Oorlogsbegraafplaats pensionaat Jonkerbosch

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens begraafplaats
Soort: Militair
Straatnaam : Clara Wichmannlaan / Jaap van Leeuwenlaan
In gebruik vanaf: 1944
In gebruik tot en met: 1945


Geschiedenis

In 1935 openden de Broeders van Liefde aan de oude Mollenhutseweg pensionaat Jonkerbosch. Het gebouwencomplex bestond uit een schoolgebouw, een hoofdgebouw en verschillende paviljoens. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het pensionaat ontruimd. In september 1942 vorderde de Duitse bezetter de paviljoens en de school en op 15 april 1943 moest ook het hoofdgebouw ontruimd worden. Jonkerbosch werd een apotheek en een ‘Reserve-Kriegslazarett’. Tijdens de bevrijding van Nijmegen in september 1944 gebruikten de Amerikanen pensionaat Jonkerbosch als geneeskundige veldpost. Enkele dagen later namen de Britten Jonkerbosch over en ook zij richtten het pensionaat in als hospitaal. In december 1944 begonnen de Britten met het begraven van hun gevallenen op het voetbalveld bij het sparrenbos, tussen de school en de sceptictank. Deze begraafplaats lag op de plaats van de huidige Clara Wichmannlaan. In totaal zouden hier ongeveer 400 Britse militairen een tijdelijke rustplaats vinden. Mei 1945 vertrokken de Britten uit Jonkerbosch. De Canadezen namen onmiddellijk hun plaats in. In de periode mei 1945 - december 1945 begroeven zij hun doden in de schooltuin bij het hoofdgebouw, gelegen in het eerste deel van de huidige Jaap van Leeuwenlaan.

In het voorjaar van 1947 werden de stoffelijke resten van de Britse militairen opgegraven om te worden herbegraven op het als permanente Britse militaire begraafplaats aangelegde War Cemetery Jonkerbos, eveneens aan de Oude Mollenhutseweg. De Canadese militairen waren al eerder herbegraven in Groesbeek.

Begraafregisters

Het Regionaal Archief Nijmegen (RAN) beschikt over een lijst van militairen die van het oorlogskerkhof bij pensionaat Jonkerbosch zijn overgebracht naar het War Cemetery Jonkerbos. Vermeld staan de oude en de nieuwe rustplaats van de begravene, als ook regiment, rang en nummer van de overledene (RAN, Secretarie Gemeente Nijmegen 1946-1984, rubriek openbare gezondheid, inv.nr. 1234).

Bronnen

  • Regionaal Archief Nijmegen, Secretarie Gemeente Nijmegen 1946-1984, rubriek openbare gezondheid, voorlopig inv.nr. 1234.
  • R. Essers, Jonkerbosch een huis met geschiedenis, Nijmegen 1988 Internetpagina
  • Br. Vertunianus, ‘De moeilijke herovering van Jonkerbosch: 1945-1946’, in: Schakel, 11(1961), p. 13-16.

Verantwoording

Ilse Nagelkerke, Begraafplaatsen in Nijmegen in de 19e en 20e eeuw (stage-onderzoek geschiedenisopleiding Radboud Universiteit Nijmegen 2007)


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...