Nederlands Hervormde begraafplaats Lent

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens begraafplaats
Soort: Protestants
Straatnaam : Pastoor van Laakstraat
In gebruik vanaf: circa 1800
In gebruik tot en met: heden


Geschiedenis

Rond 1500 werd voor het eerst een begraafplaats aangelegd bij de huidige Nederlands Hervormde kerk. Deze is in gebruik geweest tot ongeveer 1800. Na de ruiming van dit kerkhof is ten noorden van de kerk een nieuwe begraafplaats aangelegd, die tot heden in gebruik is gebleven. De Nederlands hervormde kerk van Lent was oorspronkelijk een katholieke kerk die aan St. Maarten was gewijd. Na de Reductie van de stad Nijmegen in 1591 kwam dit bedehuis in protestantse handen. Het kerkje is meermalen verwoest en heeft sinds 1755 zijn huidige vorm.

Begraafregisters

De grafregisters van de Nederlands hervormde begraafplaats Lent over de periodes 1860-1877, 1877-1917 en 1918-1951 zijn raadpleegbaar in het Gelders Archief te Arnhem, Hervormde Gemeente Lent, toegangsnummer 0768. De begraafregisters vanaf 1951 bevinden zich bij de heer S. van de Veen in Lent. De gegevens zijn ter inzage met geldige onderzoeksreden. U kunt contact met hem opnemen om een afspraak te maken.

Bronnen

  • Lent Lang vervlogen Tijden 51 (1998), p. 12.
  • Mededeling van de heer S. van de Veen, beheerder van de Nederlands hervormde begraafplaats te Lent.

Verantwoording

Ilse Nagelkerke, Begraafplaatsen in Nijmegen in de 19e en 20e eeuw (stage-onderzoek geschiedenisopleiding Radboud Universiteit Nijmegen 2007)


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...