header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Nijmegenaar van het Jaar 2009: Sijbrand de Jong

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken

Sijbrand de Jong is Nijmegenaar van het jaar 2009. Burgemeester Thom de Graaf en juryvoorzitter Saïd Achouitar, zelf Nijmegenaar van het jaar in 2008, maakten de winnaar bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nijmegen.

Sijbrand de Jong won in 2009 de Academische Jaarprijs, de belangrijkste Nederlandse prijs voor popularisering van wetenschap. Uitgangspunt voor de inzending voor de Jaarprijs was een onderzoek waarover hij publiceerde in het wereldwijd gezaghebbende tijdschrift Science. Het gaat over het voortdurende bombardement op onze aarde door extreem kleine deeltjes uit het heelal. De Jong heeft in 2009 een team gevormd van studenten om een gooi te doen naar de Academische Jaarprijs. Samen met hen heeft hij een techniek ontwikkeld om de geheimzinnige ruimtestraling om te zetten naar gesamplede dancemuziek en licht.

In de inzending was ook beschreven hoe het plan daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden: in de vorm van een landelijk dance-evenement in de grootste tent-dome van Europa (1000 personen) tijdens de eerstvolgende Vierdaagsefeesten. Partners in het project zijn de stichting Vierdaagsefeesten en het label van DJ Tiësto.

De jury vond dat De Jong de Radboud Universiteit Nijmegen én de stad op de kaart zet als een plaats waar toponderzoek wordt gedaan. Dat is belangrijk om nieuwe studenten, onderzoekers en bedrijven te trekken. Hij levert bovendien een opmerkelijke bijdrage aan Nijmegen als evenementenstad.

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden