Lange Hezelstraat 50-52: 'De Zwarte Ruiter'

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens locatie
Naam locatie : De Zwarte Ruiter
Plaatsnaam : Nijmegen
Straatnaam : Lange Hezelstraat


Hoewel het niet direct aan de gevel te zien is, is dit huis één van de oudste huizen van Nijmegen. De muren van het pand zijn al rond het jaar 1300 gebouwd. De middeleeuwse muren zijn nog steeds in goede staat, dus bij alle verbouwingen die door de eeuwen heen aan het pand plaats vonden bleven deze staan. Alleen de voorgevel van het pand is in de loop van de jaren vervangen. Immers, de zijmuren zijn toch niet zichtbaar vanaf de straat.

Tegenwoordig zijn er veel winkels en horeca gelegenheden in de Lange Hezelstraat gevestigd. Dit was vroeger niet anders. In de Middeleeuwen waren er al tal van herbergen in de Lange Hezelstraat te vinden en zelfs in de Romeinse tijd werd er op deze plek handel gedreven. Op dezelfde plek liep al vóór het jaar 100 na Christus een weg, die de nederzetting Ulpia Noviomagus in het westen verbond met het meer oostelijk gelegen legerkamp. Daarmee is de Hezelstraat waarschijnlijk de oudste winkelstraat van heel Nederland!

Bronnen

Regionaal Archief Nijmegen en Bureau Archeologie en Monumenten gemeente Nijmegen.


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...