Logement Lent

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

src=http://studiezaal.nijmegen.nl/HttpHandler//icoon.ico?icoon=13728246%7Curl=http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=55905"}}

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Aanlegsteiger en veerdam voor de veerpont te Lent met op de achtergrond hotel Wildenbeest (1902)

In 1868 besloot de gemeenteraad het veer in eigen beheer te nemen. Dit betekende onder andere dat Wildenbeest als laatste pachter een vergoeding voor het materiaal moest krijgen. Een groot deel van de opbrengst van f18.652,10 gebruikte hij meteen voor de aankoop van het bekende Logement Lent, dat al eeuwen pal naast de aanlegsteiger in Lent lag.

Naast de reizigers kreeg het logement aan de Veerdam in de negentiende eeuw steeds meer bezoek van de Nijmeegse chique. Een tochtje naar de overkant behoorde met een bezoek aan de dorpjes Ubbergen en Hees tot de mogelijke daguitstapjes in het weekend. De tuinconcerten door militaire muziekkorpsen waren zeer populair. De gezusters Crijnen besloten in 1869 het logement te verkopen waardoor Wildenbeest voor f15.667,- in het bezit kon komen van deze ‘hotspot’. Hij zette de traditie van concerten en activiteiten in Logement Wildenbeest voort. Daarnaast bemachtigde hij de pacht van het innen van het veergeld, dat de gemeente weer had uitbesteed.

In 1906 verkocht Wildenbeest het logement aan zijn dochter en weduwe Maria Bianchi die er een geheel nieuw Hotel Lent liet bouwen.

Locatie in google-maps (nieuw venster)
Locatie in google-maps (nieuw venster)

Coördinaten::51.853700,5.865540 {{#if:|

Locatie in google-maps (nieuw venster)
Locatie in google-maps (nieuw venster)

Coördinaten::|}} {{#if:|

Locatie in google-maps (nieuw venster)
Locatie in google-maps (nieuw venster)

Coördinaten::|}}

Bronnen

  • Dongelmans, M. ‘Logement met culturele mogelijkheden : Voorloper Hotel Lent was sjiek trefpunt’, in: De Gelderlander (21 augustus 1986)
  • Dongelmans, M., ‘Ontstaan en verval van de culturele voortuin : Hotel Lent uit "Belle Époque" ‘in: De Gelderlander (23 augustus 1986)
  • Uit Lent lang vervlogen tijd op Noviomagus: Artikel 1 en Artikel 2

Verantwoording

Teksten uit de tentoonstelling ‘Kijken naar de overkant' ter gelegenheid van de Open Archievendag 2010 (Regionaal Archief Nijmegen, 2010)

Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...