header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Parochie Christus Koning

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Parochie Christus Koning
Andere naam (namen):

Bestaansperiode: 1930 -
Rechtsvorm:
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

Gezien de grote omvang van de parochies H. Maria Geboorte en H. Stephanus werd in overleg met het bisdom Den Bosch besloten om van beide parochies een gedeelte af te splitsen en die gedeelten samen te voegen tot een nieuwe parochie.
Op 29 december 1930 werden door Mgr. Diepen de beide afgescheiden gedeelten tot nieuwe parochiekerk verheven onder de benaming Christus Koning. Tot eerste pastoor werd G.M.M.M.C. van Crimpen, afkomstig van Ravenstein, benoemd.

Moeizamer verliep de goedkeuring van de bouwplannen voor de nieuwe kerk en pastorie. Voordat het startsein voor de bouw gegeven kon worden was toestemming vereist van het bisdom, van de bouwcommissie van het bisdom, van de gemeente en van de schoonheidscommissie. Nadat er al vele vergaderingen en veranderingen hadden plaats gehad stelde de architect Joh. Zwanikken tenslotte aan pastoor Van Crimpen voor of het niet beter zou zijn om maar "in de Congo een kerk te gaan bouwen". Nadat in juli 1932 uiteindelijk met de bouw begonnen was, werd op 27 november 1933 de kerk door Mgr. Diepen ingewijd.

Locatie

-:Nijmegen

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door T. de Mol. (1987)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden