header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Loden sarcofaag

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens locatie
Naam locatie : Loden sarcofaag
Plaatsnaam : Nijmegen
Straatnaam : Burchtstraat
Lodenlady1R.jpg
Lodenlady2R.jpg
Lodenlady3.jpg

In de 4e eeuw woont het merendeel van de bevolking rondom het fort op de Valkhofheuvel. Grafvelden uit deze tijd liggen in de omgeving, zoals de Romeinse wet voorschrijft buiten de nederzettingen. Een van de graven uit het grafveld in de huidige binnenstad is een loden kist met het skelet van een vrouw. De kist werd gevonden bij de aanleg van een nieuw riool in de Burchtstraat, metersdiep onder het straatniveau. Een volledig skelet in een kist van zo’n exotisch materiaal is behoorlijk bijzonder!

De dame heeft dure grafgiften meegekregen: glazen flesjes met cosmetisch poeder en geparfumeerde olie. Haar gewaad was versierd met gouddraad. Dit alles lijkt erop te wijzen dat ze een belangrijk persoon was. De bijzondere grafgiften en loden kist leveren haar bij de ontdekking de bijnaam ‘loden lady’ op. De lady is begraven langs een van de belangrijkste wegen van Romeins Nijmegen: de weg tussen de stad Ulpia Noviomagus in Nijmegen west (nummer 14-16) en de legerplaats van het Tiende Legioen in Nijmegen oost (nummer 11). In de Romeinse tijden zijn dit de plekken van de grafvelden: langs belangrijke wegen, dicht bij nederzettingen. In de huidige binnenstad van Nijmegen lag dan ook een uitgestrekte begraafplaats, waarvan al grote delen zijn onderzocht.

De loden kist met de grafgiften en een afgietsel van het skelet zijn te zien in Museum Het Valkhof, waar ook een reconstructie van het gezicht van de dame te zien is. Op de plek waar ze gevonden is, in de Burchtstraat ter hoogte van de C&A, ligt een metalen plaat in de straat met de afbeelding van het gevonden graf. De logo’s van dure merkartikelen op de plaat zijn een knipoog naar de rijke grafgiften.

Bronnen[bewerken]

Bureau Archeologie Gemeente Nijmegen.


KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden