Maart 2011
Naar navigatie springen
Naar zoeken springen
Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!
Belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen in Maart 2011 op basis van de kroniek uit het Numaga-jaarboek. Zie voor het overzicht en de verantwoording voor dit jaar: kroniek 2011.
KRONIEK 2011 |
januari | februari | maart | april | mei | juni | juli | augustus | september | oktober | november | december |
- 1 Door aanpassingen aan het Palkerplein verdwijnen de ‘Blokken van Struycken’ tijdelijk uit beeld. Bij hun terugkeer zullen zij iets opschuiven. De ondernemers op Bijsterhuizen zijn gehecht aan het kunstwerk, dat als een prima wegwijzer fungeert.
- 2 Bij de Statenverkiezingen wordt in Nijmegen de PvdA eerste met 20,4% van de stemmen, gevolgd door de SP (17,3%) en D66 (14,8%). De PVV eindigt als zevende met 7,9% van de stemmen. De opkomst in Nijmegen bedraagt 56,9%.
- 3 De Nijmeegse rockgroep De Staat presenteert in de grote zaal van De Vereeniging haar tweede cd Machinery. Met 1.800 toeschouwers is de zaal uitverkocht. Na een stroef begin eindigt de avond met een daverend applaus.
- 4 Met een vier minuten durende flashmob demonstreren ruim driehonderd leerlingen van de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud in het centrum voor de multiculturele samenleving. De demonstratie bestaat uit een dans waarbij de leerlingen borden dragen die oproepen tot tolerantie.
- 7 Minister Opstelten van Veiligheid bezoekt jongerencentrum De Horizon in Meijhorst. Door een gezamenlijke aanpak van gemeente, welzijnsinstanties, politie, toezichthouders, winkeliers en wijkbewoners is de jongerenoverlast hier sterk verminderd.
- 9 Museum Het Valkhof en de Radboud Universiteit participeren in een vierjarig internationaal onderzoek naar bronzen beelden die de Romeinen plaatsten langs de limes, de grens van hun rijk. In Nederland zijn op tien plaatsen fragmenten van dergelijke beelden opgegraven. Het project zal worden afgesloten met een boek en een tentoonstelling.
- 12 In de Jan Massinkhal komen tijdens de eerste Nijmeegse vechtsportbeurs de liefhebbers van onder andere karate, aikido en kung fu aan hun trekken. Organisator Marco Stolz wil er een jaarlijkse traditie van maken.
- 13 Jongens- en meidenteams spelen in de Jan Massinkhal voor een finaleplaats van de NEC BuurtBattle. De voetballers geven blijk van maatschappelijke betrokkenheid door goed gedrag en het leveren van ‘Buurt Bijdragen’, die variëren van het schoonmaken van de wijk tot het uitdelen van parkeerkaartjes in een winkelcentrum.
- 15 Op het terrein waar tot voor kort de Free Record Shop stond, hebben archeologen een beerput, muren, vloeren en een sloot uit de late Middeleeuwen aangetroffen.
- 16-20 In lux gaat voor de derde keer het vijfdaagse filmfestival Go Short van start, waarin 280 korte films worden vertoond. Als beste Nederlandse film komt Dominique van Jim Taihuttu uit de bus.
- 17 Bij de Mariënburgkapel verrijst een tijdelijk ‘detentiecentrum’, bedoeld als protest tegen het kabinetsvoornemen om illegaliteit strafbaar te stellen. Volgens de Stichting Gast, een van de organisatoren van de actie, kan het publiek hier ervaren hoe slecht vluchtelingen in Nederland worden behandeld.
- 18 Wethouder Hannie Kunst wil elf wederopbouwpanden in het centrum op de gemeentelijke monumentenlijst zetten. Daartoe behoren onder meer het voormalige Centrum Theater in de Houtstraat, nu een casino, en het Carolus Theater aan Plein 1944. − Tijdens de jaarlijkse vrijwilligersactie ‘NL doet’ komen koningin Beatrix, haar neven prins Bernhard en prins Pieter Christiaan en nichtje prinses Annette naar Nijmegen om bij Grote Broer kunsteducatie aan de Prins Hendrikstraat 7 als vrijwilliger te helpen met verven en behangen: ‘Niet iedereen kan zeggen dat ‘ie geklust heeft met Trix.’
- 19 De vijfde editie van het Nijmeegs Boekenbal in De Vereeniging, met als thema ‘Curriculum Vitae geschreven portretten’, is uitverkocht. Kader Abdolah, Kamagurka en Jan Mulder behoren tot de gasten.
- 21 Uit protest tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs bezetten 35 studenten van de Radboud Universiteit en de Hogeschool Arnhem Nijmegen ’s morgens vroeg het Erasmusgebouw. Het bestuur van de universiteit duldt echter geen volledige bezetting en laat het gebouw rond het middaguur ontruimen, hetgeen vrijwel geruisloos verloopt.
- 24 Wethouder Floris Tas zet de Dukenburgse organisatie Intercity in het zonnetje. De stichting geeft taal- en inburgeringslessen aan gemiddeld 240 allochtonen per jaar. De cursisten doen vrijwilligerswerk in de wijk, zodat ze ook in de samenleving meedoen. Hoewel de gemeente zwaar moet bezuinigen, zal Tas de subsidie voor Intercity niet schrappen.
- 26-27 Dit weekeind bezoeken drieduizend liefhebbers de eerste Nijmeegse kunstbeurs ‘Kunstraffinaderij XL’ in de voormalige pershal van De Gelderlander. De organisator, Nijmeegs Creatief Productieplatform Smeerolie, wil tonen wat de Nijmeegse kunstenaars in huis hebben en de samenwerking tussen cultureel Nijmegen en het bedrijfsleven bevorderen.
- 27 Tijdens de jaarlijkse ‘Romeinenmeeting’, een initiatief van de Stichting Romeinenfestival, presenteert zich de pas opgerichte re-enactmentgroep Ala Batavorum. De groep wil de gelijknamige Bataafs- Romeinse ruiterij, die in het begin van onze jaartelling was gelegerd op het Kops Plateau, doen herleven.
- 28 Op vier Nijmeegse scholen (het Dominicus College, het Kandinsky College, de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud en het Stedelijk Gymnasium) en het Wijchense Maaswaal College gaat de Roze Week van start, waarin homoseksualiteit centraal staat. Hetero’s en homo’s moeten er samen voor zorgen dat homoseksualiteit bespreekbaar wordt.
- 30 De raadsfracties van CDA, VVD, D66, Nijmegen Nu en GroenLinks willen dat de gemeente zorgvuldiger omgaat met archeologisch erfgoed. In het verleden zijn veel bij nieuwbouw gedane vondsten vernietigd. De recente ruiming van de resten van een toren en de stadsmuur op Plein 1944 is de druppel. De gemeente belooft dat beide zullen terugkeren op het plein. − Bij de Sint-Josephhof opent wethouder Hannie Kunst een ‘Romeinse kijkkast’, waarin een animatie de kijker meeneemt naar de funderingen van het oudste stenen huis van Nederland (ca. 40 na Christus).
Commentaar
<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...