Nijmegen in de Eerste Wereldoorlog

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

De 51ste Canonvenster: Nijmegen in de Eerste Wereldoorlog

Waarom een 51ste venster?

Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is het startpunt voor iedereen die meer van de geschiedenis van de Waalstad wil weten. In het Huis neemt de Canon van Nijmegen een prominente plaats in. Deze laat je kennismaken met de 50 belangrijkste gebeurtenissen uit de stadsgeschiedenis. Maar er zijn altijd nog interessante zaken aan die Canon toe te voegen. Daarom heeft het Huis een Canonkast met een extra 51ste venster. Lees verder>>

De achtste editie van het 51ste Canonvenster gaat over Nijmegen in de Eerste Wereldoorlog.

Nijmegen in de Eerste Wereldoorlog

Op donderdag 31 juli 2014 werd in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis een nieuw 51ste Canonvenster geopend. Dit venster, in feite een mini-expositie, handelt over Nijmegen in de Eerste Wereldoorlog. De jaren 1914-1918 horen tot een bijzondere, maar dusverre onderbelichte periode in de lokale geschiedenis.

Het 51ste Canonvenster is gemaakt door historicus Rob Wolf die met aansprekende teksten en beelden erin slaagt deze tijd zo tot leven te roepen dat je je gaat afvragen waarom deze periode zo weinig aandacht heeft gekregen.

Voor meer informatie: geschiedschrijving@hotmail.com

Een onderbelichte, maar interessante periode

1915 militairen in een loopgraaf ter hoogte van Kalorama in Beek

Begin augustus 1914 werden in de stad en in grensdorpen als Groesbeek een groot contingent grenswachters gelegerd. Vanaf oktober 1914 heeft Nijmegen een kleine duizend Belgische vluchtelingen gehuisvest.

Smokkelaars waren ook hier actief, terwijl Duitse deserteurs en ontsnapte geallieerde krijgsgevangenen de weg over de grens wisten te vinden. In de stad zelf nam de armoede toe. Een groeiend deel van de bevolking werd voor maaltijden afhankelijk van liefdadige instellingen en de gemeentelijke gaarkeukens. Steenkool was zo schaars dat veel gezinnen ’s winters in de kou zaten.

Toch waren er ook positieve dingen te melden. De eerste arbeiderswijken werden onder het regime van de Woningwet gebouwd. Concertgebouw De Vereeniging opende in 1915 zijn deuren, sportpark de Hazenkamp werd in 1918 in gebruik genomen.

Net als elders eindigde de donkere periode van de Eerste Wereldoorlog ook in Nijmegen met de Spaanse griep die weer een zwarte bladzijde aan de Europese geschiedenis toevoegde.Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...