header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Archeologische mini-expo

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

(Doorverwezen vanaf Nieuwe archeologische mini-expo)
Ga naar: navigatie, zoeken

Mini-expo Knodsenburg

Archeologen van de gemeente Nijmegen doen onderzoek in het gebied waar de dijk wordt teruggelegd en een nevengeul voor de Waal zal komen. Een deel van fort Knodsenburg ligt in dat gebied.

De expositie geeft een indruk van het archeologisch onderzoek. In juni werden de houten palen van de ophaalbrug en het bruggenhoofd van de hoofdingang gevonden. Behalve de sporen van het fort zelf vonden de archeologen ook wapentuig, zoals twee stukken van ontplofte kanonnen en ijzeren kanonskogels. Gebroken aardewerk en stenen pijpen geven een indruk van het dagelijks leven van de soldaten buiten het oorlogsvoeren om.

In de expo zijn ook voorwerpen te zien die geleend zijn van Museum het Valkhof, zoals een helm, rapieren, dolken en pistolen uit de 16 en 17e eeuw. Die maken het beeld completer en kunnen ook een idee geven van voorwerpen die mogelijk de komende tijd nog door de archeologen gevonden gaan worden in het opgravingsgebied. De opgraving van het fort loopt door tot in september. Nieuwe vondsten worden toegevoegd aan de expositie.

Onderzoek fort knodsenburg.jpg

Verwijzingen

Zie voor meer informatie de artikelen Archeologisch vooronderzoek Fort Knodsenburg en Fort Knodsenburg.

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden