Mariaverering
Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!
In de Sint Stevenskerk stond eens het veertiende-eeuwse beeld van ‘de Gelderse Lieve Vrouw’. Dit beeld overleefde de beeldenverbranding op de Grote Markt in 1592 niet. Tot de inventaris van de Stevenskerk hoorde ook een klein vroeg vijftiende-eeuws madonnabeeldje van hout. Dit beeldje kwam in de negentiende eeuw weer boven water. In 1926 werd op initiatief van pastoor de Grood van de Lourdeskerk te Nijmegen naar voorbeeld van de middeleeuwse processie een jaarlijkse ommegang met het Mariabeeld ingevoerd. Vanaf die tijd is sprake van 'Onze Lieve Vrouw van Nijmegen'. Het beeld heeft sinds 1932 een apart kapelletje in de Molenstraatskerk.
Ondanks dat Nijmegen heel lang een uitgesproken rooms-katholieke stad was zijn er niet veel Mariabeelden langs de openbare weg te vinden. Er is de Lourdesgrot aan de Hatertseweg en er staat een Mariabeeld op het Mariaplein, het voorplein van de Maria Geboortekerk. Het laatste beeld is gemaakt door de Nijmeegse kunstenaar Albert Meertens. Aan de gevel van het stadhuis bevindt zich een Mariabeeld van de hand van Albert Termote. Het vervangt het in de oorlog verwoest beeld dat in 1880 was aangebracht op de plaats waar zich al in de zestiende eeuw een Mariabeeld bevond.
Bronnen
Regionaal Archief Nijmegen, Wetenschappelijke correspondentie, inv.nr. 606-110 (1987).
Commentaar
<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...