header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Nijmeegse Mixed Hockey Club

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Samovarelftal 1913. (Archief NMHC; inv.nr. 144)
Algemene gegevens
Naam : Nijmeegse Mixed Hockey Club
Andere naam (namen):
  • N.M.H.C. 'Nijmegen'
  • NMHC

Bestaansperiode: 1906 -
Rechtsvorm: Vereniging
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

De Nijmeegsche Mixed Hockey Club (NMHC) werd in 1906 opgericht door enkele jongelui. Aanvankelijk werd er ook in ‘mixed’ verband gespeeld, maar omdat dit wel gezellig, maar niet praktisch bleek, kwamen er al snel een heren- en een damesafdeling, die zich aansloten bij de landelijke hockeybond. In competitieverband kwam (en komt) de club uit als ‘Nijmegen’, reden om later, in de jaren tachtig, de naam van de club officieel te veranderen in NMHC ‘Nijmegen’. Het eerste dameselftal (Dames I) werd in seizoen 1928/29 kampioen in de oostelijke competitie. Het eerste herenelftal (Heren I) speelde hetzelfde klaar in 1936/37. Dit succes is sindsdien niet meer geëvenaard. Dames I slaagde hier in 1963/64 bijna in, maar verloor uiteindelijk de finale van aartsrivale Union. Landelijke bekendheid genoot de club vooral dankzij het jaarlijkse herentoernooi om de Samovar – een zilveren Russische theeketel – dat deze vanaf 1909 organiseerde. Dit toernooi kreeg, na pressie van vrouwelijke bestuursleden, in 1950 een pendant in het damestoernooi om de Nijmegen-beker. Beide toernooien vonden plaats tot 1965. Intussen was de club gegroeid en waren er ook jongens-, meisjes- en veteranenelftallen gevormd. Na op velden achter café Groenewoud, hotel Mariënboom en aan de Hazenkampseweg gespeeld te hebben, streek de club halverwege de jaren dertig neer op een terrein aan de Nijmeegsebaan, waar hij ruim zestig jaar bleef. Hier verrees een clubhuis en werden in de jaren tachtig van de twintigste eeuw de eerste kunstgrasvelden aangelegd. In 1999 nam de club een nieuw complex in gebruik, even verderop aan de d’Almarasweg, waar hij beschikking kreeg over drie kunstgrasvelden.

Taken en activiteiten

Het doel van de club is de beoefening van hockey; waarvoor trainingen georganiseerd worden en elftallen gevormd die meespelen in een landelijke competitie.

Organisatie

Het bestuur wordt jaarlijks verkozen tijdens de algemene ledenvergadering en bestaat onder andere uit een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. Verder doet de club een beroep op zijn leden om vrijwillig taken op zich te nemen. De club wordt draaiende gehouden door verschillende commissies, elk met een eigen taak.

Locatie

1999-:Nijmegen d'Almarasweg 37

Bronnen

  • Bruisend over de rails. NMHC 90 jaar. Lustrumuitgave NMHC ‘Nijmegen’ 1906 – 1996, Nijmegen 1996.

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door H. de Heiden en T. de Mol (1982); C. Gottmer en L. Gruppelaar (2010 en 2011); Andreas Caspers. (2015)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden