Legerkamp op het Kops Plateau

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens locatie
Naam locatie : Kops Plateau
Plaatsnaam : Nijmegen
Straatnaam : Kopseweg


Op het Kops Plateau werd rond 10 v.Chr. een klein legerkamp ingericht. Hiervan zijn nu nog sporen te herkennen in het landschap. Een geul in de bodem markeert de hoofdweg van de legerplaats op het Kops Plateau. Het kamp strekte zich uit tot de rand van het Kops Plateau. De daling in het terrein werd gebruikt als natuurlijke verdedigingslinie. Vanaf deze plek hadden de Romeinen een uitstekend uitzicht over de rivier en de Limesregio, zodat ze alles goed in de gaten konden houden. Op de plek waar de hoofdweg over de rand van het Plateau gaat stond vroeger een grote toegangspoort.

Archeologen vonden op de plaats van het legerkamp weinig spullen van gewone soldaten maar juist heel veel van officieren, zoals grote hoeveelheden duur serviesgoed. Ook het eten van de officieren was duur en exclusief. Veel lieten ze importeren, zoals wijn, olijfolie en vissaus. Een heel bijzondere vondst is een pot met daarin de botjes van 30 zanglijstertjes. De pot bleek in de Ardennen gemaakt te zijn. Waarschijnlijk werden de zanglijsters daar ingelegd en verhandeld. Bij aankomst in Nijmegen zal de inhoud bedorven zijn geweest, want de pot is met vogels en al in een afvalkuil gegooid.

Bronnen

Regionaal Archief Nijmegen en Bureau Archeologie en Monumenten gemeente Nijmegen.


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...