NGON

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Introductie

Netwerk Geschiedenisonderwijs Nijmegen (NGON)

Om de (geschiedenis)docenten in het Nijmeegse nog beter te kunnen bereiken en van dienst te kunnen zijn werd in het begin van 2015 een impuls gegeven aan het Netwerk Geschiedenisonderwijs Nijmegen (NGON): een overlegplatform voor en door het geschiedenisonderwijs in de stad en omgeving.

Een digitale nieuwsbrief gaat de docenten voorzien van al het relevante en actuele nieuws uit en over het Nijmeegse erfgoedveld. Een redactieraad zorgt er voor dat het nieuws specifiek is toegesneden op de historisch geïnteresseerde docent: al het aangeboden nieuws en informatie is direct bruikbaar in de klas of te vertalen in een interessant bezoek, excursie of activiteit.

Blijf op de hoogte van relevant nieuws, activiteiten en aanbiedingen over educatieve producten, tentoonstellingen, (boek)presentaties, aansprekende educatieve bronnen en thema's over de geschiedenis en het erfgoed in en om Nijmegen, speciaal voor en door het geschiedenisonderwijs.

Geen geschiedenisdocent, maar toch benieuwd naar de nieuwsbrief? Zijn er educatieve activiteiten die je graag vermeld zou willen zien of heb je ideeën hoe het beter kan? Laat het ons gerust weten door een mail te sturen.

De redactie

Het netwerk dat tot stand kwam op initiatief van Loek Janssen - een bevlogen geschiedenisdocent werkzaam bij de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud - kreeg in 2015 een digitale component. De redactie van deze digitale nieuwsbrief bestaat naast Loek uit Ricardo Schenker en Roelof Duit, beide werkzaam als geschiedenisdocent aan het Karel de Grote College en Anne Wevers, Chrisje Hendriks en Wouter Daemen, die zorgen voor input vanuit de cultuurhistorische instellingen.


Het archief van de nieuwsbrief

De nieuwsbrief kwam voor het eerst uit op 22 januari 2015. In dit archief zijn digitaal alle nieuwsbrieven te vinden die tot nu toe verschenen zijn.

Editie 1 : januari 2015

Editie 2 : april 2015

Editie 3 : juli 2015

Editie 4 : oktober 2015

Editie 5 : februari 2016

Editie 6 : april 2016

Historische bronnen voor het onderwijs


Speciaal voor het onderwijs is per thema digitaal portaal ontwikkeld met lokale historische bronnen, zoals foto’s, affiches, films en documenten.

Wil je aan de slag met de geschiedenis van Nijmegen voor je (profiel)werkstuk, spreekbeurt of scriptie? Neem dan vooral een kijkje! De Nijmeegse historische bronnen op www.geschiedenislokaal024.nl zijn afkomstig uit de collectie van het Regionaal Archief Nijmegen.