Oude binnenhaven

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

src=http://studiezaal.nijmegen.nl/HttpHandler//icoon.ico?icoon=13772862%7Curl=http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=89452"}}

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

De in 1881-1884 gedempte binnenhaven, met rechts de in 1909 gesloopte Bottelpoort, rechts daarvan de St. Hubertusmolen (1858-1865)

De oude binnenhaven is als open ruimte nog steeds goed herkenbaar. Wie vanaf het gemeentelijk informatiecentrum ‘Nijmegen omarmt de Waal’ richting de spoorbrug loopt ziet de open plek met het labyrinth. Daar lag de oude binnenhaven, afsluitbaar met een grote boom die ’s avonds en ’s nachts het invaren in de haven blokkeerde. In 1855 kwam er buiten de stadsmuren een nieuwe grote haven (westelijk van waar nu de spoorbrug ligt). De oude haven binnen de muren van de stad werd ter onderscheiding van de nieuwe buitenhaven ‘binnenhaven’ of ‘Oude Haven’ genoemd.

In 1881 nam de raad de beslissing om de binnenhaven geheel te dempen. Om de kosten van dit project binnen de perken te houden, werd het dempen vanaf 1883 aan de ingezetenen overgelaten: de Nijmeegse burgerij kreeg de gelegenheid om puin en ander afval in de Oude Haven te storten. Één van de redenen om de binnenhaven te dempen, was een betere bescherming van de nabijgelegen benedenstad tegen overstromingen. In het midden van de jaren tachtig van de 19e eeuw werden daartoe keermuren in dit stadsdeel gebouwd.

Locatie in google-maps (nieuw venster)
Locatie in google-maps (nieuw venster)

Coördinaten::51.85024,5.86022 {{#if:|

Locatie in google-maps (nieuw venster)
Locatie in google-maps (nieuw venster)

Coördinaten::|}} {{#if:|

Locatie in google-maps (nieuw venster)
Locatie in google-maps (nieuw venster)

Coördinaten::|}}

Verwijzingen

Verantwoording

Tekst van een informatieblad voor het Informatiecentrum over "Nijmegen omarmt de Waal"


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...