header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Medisch Kleuterdagverblijf Maria Christina

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Medisch Kleuterdagverblijf Maria Christina
Andere naam (namen):

Bestaansperiode: 1947 - 2002
Rechtsvorm: Stichting
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

Vergeleken met de zorg voor zuigelingen (consultatiebureau voor zuigelingen) en schoolkinderen (schoolarts en kinderuitzending) heeft de zorg voor kleuters in Nederland een late start gehad. De eerste stap was de oprichting in 1919 van de landelijke vereniging ‘Naar het Strand’. Hier werden voornamelijk ondervoede kinderen, zognaamde bleekneusjes, opgevangen. Ze verbleven hier zes weken om op krachten te komen. In 1928 werd in Arnhem het eerste Medisch Kleuter Dagverblijf (MKD) van Nederland opgericht. Na 1950 verschoof de aandacht van de mkd’s naar de opvang van kinderen met problemen in hun ontwikkeling of gedrag.

Geschiedenis

In 1947 werd het Medisch Kleuterdagverblijf Maria Christina opgericht als dagvoorziening voor peuters en kleuters. Het was gevestigd in het voormalige landhuis Averbeke aan de Eleonoraweg te Nijmegen. Het kleuterdagverblijf nam kinderen in behandeling in de leeftijd van 1,5 tot 7 jaar, waarbij de aandacht was gericht op een veelzijdige, geïntegreerde aanpak. Medewerkers uit verschillende disciplines werden aangetrokken. In 1991 werkten naast 25 groepsleiders en -leidsters, een kinderarts en een orthopedagoog ook een logopedist, een functietrainster, een speltherapeut, een pedagogisch gezinswerkster en een aantal maatschappelijk werksters in het verblijf. Het kleuterdagverblijf sloot in 2002 zijn deuren. In de periode 2006-2010 zijn op het terrein drie nieuwe luxe woningen gebouwd. Daarnaast is ook het voormalige landhuis Averbeke omgevormd tot luxe woning.

Taken en activiteiten

In de beginjaren ontfermde het medisch kleuterdagverblijf zich voornamelijk over de opvang van ondervoede kinderen. Na 1950 verschoof de aandacht naar de opvang van jonge kinderen met problemen in hun ontwikkeling of gedrag.

Locatie

1947-2002:Nijmegen Eleonoraweg 5 locatie in googlemaps

Bronnen

  • Inv. nrs. (14-15).

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Robert Spanings. (2013)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden