header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Museum De Stratemakerstoren

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Museum De Stratemakerstoren
Andere naam (namen):

Bestaansperiode: 1992 - 2015
Rechtsvorm: Stichting
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

Bij de sloop van een aantal panden aan de Waalkade in 1987 kwam de zestiende-eeuwse Stratemakerstoren grotendeels intact tevoorschijn. De Stratemakerstoren was een bastei (uit het Italiaans: bastia), een grote, lage, halfrond hoefijzervormige toren met geschutstellingen in de vestingmuur. De Stichting Stadsarcheologie Nijmegen nam het initiatief tot de verbouwing van de Stratemakerstoren tot museum over de geschiedenis van Nijmegen. Het in 1995 geopende museum bood plaats aan wisselexposities, rondleidingen, stadswandelingen en activiteiten voor kinderen en scholieren. Op 28 juni 2014 fuseerde Museum De Stratemakerstoren met het Natuurmuseum tot de Stichting De Bastei, beheerder van het nieuwe museum over archeologie, geschiedenis en natuur op locatie van Museum De Stratemakerstoren. Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en het IVN Rijk van Nijmegen sloten zich aan als deelnemer van De Bastei. Op 1 juni 2015 is het bestuur van Museum De Stratemakerstoren ontbonden en werd het nieuwe bestuur van De Bastei geïnstalleerd. Op 19 mei 2018 werd het nieuwe museum na een grondige verbouwing en uitbreiding officieel geopend.

Taken en activiteiten

Wisselexposities, rondleidingen, stadswandelingen en activiteiten voor kinderen en scholieren op het terrein van cultuurhistorie.

Organisatie

De stichting bestond uit een stichtingsbestuur en een museumdirecteur die leiding gaf aan enkele medewerkers en vrijwilligers.

Locatie

1992-2015:Nijmegen Waalkade 83-84

Bronnen

  • G. Alofs, 'Het behoud van een menselijk monument: Vijftien jaar in dienst van De Toren', Nijmegen 2015

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Robert Spanings. (2018)Locatie in google-maps (nieuw venster)

51° 50' 55.00" N, 5° 52' 10.81" E

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden