header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Nederlandse Katholieke Vereniging van Militaire Ambtenaren beneden de rang van tweede-luitenant behorende tot de Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Luchtmacht St. Martinus, afdeling Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Nederlandse Katholieke Vereniging van Militaire Ambtenaren beneden de rang van tweede-luitenant behorende tot de Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Luchtmacht St. Martinus, afdeling Nijmegen
Andere naam (namen):
  • St. Martinus Nijmegen
  • Nederlandse R.K. Onderofficierenvereniging 'St. Martinus', afdeling Nijmegen
  • R.K. Verbond van Onderofficieren 'St. Martinus', afdeling Nijmegen

Bestaansperiode: 1918 - 1979
Rechtsvorm: Vereniging
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

In 1911 werd het R.K. Verbond van Onderofficieren 'St. Martinus' opgericht, een vakbond voor militaire ambtenaren beneden de rang van tweede-luitenant. Pas in 1950 sloot 'St. Martinus' zich aan bij een vakcentrale, namelijk de Katholieke Arbeidersbeweging (KAB), later het Nederlands Katholiek Vakverbond (NKV) geheten. Uit onvrede met de koers van het NKV verliet 'St. Martinus' de vakcentrale echter in 1968. Tien jaar later, in 1978, zocht het toenadering tot de Christelijke Vereniging van Militairen (CVM) waarmee het de Federatie van Algemeen Christelijke Organisaties van Militairen (FACOM) opzette. De beide bonden fuseerden uiteindelijk op 11 juni 1982 tot de Algemeen Christelijke Organisatie van Militairen (ACOM), een vakbond die tot 2012 was aangesloten bij het Christelijk Nederlands Vakverbond (CNV) en daarna lid werd van de Christelijke Centrale van Overheids- en Onderwijspersoneel (CCOOP).

Geschiedenis

De afdeling Nijmegen van 'St. Martinus' werd in 1918 opgericht. Het uittreden van de vakbond uit het NKV in 1968 begroette zij vol instemming. De federatievorming met de CVM achtte zij van groot belang. Al in 1979, kort na het vieren van het zestigjarig jubileum van de afdeling, maakte zij daarom plaats voor een afdeling van de FACOM.

Taken en activiteiten

De vakbond behartigde de materiële belangen van zijn leden op het gebied van loon en arbeidsomstandigheden.

Organisatie

Beroepsmilitairen van de Koninklijke Landmacht en Koninklijke Luchtmacht gestationeerd in Nijmegen konden lid worden van de afdeling. Zij kozen uit hun midden jaarlijks een bestuur dat lopende zaken afhandelde en de agenda bepaalde van de ledenvergaderingen.

Locatie

1918-1979:Nijmegen

Bronnen

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Andreas Caspers en Robert Spanings. (2017)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden