Oktober 2006
Naar navigatie springen
Naar zoeken springen
Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!
Belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen in oktober 2006 op basis van de kroniek uit het Numaga-jaarboek. Zie voor het overzicht en de verantwoording voor dit jaar: kroniek 2006.
KRONIEK 2006 |
januari | februari | maart | april | mei | juni | juli | augustus | september | oktober | november | december |
- 1 Job en Daan Frieling en burgemeester Guusje ter Horst zijn de laatste bezoekers van de tijdelijke donjon op het Valkhof, voordat deze wordt afgebroken. De beklimming van het steigerbouwwerk was de prijs die Job won met een tekenwedstrijd; hij mocht zijn broer Daan meenemen.
- 2 De commissie onder leiding van Loek Hermans is mild in haar oordeel over de besluitvorming rondom de afgelaste negentigste Nijmeegse Vierdaagse. Wel doet de commissie aanbevelingen om herhaling van zo'n calamiteit te voorkomen.
- 3 In opdracht van de burgemeester presenteert gemeentesecretaris Pier Eringa een evaluatierapport over het verloop van de Vierdaagse 2006. Een van de aanbevelingen uit het rapport: hulpdiensten moeten alerter zijn tijdens de Vierdaagse.
- 4 Wethouder Paul Depla meldt dat het aantal klanten van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) sinds 1966 niet zo laag is geweest: minder dan 6.000. Deze daling schrijft hij toe aan de goedlopende economie en het strengere handhavingsbeleid.
- 5 De Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud (NSG) doet mee aan 'Dance4Life', een internationale campagne om jongeren te betrekken bij de strijd tegen HIV en aids. Met 53 andere Nederlandse scholen wordt zoveel mogelijk geld opgehaald voor de aidsbestrijding.
- 7 De Jan Massinkhal staat in het teken van de negenentwintigste Pasar Malam, een culturele Indonesische markt. Doel is Indische Nederlanders en andere bevolkingsgroepen tot elkaar te brengen. De opbrengst gaat naar activiteiten voor ouderen en mindervaliden.
- 8 Met een publieksdag bij Sluis Weurt start Rijkswaterstaat het project Maasroute, dat die rivier beter bevaarbaar moet maken voor grotere schepen. De bezoekers krijgen informatie over de werkzaamheden aan de sluis, die tot eind 2007 zullen duren en omwonenden overlast zullen bezorgen. Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat woont de formele opening van de werkzaamheden bij.
- 9 Terwijl de vlag van 'Nijmegen 2000' nog in top staat, breekt voor de tijdelijke donjon op het Valkhof het einde aan. Eerst verdwijnen de doeken, daarna het metalen geraamte.
- 10 In Bottendaal verwijdert een kraan de gele letters 'Biotex' van het dak van de voormalige zeepfabriek Dobbelman.
- 11 Ger van Zetten en Sarah Wilson zijn klaar met de restauratie van drie oude muurreclames aan het pand van kapper Jan de Vos aan de Nieuwe Marktstraat. De merken Solo (margarine), Brasso (zilverpoets) en Harpol (schoonmaakmiddelen) zijn weer voor iedereen zichtbaar.
- 14 Met de jaarlijkse Archievendag start de Week van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema 'Geloof en Bijgeloof'. Moenen lokt honderden belangstellenden naar het Regionaal Archief Nijmegen.
- 15 Op de World Food Day in Amsterdam krijgen de Nijmeegse VWO-scholieren Jelle Ros en Jasper Buijsters van het Canisius College een eervolle vermelding voor hun drieminutenfilmpje over de internationale koffiehandel.
- 17 Standvast Wonen tekent een sociaal plan voor de bewoners van Volksbelang, een te renoveren buurt van 137 woningen in Nijmegen-Oost. De woningen, grotendeels gebouwd in 1895, hebben de status van beschermd stadsbeeldobject.
- 19 Rolstoelers en sympathisanten protesteren bij het postkantoor in de Van Schevichavenstraat tegen de hoogte van de van de nieuwe oranje brievenbussen. Als TNT geen lagere bussen plaatst, kan het bedrijf een aanklacht wegens discriminatie tegemoet zien.
- 20 Museum De Stratemakerstoren opent een expositie over Nijmeegs industrieel erfgoed, 'De schoorsteen moest roken'. Voor kinderen is er een speurtocht over bedrijven en merknamen.
- 23 De Ramadan, de islamitische vastenmaand, is afgelopen. Zo'n 10.000 Nijmeegse moslims vieren dat met het Suikerfeest.
- 24 Het schilderij 'Stadhuis aan de Burchtstraat' van Cornelis Springer uit 1861 brengt bij kunstveiling Christie's in Amsterdam 359.200 euro op. Het toont het Nijmeegse stadhuis met op de achtergrond de Sint-Stevenskerk. De koper wil anoniem blijven.
- 25 De Nijmeegse raadsfracties stemmen unaniem in met de komst van oud-minister Thom de Graaf (49) naar Nijmegen als opvolger van burgemeester Guusje ter Horst. De benoeming gaat in per 8 januari 2007. Zijn vader, Theo de Graaf, was burgemeester van Nijmegen in de jaren 1968-1977.
- 26 Het nieuwe Lindenberg Theater en het bijbehorende theatercafé worden officieel geopend. Het theater is het resultaat van een fusie tussen het Steigertheater en De Lindenberg.- Met 24 graden lijkt het in de stad wel hartje zomer. Het zoveelste warmterecord is gesneuveld: nooit eerder was het in deze tijd van het jaar zo warm.
- 27 In de raadzaal wordt Nimweegs gesproken en geschreven. Clemens Teeuwissen wint het achtste Nimweegs Dictee en sleept zo de Graodus van Nimwegen Bokaal in de wacht. Hij heeft negentien van de vijfentwintig Nimweegse woorden goed. Het Nimweegs Soap Theater luistert de avond op met sketches en liedjes.
- 30 Familie en vrienden van de op 15 november 2005 vermoorde activist Louis Sévèke hangen op de plaats van de moord twee spandoeken op die getuigen oproepen zich te melden, desnoods anoniem.
Commentaar
<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...