header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Medische faculteit

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
RADBOUD IN DE STAD
Universiteit90jaar.jpg
startpagina
"Radboud in de stad" biedt naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de Radboud Universiteit een indruk van de voormalige locaties van de universiteit in de stad, met de bijbehorende verhalen. Lees verder>>>
Universiteitsgebouwen.png Soort locatie:
Universiteitsgebouwen
Gegevens gebouw
Adres: Geert Grooteplein Noord 9
Andere naam: Huize Heyendael
Bouwjaar: 1913
Sloopjaar:
Faculteit/studierichting:
Functie:
  • Colleges (1951 tot heden)


Architect : Estourgie, Ch.M.F.H./ Van der Laan, J. & Dijkema, P.

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Huize "Heyendael" (1930)

Sinds er – vanaf 1905 – sprake is van een katholieke universiteit, streeft de Sint Radboudstichting ernaar een medische faculteit op te richten. De bisschoppen willen koste wat kost het tekort aan katholieke artsen in de samenleving opvullen. De uitbreiding van de universiteit wordt echter almaar vooruit geschoven, want een medische faculteit met laboratoria en klinieken is een kostbare aangelegenheid. Wanneer de KUN in 1948 in aanmerking komt voor rijkssubsidie, slaat eindelijk het grote uur. Aan de zuidgrens van de stad wordt het landgoed Heyendael aangekocht, waar de medische faculteit zal verrijzen. Op het landgoed bevinden zich twee gebouwen met daaromheen grote stukken bos: Huize Heyendael (’t Kasteeltje’) en ‘oud-Heyendael’. Huize Heyendael is door een van de gebroeders Jurgens (van de margarinefabrikanten) gebouwd tussen 1912 en 1914. Het huis, dat is ontworpen door de architect Charles Estourgie, is in Hollandse neorenaissancestijl gebouwd, wat te zien is aan de trapgevels en de vele versieringen van natuursteen. Het is asymmetrisch en heeft aan één zijde een torentje. Vooral het interieur, dat deels is samengesteld uit elementen van oude huizen verspreid over West-Europa, is bijzonder. Het huis heeft een schouw in de hal, versierde plinten in het trappenhuis, gedecoreerde plafonds en schilderingen, waarvan sommigen uit de 18de eeuw, en een glas-in-loodraam van het echtpaar Jurgens met hun vier kinderen. De omliggende bossen gebruikt Jurgens als jachtterrein. Huize Heyendael vormt oorspronkelijk de kern van het landgoed en ook de kern van de nieuwe Faculteit der Geneeskunde. Geleidelijk komt daarin verandering, wanneer vanaf 1949 vijftig gebouwen verrijzen om het Kasteeltje heen. Tussen 1950 en 1990 wordt de medische faculteit in fasen gebouwd en tussendoor ook verbouwd. Door de voortschrijdende technologie moeten gebouwen en bouwplannen voortdurend worden aangepast. In 1990, met de bouw van Trigon en E-gebouw, lijkt de faculteit gereed, maar dat is slechts schijn: sindsdien is voor faculteit en ziekenhuis wederom veel nieuwbouw gepleegd.

Bronnen[bewerken]

  • R. Jans (red.), Er was eens…van Geneeskunde tot Medische Wetenschappen. 1961-1991 (Nijmegen 1991)
  • J. Brabers, Hippocrates op Heyendael. Onstaan en ontplooiing van de faculteit der Medische wetenschappen van de Radboud universiteit Nijmegen 1951-2001, (Nijmegen 2009)
  • B. Heffels, artikelenreeks in: KUNieuws 2(1998)
  • H. Corman (red.) Nijmeegse gezichten. Vijfenzeventig jaar katholieke universiteit (Nijmegen 1998)

Verwijzingen

Verantwoording[bewerken]

Onderzoek naar de universiteitslocaties door de studenten geschiedenis Yvette Dam en Yvonne Verstappen voor Radboud in de stad naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de universiteit in 2013.

Locatie in google-maps (nieuw venster)

51° 49' 27.16" N, 5° 51' 32.72" E

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden