Linneman, Wilhelm

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens persoon
Volledige naam : Wilhelm Linneman
Geboortejaar: Geboortedatum::1895
Overlijdensjaar: Overlijdensdatum::1986
Beroep : cartograaf, militair, winkeleigenaar

In Nijmegen dreef Wilhelm Linnemann (Soerakarta 1895- Nijmegen 1968) een sigarenzaak aan het Mariaplein. Deze vroeggepensioneerde Javaanse majoor heeft het toenmalige Nederlands-Indië beschreven in de memoires die hij naliet. Het is een verslag van zijn persoonlijke belevenissen en de gebeurtenissen uit zijn carrière bij het KNIL.

Wilhelm Linnemann

Zijn opleiding tot officier had hij in Nijmegen gevolgd. Hij was een briljant militair cartograaf, die verschillende witte plekken op Sulawesi (voorheen Celebes) in kaart heeftgebracht. Na zijn eervol ontslag vertrok hij met zijn Nijmeegse vrouw naar Nijmegen. Hij leidde er een onopvallend leven met zijn gezin dat uit vijf kinderen bestond. Hij schreef zijn levensverhaal in Nijmegen tussen 1956 en 1966 op. Zijn kinderen zagen hem vaak achter in de winkel zijn teksten uittypen. Hij hoopte daarmee “… zonder de feiten aan te dikken, ervaringen uit een vervlogen koloniaal tijdperk levend [te] houden”.

Verantwoording

Tekst uit de tentoonstelling voor het 51e canonvenster Indisch Nijmegen (2012). Zie voor meer informatie ook dit artikel op Noviomagus.

Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...