Opknapbeurt Stevenskerk (1676-1679)

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Detail van de Feltmankaart met de Stevenskerk.
Prent van De Stevenskerk afkomstig uit de Atlas van Van Druijnen.

Tijdens de Franse bezetting van Nijmegen (1672-1674) was de Stevenskerk een katholiek godshuis. De protestanten mochten weliswaar hun geloof blijven uitoefenen, maar de Franse bezetter gaf veel kerken terug aan de katholieken.<ref> A.H. Wertheim, ‘Gelderland van 1672-1678’, in: Geschiedenis van Gelderland, deel II (1975) p. 221. Het was niet alleen in Nijmegen dat bepaalde kerken moesten worden afgestaan aan de katholieken. Direct na de overgave van welke stad dan ook stelden de Fransen één of meer kerken ter beschikking aan de katholieke inwoners ter plaatse.</ref> Het Franse vertrek in 1674 bracht de Stevenskerk weer in protestantse handen.

Voor de diplomaten en hun gevolg moest een passende kerk worden gereserveerd. Dit gold overigens alleen voor de protestantse diplomaten, want katholieke diplomaten, zoals de Fransen en Spanjaarden, moesten zich behelpen met huiskapellen. De Stevenskerk kreeg met het oog op het hoge bezoek een opknapbeurt.<ref> J.A.M. van ’t Hooft, Nijmegen en de vredesonderhandelingen: 1676-1679, Nijmegen z.j., p. 17.</ref> Timmerlieden, zoals Karel Rampers Adriaan van der Ham, maakten een aantal kerkbanken ruimer zodat ook de diplomatenvrouwen er met hun wijde rokken konden plaatsnemen. Verder werden enkele verschoten gordijnen en kleden vervangen door gordijnen van fluweel en zijde. Het zogenaamde herengestoelte, een zevenhoekig meubelstuk met twee rijen banken bestemd voor de kerkgaande stadsbestuurders, werd voorzien van een baldakijn.

Voetnoten

<references/>

Bronnen

Onderzoek naar locaties m.b.t de Vrede van Nijmegen door Nick van Kleef in opdracht van het Regionaal Archief Nijmegen. Zie ook de startpagina over de Vrede van Nijmegen


Locatie in google-maps (nieuw venster)
Locatie in google-maps (nieuw venster)

Coördinaten::51.848014,5.862772 {{#if:|

Locatie in google-maps (nieuw venster)
Locatie in google-maps (nieuw venster)

Coördinaten::|}} {{#if:|

Locatie in google-maps (nieuw venster)
Locatie in google-maps (nieuw venster)

Coördinaten::|}}