Lunchlezingen in februari en maart - Huis van de Nijmeegse geschiedenis

Lunchlezingen in februari en maart

Uit Huis van de Nijmeegse geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken

Lunchlezingen

In de lunchpauze je eigen boterhammetje verorberen onder het genot van een kopje koffie of thee en tegelijk wat cultuur opsnuiven?

Op 19 februari start het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis met een nieuwe serie lunchlezingen/presentaties. Deze sluiten soms nauw en soms zijdelings aan bij de huidige expo in het Huis over de roze geschiedenis van Nijmegen van nul tot nu. De lunchlezingen worden gehouden op dinsdagmiddag tussen 12.30-13.00 uur en zijn gratis toegankelijk.

De reeks startte op dinsdag 19 februari met de vertoning van een film over de Gelderse schilder Antoon van Welie (1866-1956), deskundig ingeleid door Peter van der Heijden. De tweede lezing werd op 26 februari gehouden door archeologe Katja Zee die het thema seksualiteit in de oudheid belichtte en inging op de vraag of er zo iets was als een roze Nijmegen in de Romeinse tijd. Op 5 maart was er een boeiende presentatie over kinderboekenschrijfster To Hölscher door Tini Sönhgen die geïnterviewd werd door emeritus-hoogleraar Harrie Bekkering. De vierde lezing in de reeks was op dinsdag 12 maart en werd gehouden door Theo van der Meer, kenner van de geschiedenis van de homoseksualiteit en schrijver van o.a. Sodoms zaad in Nederland. Hij plaatste de golf van sodomietenvervolgingen die in 1730 door de Republiek ging in een groter kader. Lees verder >>

Voor maart staat er nog een lezing op het programma. Deze lezing houdt geen verband met de roze expo.

  • Dinsdag 19 maart: lezing over de tijd dat Nijmegen even in het middelpunt stond van de Europese geschiedenis: de jaren 1676-1678, de tijd van de Vrede van Nijmegen.


Rekening uit 1678 uit Archief Huis Bergh
Lees verder >>


Voor onze lunchlezingen geldt: maximaal 80 plaatsen. Wilt u zeker zijn van een plaatsje, kom op tijd!