header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Mini-expo Archeologie op de Waalkade

Uit Huis van de Nijmeegse geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken

Vanaf vrijdag 21 december is in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis een nieuwe archeolo-gische expositie te zien.

Centraal daarin staat het archeologisch onderzoek op de Waalkade. Voor het eerst zijn alle archeologisch onderzoeken die recent of wat minder recent zijn uitgevoerd, bekeken en met elkaar in samenhang gebracht. Dat levert nieuwe inzichten op over de stad in de 13e eeuw. Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat de stadsmuur die voor het eerst aan het eind van de 14e eeuw wordt beschreven, al aan het eind van de 13e eeuw gebouwd moet zijn geweest.

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Ansichtkaart van de Waalkade, richting het oosten (1900)


Het onderzoek werd gedaan om een goed archeologisch advies te kunnen geven over de werkzaamheden die binnenkort uitgevoerd gaan worden. De waterkering moet namelijk worden vernieuwd en daarbij gaat de hele Waalkade grondig op de schop.

Opgravingen op de waalkade (2007)

De expositie laat zien hoe de Waalkade er door de eeuwen heen heeft uitgezien vanaf de Romeinse tijd tot en met de 19e eeuw. De stadsmuren en de haven komen aan bod en verder wat er zoal werd vervoerd over de rivier. Kortom een boeiende en veelzijdige mini-expo die een bezoek aan de Mariënburgkapel waard is.

Meer ontdekken over Nijmegen en archeologie? Kom bij ons een kijkje nemen in en koop het boekje "Archeologie op straat".

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
WEBLOG
Nieuws en achtergronden uit de praktijk
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden