (1903-1980), die met zijn boeier een halve eeuw de Nederlandse wateren bevoer en vanaf zijn dek waterlandschappen schilderde.
 • 9 In de nacht van 8 op 9 september wordt Nederland getroffen door een aardbeving met een kracht van 4,5 op de schaal van Richter, waarvan het epicentrum iets ten zuiden van Nijmegen ligt.
 • 12 Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis en UMC St Radboud behalen in een door het AD samengestelde top tien van de beste ziekenhuizen in Nederland respectievelijk de zesde en de tiende plaats.
 • 13 De Nijmeegse modellenbouwer van historische panden W. Prudon overhandigt een miniatuur donjon aan het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Hij heeft er 5.500 kartonnen steentjes in verwerkt.
 • 14 Het stadsbestuur dringt er bij minister Melanie Schultz van Haegen op aan Nijmegen als ‘Romeinse topplek’ alsnog op te nemen in de structuurvisie waarop het rijk zijn toekomstig cultuurhistorisch beleid baseert. − Naar aanleiding van de berging van twee stoffelijke overschotten van gesneuvelde Amerikaanse militairen stelt Wiel Lenders, directeur van het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek, dat rond het dorp vermoedelijk nog 33 veldgraven van vermiste Amerikaanse soldaten moeten zijn.
 • 15 Bijna tweeduizend hardlopers nemen deel aan de Bruggenloop Nijmegen. Daarmee verwerft dit evenement zich officieel een plaats op de Nijmeegse sportkalender. − Vanwege zijn vijftigjarig bestaan schenkt corpsdispuut Aquila de Nijmeegse bevolking in De Vereeniging een gratis klassiek concert van de Kölner Akademie.
 • 16 Radio Keizerstad FM, een van de bekendste piratenzenders van Nederland, verdwijnt na vijftig jaar uit de ether, maar zet zijn activiteiten via het internet voort.
 • 17 Nijmeegse archeologen zijn euforisch, nadat ze op de Korenmarkt grafkelders van de Johannieters (later Maltezer Orde) hebben gevonden die dateren uit de twaalfde tot de vijftiende eeuw.
 • 19 Ter gelegenheid van de herdenking van de operatie Market Garden schenken Britse oorlogsveteranen drie regimentsvaandels aan het Bevrijdingsmuseum.
 • 22 In Ubbergen viert HAVO Notre Dames des Anges gedurende twee dagen de ingebruikname van de nieuwbouw.
 • 24 Voor de tweede maal vindt de Nijmeegse Kunstnacht plaats als opening van het nieuwe culturele seizoen. − Winkeliers van de verouderde winkelcentra in de wijken Meijhorst en Malvert richten een noodkreet aan de gemeente, nu de nieuwbouwplannen wederom zijn vertraagd.
 • 26 Nijmegenaar Bert Albers staat met zijn bloemenkraam een halve eeuw op de Nijmeegse markt en denkt nog lang niet aan stoppen.
 • 27 Thom de Graaf kondigt aan dat hij met ingang van 1 februari 2012 het burgemeesterschap van de stad neerlegt en voorzitter wordt van de HBO-raad.
 • 29 Een grote meerderheid in de Nijmeegse raad staat achter de herbouw van de donjon op het Valkhof en is bereid om de plankosten van het project uit gemeentelijke middelen te betalen.

Oktober

 • 1 Bisschop Antoon Hurkmans van Den Bosch zegent in Brakkenstein de nieuwe kerk van de Congregatie van het Allerheiligst Sacrament in.
 • 3 Uit een publicatie van onderzoeker Ad van Liempt blijkt dat een groep Nijmeegse politieagenten rechtstreeks betrokken is geweest bij de arrestatie en deportatie van honderden Nijmeegse joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 • 4 Het voormalige hotel Hamer in Berg en Dal wordt door brand volledig verwoest. Het ooit vermaarde hotel werd al sinds enige tijd gebruikt als huisvesting voor Hongaarse arbeiders. Zij wisten zich in veiligheid te brengen.
 • 6 De techniekopleidingen van het Regionaal Onderwijs Centrum Nijmegen verkeren in zwaar weer vanwege de terugloop van het aantal leerlingen.
 • 8 Op initiatief van nachtburgemeester Doro Krol vindt de Nacht van de Ommetjes plaats: in zeven wijken nemen Nijmegenaren deel aan een gezamenlijke nachtelijke wandeling.
 • 10 Jos Kocken, een van de oprichters van de COC in Nijmegen, wordt koninklijk onderscheiden vanwege zijn inzet voor de homo-emancipatie.
 • 12 Nijmeegse archeologen stuitten in Lent op een van de vroegste grafvelden van Nederland. Ze leggen graven bloot uit het begin van de Merovingische periode (vijfde-zesde eeuw na Chr.).− De Nijmeegse militair-historicus Frank van den Bergh (1957-2011), twee decennia lang conservator van het Bevrijdingsmuseum, overlijdt na een kort ziekbed.
 • 13 De Stichting Sint-Stevenskerk, die zorgt voor de exploitatie van de Sint-Stevenskerk, wordt geconfronteerd met teruglopende inkomsten en klopt bij de gemeente aan om financiële en personele ondersteuning.
 • 16 Na afloop van de derby NEC-Vitesse is er veel supportersgeweld.
 • 17 Zowel pers als bevolking tonen zich enthousiast over de Week van de Nijmeegse Geschiedenis, die met de Nijmeegse geschiedenisquiz werd afgesloten. Winnaar wordt historicus Paul Dickmann.
 • 18 Actievoerders van de Occupy-beweging slaan hun tenten op voor het Valkhofpark.
 • 19 Een Delfts architectenbureau presenteert een plan waarin museum De Stratemakerstoren met enkele verdiepingen wordt verhoogd en onderdak gaat bieden aan het Natuurmuseum.
 • 20 Welzijnsinstelling Tandem ziet zich geconfronteerd met een forse bezuiniging op haar budget waardoor de activiteiten in de aandachtswijken onder druk komen te staan.
 • 22 In een voormalige garage aan de Hatertseweg wordt het eerste Nijmeegse binnenspeelparadijs geopend.
 • 24 Burgemeester Thom de Graaf verleent Truus Stuiver van hoedenwinkel Cappello een Koninklijke onderscheiding en noemt haar winkel, die dertig jaar bestaat, ‘een Nijmeegs icoon met landelijke uitstraling’.
 • 25 Bij restauratiewerkzaamheden van het voormalige gebouw van de Coöperatieve Winkelvereeniging ‘Eigen Hulp’, gebouwd in 1908 aan het Mariënburg, worden drie zeldzame plafonds van plaatstaal ontdekt.
 • 27 De Sint-Maartenskliniek bouwt bovenop de bestaande parkeergarage een nieuw pand waarvan het grootste deel bestemd is voor het Reumacentrum. − De Nijmeegse visvereniging De Voorn zet 1.900 kilo vis uit in vijf viswateren in de Ooij en Nijmegen.
 • 31 Het ontwerp voor het toekomstige Nijmeegse stadseiland wint de prestigieuze internationale Waterfront Center Award 2011. De jury roemt de combinatie van waterveiligheid, stadsontwikkeling en de uitwisseling van kennis met buitenlandse riviersteden.

November

 • 9 Scharrelslager Wim Coenen uit de Fransestraat heeft tijdens de Nationale Slagers Vakwedstrijden in Amsterdam het Nederlands Kampioenschap Erwtensoep gewonnen. De jury roemde de ‘hoge en constante kwaliteit en lekkere smaak’, die beter was dan die van de overige 120 inzendingen. Eerder won Coenen al prijzen voor zijn Nimweegse stoofpotje, vegetarische huzarensalade en grootmoeders riblap.
 • 10 Nijmegen heeft zijn eigen Diederik Stapel: naar nu bekend wordt, heeft een promovendus in 2010 een ernstige waarschuwing gekregen, nadat was gebleken dat hij data had gemanipuleerd en zaken fraaier had voorgesteld dan ze waren. Pas nadat het Algemeen Nijmeegs Studentenblad hierover berichtte, werd het bericht bevestigd door een woordvoerder van de Radboud Universiteit.
 • 11 Occupy Nijmegen heeft een spandoek aan de brug over de Voerweg gehangen waarop de oproep aan automobilisten staat om te claxonneren.Die oproep is een protest tegen de weigering van de gemeente om Occupy een geluidsvergunning te geven voor hun ‘manifestival’, vandaag op het Valkhof.
 • 14 Het ministerie van Defensie start met het opschonen van Heumensoord. Het bos ligt vol met munitie uit de oorlogstijd en de jaren van de Koude Oorlog. Defensie heeft het terrein jarenlang als oefenterrein gebruikt. Wat dieper in de grond zit dan de afgegraven laag, mag daar blijven liggen. Dat levert volgens Defensie geen gevaar op.
 • 18 How to lie with statistics: bewoners van de Componistenbuurt vinden de positieve uitslag van de enquête van de gemeente naar de wenselijkheid van betaald parkeren niet betrouwbaar. De bewoners hebben zelf een enquête gehouden, waaruit juist blijkt dat de meeste bewoners tégen invoering van betaald parkeren in hun woonstraten zijn. Ook is de visie van de bewoners van de Koolemans Beynenstraat door de gemeente niet meegewogen.
 • 20 In totaal 26.087 lopers staan op de Groesbeekseweg aan de start van de 28ste Zevenheuvelenloop – een koude editie dit keer. Er doen 5.600 vrouwen mee. Zevenentwintig jaar geleden waren er nog amper vrouwen van de partij, nu maken ze bijna een kwart van het deelnemersveld uit. Snelste vrouw was de Ethiopische Waganesh Mekasha in 48:33. Haar beroemde landgenoot Haile Gebrselassie won bij de mannen in 42.12. Voor Gebrselassie was het de derde zege in Nijmegen na 2005 en 1994.
 • 21 Het heeft de laatste tijd amper geregend, waardoor de vrachtschepen in de Waalhaven op het droge liggen. Rijkswaterstaat verwacht voor de komende dagen een verdere daling tot een stand van 7.00 meter boven NAP in de Rijn bij Lobith. Dat komt in de buurt van het record uit september 2003.
 • 23 De rechtbank in de Marokkaanse stad Nador veroordeelt Fouad el M. (35) tot levenslang voor de spraakmakende roofmoord op de Nijmeegse ‘Mientjes’ op 7 februari 2003. Mientje Aarts-Sewalt (69) en Mientje Thijssen-Bartelen (75) werden vermoord in de woning van de laatste in de Niersstraat in het Waterkwartier.
 • 25 De elektriciteitscentrale wil meer biomassa kunnen bijstoken dan de huidige 25 procent, maar dat kan niet volgens de milieuvergunning. Men dacht in het verleden dat dit de maximaal haalbare hoeveelheid was, maar dat moet worden bijgesteld. Nijmegen hoopt op een nieuwe vergunning van de provincie, zodat men nog groener kan worden.
 • 26 Het Technovium, het nieuwe onderwijsgebouw van het ROC Nijmegen aan de Heyendaalseweg,houdt een open dag. Het aparte gebouw trekt veel bezoekers. − Numaga presenteert in lux zijn Jaarboek. Het centrale thema is ‘Het imago van de stad’. Gastredacteur Dolly Verhoeven heeft tien auteurs laten nadenken hoe het met het stedelijk imago in het verleden zat. Een kritische bijdrage over ‘de linkse jaren zeventig’ is niet tot ieders tevredenheid, vooral niet van hen die ‘erbij’ waren.
 • 30 Medewerkers van NXP in 25 landen komen in actie voor collega’s in Bangkok, dat begin november door watersnood getroffen werd. Het bedrijf zelf is er gespaard gebleven, maar veel medewerkers zijn dakloos geraakt. NXP-ers in Nijmegen en Eindhoven hebben allerlei acties bedacht en uitgevoerd, zoals een schaaksimultaan tegen schaakvereniging Nijmegen. Ze hebben al 8.000 euro ingezameld.

December

 • 1 In het UMC St Radboud kan iedereen op Wereldaidsdag een gratis hiv-test ondergaan. De diagnose ‘hiv’ is weliswaar minder fataal dan in het verleden, maar men wil de verspreiding van het virus toch zoveel mogelijk tegengaan. Er blijkt veel onwetendheid: in de zuidoostelijke regio van het land weet 46 procent van de hiv-patiënten niet dat zij het virus bij zich dragen, terwijl dat in Amsterdam maar 11 procent is. − Een voorstel van oppositiepartij Gewoon Nijmegen om op de koopavonden en koopzondagen december gratis parkeren toe te staan en zo de middenstand te steunen, wordt door de gemeenteraad weggestemd. Die vreest chaos en het mislopen van 60.000 euro aan parkeergelden.
 • 7 Aan de Karrengas in het centrum van Nijmegen woedt een grote brand in een studentenhuis. De 22 studenten kunnen ongedeerd het pand verlaten. De oorzaak van de brand, die op de eerste verdieping uitbrak, is nog niet bekend. − NXP Semiconductors sluit in 2013 twee chipfabrieken in Nijmegen, waardoor driehonderd mensen hun baan verliezen. NXP gaat zich concentreren op de productie van een groter formaat wafers voor geavanceerde chips die onder meer worden gebruikt in de auto-industrie.
 • 10 Amnesty International houdt op de Internationale Dag van de Mensenrechten zijn jaarlijkse fakkeltocht. Er zijn rond de 75 deelnemers, inclusief het bekende actie-orkest Kladderadatsch en een handvol bewoners van het Occupy Nijmegententenkamp. Na een rondwandeling door de stad eindigt men bij café De Klinker.
 • 14 Het onderzoek naar de moord op Harrie Schrievers op de Daniëlsweg krijgt het stempel ‘cold case’ en wordt stopgezet. Dat is uitzonderlijk, want meestal lukt het politie in de regio Gelderland-Zuid wel om dergelijke zaken op te lossen. De laatste onopgeloste moord was die op Leon Kok (34), die in 2001 in Malvert voor de ogen van zijn gezin werd doodgeschoten.
 • 15 De derde editie van de Kerstmannenloop, Santarun 2011, wordt gehouden. Het parcours van vijf kilometer start en eindigt in de Molenstraat. De ongeveer tweehonderd deelnemers lopen in Kerstmannenpak. Een deel van de inschrijfgelden en de winst is bestemd voor de Nijmeegse Voedselbank.
 • 18 Het is vandaag de laatste koopzondag vóór Kerstmis. Winkeliers in de binnenstad proberen hun omzet nog te vergroten door een kerstman met arrenslee in te zetten.
 • 20 De plannen voor de bouw van een Topsport en Innovatiepark bij het Goffertstadion gaan definitief niet door. NEC en de HAN maakten zich sterk voor dit ‘Huis voor de Topsport’, maar een gehoopte provinciale subsidie van vijftien miljoen gaat niet door en bovendien zijn enkele medische partners afgehaakt.
 • 28 Het project ‘Mijn Ziel’ van videokunstenaar Martijn Schinkel is te zien op de glas-in-loodramen van het kunstenaarshotel Het Besiendershuis aan de Waalkade. Gebaseerd op het boek Herfst in het Oosten, dat Thomas Verbogt daar vorig jaar schreef, worden van binnenuit bewegende beelden op doorzichtig gaas geprojecteerd, zodat zij van buitenaf goed te zien zijn.
 • 29 Het Triavium verwacht een dezer dagen zijn twee miljoenste bezoeker te kunnen verwelkomen.Nu er geen natuurijs van betekenis is, puilt het in de kerstvakantie uit van de schaatsers. Dagelijks komen er zo’n 2.000 bezoekers.
 • 31 Een tbs’er ontsnapt uit de Pompekliniek en dwingt een vrouw op de Muntweg hem naar het centrum te brengen. Een uur later kan de politie hem in een café in de binnenstad aanhouden. − Bas Kortmann, de rector magnificus van de Radboud Universiteit, wordt door de redactie van De Gelderlander uitgeroepen tot ‘Oliebol van het Jaar’. Hij pleitte eerst voor een zelfbewuste nieuwe elite, maar toen hoogleraar Roos Vonk in opspraak raakte vanwege het vleeshuftersonderzoek, verbood hij iedere publiciteit op de website van de universiteit. ‘Geen goed voorbeeld voor de nieuwe elite’, volgens de krant.


Jaaroverzicht

NUMAGA JAARKRONIEKEN
1990 1991 1992 1993 1994
1995 1996 1997 1998 1999
2000 2001 2002 2003 2004
2005 2006 2007 2008 2009
2010 2011