Mei 2011
Naar navigatie springen
Naar zoeken springen
Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!
Belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen in mei 2011 op basis van de kroniek uit het Numaga-jaarboek. Zie voor het overzicht en de verantwoording voor dit jaar: kroniek 2011.
KRONIEK 2011 |
januari | februari | maart | april | mei | juni | juli | augustus | september | oktober | november | december |
- 4 Behalve de traditionele kranslegging bij het oorlogsmonument ‘De Vaandeldrager’ op het Traianusplein omvat de jaarlijkse herdenking van de doden uit de Tweede Wereldoorlog onder meer rondleidingen en lezingen. Voor het herdenkingsconcert is voor het eerst het Nijmeegs Studentenorkest uitgenodigd.
- 7 Alle 2.200 huishoudens van Lent worden door wethouder Jan van der Meer en een schare helpers verrast met een bosje rozen, omdat Lent de schoonste Nijmeegse wijk is.
- 8 De jaarlijkse Dag van het Levenslied wordt deze keer opgeluisterd met een optreden van de wethouders Hannie Kunst, Henk Beerten en Jan van der Meer. Ze vertolken in de snikhete tent op het Valkhof de smartlap ‘De Vlieger’ van André Hazes. De mannelijke bezoekers leveren een andersoortige bijdrage: 2.600 liter urine voor de kunstmestindustrie.
- 10 Van de grote collectie moderne kunst die de gemeente sinds 1955 heeft verworven, gaat tweederde deel in de verkoop. Nijmegenaren hebben voorrang bij de online-veiling van de 2.000 stukken, waaronder werken van Robert Terwindt, Ronald Tolman en Elly Kuipers.
- 11 Onder de Van Schaeck Mathonsingel wordt een enorme kuil gegraven ten behoeve van een ondergrondse parkeergarage voor 650 auto’s en 1000 fietsen. De oplevering is gepland in mei 2012.
- 12 De expositie NYMA Revisited in de Vasim wordt feestelijk afgesloten met een reünie van oudnyma- medewerkers.
- 13 Van de 140 sorteerstations die postbezorger tnt gaat sluiten, zal dat van Nijmegen als eerste aan de beurt komen. Daarmee verliezen tweehonderd medewerkers hun baan.
- 15 Onder enorme publieke belangstelling en ideale weersomstandigheden doen 11.000 vrouwen mee aan de negende editie van de Marikenloop. De loopsters zorgen bovendien voor een opbrengst van 26.500 euro voor de campagne ‘Because I’m a Girl’ (voor meisjes in de Derde Wereld). − NEC-spits Björn Vleminckx is met 23 doelpunten topscorer geworden van de Nederlandse Eredivisie. Daarmee is de Belgische speler tevens de productiefste aanvaller in de geschiedenis van de Nijmeegse club.
- 19 In de Atlas voor Gemeenten van 2011 staat Nijmegen op de zevende plaats. De stad is daarmee de aantrekkelijkste Gelderse woonstad, juist vóór Arnhem. Er is gelet op cultuuraanbod, bereikbaarheid, veiligheid en aanwezigheid van natuurgebieden, alsook op sociale aspecten zoals bijstand, werkloosheid, armoede en percentage laagopgeleiden.− Met apenmaskers en pluche knuffels voert een groepje demonstranten van de Anti Dierproeven Coalitie in Nijmegen actie tegen het gebruik van proefapen door de Radboud Universiteit, niet toevallig op de dag dat de universiteit haar 88ste verjaardag viert.
- 20 De Nijmeegse kunstenaar en schoenontwerper Jan Jansen ontvangt in de Sint-Stevenskerk uit handen van burgemeester Thom de Graaf de Karel de Grote Oeuvrekunstprijs voor vijftig jaar hoogstaand werk. Hij ontwerpt schoenen ‘die tijdloos zijn, vol humor en soms iets stouts hebben’.
- 22 Bijna 600 oud-inwoners (en nakomelingen) van het vroegere Nijmeegse dorp Neerbosch wonen een grote reünie bij. Neerbosch is in de loop der jaren opgeslokt door Nijmegen, met het Maas- Waalkanaal aan de ene kant en de wijk Neerbosch-Oost aan de andere kant. Maar de Dorpsstraat en het kerkje bestaan nog.
- 23 Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen geeft in Lent het startsein voor de bouw van de tweede Nijmeegse stadsbrug door een stalen damwandprofiel de grond in te trillen. Burgemeester Thom de Graaf zwaait lof toe aan voormalig wethouder Paul Depla, de huidige burgemeester van Heerlen. Die heeft het proces een decennium geleden op gang gebracht.
- 24 De Nijmeegse hoogleraar Carl Figdor heeft een Europese Advanced Grant van 2,5 miljoen euro gewonnen. De tumor-immunoloog van de Radboud Universiteit zal de Europese subsidie gebruiken om te werken aan nieuwe vaccins tegen kanker. − De gemeente biedt de bezoekers van de gemeentelijke website door middel van luchtfoto’s zicht op de 58.356 bomen die op gemeentegrond staan. Daarvan zijn 1.911 exemplaren gemarkeerd als monumentale bomen.
- 25 Nijmeegse winkeliers kunnen van de gemeente subsidie ontvangen voor onder meer het installeren van een dna-douche in hun zaak. Opgepakte daders zijn via de dna-spray op hun kleding te linken aan een misdrijf. Het is een van de maatregelen waarmee het aantal gewapende overvallen moet worden teruggedrongen. − In de gemeenteraad spreekt een meerderheid zich – voorlopig – uit ten gunste van de ambitieuze plannen voor het Topsport- en Innovatiepark (TIP) en de uitbreiding van het NEC stadion.
- 26 Bibliotheek Gelderland-Zuid wil zeven van de twaalf bibliotheekvestigingen in Nijmegen sluiten. De door de gemeente opgelegde bezuiniging van 600.000 euro is hiervan de belangrijkste oorzaak. De vijf bibliotheken die wel open blijven – Mariënburg, Zwanenveld, Muntweg, Hatert en Oosterhout – worden uitgebreid en gemoderniseerd om echte ontmoetingsplekken te worden.
- 27 Aan de Nieuwe Dukenburgseweg wordt het startschot gegeven voor de bouw van het grootste laboratorium van Heinz buiten de Verenigde Staten. Uiteindelijk zullen hier naar verwachting tweehonderd productontwikkelaars, onderzoekers en kwaliteitmanagers aan het werk zijn. Heinz heeft ook merken als Honig, De Ruijter, Venz, Brinta en Karvan Cevitam onder zijn vleugels.
- 28 Een meerderheid van de Nijmeegse raadsfracties is tegen de voorstellen van wethouder Hannie Kunst om de regels voor archeologisch onderzoek in de stad te versoepelen en sterk te bezuinigen op het gemeentelijke Bureau Archeologie en Monumenten. De onvrede komt in een week waarin opnieuw verrassende vondsten zijn gedaan onder de Scheidemakershof: resten van vroeg-Romeinse gebouwen en een middeleeuws begijnenhuis. Het middeleeuws bouwwerk is gevonden onder de vloer van een recente atoombunker.
Commentaar
<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...