Maart 2001
Naar navigatie springen
Naar zoeken springen
Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!
Belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen in maart 2001 op basis van de kroniek uit het Numaga-jaarboek. Zie voor het overzicht en de verantwoording voor dit jaar: kroniek 2001.
KRONIEK 2001 |
januari | februari | maart | april | mei | juni | juli | augustus | september | oktober | november | december |
- 1 De Nijmeegse Stadsschouwburg dient volgens de gemeentelijke monumentencommissie een beschermde status te krijgen; het gebouw, een topper uit de periode van de wederopbouw, zou een monumentale uitstraling hebben. - De helikopter van het traumateam van het UMC St. Radboud wordt in gebruik genomen en komt onmiddellijk in actie. In tien minuten tijd is de heli in Arnhem om een zwaargewonde Tsjechische vrachtwagenchauffeur op te halen.
- 2 In een operatiekamer van het UMC St. Radboud wordt de legionellabacterie aangetroffen. Omdat de patiënten geen gevaar lopen, blijft de operatiekamer in gebruik.- De Nijmeegse wijkcentra bundelen hun krachten om effectiever te protesteren tegen het voornemen van de gemeente om de centra te laten betalen voor het gebruik van gebouwen.
- 3 Paul de Graaf, de Nijmeegse deelnemer aan het Nationaal Songfestival, zingt met Laat je zien het enige Nederlandstalige lied, maar acht zich niet kansrijk. Zangeres Michelle wint het Songfestival; Paul de Graaf wordt zevende.- Een verkeersongeval op de grens van Nijmegen en Weurt kost het leven aan drie jonge mensen, Nijmegenaren van Turkse komaf en alle drie lid van voetbalvereniging TGB.- De Vuurtoren, een kleinschalige buitenschoolse opvanginstelling in de oude portierswoning van de Dobbelmanfabriek, wordt geopend.
- 4 In de Jan Massinkhal vindt de jaarlijkse stenen -en mineralenbeurs plaats.
- 5 In Museum Het Valkhof gaat de Vijfde Biënnale Gelderland 2001 van start onder de titel "This is how it feels". Ter gelegenheid van deze kunsttentoonstelling sieren vierentwintig portretten, gefotografeerd door Emilie Timmermans, de gevel van het museum. - In De Gildekamp wordt onder een auto een verdacht pakketje aangetroffen. De ingeschakelde Explosieven Opruimingsdienst weet met infraroodcamera's vast te stellen dat het pakketje geen bom is.
- 6 Prof. Jan Kees Haalebos, hoogleraar Provinciaal-Romeinse Archeologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en redacteur van het Jaarboek Numaga, overlijdt plotseling. - Het college van Burgemeester en Wethouders trekt drie ton uit om het Stationsplein veiliger en sfeervoller te maken.
- 7 Bij een gewapende overval op een Nijmeegse winkel dreigt de overvaller het kind van een personeelslid van de winkel mee te nemen, als zij de kluis niet opent. Zij verkiest de opening van de kluis.- Aanstaande burgemeester Guusje ter Horst laat zich in Nijmegen vast officieel fotograferen. 's Avonds bezoekt zij de raadsvergadering en ziet daar hoe wethouder R. Verdijk (VVD), verantwoordelijk voor Verkeer en Milieu, na een emotionele rede opstapt. Verdijk, pas vijftien maanden wethouder, weet zich onvoldoende gesteund door de coalitiepartner. Onvrede over de trage voortgang van Verdijks verkeersproject lijkt slechts een aanleiding. Van de acht leden van het college van Burgemeester en Wethouders dat in 1998 aantrad, zijn er nu nog maar twee in functie.
- 10 In de Petrus-Canisiuskerk vindt het jubileumconcert plaats van jongerenkoor Maranatha uit Nijmegen bij gelegenheid van het vijfentwintigjarig bestaan.
- 12 Prof. Victor Westhoff, van 1967 tot 1981 hoogleraar plantkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, overlijdt. Hij geldt als de grondlegger van de plantensociologie in Nederland.- De verontreinigde vijver van het Kronenburgerpark wordt opgeknapt.- Tijdens een wijkavond in het Goffertstadion blijkt er bij publiek en politiek veel animo om het met sluiting bedreigde Goffertbad open te houden.
- 13 Het slachthuis aan de Havenweg wordt tijdelijk gesloten: vanwege de dreigende verspreiding van mond- en klauwzeer is een algeheel vervoersverbod van kracht geworden voor runderen, schapen, geiten, varkens en andere evenhoevigen.
- 14 Wim Hompe, oud-wethouder en voorzitter van de Nijmeegse Welstandscommissie, bepleit een tijdelijke stopzetting van de bouw in het Waalspronggebied. Hij acht enige reflectie op de grootschalige plannen noodzakelijk.
- 15 Een felle brand legt een deel van basisschool St. Nicolaas in de as.
- 16 De reorganisatie van het gemeentelijk apparaat eist de eerste slachtoffers: vier directeuren van de Dienst Stadsbedrijven worden voor enkele weken naar huis gestuurd voor 'zelfreflectie'.- Het voormalige Van Swaay-terrein aan weerszijden van de Tunnelweg wordt gereinigd. Het houtveredelingsbedrijf Van Swaay werkte op die plaats gedurende drie decennia (1928 -1958) met creosootolie en kwikverbindingen om hout te beschermen tegen rotting.
- 18 Toon Schouten, vanaf de jaren dertig tot 1963 als rechercheur werkzaam bij de Nijmeegse politie, overlijdt op 101-jarige leeftijd.
- 19 Minister Zalm van Financiën bezoekt de universiteit, waar hij een gastcollege geeft over de bescherming van beursgenoteerde bedrijven tegen vijandige overnames.- Blijkens een in Elst gepresenteerd visiedocument willen culturele instellingen in Arnhem en Nijmegen de stedelijke rivaliteit inruilen voor een gezamenlijke grootschalige ambitie.Helaas laten de cultuurwethouders van beide steden zich in de woorden van De Gelderlander'verexcuseren'.- Er is hoog water in de Waal:11,86 meter boven NAP. Maar er is nauwelijks overlast.- Milieugroepen verliezen het kort geding dat zij hebben aangespannen tegen de Nijmeegse IJzergieterij.
- 21 Na een politiek debat in de gemeenteraad valt het besluit om de voor fietsers levensgevaarlijke Muntweg andermaal te verbeteren. Ook het vernieuwde Stationsplein (zó mooi!) moet opnieuw verbeterd worden.
- 22 A. de Weijer neemt officieel afscheid als algemeen directeur Afvalverwerking Regio Nijmegen.- Een illegale koffieshop in Dukenburg wordt gesloten.
- 23 Alle natuurgebieden rond Nijmegen zijn afgesloten voor het publiek in verband met mond- en klauwzeer. De pannenkoekenhuizen in deze natuurgebieden blijven echter bereikbaar.
- 24 Het Groot Waalbridgetoernooi, voor de zesde keer georganiseerd door de Nijmeegse Lionsclub, trekt 988 bridgers naar de Waalkade. Jeugdtheatergezelschap Teneeter houdt op te bestaan. Vorig jaar kreeg Teneeter een negatief subsidieadvies van de Raad voor Cultuur. De rijkssubsidie werd daarop ingetrokken. Naar aanleiding van deze teleurstellende ontwikkeling hebben wethouder Paul Depla en gedeputeerde Hans Esmeijer verklaard te willen streven naar een nieuw kinder- en jeugdtheater in Nijmegen.
- 26 Er wordt een begin gemaakt met de opruiming van een grote partij granaten die in het Waalspronggebied is aangetroffen. De 150 granaten maakten vermoedelijk deel uit van de voorraad van het Nederlandse luchtafweergeschut.- Wethouder Paul Depla krijgt de Lentse wind van voren. Hij erkent fouten, maar nieuwe beloften kunnen de Lentenaren niet vermurwen.- Geert Ibes overlijdt op 76-jarige leeftijd. Hij was ruim veertig jaar directeur van het Lentse tuinbedrijf De Eeuwige Lente.
- 27 De Waal bij Nijmegen haalt 12,70 meter boven het NAP. De Waalkade staat blank.- De tijdelijk bewindvoerder van de Stadsschouwburg en De Vereeniging, A. Krielen, haalt in een poging het exploitatietekort terug te dringen een streep door vijftig geplande voorstellingen.
- 29 Twee moorden. Een Nijmeegse vrouw (31) overlijdt in haar woning aan de Nieuwe Nonnendaalseweg na messteken door haar ex-man. Op de Wolfskuilseweg wordt het stoffelijk overschot van een man (46)aangetroffen. Hij blijkt te zijn doodgeschoten. Een verdachte is aangehouden.
- 30 Hen Bollen, oud-journalist van De Gelderlander, overlijdt op 80-jarige leeftijd.
Commentaar
<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...