Onderwijs
Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!
Mons en Mari
De app neemt je mee langs vier verschillende locaties op het Mariënburgplein: Bibliotheek De Mariënburg, Arthouse LUX, het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en het Regionaal Archief Nijmegen. Bij elke locatie hoort een apart hoorspel. In deze hoorspelen maak je kennis met Mons en Mari, twee kinderen van tien jaar die eeuwen geleden te vondeling zijn gelegd bij het klooster en zijn opgevoed door nonnen. In de eeuwen die volgen, blijven ze telkens weer opduiken op het plein en haalden ze streken uit met de bewoners.
Deze app (Mons en Mari) is voor kinderen vanaf 7 jaar en gratis te downloaden via de Play store of de Appstore.
Educatieve Canon
De Canon van Nijmegen is ook voor het onderwijs beschikbaar in de Educatieve Canon. Speciaal voor leerlingen staat in korte teksten (zogenaamde ‘canonvensters’) de geschiedenis van Nijmegen beschreven.
- Doelgroep: onderbouw voortgezet onderwijs
- Aantal leerlingen: n.v.t.
- Duur: n.v.t.
- Vorm: website
Regionaal Archief Nijmegen
Het Regionaal Archief Nijmegen biedt diverse activiteiten aan voor scholieren van de basisschool en het voortgezet onderwijs en voor studenten van het ROC, de hogeschool en de universiteit.
Het aanbod vindt u op de website van het Regionaal Archief Nijmegen.
Historische bronnen voor het onderwijs
Speciaal voor het onderwijs is per thema digitaal portaal ontwikkeld met lokale historische bronnen, zoals foto’s, affiches, films en documenten.
Wil je aan de slag met de geschiedenis van Nijmegen voor je (profiel)werkstuk, spreekbeurt of scriptie? Neem dan vooral een kijkje! De Nijmeegse historische bronnen op www.geschiedenislokaal024.nl zijn afkomstig uit de collectie van het Regionaal Archief Nijmegen.
Open Monumenten Klassendag
Aanmelden
Belangstelling om mee te doen met de Open Monumenten Klassendag in de week van 7 tot en met 11 september 2020? Stuur dan een mailtje naar Anne Wevers wanneer je wil komen met je klas en met hoeveel. We kunnen dan verder overleggen wat er mogelijk is. Aanmelden kan tot 1 mei as., maar let op het aantal klassen dat mee kan doen is beperkt! Deelname is gratis!
Neem voor meer informatie contact op met Anne Wevers (Gemeente Nijmegen) via 06-5275 1657 of a.wevers@nijmegen.nl
Workshop: Van Burcht tot Bunker
In deze actieve workshop, speciaal te ontwikkelen voor de onderbouw van het basisonderwijs, brengen leerlingen een bezoek aan het Valkhof/de Bastei, waar ze - al doende - iets leren over het Valkhof, de stadsmuur, verdedigingstorens en Nijmegen als vestingstad. Onder deskundige en enthousiaste begeleiding, mogen leerlingen nadenken hoe ze een stad of kasteel kunnen verdedigen en gaan dan zelf een soort “vesting” bouwen, om vervolgens te onderzoeken OF? en HOE? dit in de praktijk werkt…
Doelgroep: Basisonderwijs, groep 1 t/m 4
Coproductie: Stichting de Bastei, Cultuurhistorie Gemeente Nijmegen & Michiel van Zoest architectuur; workshops en projectonderwijs
Voor meer informatie: mail naar info@michielvanzoest.nl.
Workshop: Oud gebouw; Nieuw idee!
Leerlingen bezoeken het Regionaal Archief Nijmegen, krijgen tekeningen te zien en uitleg over de (bouw)geschiedenis van de Mariënburgkapel, bezoeken vervolgens de kapel zelf en ontwerpen + presenteren “ter plekke” een nieuwe functie voor het gebouw. De workshop begint met een rondleiding door de schatkamer van het Regionaal Archief Nijmegen; een enorm archief van wel 1,5 voetbalveld groot, waar alle belangrijke en kostbare spullen van Nijmegen worden bewaard (waaronder heel veel bouwtekeningen van oude en nieuwe Nijmeegse gebouwen). Er wordt op interactieve wijze, met veel oude prenten & beelden, ingegaan op de (bouw)geschiedenis van de Mariënburgkapel. We vertellen bijvoorbeeld over de ontstaansgeschiedenis van het gebouw en welke functies de kapel in het verleden allemaal wel niet heeft gehad (van toneelzaal tot paardenstal). Het tweede (actieve) deel vindt plaats in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, dus in de Mariënburgkapel zelf. Na een korte tour door het gebouw, bedenken en maken de leerlingen (eventueel in groepjes) een ontwerp voor het toekomstige gebruik van Mariënburgkapel. Iedereen krijgt een 3D tekening van de kapel, waarin ze zelf mogen bedenken en laten zien welke functie(s) er gaat komen en hoe dit eruit moet gaan zien. Hierbij denken de leerlingen na over hoe ze omgaan met dit ‘monument’, maar ook de eigen creativiteit speelt hierbij een belangrijke rol. Maken ze er een hotel van, een bioscoop, een droomhuis, of juist iets heel anders? De workshop duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur en kan worden aangepast aan het niveau van de doelgroep.
Doelgroep: Basisonderwijs, groep 5 t/m 8
Coproductie: Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, Cultuurhistorie Gemeente Nijmegen & Architectuurcentrum Nijmegen
Voor meer informatie: mail naar info@michielvanzoest.nl.