header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Oude binnenhaven

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

De in 1881-1884 gedempte binnenhaven, met rechts de in 1909 gesloopte Bottelpoort, rechts daarvan de St. Hubertusmolen (1858-1865)

De oude binnenhaven is als open ruimte nog steeds goed herkenbaar. Wie vanaf het gemeentelijk informatiecentrum ‘Nijmegen omarmt de Waal’ richting de spoorbrug loopt ziet de open plek met het labyrinth. Daar lag de oude binnenhaven, afsluitbaar met een grote boom die ’s avonds en ’s nachts het invaren in de haven blokkeerde. In 1855 kwam er buiten de stadsmuren een nieuwe grote haven (westelijk van waar nu de spoorbrug ligt). De oude haven binnen de muren van de stad werd ter onderscheiding van de nieuwe buitenhaven ‘binnenhaven’ of ‘Oude Haven’ genoemd.

In 1881 nam de raad de beslissing om de binnenhaven geheel te dempen. Om de kosten van dit project binnen de perken te houden, werd het dempen vanaf 1883 aan de ingezetenen overgelaten: de Nijmeegse burgerij kreeg de gelegenheid om puin en ander afval in de Oude Haven te storten. Één van de redenen om de binnenhaven te dempen, was een betere bescherming van de nabijgelegen benedenstad tegen overstromingen. In het midden van de jaren tachtig van de 19e eeuw werden daartoe keermuren in dit stadsdeel gebouwd.

Locatie in google-maps (nieuw venster)

51° 51' 0.86" N, 5° 51' 36.79" E

Verwijzingen[bewerken]

Verantwoording[bewerken]

Tekst van een informatieblad voor het Informatiecentrum over "Nijmegen omarmt de Waal"


KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden