Mei 2002
Naar navigatie springen
Naar zoeken springen
Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!
Belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen in mei 2002 op basis van de kroniek uit het Numaga-jaarboek. Zie voor het overzicht en de verantwoording voor dit jaar: kroniek 2002.
KRONIEK 2002 |
januari | februari | maart | april | mei | juni | juli | augustus | september | oktober | november | december |
- 1 In het voormalige klooster Mariënbosch komen zestig luxe appartementen. De buitenkant van het gebouw blijft in de oorspronkelijke staat. Het gebouw heeft sinds 2001 de status van rijksmonument.
- 3 Begin van De Roze Weken, een plaatselijk festival voor homo's.
- 4 In de St. Stevenskerk vindt het Herdenkingsconcert plaats, opgevoerd door het Symfonieorkest Nijmegen. Het concert valt in de smaak, maar veel bezoekers zijn gepikeerd over de afwezigheid van het gemeentebestuur.
- 6 Ruim honderd mensen tekenen het condoleanceregister voor de vermoorde Pim Fortuyn dat in het Open Huis in allerijl is opengesteld.
- 8 Pater Canisius Vastbinder O.F.M. van het franciscanenklooster Bonaventura in de Vermeerstraat ontvangt de Waalbrugspeld voor zijn inspanningen in het laatste oorlogsjaar.
- 10 De bewonersorganisatie De Voorstenkamp is verontwaardigd, omdat ze belasting moet gaan betalen over de Luikse sfeermarkt. Het gaat om een bedrag van E 750, dat volgens De Voorstenkamp is bestemd voor jeugdactiviteiten. De gemeente meent dat de markt te groot en te commercieel is geworden.
- 11 Op het Valkhof vindt voor de derde keer het Binnenstebuitenfestival plaats.- Demissionair minister Van Boxtel zegt in het kader van het project 'De Buurt is aan zet' E 365.000 toe voor de verbetering van de leefbaarheid in de Benedenstad.
- 13 Gemeenteraadslid Ben van Hees (Nijmegen Nu) vraagt aandacht voor het verleden van de stad. Hij stelt onder meer voor gebruik te maken van sponsoring door het bedrijfsleven en het Straalmanfonds in ere te herstellen. Met E 22 miljoen van de gemeente kan het fonds veel cultuurhistorische projecten financieren, ook omdat iedere euro wordt verdriedubbeld door koppelsubsidies van de Europese Unie, het Rijk en de provincie.
- 14 De Milieu Effect Rapportage (MER) voor de Waalsprong is klaar.
- 15 Het nieuwe College van Burgemeester en Wethouders begint met een serie wijkbezoeken. Als eerste is het Waterkwartier aan de beurt.
- 16 Bij de kamerverkiezingen wint het CDA en verliest de PvdA. Dat is ook in Nijmegen het geval. Vergeleken met de verkiezingen van 1998: CDA van 13,1 naar 19,5%; PvdA van 32,6 naar 18,6%; VVD van 18,8 naar 10,9%. De LPF krijgt 13,6%. Groen Links gaat van 15,8 naar 16,4%, de SP van 7 naar 11,4%. De opkomst is 77,09 tegen 71,6% in 1998.
- 17 De 'tenenzuigers' krijgen een rustplaats in de Historische Tuin aan de Griftdijk in Lent. Beide skeletten zijn gevonden in een graf uit de Vroege IJzertijd (800-500 v. Chr.) aan de Steltsestraat in Lent met hun hoofden aan elkaars voeten, vandaar de naam 'tenenzuigers'.
- 18 Bij opgravingen door het Bureau Archeologie is op de Ganzenheuvel de put gevonden van een stadspomp.
- 22 Besloten wordt de herdenking van operatie Market Garden, die na 2003 zou stoppen, op kleine schaal voort te zetten. Het programma voor Britse veteranen in en rond Nijmegen blijft doorgaan zolang dat mogelijk is. De Veterans Association zoekt sponsors.- De Stadsschouwburg en De Vereeniging (N.V. MENSEC) sluiten het theaterseizoen af met een winst van E 40.000. De Vereeniging wil de klassieke concerten opwaarderen door een toporkest naar Nijmegen te halen.
- 23 Samenwerkende dorpsgroepen in Lent willen dat de gemeenteraad het akkoord met het Rijk over de dijkteruglegging verwerpt. Zij willen een studie naar serieuze alternatieven.
- 25 In het Kolpinghuis is het Roze Meifeest afgesloten. Tijdens de muziekshow op het Koningsplein wordt aan burgemeester Ter Horst een roze lintje uitgereikt als dank voor haar inzet voor de homo-emancipatie in Nijmegen.
- 27 Een groot deel van de gemeenteraad is vóór de herinvoering van muntparkeren. Sinds alleen met pasjes kan worden betaald, zijn er grote problemen en is het bezoek aan de stad met sprongen afgenomen.
- 29 De monumentenwerkgroep van Numaga gaat verder als meldpunt voor eenieder die aantasting constateert van het historische stadsbeeld van Nijmegen en zal zich alleen met kleine projecten bezighouden. Numaga is vertegenwoordigd in de gemeentelijke Monumentencommissie.
- 30 Voor de derde keer wordt in Nijmegen de Straatspeeldag gehouden. Afgezette straten zijn het domein van spelende kinderen en hun ouders. Het doel van deze dagen is aandacht te vragen voor de kwetsbare positie van kinderen in het verkeer.
- 31 De Mariënburgkapel is leeggeruimd. De depotstellingen van Het Archief zijn verwijderd. Door de eeuwen heen heeft de kapel verschillende bestemmingen gehad. Er is een voorstel om er een spiritueel centrum te vestigen.
Commentaar
<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...