header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Natuurmuseum Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Natuurmuseum Nijmegen
Andere naam (namen):
  • Stichting tot Behoud van Natuurhistorische Verzamelingen (1973-1984)
  • Natuurhistorisch museum (1980-1982)
  • Stichting Natuurmuseum Nijmegen (1984)

Bestaansperiode: 1973 - 2017
Rechtsvorm: Stichting
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

Een groep mensen die sterk betrokken was bij de wereld van de biologie richtte in 1973 de Stichting tot Behoud van Natuurhistorische Verzamelingen (SBNV) op. Zij verzamelde enkele rijke collecties, waaronder schedels, bloemmotieven, opgezette vogels en zoogdieren.

Begin 1977 richtte de stichting in het Open Huis van de gemeente Nijmegen een tentoonstelling in met een selectie uit haar verzameling. Na afloop van de tentoonstelling werd de stichting door de gemeente benaderd met de suggestie om de leegstaande voormalige synagoge aan de Gerard Noodtstraat te huren voor het herbergen van haar verzameling. Samenwerking met het Instituut voor Natuureducatie (IVN) was dan wel noodzakelijk en de gemeente was bereid het op te richten museum te subsidiëren. Na een voorbereidingsperiode van enkele jaren ging het Natuurhistorisch museum op 23 mei 1980 open. In de loop van 1982 werd de naam gewijzigd in Natuurmuseum. De naam van de SBNV wijzigde in het voorjaar van 1984 in ‘Stichting Natuurmuseum Nijmegen e.o.’.

In de zomer van 1988 begon een ingrijpende verbouwing en uitbreiding, waarbij het museum een meer professionele inrichting kreeg. De heropening vond plaats op 8 september 1989.

Rond 2010 werd besloten het Natuurmuseum en museum De Stratemakerstoren aan de Waalkade de krachten te laten bundelen en samen met Staatsbosbeheer een nieuw centrum voor natuur en cultuurhistorie te bouwen. In 2015 begon aan de Lange Baan de bouw van dit nieuwe museum ‘De Bastei’, dat in 2018 de deuren opende. Het Natuurmuseum werd op 1 oktober 2017 gesloten.

Taken en activiteiten

De SBNV had tot doel het verzamelen, restaureren en onderhouden van bestaande collecties van natuurhistorisch materiaal en het onderbrengen ervan in een biologisch werkcentrum.

Organisatie

Het bestuur van de SBNV had een voorzitter, een secretaris, een penningmeester en vier leden.

Locatie

1980-2017:Nijmegen Gerard Noodtstraat 21 (later: 121) locatie in googlemaps

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Hylke Roodenburg. (2019)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden