In 2008 introduceerde burgemeester Thom de Graaf de verkiezing ‘Nijmegenaar van het Jaar’. Met de prijs wilde hij Nijmegenaren die in een bepaald jaar een bijzondere prestatie met uitstraling voor de hele stad leveren, eren. De winnaar wordt ieder jaar bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Burgemeester Hubert Bruls zette deze traditie voort.
Een stadsbrede publieksjury kiest uit het totaal aantal genomineerden vijf kandidaten. Deze worden voorgelegd aan het digitale stadspanel, bestaande uit zo’n 4.000 Nijmegenaren. Zij kiezen de uiteindelijke winnaar.
Naar de startpagina over onderscheidingen
Saïd Achouitar is Nijmegenaar van het jaar 2008. Achouitar kreeg de ereprijs omdat hij er vorig jaar in slaagde om zijn jeugdzaalvoetbalproject Futsal Chabbab ook buiten zijn wijk en zelfs de stadsgrenzen uit te breiden. Burgemeester Thom de Graaf en juryvoorzitter Bea Postma-Wanga maakten de winnaar bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nijmegen. De jury prees Achouitar als een rolmodel voor de Nijmeegse jeugd. Met zijn zaalvoetbalactiviteiten biedt hij veel kansarme en moeilijk te bereiken jongeren de kans om een omslag in hun leven te maken. Door een goede combinatie van sport en huiswerkbegeleiding werken jongeren op een positieve manier aan hun toekomst. Het project draagt ook sterk bij aan de leefbaarheid in Nijmeegse wijken. Futsal Chabbab bestaat al een aantal jaren, maar in 2008 slaagde Achouitar er ook in om zijn succesvolle 'product' tot ver buiten zijn wijk aan de man te brengen. Vele maatschappelijke partijen en overheden in en buiten Nijmegen toonden interesse.
Sijbrand de Jong is Nijmegenaar van het jaar 2009. Burgemeester Thom de Graaf en juryvoorzitter Saïd Achouitar, zelf Nijmegenaar van het jaar in 2008, maakten de winnaar bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nijmegen. Sijbrand de Jong won in 2009 de Academische Jaarprijs, de belangrijkste Nederlandse prijs voor popularisering van wetenschap. Uitgangspunt voor de inzending voor de Jaarprijs was een onderzoek waarover hij publiceerde in het wereldwijd gezaghebbende tijdschrift Science. Het gaat over het voortdurende bombardement op onze aarde door extreem kleine deeltjes uit het heelal. De Jong heeft in 2009 een team gevormd van studenten om een gooi te doen naar de Academische Jaarprijs. Samen met hen heeft hij een techniek ontwikkeld om de geheimzinnige ruimtestraling om te zetten naar gesamplede dancemuziek en licht. In de inzending was ook beschreven hoe het plan daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden: in de vorm van een landelijk dance-evenement in de grootste tent-dome van Europa (1000 personen) tijdens de eerstvolgende Vierdaagsefeesten. Partners in het project zijn de stichting Vierdaagsefeesten en het label van DJ Tiësto. De jury vond dat De Jong de Radboud Universiteit Nijmegen én de stad op de kaart zet als een plaats waar toponderzoek wordt gedaan. Dat is belangrijk om nieuwe studenten, onderzoekers en bedrijven te trekken. Hij levert bovendien een opmerkelijke bijdrage aan Nijmegen als evenementenstad.
Mia Schoffelen is Nijmegenaar van het Jaar 2010. Burgemeester Thom de Graaf en Sijbrand de Jong, zelf Nijmegenaar van het jaar 2009, maakten de winnaar bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nijmegen. Mia Schoffelen is de initiatiefneemster en drijvende kracht achter School’s Cool. In 2006 heeft zij deze organisatie opgericht. Mia Schoffelen heeft sindsdien al haar tijd in School’s Cool gestoken. Onder haar bezielende leiding heeft de vrijwilligersorganisatie School’s Cool nu een stevige professionele basis en is klaar voor de toekomst. Zij is voorzitter van het bestuur én mentor. In januari 2011 neemt zij afscheid. School’s Cool is een mentororganisatie die zich richt op leerlingen die door een aantal risicofactoren kwetsbaar zijn, en ondersteuning biedt bij de overgang van basisschool naar het voortgezet onderwijs. Het doel van School’s Cool is het voorkomen van schooluitval en het vergroten van onderwijskansen voor haar leerlingen. School’s Cool begon vijf jaar geleden met twintig kinderen. Dankzij de inzet van Mia Schoffelen is in 2010 de 100ste mentor actief geworden. Deze vrijwillige mentoren begeleiden wekelijks zo’n honderd risicoleerlingen. In opdracht van het Oranjefonds is een onderzoek uitgevoerd. Daaruit blijkt dat de leerlingen veel baat hebben bij de School’s Cool mentor. De leerling presteert beter op school gedurende de gehele schoolperiode, ontwikkelt een beter begrip voor leren op school, heeft een positiever zelfbeeld en een bredere blik op de wereld. De mentor heeft een aantoonbaar positief effect op de gezinsleden. In 2008 ontving School’s Cool de Marga Klompéprijs.
De jury vond dat dankzij de inzet van Mia Schoffelen risiscoleerlingen succesvol begeleid worden door mentoren wat ook een positieve uitstraling naar de overige gezinsleden heeft. Tevens heeft zij er voor gezorgd dat School’s Cool een stevige professionele basis heeft.
Prof.dr. Bas Bloem is Nijmegenaar van het jaar 2011. Burgemeester Thom de Graaf en Mia Schoffelen, zelf Nijmegenaar van het jaar 2010, maakten de winnaar bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nijmegen. Prof. dr. Bas Bloem, hoogleraar neurologie UMC St. Radboud, is in oktober uitgeroepen tot Nationale zorgheld 2011. Hij kreeg de prijs van het ministerie van VWS omdat hij zich met succes inzet voor een actieve rol van patiënten bij hun eigen zorg. Bloem is medeoprichter van ParC, ParkinsonNet en MijnZorgnet. Het Parkinson Centrum Nijmegen (ParC) biedt Parkinsonpatiënten een multidisciplinaire beoordeling, waarbij het zorgteam altijd geheel is afgestemd op de wensen van de patiënt en diens naasten. Patiënten worden hier gecoacht om de juiste beslissingen te nemen. ParkinsonNet omvat 65 regionale netwerken in heel Nederland. ParkinsonNet verbetert de kwaliteit van zorg en bespaart tientallen miljoenen euro’s.
Roland van der Hoek is Nijmegenaar van het jaar 2012. Burgemeester Bruls en Bas Bloem, zelf Nijmegenaar van het jaar 2011, maakten de winnaar bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nijmegen. Roland heeft zich als bestuurslid, samen met andere leden en vrijwilligers van KidsRights, enorm ingezet in het Nijmeegse om zijn passie voor kinderen in achterstandsposities in Derde Wereldlanden op de agenda te zetten. Hij heeft Kidsrights Italië mede opgezet. Het Kidsrights gala in april 2012 is mede door zijn inzet een geweldig succes geworden met een opbrengst van ruim € 400.000,-. Van der Hoek is als bestuurslid van Nijmegen4KidsRights ook actief voor het realiseren van Nijmeegse projectdoelen in townships bij Johannesburg in Zuid-Afrika. Met zijn medebestuurders van Nijmegen4KidsRights was dit jaar het eerste Nijmegen4KidsRights Golf Open op de golfbaan van Groesbeek en haalde daarbij € 21.500 op. Daarnaast maakt Roland zich sterk voor de jaarlijkse uitreiking van de Internationale Kindervredesprijs in de Ridderzaal in Den Haag. Een prijs voor jongeren die zich op bijzondere wijze inzetten voor de rechten van het kind. Zijn devies is: "Als macht je drijfveer is dan roof je energie van anderen, kom je in je eigen kracht dan geef je energie aan je omgeving." Naast zijn inzet voor Kidsrights is Van der Hoek is ook nog voorzitter van het bestuur van Basisschool De Klokkenberg.
Rob Jaspers is Nijmegenaar van het jaar 2013. Burgemeester Bruls en Roland van der Hoek, Nijmegenaar van het jaar 2012, maakten de winnaar bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nijmegen. Rob Jaspers volgt het wel en wee van Nijmegen al jaren als verslaggever van De Gelderlander. In 2013 startte hij een nieuw project, de rondvaarten op de Pannenkoekenboot waaraan inmiddels meer dan 6000 mensen aan hebben deelgenomen. Zonder uitzondering stapten zij allemaal een stuk wijzer van de boot af dan ze er op kwamen. Rob vertelt tijdens de rondvaarten over alle ontwikkelingen rond de Waal bij Nijmegen: Waalkade, De Oversteek, de dijkteruglegging en de nevengeul. De rondvaarten zijn door hem helemaal zelf bedacht, georganiseerd en uitgevoerd. Ook in 2014 zal hij zijn tochten voortzetten.
Toine Tax, directeur van Doornroosje, is ‘Nijmegenaar van het jaar 2014’ geworden. Burgemeester Bruls en Rob Jaspers, Nijmegenaar van het jaar 2013, maakten vanavond de winnaar bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nijmegen. De kroon op de inzet van Toine Tax voor de popmuziek in Nijmegen was in 2014 de opening van de nieuwbouw van Doornroosje op 1 oktober jl. Als waardering voor zijn jarenlange grote inzet voor de popmuziek in Nijmegen met als letterlijk hoogtepunt een fantastisch nieuw gebouw. Maar de werkzaamheden van Toine Tax reiken verder dan alleen de popmuziek: hij is voorzitter van het Cultuur Netwerk Nijmegen (waarin de grote culturele instellingen vertegenwoordigd zijn), hij zoekt waar mogelijk en gewenst de samenwerking met andere (culturele) organisaties en heeft een scherp oog voor de kansen die er liggen om Nijmegen als cultuurstad verder te profileren. En hoe belangrijk cultuur voor een stad is, is evident. Nijmegen vaart wel bij onze uitstekende culturele voorzieningen die mede dankzij Toine Tax een dergelijk hoog niveau hebben bereikt. Wat zegt hij zelf over zijn werkwijze: ‘Mijn aanpak is altijd praktisch: geen grote idealen of visies, maar haalbare begrotingen, waarlangs een project zich uitrolt. En binnen de beschikbare middelen het maximale realiseren’.
Op 4 januari 2016 is tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente traditiegetrouw de Nijmegenaar van het Jaar bekend gemaakt. De prijs ging dit jaar naar Hendrik-Jan Derksen, initiatiefnemer van de website Welcome to Nijmegen. Burgemeester Bruls en Toine Tax, Nijmegenaar van het jaar 2014, maakten de winnaar bekend. Hendrik-Jan Derksen heeft zich afgelopen jaar belangeloos ingezet bij de oprichting van de website en Facebookpagina 'Welcome to Nijmegen' (inmiddels 7000+ volgers) Toen het bericht van de plannen voor de opvang van vluchtelingen in Heumensoord medio september bekend werden was er een paar uur later een Facebookpagina. Een pagina die niet alleen mensen helpt, maar ook informatie geeft naar beide kanten, die de dialoog voert en zaken die niet altijd makkelijk zijn bespreekbaar maakt. Welcome to Nijmegen en de facebookgroep ‘Refugees in Netherlands Nijmegen' (inmiddels 5000+ leden) zijn essentieel voor het creëren van draagvlak. Hendrik-Jan toont, samen met zijn vrouw Marinka, dat met de kracht van sociale media het mogelijk is om in een mum van tijd een grote groep mensen bij elkaar te brengen en te organiseren. Ze denken in kansen, oplossingen en vooral in de kracht van mensen. Ook fysiek zijn ze veel aanwezig in locatie Heumensoord waar ze vertrouwenspersonen en aanspreekpunten geworden zijn van mensen zowel binnen als buiten het kamp.
Op 2 januari 2017 is tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente traditiegetrouw de Nijmegenaar van het Jaar bekendgemaakt. De prijs ging dit jaar naar Eugenie Aartsen van de Stichting gratis2dekansje. Burgemeester Bruls en Hendrik-Jan Derksen, Nijmegenaar van het jaar 2015, maakten de winnaar bekend. Eugenie Aartsen helpt heel veel mensen met een minimum inkomen. Zij is bijna 24 uur per dag bezig met Stichting gratis2dekansje. Zij helpt mensen jong of oud, non-profit, elke dag. Met haar stichting helpt Eugenie Aartsen mensen die onder het minimum leven en mensen die niet veel hebben. Zij zorgt dat er gratis spullen en kleding aan de mensen uitgeleverd wordt. Eerst deed zij dit bij haar thuis. Sinds deze zomer is hiervoor een ruimte beschikbaar gesteld.
Op 8 januari 2018 is tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente traditiegetrouw de Nijmegenaar van het Jaar bekendgemaakt. De prijs ging dit jaar naar Rhea Elise Khoeblal van Buiten Spelen piano’s. Burgemeester Bruls maakte de winnaar bekend. Rhea Elise Khoeblal is een straatpianiste, pianolerares en organisatrice van "Buiten spelen piano's". Ze zit in een rolstoel, maar dit weerhoudt haar er niet van om zich in te zetten voor vluchtelingen, bijles wiskunde te geven aan kinderen en volwassenen en geld in te zamelen om meer openluchtpiano's mogelijk te maken. Rhea Elise is onder meer initiatiefnemer van het plaatsen van de piano die nu in het station van Nijmegen staat.
Op 7 januari 2019 is tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente traditiegetrouw de Nijmegenaar van het Jaar bekendgemaakt. De prijs ging dit jaar naar Linda van Aken van de Vincentius Vereniging Nijmegen. Burgemeester Bruls maakte de winnaar bekend. Linda van Aken, voorzitter van de Vincentius Vereniging Nijmegen zet zich met hart en ziel in voor de mensen in Nijmegen. Zij vindt dat ieder mens telt en zo helpt zij tegen armoedebestrijding en eenzaamheid. Zij zorgt er voor dat bezoekers te eten krijgen en organiseert talloze activiteiten voor hen. Het doel is om de situatie waarin men zich bevindt structureel te verbeteren. Dit gebeurt door middel van directe en persoonlijke hulp, zo geven vrijwilligers van de Vincentius Vereniging Nederlandse les of wordt er samen gekookt.
Op 6 januari 2020 is tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente traditiegetrouw de Nijmegenaar van het Jaar bekend gemaakt. De prijs ging dit jaar naar Qader Shafiq. Een stadspanel verkoos hem boven de andere genomineerden Bart Janssen en Nadï van de Watering. Qader Shafiq jaagt op uiteenlopende manieren verbeteringen aan waar het gaat om het Nijmeegse leefklimaat en het verbinden van inwoners met verschillende culturele achtergronden. Hij schrijft hierover in columns, organiseert het DI-VERS festival, is vrijwilliger bij de Kledingbank en zet zich in om Nijmegen een waardige ‘Shelter City’ te laten zijn. Daarnaast vervult hij diverse bestuursfuncties (o.a. voor de Bastei) en denkt hij mee in denktanks over onder meer het buitenlandbeleid.
Tim Hogenbosch, ‘boswachter Tim’, is een bijzondere jeugdheld. Hij leert jong (en oud) opnieuw van het bos te houden. Hij laat ze zien waarom het zo mooi is en waarom het zo belangrijk is dat we er goed mee om moeten gaan. “In een jaar waarin door Corona meer mensen het bos bezoeken, is het extra belangrijk om te leren dat we er te gast zijn en er dus ook respect voor moeten hebben.” Deze boodschap verspreidt hij op tv, social media en komt terug in zijn nieuwe boek voor kinderen.
Oscar Hoiting werkt als intensivist en medisch manager van de intensive care van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis. Hij maakte zich er sterk voor dat zowel de coronapatiënt als de reguliere patiënt optimale zorg kreeg in het afgelopen jaar. In deze hectische tijd wist hij zijn team gemotiveerd te houden en kon hij in begrijpelijke taal en met indringende voorbeelden (ook op tv) uitleggen wat de consequenties van het coronavirus zijn voor de patiënt, familie en collega’s. Met deze titel voor Hoiting worden ook zijn team, de medewerkers van het ziekenhuis en alle zorgmedewerkers in Nijmegen geëerd en bedankt voor hun essentiële bijdrage in de ‘strijd’ tegen COVID.