header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Notaris W.C. Böhtlingk

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Notaris W.C. Böhtlingk
Andere naam (namen):

Bestaansperiode: 1860 - 1905
Rechtsvorm:
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

Willem Constantijn Böhtlingk werd op 23 januari 1830 te Arnhem geboren. Hij was getrouwd met Adriana Sophia Ketjen. Na het overlijden van notaris J.H.C.A. Payen, die als notaris te Nijmegen vele vooraanstaande protestantse tot zijn klantenkring had gerekend, solliciteerde Böhtlingk naar de vrijgekomen notarispost op standplaats 4. Ondanks zijn relatief geringe ervaring – hij was pas zeven jaar kandidaat-notaris geweest – had hij succes. Het grote netwerk dat hij had, speelde een belangrijke rol bij zijn benoeming: Böhtlingks vader was raadslid in Arnhem, zijn schoonvader directeur van de rijksbelastingen in Gelderland en hij was familie van de Nijmeegse burgemeester F.P. Bijleveld. Op 5 juni 1860 schreef Böhtlingk zich in Nijmegen in en vier dagen later verleed hij zijn eerste akte. Hij had zich gevestigd aan de Houtstraat op nummer B149. Gedurende het grootste deel van zijn werkzame leven behield hij zijn kantoor en woning aan de Houtstraat, vanaf midden jaren tachtig op nummer 9 en zeker vanaf 1892 op nummer 53. Adresboeken van 1905 en later vermelden Böhtlingk op Batavierenweg 59.

Hij maakte de laatste van in totaal 11.299 akten op 24 januari 1905 op. C.G. Leopold nam zijn standplaats over. Böhtlingk overleed op 19 januari 1913 te Nijmegen, op 82-jarige leeftijd.

Locatie

-:Nijmegen Korenmarkt D322

Bronnen

  • R. de Jong, Tussen ambt en vrij beroep. Het notariaat tussen 1842 en 1999, Amsterdam 2002, p. 53-54.
  • www.genlias.nl.
  • Adresboeken uit de periode 1868-1905.

Verantwoording

]]KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden