Oorsprong van de Vierdaagse

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Geschiedenis Vierdaagse

startpagina
Alles over de geschiedenis van de Vierdaage in het Digitale Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Lees verder>>>

{{#widget:imagewithlink|src=http://studiezaal.nijmegen.nl/HttpHandler//icoon.ico?icoon=2109219358%7Curl=http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=2109137963"}}

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Uit de beginjaren van de NbvLO: de Tweede Nationale Sportdagen van 26 september tot en met 4 oktober 1909 in Park Zorgvliet, Den Haag: polsstokhoogspringen

Is het geen aardige gedachte dat de Vierdaagse voortkomt uit een voetbalclubje? Dat clubje wordt in 1904 opgericht door de sergeanten van het 6e Regiment Infanterie. Het viert zijn eenjarig bestaan met een toernooi. Dit is zo'n succes, dat het in 1906 en 1907 wordt herhaald en uitgroeit tot de sportdagen voor het Veldleger. Uit het hele land komen detachementen naar Breda om de korpseer hoog te houden. Het toernooi is niet beperkt tot voetballen. Ook zijn er wedstrijden in korfballen, kaatsen, roeien, paardrijden en verschillende onderdelen van de atletiek. Bij de voorbereidingen van de sportdagen van 1907 lanceert luitenant C.D. Viehoff uit de kazerne in Arnhem het plan zijn militairen (van het 8e Regiment Infanterie) van Arnhem naar Breda te laten wandelen, naar de maatstaven van die tijd een tocht van vier dagen. De commissie in Breda vindt het een aardig idee, maar de staf van de Arnhemse kazerne is tegen, omdat de mannen dan meer moeten presteren dan de andere deelnemers. Ook Viehoffs plan om dan maar na afloop van de wedstrijden naar Arnhem terug te lopen wordt niet uitgevoerd.

De legerleiding stimuleert, zij het met krappe financiële middelen, de Bredase initiatieven, omdat de lichamelijke conditie van de jongemannen die hun eerste oefening komen vervullen niet al te best is. Onder de indruk van het succes van de sportdagen besluiten de officieren een overkoepelende bond op te richten, aanvankelijk alleen bedoeld voor militairen. Daar komt men al snel van terug: ook burgers moeten kunnen deelnemen.

Op 3 april 1908 vindt de officiële oprichting plaats in het Zuidhollandsch Koffiehuis te Den Haag. De besturen van alle sportbonden in Nederland worden uitgenodigd zich aan te sluiten bij de Nederlandsche Bond voor Lichamelijke Opvoeding. Daar maakt men gretig gebruik van: in het eerste jaar bestaat het bestuur uit 19 personen. Tot voorzitter van deze nieuwe bond wordt luitenant-kolonel W.F.K.Bischoff van Heemskerck benoemd. W.J.H. (Pim) Mulier wordt secretaris. Hij is bepaald geen onbekende in de sportwereld. Hij haalde bijvoorbeeld sporten als tennis, voetbal, cricket, biljarten en hockey naar Nederland. De Friese Elfstedentocht reed hij op 21 december 1890, dus lang voordat deze op zijn initiatief (in januari 1909) officieel werd geschaatst. Interessant in dit verband is het feit, dat er bij deze schaatstocht voor het uitvoerend comité nog steeds gebruik wordt gemaakt van oranje en groene kaarten (de kleuren van de NBvLO). Het doel van de Bond is: de lichamelijke opvoeding van het volk in al zijn lagen te helpen bevorderen. Sport is aan het begin van deze eeuw namelijk hoofdzakelijk weggelegd voor de zgn. beter-gesitueerden. De middenstand en de arbeidersklasse komen er niet of nauwelijks aan te pas. Een enquête van de Bond wijst uit, dat er in Nederland op dat moment 20.000 sportbeoefenaren zijn.

Verantwoording

De tekst van dit artikel is overgenomen uit het boek De Wereld wandelt uit 1991.Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...