Maart 2006
Naar navigatie springen
Naar zoeken springen
Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!
Belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen in maart 2006 op basis van de kroniek uit het Numaga-jaarboek. Zie voor het overzicht en de verantwoording voor dit jaar: kroniek 2006.
KRONIEK 2006 |
januari | februari | maart | april | mei | juni | juli | augustus | september | oktober | november | december |
- 1 De firma Dekker Van de Vegt bestaat 150 jaar. Op 1 maart 1856 begonnen de boekbinders Jean Guillaume Dekker en Willem J. van de Vegt in Utrecht een boekwinkel. Het hoofdkantoor van het bedrijf is nu in Nijmegen gevestigd en daar zullen de feestelijkheden zich dan ook concentreren.
- 2 Het debat over de herbouw van de donjon krijgt vanuit Den Haag een nieuwe impuls. Staatssecretaris Medy van der Laan van Cultuur laat weten dat een toren het Valkhofpark zal aantasten. GroenLinks, dat nauwelijks wachten kan op een Nijmeegs 'nee' in het referendum, is verheugd over dat standpunt, terwijl de bemoeienis van Van der Laan bij andere fracties slecht valt. In de stad wint de strijd tussen voor- en tegenstanders van de herbouw aan felheid. In het heetst van de strijd vallen grote woorden als 'geschiedvervalsing' en 'hypocrisie'. - Een conflict tussen PvdA-wethouder Paul Depla en de PvdA-fractie over de manier waarop de eerste de kwestie van de Brakkensteinse atletiekbaan behandeld heeft, wordt in de kolommen van De Gelderlander uitgevochten.
- 3 Het stadhuis staat in de steigers. De keizerbeelden aan de voorgevel zijn door de luchtvervuiling danig aangetast en worden voor een slordige 360.000 euro geïmpregneerd. Tot volgend jaar juli moet het raadhuis het zonder zijn decoratie stellen.
- 4 In de straten van Nijmegen-Oost verschijnt een delegatie van de extreem-rechtse Nederlandse Volks Unie. Voorspelbaar is de tegendemonstratie van zogenaamde antifascisten, die hun leuzen kracht bijzetten met sneeuwballen. Uiteindelijk druipen allen af.
- 7 De dag van de gemeenteraadsverkiezingen én het referendum. In de stad is de PvdA de winnaar, maar ook de SP wint. GroenLinks, partner in de linkse coalitie, verliest drie zetels. Er wordt gespeculeerd over een voortzetting van Havana aan de Waal. Minstens zo opmerkelijk is de uitslag van het referendum: liefst 60 procent van de kiezers wil de stenen donjon in het Valkhofpark zien herrijzen. Wethouder Paul Depla roept stoer: 'Bouwen dat ding!'
- 8 Johan Cruijff opent de Nijmeegse vestiging van het naar hem genoemde College, dat jongeren de kans biedt sportbeoefening te combineren met een MBO-opleiding marketing en communicatie.
- 9 Medewerkers van Philips Semiconductors in Nijmegen krijgen het aanbod van de directie om langer te werken voor hetzelfde salaris. Alleen zo kan de concurrentie uit China het hoofd worden geboden. De ondernemingsraad en de vakbonden staan niet te juichen.- De strijd om het fractievoorzitterschap van de PvdA leidt tot een pijnlijke nederlaag voor Renate Bos. Op grond van het grote aantal door haar behaalde voorkeurstemmen meende zij dat zij voor een voorzitterschap in aanmerking zou moeten komen. De fractie gaf echter de voorkeur aan Rutger Zwart.
- 10 Turnster Suzanne Harmes wordt verkozen tot Nijmeegse sportvrouw van het jaar 2005.
- 13 De formatie van een nieuw College van B&W is al in het stadium van een verdeling van de wethoudersposten tussen de coalitiepartijen. Bij formateur Depla aan tafel zitten PvdA, SP en GroenLinks. Namen worden genoemd.
- 15 Carnavalsruzie: een conflict binnen het bestuur van Stichting Openbaar Carnaval Nijmegen (SOCN) over het optreden van de jeugdprins heeft geleid tot het 'ontslag' van twee bestuursleden. Delen van de achterban beraden zich. - Op de historische site www.noviomagus.nl zijn vanaf vandaag foto's te zien van alle straten van Nijmegen, bijna 2.000 in getal.- In het stadsfilmfestival in LUX worden onder meer kunstenaarsportretten van de in Nijmegen befaamde kunstenaars Wim van Woerkom (1905-1998) en Klaus van de Locht (1942-2003) getoond.
- 20 De gemeentelijke commissie Beeldkwaliteit nomineert een reeks van gebouwen van de Radboud-Universiteit voor de status van beschermd monument. Daarvan is het Verpleeggebouw A, van de hand van architect Jan van der Laan, uit de begintijd van het ziekenhuis, wel het bekendst.
- 21 In de landelijke Nachttempelverkiezing – de beste gelegenheid voor dance – strijkt Doornroosje met de overwinning. Disco The Matrixx wordt vierde. De tevredenheid overheerst. Hier en daar wordt zelfs wat provinciaals geroepen dat 'de randstad het nakijken heeft'.- Leerlingen van de vmbo-locatie van het Kandinsky-College en van het Nijmeegse ROC Techniek aan de Hatertseweg krijgen 's middags onverwacht vrijaf na de vondst van een handgranaat in de struiken.
- 22 Op haar verjaardag wordt burgemeester Guusje ter Horst in het stadhuis verrast met een hagelwitte 'Guusje ter Horsttulp', gekweekt door Enkhuizer bollenkweker Paul Botman.
- 25 De Nijmeegse ijshockeyvereniging Emperors wordt in Heerenveen landskampioen door de Friezen in eigen huis met 2-5 te verslaan. Het succes wordt in belangrijke mate toegeschreven aan de reddingen van doelman Casper Swart.
- 26 Nijmegen-Oost wordt getroffen door een grote stroomstoring. Kortsluiting in een transformatorhuisje is de oorzaak.- Het winkelcentrum Dukenburg viert zijn dertigjarig bestaan met verve en vuurspuwers, maar zonder Ben Heussels van Tabakshop Dukenburg. Hij moest zijn zaak sluiten. Heussels schrijft zijn zakelijk malheur toe aan het verdwijnen van nabije parkeerplaatsen.
- 27 Nijmeegse archeologen beginnen voorzichtig met het uitgraven van twee Romeinse grafkelders op de Sint-Josephhof.
- 29 Het Dominicus-College wijdt ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de school een klein symposium aan leven en werk van de schrijver Frans Kellendonk, oud-leerling van de school.- Stadsfilmfestival in LUX, met liefst twee films waarin Mariken een rol speelt. In de film God of die Duvel blijken de lotgevallen van Mariken en Moenen parallel te lopen met die van de blueszanger Robert Johnson en in Dwaal brengt een andere Mariken haar vriend weer op het goede pad.
- 31 Na honderd jaar stapt de familie Grol uit de orthopedische schoenmakerij die haar naam draagt. In 1906 startte Rembertus Grol zijn bedrijf in de Johannes Vijghstraat. Kleinzoon Frans stopt er nu mee. Het bedrijf wordt door een nieuwe eigenaar voortgezet, maar de firmanaam Grol blijft behouden.
Commentaar
<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...