Lauwerier, Rudolphus

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens persoon
Volledige naam : Lauwerier, Rudolphus
Geboortejaar: Geboortedatum::1797
Overlijdensjaar: Overlijdensdatum::1883
Beroep : huisschilder, kunstschilder


Rudolphus Lauwerier werd op 22 december 1797 - waarschijnlijk in Nijmegen - geboren. Roelof, zoals Rudolphus' roepnaam luidde, leerde het vak van huisschilder. In 1825 trouwde hij met de naaister Maria Sibilla Bosman. Tussen 1826 en 1841 kregen Roelof en Maria acht kinderen, van wie twee jong stierven. In het jaar van zijn huwelijk begon hij zijn eigen schildersbedrijf. Vanaf dat moment is Roelof ‘meester verwer’, later ook ‘verwer en rijtuigschilder’. Daarnaast was hij kunstschilder en aquarellist. Van zijn vijf zonen traden en vier in hun vaders voetsporen en zetten het schildersbedrijf voort. Het bedrijf vierde in 1925 zijn 100-jarig bestaan. Op 24 juni 1868 stierf Maria en vijf jaar later, op 5 juni 1883, overleed Roelof.

Lauwerier had ook de laatste jaren van zijn leven niet nutteloos besteed. Het werk combinerend met het genoegen, besteedde hij veel tijd aan het uitoefenen van de schilderkunst. Hij maakte vooral tekeningen en aquarellen van situaties in zijn directe omgeving. Zijn laatste werken hebben vooral betrekking op de sloop van de Nijmeegse stadswallen en -poorten. Zij geven een nauwkeurig beeld van Nijmegen in de tijd van de ontmanteling. Veel tekeningen en aquarellen van de schilder, onder meer een gezicht op de St. Stevenspoort en de Waalwal en een gezicht op de Hezelpoort, zijn bewaard gebleven.

In 1992 besloot de gemeenteraad een straat naar hem te noemen. Toen bleek dat aan deze straat geen bebouwing zou plaatsvinden werd het besluit weer ingetrokken. De Rudolf Lauwerierstraat was dus wel een heel kort leven beschoren: van 10 juni 1992 tot 27 januari 1993.

Bronnen

Regionaal Archief Nijmegen, Wetenschappelijke correspondentie, inv.nr. 597-130.


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...