Penningmeester vierdaagse drs. E. van de Velde

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Geschiedenis Vierdaagse

startpagina
Alles over de geschiedenis van de Vierdaage in het Digitale Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Lees verder>>>

{{#widget:imagewithlink|src=http://studiezaal.nijmegen.nl/HttpHandler//icoon.ico?icoon=1778482154%7Curl=http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=26176687"}}

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Leden van het uitvoerend comité op de derde dag van de 40e Vierdaagse in de tuin van concertgebouw "De Vereeniging". Gezeten van links naar rechts E. van de Velde, nn,mevrouw Breunese en marsleider J.N. Breunese. Achter hen (met snor) Jan de Vries. (1956)

Lang niet allen die een rol in of rondom 74 Vierdaagsen hebben gespeeld zijn of kunnen in dit boek worden genoemd. Het zijn er zovelen. Maar het zal als een groot tekort worden gevoeld indien niet even de spot wordt gericht op drs. Ernest van de Velde, die van 1968 tot 1979 deel uitmaakte van het bestuur van de KNBLO.
Als penningmeester in tijden van grote financiële zorgen heeft deze bankdirecteur met grote kennis van zaken de penningen beheerd. Zijn speciale opdracht tijdens de Vierdaagse was zijn functie als hoofd van het bureau Voorlichting en Pers, waarbij hij in het bijzonder de contacten tussen bestuur en de vertegenwoordigers van de media onderhield. De voorlichting stond nog in de kinderschoenen, maar toch heeft Van de Velde kans gezien, met de gebrekkige middelen en mogelijkheden van die jaren, de eerste schreden te zetten naar een modern perscentrum.
In zijn jaren waren het veelal de persoonlijke contacten met journalisten, reporters en de eerste t.v.-verslaggevers, waarbij stroomlijning en vooral gelijke verdeling van het nieuws nog geen dringende eis was. Ernest verstond de kunst de nieuwsbehoeften van toen op te vangen, maar vooral om in die persoonlijke contacten met enthousiasme en grote charme, de waarde van dat wandelevenement uit te dragen. Daarbij vond hij het overigens vanzelfsprekend dat op zijn informatie uitsluitend positief werd gereageerd. Hij wist dat het tij ging keren, en dat kritiek en een dikwijls meer afstandelijke benadering van de media ook een andere aanpak vroegen. Hij heeft naarstig naar de mensen gezocht die deze andere aanpak vanuit de organisatie van de Vierdaagse vorm konden geven. Op weg naar realisering daarvan stierf hij geheel onverwacht, betreurd door velen.

Verantwoording

De tekst van dit artikel is overgenomen uit het boek De Wereld wandelt uit 1991.


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...